Літні відпустки і зброя, або Чого очікує Україна від «Рамштайну-4»?

Літні відпустки і зброя, або Чого очікує Україна від «Рамштайну-4»?

Укрінформ
Попередні три «Рамштайни» фактично призвели до певного паритету на більшості фронтів Великої Війни. Після четвертого – баланс може змінитися на користь ЗСУ

Через те, що на Заході починається традиційний період літніх відпусток, у деяких аналітиків виникли побоювання, що у найближчий місяць увага до війни в Україні істотно зменшиться. Ба більше того, що це може негативно позначитися на обсягах допомоги, зокрема військової, яку нашій державі надають союзники та партнери. І саме тому четверта за ліком зустріч у форматі «Рамштайн», до якого входять міністри оборони країн НАТО та союзників Альянсу (загалом понад 50 учасників, - Ред.), - така надважлива.

На які конкретні рішення очікує Україна? Які прогнози?

Напередодні міністр оборони Олексій Рєзніков повідомив у Twitter, що його американський колега Ллойд Остін поділився з ним «хорошими новинами».

«Я обговорив з нашим великим другом Остіном (главою Пентагону США, - Ред.) майбутню зустріч в рамках «Рамштайну»: ми погодили порядок денний, поділилися інформацією про контроль над озброєннями, яке прибуває в Україну та інше. Також Остін має деякі хороші новини, але деталі з'являться дещо пізніше», - написав пан Рєзніков.

І це, звісно, обнадіює.

Втім, давайте по порядку.

Світ іде на канікули: для України – це посилений виклик?

Дійсно, в липні-серпні політичне життя у Вашингтоні, Лондоні та Брюсселі дещо завмирає. Починається традиційний період відпусток. Але політичний експерт Андрій Сеньків вважає, що не варто непокоїтися, щодо негативного впливу цієї обставини на обсяг та швидкість надання військової допомоги Україні.

«Погодження номенклатури, обсягів і планування поставок починається задовго до того, як Білий дім оголосить про новий пакет допомоги. Задіяні в цьому робочі групи оборонного та безпекового сектору (а це виконавча гілка влади) вже давно працюють 24/7. Трек Київ - Штутгарт - Вашингтон - авіабаза Скотт (Іллінойс) - це налагоджений, «годинниковий» механізм», - наголошує він.

Інша річ, продовжує експерт, що в москві намагатимуться скористатися цим періодом для ескалації. Як у конвенційному, так і в інформаційному вимірі. Але це чудово розуміють у всіх західних столицях.

«Більш того, я спостерігаю ознаки того, що у випадку критичної для України ситуації, тамтешні decision-makers (особи, що приймають рішення, - Ред.) готові оперативно зібратися на позачергове засідання», - переконує пан Сеньків.

«Не варто перейматися про «сезон відпусток на Заході». Домовленості після зустрічей контактної групи мають цільовий системний план реалізації», - каже президент Українського союзу промисловців і підприємців, колишній прем’єр-міністр України (2001-2002 рр.) та міністр економіки (з березня по грудень 2007 р.) Анатолій Кінах.  

Зокрема, до осені 2022 року значні поставки йтимуть за програмою безповоротної допомоги, а далі – запрацює ленд-ліз.

Більш тривожним Анатолій Кінах теж вважає не «сезон відпусток», а руку кремля в дестабілізації політичного поля дружніх Україні країн.

«рф використовує всі методі гібридної та інформаційної війни - тисне енергоресурсами, ініціює проплачені мітинги. Поки цьому Захід протистоїть. Єдність розвиненого світу і подальші активні зусилля по диверсифікації залежності від російської «труби» - це запорука безумовної перемоги над рф», - підкреслив пан Кінах.

Військовий експерт Михайло Самусь також вважає, що жодних ризиків для України немає. 

«Від того, що якийсь клерк Пентагону йде у відпустку – система не перестає працювати. Зрештою, питання підтримки України – це питання національної безпеки США. Тому жодні процеси не будуть зупинені ні на секунду, - наголошує пан Самусь. – Те ж саме стосується Європейського союзу. Парламенти йдуть на канікули, однак парламенти не займаються допомогою, а лише здійснюють законодавче забезпечення. А з цим усе нормально. Тобто уже все вирішено і немає ніяких нагальних питань, які б зараз «підвисали».

