Битва за Україну. День сто сорок четвертий

Битва за Україну. День сто сорок четвертий

Укрінформ
На Запорізькому напрямку строковик Національної гвардії України збив із ПЗРК «Ігла» російський штурмовик Су-25

ЗСУ відбили штурм і наступ окупантів поблизу Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського, а в районах населених пунктів Михайлівка, Павлівка та Новомихайлівка ворог, отримавши гідну відсіч від українських військових, безславно вдався до втечі. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сорок четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «У день восьмих роковин катастрофи літака рейсу МН17 наші думки з рідними та близькими всіх невинно вбитих росією. Нині рф продовжує сіяти горе та смерть на українській землі. Але ніщо не залишиться непокараним! Кожен злочинець буде притягнутий до відповідальності».

  1. Ельжбєта Вітек, маршалок Сейму Польщі: «Українці борються не тільки за свою свободу, але вони борються також за нас, поляків, за громадян країн Балтії, вони борються за свободу цілої Європи та всього демократичного світу. Ми не можемо відійти від України навіть на мить, тому що путін не зупиниться на Україні».

  1. Христя Фриланд, віцепрем’єрка і міністерка фінансів Канади: «Присутність росії на цій зустрічі (G20 – ред.) – це наче запрошення палія на зустріч пожежників».

  1. Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України: «Рішення Саудівської Аравії збільшити свої щоденні потужності з видобутку нафти... допоможе дещо знизити світові ціни, а також зменшити російські прибутки. Світ повинен зрозуміти, що життя без російських енергоресурсів існує. Так само існує життя і без держави-терориста росії».

  1. Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА: «Два села на Луганщині залишаються підконтрольними уряду України. Саме це не дає спокою росіянам, в яких є наказ обов’язково вийти на адмінмежу Луганщини. Вони неодноразово звітували про виконання завдання, можливо, отримували відповідні нагороди, але подолати декілька кілометрів, що залишаються, так і не можуть».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 17 липня 2022 р.

  • На Донецькому напрямку противник продовжує спроби встановлення контролю над містом Сіверськ та просування у напрямку міста Бахмут.
  • На Слов’янському напрямку ворожий штурм поблизу Григорівки наші воїни швидко придушили. Окупанти з втратами відійшли.
  • На Бахмутському напрямку окупанти намагалися наступати поблизу Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського.  Недолугі дії ворога знову завершились провалом та втратами особового складу.
  • Окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах населених пунктів Михайлівка, Павлівка та Новомихайлівка. Отримали відсіч та  безславно вдалися до втечі.

ЗСУ знищили:

  • ворожі склади боєприпасів в Лазурному та Алчевську
  • на Запорізькому напрямку ворожий штурмовик Су-25.
  • групу солдат 18-ї дивізії збройних сил росії під Слов'янськом.

За час повномасштабного вторгнення в Україну росія втратила понад 30% своєї наземної бойової ефективності - Тоні Радакін, адмірал, начальник штабу оборони Великої Британії.

На фронті загинув тренер з водного поло, чемпіон України Віталій Лісун - Федерація водного поло України. Вічна Слава Герою.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

російські війська обстріляли Запорізьку область із реактивних систем залпового вогню, спалахнули пожежі на полях - ОВА

У Київській області вже виявлено 1346 тіл мирних мешканців, убитих російськими окупантами, близько 300 осіб вважаються зниклими безвісти - Андрій Нєбитов, начальник ГУ Нацполіції в Київській області

У Краматорському районі Донеччини бійці ДСНС врятували 55 га пшеничного поля від пожежі, яка виникла внаслідок ворожих обстрілів.

Ситуація по областях станом на 8:00 17 липня.

  • У Харкові через ракетний удар спалахнула пожежа у виробничій будівлі в Київському районі. Госпіталізована одна людина.
  • У Донецькій області через обстріли по всій лінії фронту за добу 3 загиблих і 12 поранених мирних жителів.
  • По Миколаєву ворог вранці випустив 10 ракет, які влучили в промислові підприємства та інфраструктурні об'єкти. По області 3 людей загинули і 3 зазнали поранень. 

УКРАЇНА

Делегація Сил оборони Естонії на чолі з командувачем генерал-лейтенантом Мартіном Геремом відвідала місця скоєння воєнних злочинів у Київській та Чернігівській областях. Гості зустрілися з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

МЗС України на восьмі роковини збиття літака рейсу МН17 наголосило на необхідності притягти винних до відповідальності.

Партія "Опозиційна платформа - За життя" оскаржила в апеляційному порядку рішення суду про заборону її діяльності - Ольга Совгиря, уповноважена ВРУ у Конституційному Суді.

