Битва за Україну. День сто сорок шостий

Битва за Україну. День сто сорок шостий

Укрінформ
Українські воїни завдали окупантам значних втрат, коли ті намагалися просунутися в напрямках Григорівки, Спірного та Івано-Дар’ївки. Ворог безладно відступив

Збройні сили України зупинили спроби ворога просунутись у напрямках Берестового, Білогорівки, Вершини та території Вуглегірської ТЕС. Віримо у ЗСУ! Разом до перемоги!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сорок шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Вони (росія – ред.) вірять, що виснаженням від війни примусить Україну здатися, а холодом і голодом зламають наших союзників і зменшать підтримку України. Блокування портів, терор проти тилових українських міст, руйнування нашої інфраструктури, створення енергетичної кризи в Європі – все це частина цієї російської стратегії. Тому завдання українського Уряду максимально посилити нашу стійкість як держави і бути готовими до будь-яких сценаріїв».

  1. Оксана Маркарова, посол України у США: «Ми постійно чуємо захоплення (у США – ред.), не лише сміливістю українців та ЗСУ, але також і тим, наскільки майстерно на полі бою, в таких важких умовах і наскільки ефективно ми використовуємо всю зброю, яка є в України».

  1. Едуард Геґер, премʼєр-міністр Словаччини: «В інтересах на лише Словаччини, але й усієї Європи, щоб Україна перемогла, оскільки це принесе стабільність у весь регіон. І тому ми так сильно допомагаємо, щоб Україні це вдалося».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Зараз ситуація зовсім інша, ніж місяць тому. Завдяки тому, що ми отримуємо достатню кількість зброї від наших партнерів ми встановили певний паритет на певних позиціях. Чи достатньо цього на сьогодні? На превеликий жаль, я можу сказати, що хотілось би більше. Будемо думати, що наші партнери будуть додавати нам зброю, щоб це не було паритетом, а було перебільшенням у нашу користь, щоб у нас була можливість закінчити цю війну».

  1. Володимир Гаврилов, заступник міністра оборони України: «...Ми маємо забезпечити безпеку нашому народу. Ми готові атакувати їх по всьому Чорному морю, якщо ми матимемо таку можливість. Вже зараз нове озброєння, яке постачається Україні, допомагає протистояти загрозі. ЗСУ вже звільнили від російських загарбників острів Зміїний, тож наступною метою стане флот ворога».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 19 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворог здійснював невдалі спроби наступу в напрямках сіл Уди та Гусарівка.
  • На Слов’янському напрямку ворожа спроба розвідки боєм у напрямку Дмитрівка завершилась невдало. Окупанти з втратами відійшли.
  • Українські воїни завдали окупантам значних втрат, коли ті намагалися просунутися в напрямках Григорівки, Спірного та  Івано-Дар’ївки. Ворог безладно відступив.
  • На Бахмутському напрямку ворог вів штурм у напрямку Покровського, має частковий успіх, закріплюється на південній околиці населеного пункту.
  • Спроби противника просунутись у напрямках Берестового, Білогорівки,  Вершини та території Вуглегірської ТЕС успіху не мали.

ЗСУ знищили російську самохідну артилерійську установку "МСТА-С", а також групу російських військових поблизу Слов'янська на Донеччині.

На Південнобузькому напрямку ворог веде оборонні бої на відступних рубежах втрачаючи логістику і резерви - Владислав Назаров, речник ОК «Південь

Антонівський міст у Херсоні пошкоджено, але він поки що залишився придатним до експлуатації - Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської обласної ради

«УКРІНФОРМ»: Сьогодні багато ЗМІ повідомляли про вибухи біля Антонівського мосту, але на даний час інформації що саме там сталося нема. Чекаємо на офіційну інформацію від ЗСУ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Російські війська вбили в Україні 353 дитини, 676 дітей зазнали поранень.

Україна повернула тіла 45 своїх захисників - міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Ситуація по областях станом на 8:00 19 липня.

  • В Одеській області вночі ворог вдарив 7 ракетами, 1 ракету збили сили ППО, 6 влучили по селу. Постраждали 6 людей, зокрема 5-місячна дитина.
  • У Дніпропетровській області ворог наніс по місту Нікополь 40 ударів, ворожі ракети влучили в порт та підприємства, обійшлося без жертв.
  • У Донецькій області російські війська ведуть обстріли із РСЗВ "Град" та "Ураган", артилерії. За добу 1 людина загинула, 2 поранені.
  • Вчора ввечері росіяни обстріляли касетними снарядами Корабельний район Миколаєва, поранені 2 людини.

УКРАЇНА

Україна стала асоційованим членом Міжнародного енергетичного агентства - Герман Галущенко, міністр енергетики

КМУ направить до ВРУ закон, який дозволить налагодити в Україні виробництво Bayraktar – Денис Шмигаль, прем’єр міністр

Із 1028 деокупованих населених пунктів у більше як 700 відновлено автомобільне сполучення та газопостачання,  електроенергію – у 900, водопостачання – у 650, мобільний звʼязок та інтернет - у близько 800 – ОП

Уряд ухвалив рішення, згідно з яким аптеки відпускатимуть антибіотики за електронним рецептом.