Дещо іншу думку з висловив дипломат Вадим Трюхан. За його словами, традиційних літніх відпусток у цьому році в Європі взагалі не буде. Причини три.

По-перше загрози від нацистської росії не лише не зменшуються, а навпаки ростуть, зокрема, якщо приймати всерйоз останні заяви офіційних представників цієї держави «про взяття Харківської області», «судний день» тощо.

«В ЄС і НАТО прекрасно розуміють, що від росіян можна очікувати чого завгодно – аж до так званих тактичних ядерних ударів. Тож усі ключові політики і державні службовці залишатимуться на місцях», - стверджує дипломат.

По-друге, Європа стоїть напередодні безпрецедентної енергетичної кризи, викликаної уже очевидними намірами кремля зупинити постачання газу. Вже зараз лунають заяви від імені Єврокомісії про підготовку до того, що 21 липня «Газпром» не відновить роботу «Північного потоку-1», нібито зупиненого на «планові регламентні роботи».

«Тому в ключових європейських столицях, а також у Брюсселі йде напружена робота по підготовці до осіннє-зимового опалювального сезону, з урахуванням «фактору дефіциту російського газу», - додав пан Трюхан.

А по-третє, Європа постала перед реальною загрозою чергової хвилі мільйонів нелегальних мігрантів із тих країн, які стоять напередодні серйозної продовольчої кризи, викликаної блокадою рф чорноморських портів України.

«Враховуючи все це, загрози, що Україна буде покинута на одинці з росією не існує в природі», - переконує Вадим Трюхан.

«Рамштайн»: що дали три попередні зустрічі та чого Україна від четвертої?

За словами Вадима Трюхана, Захід дав рівно скільки, щоб Україна зуміла стримати наступ російської армії.

«Проте Захід ще не дозрів до розуміння необхідності завданняповної і безумовної поразки нацистській росії, яка включатиме капітуляцію, зміну політичного режиму, денацифікацію і демілітаризацію», - каже він.

Крім того, як виявилося, багато європейських держав елементарно не мають достатніх запасів важкого озброєння або не готові передавати його Україні, побоюючись критично ослабити власні армії.

«Через це – тієї зброї, яку ми вже отримали від наших партнерів, недостатньо для того, щоб розпочати широкомасштабні наступи і почати виганяти російських окупантів з усіх українських земель, - наголошує дипломат. - Водночас слід врахувати й те, що західні країни, до вторгнення російських окупантів в Україну, були взагалі не готові надавати Україні будь-що, навіть патрони і кевларові шоломи».

Те, що відбулося за 5 місяців – це політичний землетрус, який потенційно може перерости в історичне цунамі, яке знесе з політичної карти Землі дерджавоподібне терористичне утворення під назвою «російська федерація».

«Все, що має зробити Україна для того, щоб цей сценарій з категорії «фантастика» перейшов у формат «мемуари очевидців», - проявити додаткові дипломатичні та воєнні зусилля і терпіння. Ми маємо максимально мудро і витончено працювати з нашими партнерами, на щоденній основі, переконуючи їх у тому, що перемога над росією – в інтересах всього демократичного світу, - підкреслює пан Трюхан. - Думаю, що 20 липня, під час «Рамштайну-4», обговоренню цієї теми буде приділено левову частину часу».

Також, вважає дипломат, склад учасників антипутінської коаліції може дещо розширитися, «адже не дарма ж президент США Байден пішов на серйозні політичні ризики, здійснивши безпрецедентне Близькосхідне турне»

Що іще по «Рамштайну-4»?

Пан Трюхан нагадує, що напередодні міністри оборони України і США провели доволі продуктивну віртуальну зустріч.