«УКРІНФОРМ»: Раніше такі історії в українських судах часто «вирішувалися» на користь позивача. Тому нам так цікаво, як буде цього разу.

У Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт, який передбачає адміністративну відповідальність за порушення комендантської години.

Українська "Авіакомпанія "Меридіан" підтвердила катастрофу свого літака Ан-12 у Греції. Усі вісім загиблих членів екіпажу були громадянами України.

«УКРІНФОРМ»: Інформацію про вантаж літака в компанії не надали і сказали, що "деталі уточнюються", а причину катастрофи пов'язують з технічною несправністю у повітрі. Проте у міноборони Сербії підтвердили, що літак перевозив оборонну продукцію сербського виробництва до Бангладеш. Сербія нам точно не друг, російський вплив там колосальний. Взагалі, каламутна історія…

Міська влада Вінниці надасть грошову допомогу родинам загиблих і пораненим унаслідок російського ракетного удару - по 50 тис. грн і 25 тис. грн відповідно.

ЕКОНОМІКА

Роботодавцям, які скористались програмою компенсації витрат на оплату праці за працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб виплачено 37,3 млн компенсацій - Мінекономіки.

Споживачі ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” за період з 14 по 16 липня скоротили використання газу на 17% - НАК «Нафтогаз України»

Україна цьогоріч збере 18-19 млн т пшениці, що на 40-45% менше ніж торік (32,4 млн т) - Микола Сольський, міністр аграрної політики

За пів року платники Черкаської області до загального фонду державного бюджету сплатили 37,3 млн грн акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених підакцизних товарів – державна податкова служба області

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Нідерландах посол України Максим Кононенко і аташе з питань оборони Юрій Геращенко вшанували пам'ять жертв катастрофи рейсу MH17 і спільно з колегами з посольства Австралії в Гаазі висловили співчуття родичам загиблих та поклали квіти до національного меморіалу біля аеропорту "Схіпхол", звідки 17 липня 2014 року вилетів пасажирський літак рейсу МН17.

«УКРІНФОРМ»: Від моменту трагедії пройшло уже 8 років, а рішення суду ще не винесене, хоча є вірогідність того, що його можуть ухвалити 17 листопада або 15 грудня 2022 року. А чи не маємо ми право назвати таке «довге» правосуддя однією з ключових причин кривавої агресії проти України у 2022-му? Все у сучасному світі наче кричить: зло має бути покараним без виключень і без затримок.

ЄС сподівається, що за допомогою ООН вдасться знайти швидке рішення, яке дозволить забезпечити експорт українського зерна - Жозеп Боррель, Високий представник ЄС

Парламенти 15 із 30 країн, що входять до Організації Північноатлантичного договору, уже схвалили протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО - Анн Лінде, глава МЗС Швеції

Депутатка Бундестагу від Вільному демократичної партії Марі-Аґнес Штрак-Ціммерман, яка очолює комітет із питань оборони, закликала Шольца якнайшвидше скликати "Національну конференцію з питань України",  щоб докладно розповісти про вже надану й заплановану допомогу Україні.

ВОРОГ

Заступник голови ради безпеки рф медведєв погрожує Україні "судним днем" у разі удару по Криму.

«УКРІНФОРМ»: Дімон, судний день настане для тебе в той момент, коли український солдат ступить на кримську землю. Не будеш знати, куди ховатися у твоїй москві.

Російська влада працює над тим, щоб відмовитися від міжнародної системи передачі фінансових повідомлень SWIFT - Максим Орєшкін, помічник президента рф з економічних питань.

«УКРІНФОРМ»: Через санкції ключові банки рф уже відключені від міжнародної системи SWIFT, хоча Україна просила, щоби було одразу відключено всі. Тож  поки Європа не в змозі прийняти таке важливе рішення, росія сама себе відключить з надією на допомого Туреччини і Китаю. Але чи все прорахували в Кремлі? На практиці партнери не надто спішать допомагати кремлю.

Посольство росії у Швейцарії погрожує подати до суду на швейцарську газету Neue Zurcher Zeitung, яка опублікувала матеріал із мемами про путіна-блазня з ЛГБТ-прапором.

«УКРІНФОРМ»: Ми би ще зрозуміли, якби в суд на газету подали клоуни і представники ЛГБТ. Це ж яка «оскорбуха» бути асоційованими з путіним!

У росії розширюють «юнармію» і вербують курсантів на війну – Головне управління розвідки України.

«УКРІНФОРМ»: Готують нових кандидатів у «двохсоті»? Ну, нехай

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-