Верховна Рада прийняла кадрові рішення і закони:

  • звільнила Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора України.
  • призначила Оксану Жолнович на посаду міністра соціальної політики України.
  • звільнила Івана Баканова з посади голови СБУ.
  • про утворення Тимчасової спеціальної комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану.
  • про осучаснення збору статистичної інформації та встановлення періодичності проведення Всеукраїнського перепису населення - не рідше одного разу на 10 років.

Конкурсна комісія обрала керівником САП детектива Національного антикорупційного бюро Олександра Клименко.

«УКРІНФОРМ»: Для підтвердження статусу кандидата на вступ до ЄС Україна має завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП.  Але не зважаючи на те, що комісія затвердила Клименка, його призначає на посаду Генпрокурор, а Ірину Венедиктову сьогодні ВРУ звільнила.  Тож очікуємо, як влада справиться з новим завданням.

Президент звільнив з посади заступника голови СБУ Володимира Горбенка, а також змінив керівників управлінь у Харківській, Сумській, Полтавській, Закарпатській та Дніпропетровській областях.

У Німеччині на 57-му році життя померла українська акторка і телеведуча Руслана Писанка.

ЕКОНОМІКА

Станом на 15 липня за програмою релокації у безпечні регіони перемістили 678 підприємств – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Рішення КМУ:

  • про відстрочку платежів по єврооблігаціях до липня 2024 року
  • продовжив дію фіксованої ціни на природний газ для виробників теплової енергії до 31 травня 2023 року.
  • схвалив залучення чергового гранту від США на 4,5 мільярда доларів
  • виділив 500 мільйонів грн. на відновлення інфраструктури у постраждалих від війни областях

ВРУ ухвалила закон, який дозволяє підприємцям не оприлюднювати фінансові результати своєї діяльності до скасування режиму воєнного стану.

Українські аграрії цьогоріч посіють на 30-60% менше озимих культур - Микола Сольський, міністр аграрної політики.

Урожай зернових та олійних культур у 2022 році очікується на рівні 65-67 мільйонів тонн – Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр під час візиту до Львова сказав, що Будапешт готовий пропускати через свою територію усю допомогу, яку надають інші країни Україні – зокрема і військову.

Олена Зеленська розпочала візит до Вашингтона на запрошення першої леді США Джилл Байден.  Вона зустрілася, зокрема, із главами Держдепартаменту США й агентства USAID.

Литва розпочала перевезення вироблених підприємством Orlen Lietuva (у структурі польського нафтоконцерну Orlen) нафтопродуктів для України в обхід Білорусі.

Європейська комісія не очікує, що росія відновить роботу газопроводу "Північний потік-1" цього тижня - Йоганнес Ган, єврокомісар із бюджету

«УКРІНФОРМ»: росія вже зупинила або обмежила постачання газу 12 європейським країнам. Незважаючи на те, що уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій і відправити турбіну для «Північного потоку», в росії заявили про форс-мажор з постачанням газу. Є прогнози, що постачання газу через ПП1 взагалі відновлено не буде. Очевидно, що це знову шантаж кремля і Європа має дати йому гідну відсіч, а не робити винятки, як це нещодавно зробила Канада.

Виконавчий директор турецької компанії Baykar Makina Халюк Байрактар ​​сказав, що ніколи не дозволить продаж безпілотників Bayraktar росії. Компаніята підтримує Україну у її боротьбі за суверенітет та незалежність.

Канадська некомерційна організація UHelpUkraine оголосила кампанію для збору 7 млн канадських доларів на ударний безпілотник BayraktarTB2 для України.

«УКРІНФОРМ»: А у Польщі та Норвегії збір коштів на Bayraktar для України триває. А раніше Литва зібрала кошти на БПЛА Bayraktar TB2, який компанія-виробник передала Україні безкоштовно. Турецькі безпілотники – безперечний хіт сезону і прикметно, що скоро їх збиратимуть в Україні.

Ірландія призупинила безвіз для біженців із 20 країн Європи, щоб прийняти більше українців – Politico.

ВОРОГ

Учасник російської делегації на переговорах з Україною Леонід Слуцький сказав, що якщо переговори з Україною відновляться, то москва висуне "жорсткіші умови" і щодо термінів, і по суті.

«УКРІНФОРМ»: Переговори будуть хіба що тоді, коли буде оформлятись капітуляція росії. А всім таким заявам в нас одна відповідь: ідіть слідом за своїм кораблем.

Російська залізниця направила до Ради ЄС заяву про скасування введених щодо неї обмежень, які на їх думку спрямовані на обмеження можливостей РЖД виконувати соціально значущі, гуманітарні функції і є дискримінаційними по відношенню до населення рф, а також суперечать значній кількості норм міжнародного права та актів самого ЄС.

«УКРІНФОРМ»: А чи не є порушенням норм міжнародного прав те, що залізницею путінські убивці перевозять зброю і ракети, якими нищать українські міста? Так отож…

Влада Санкт-Петербурга, як і Москви, 20 липня проведе перевірку готовності системи оповіщення населення, включать гучномовці, будуть звучати сирени.

«УКРІНФОРМ»: Готуйтеся м%ск%лі, тренуйтеся. Це тільки початок…

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинг білорусі до "обмеженого дефолту".

«УКРІНФОРМ»: російський холуй лукашенко впевненими кроками наближає свою країну в економічну прірву, так само як його хазяїн путін - свою. Скільки вони ще протримаються? Чи не пора, панове, нам тоталізатор влаштувати?

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-