«Як випливає з повідомлень і Рєзнікова, і Остіна – результати багатообіцяючі. Про конкретику ми почуємо вже завтра. Проте сьогодні можна припустити, що йшлося про додаткові поставки Україні РСЗВ типу HIMARS, далекобійні боєзаряди до них, далекобійну артилерію, протикорабельні системи, системи ППО, а також бронетехніку, - перелічує експерт. -  А росіяни задумали черговий фарс з так званими референдумами на тимчасово окупованих територіях України на 11 вересня. До речі, сакральна дата для американців з відомих причин. Відтак Україні слід дещо пришвидшити, наскільки це можливо, реалізацію вже озвучених вищим керівництвом держави планів щодо деокупації, як мінімум, Півдня України».

РСЗВ HIMARS
РСЗВ HIMARS

На думку дипломата, це прекрасно розуміють і наші американські друзі, і європейці. Відповідно, «Рамштайн-4» набуває особливого значення.

«Попередні три «Рамштайни» фактично призвели до встановлення певного паритету на більшості фронтів. «Рамштайн-4», скоріш за все, ознаменується рішеннями, які дозволять Україні схилити на свою користь ситуацію на всіх фронтах. Після цієї зустрічі баланс сил зміниться на користь ЗСУ, які, нарешті, почнуть щільно займатися знищенням чорноморського флоту рф, логістичних шляхів, вибудованих росіянами, в тому числі кримського моста тощо», - вважає Вадим Трюхан.

Тим часом Михайло Самусь звертає увагу на те, як наша далекобійна реактивна артилерія знищує ворожі командні пункти та склади з боєприпасами, порушує логістику. Внаслідок «бавовни» війська рф втратили темпи.

«В принципі, «Рамштайн» працює ефективно. Всі ті запити, які робила й робить Україна – виконуються. Сподіваюся, що піде нарощування поставок, найперше по HIMARS. Нам треба більше цих систем, а також більш далекобійних боєприпасів до них, щоби остаточно зламати хребет російській наступальній машині й створити умови вже для нашого потужного наступу», - каже пан Самусь.

Якщо говорити класичною військовою термінологією, то рф, за словами експерта, на Півдні готується до оборонної операції, а ЗСУ – до наступальної.

«Ніяких наступів на цьому напрямку рф вже не може проводити. Окрім хіба що демонстраційних або відволікаючих дій, які ми спостерігаємо на Харківщині, Сумщині та Чернігівщині. Тож мої очікування від «Рамштайну 4» - продовження інтенсивної роботи по забезпеченню ЗСУ всім необхідним, - наголошує пан Самусь».  

Далекобійні снаряди – це важливо. Адже крім знищення складів, логістики і командних пунктів – також існує такий важливий аспект як протиповітряна оборона.

«Проводити наступальну операцію, не придушивши ППО противника, - важко. Україна має отримати ракети більшої дальності, щоб знищити протиповітряну оборону противника або ж – дуже ослабити її. І тоді наступ ЗСУ проходитиме набагато ефективніше. Ракети з дальністю 120-300 км на південному напрямку... Практично ми зможемо вогневим способом контролювати всю глибину, виявляти ворожі системи ППО і методично їх знищувати. Так, існує вірогідність, що коли росіяни втратять своє ППО на Херсонщині – будуть загрожувати нашій авіації уже з Криму, зокрема системами С-300 та С-400. Що ж, в такому разі знищуватимемо ППО противника й на території півострова», - переконує Михайло Самусь.

Військовий експерт Петро Черник вважає, що також варто очікувати рішення щодо поставок до України сучасних ЗРК NASAMS з американськими зенітними ракетами AIM-120 AMRAAM.

ЗРК NASAMS
ЗРК NASAMS

«Думаю, що NASAMS будуть надані Україні для захисту мирних міст від ударів з повітря. І це питання точно буде обговорюватися на зустрічі», - заявив пан Черник в коментарі АрміяInform.

Петро Черник зазначає, що факт четвертої зустрічі у форматі «Рамштайн» свідчить про міцність антипутінської коаліції.

«Співпраця набирає обертів. Це не буде відбуватися швидко, але ми маємо набратися терпіння. Все рухається у правильному напрямку. Це наш фундамент перемоги», - підсумував військовий експерт.

Сподіваємося, що всі озвучені експертами очікування таки виправдаються. Переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-