Битва за Україну. День сто сорок другий

Битва за Україну. День сто сорок другий

Укрінформ
ЗСУ на східному фронті знищили 9 російських танків, 7 одиниць бронетехніки та приблизно 70 російських загарбників, а на Запорізькому напрямку збили 2 літаки окупантів

На Донецькому напрямку ЗСУ зупинили недолугі спроби взяти під контроль ділянку дороги Бахмут – Лисичанськ, а також штурм  в напрямку Нагірного та Білогорівки. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сорок другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Анналена Бербок, глава МЗС Німеччини:  «Послаблення санкцій проти Росії не допоможе вирішити проблеми,  але нас буде удвічі легше шантажувати. Прийняття порушень міжнародного права у найбільш грубий спосіб буде запрошенням для всіх, хто зневажає права людини, свободу і демократію. Берлін буде підтримувати Україну стільки, скільки необхідно. Саме тому ми також будемо продовжувати виконувати санкції й стежити за тим, щоб наше суспільство не було розділеним».

  1. Ліз Трасс, глава МЗС Британії:  «росія має нести повну відповідальність за це. Пол Юрі був захоплений під час виконання гуманітарної роботи. Він був в Україні, щоб спробувати допомогти українському народу перед обличчям неспровокованого російського вторгнення. російський уряд та його проксі сили продовжують чинити злочини. Винні будуть притягнуті до відповідальності».

  1. Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Мої відвідини Бабиного Яру стали чітким нагадуванням про звірства нацистів, скоєних проти євреїв та інших, які російські ракети знову зробили дуже реальними, завдаючи ударів і вбиваючи невинних. Ми ніколи не повинні про це забувати і маємо допомогти Україні захиститися від цих звірств».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Є конкретний наказ Президента Генеральному штабу готувати плани про деокупацію всієї України, включно з територіями, окупованими з 2014 року. Конкретний наказ. А далі вже, з точки зору пріоритезації планів - військові, виходячи з можливостей, повинні запропонувати (план-ред.). Я говорю те, що вважаю потрібним донести до суспільства. І коли хтось там кричить: "Ой, розкрили плани!" - то чого ховати план про те, що ми плануємо деокупувати всі наші окуповані землі? Ми цього не приховуємо. Ми дійдемо до міжнародно визнаних кордонів станом на 1991 рік. Крапка».

  1. Вольфганг Бюхнер, представник федерального уряду ФРН: «Ми приголомшені російськими ракетними обстрілами центру великого міста в центральній частині України та суворо їх засуджуємо як акт жорстокості та вимагаємо від росії негайно припинити всі атаки проти цивільних цілей. Місто Вінниця розташоване далеко від будь-якої лінії фронту. російський удар спрямований проти цивільного населення та вкотре засвідчує, що росія в цій війні масово порушує права людини»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 15 липня 2022 р.

  • На Слобожанському напрямку українські воїни знову успішно відбили штурм, під час якого окупанти намагалися встановити контроль над Богородичним.
  • На Донецькому напрямку окупанти намагалися взяти під контроль ділянку дороги Бахмут – Лисичанськ. Вели штурм  в напрямку Нагірного та Білогорівки. Українські воїни вогнем зупинили всі ці недолугі спроби ворога та відкинули його назад. Також загарбники провели декілька безуспішних спроб покращити своє тактичне положення на напрямках Миколаївка – Спірне, Миронівка – Вуглегірська ТЕС та Відродження – Вершина. Як результат – окупанти зазнали втрат та відкотилися назад.
  • Значними втратами для російських окупантів завершилась спроба покращити тактичне положення на напрямках Солодке – Водяне, Володимирівка – Водяне, Єгорівка – Павлівка. Під вогнем українських воїнів залишки ворожих сил відійшли.

ЗСУ знищили:

  • на східному фронті 9 російських танків, 7 одиниць бронетехніки та приблизно 70 російських загарбників.
  • на півдні України російську гармату МСТА-Б.
  • склад боєприпасів російської армії поблизу Володимирівки Донецької області.
  • на Запорізькому напрямку два російські літаки.

рф утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей до чотирьох БТГ – Генштаб.

Сили протиповітряної оборони збивають близько 50% випущених росією ракет по українських мирних містах і селах – Олексій Резніков, міністр оборони.

Найбільших втрат ЗСУ у протистоянні з російськими загарбниками зазнали у травні цього року: тоді у день гинуло до 100 військових, від 300 до 400 отримували поранення – Олексій Резніков, міністр оборони.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

російські війська вбили в Україні 352 дитини та понад 657 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

План оперативного відновлення Київщини передбачає відбудову 18,3 тисячі об’єктів – Олексій Кулеба, голова ОВА.

Внаслідок вчорашнього ракетного удару по Вінниці загинули 23 людини, 3 з них – діти. Звернулися за медичною допомогою 197 осіб, з них 80 госпіталізовані, зокрема 3 дітей. Триває пошук 11 осіб, зв’язок з якими відсутній – ДСНС.

З російського полону звільнили 32 водіїв, які вивозили маріупольців – ЗМІ.

На території захопленої росіянами Запорізької АЕС російські військові встановлюють ракетні комплекси, з яких обстрілюють місто Нікополь.

Від початку повномасштабного вторгнення російські військові понад 17,3 тис. разів поцілили по цивільних об’єктах в Україні та трохи більше 300 – по військових – МВС.

Ситуація по областях станом на 8:00 15 липня.

  • У Дніпропетровській області ворог обстріляв одразу три райони. Інформація про загиблих та постраждалих уточнюється.
  • У Донецькій області вночі і зранку війська рф обстрілювали Красногорівку, Мар'їнку, Велику Новосілку із РСЗО "Град". О 5-й годині ранку ворог здійснив ракетний удар по Костянтинівці. За добу на Донеччині 3 людей загинули, 7 дістали поранення.
  • Сьогодні зранку Миколаїв зазнав ракетного обстрілу, випущено 10 ракет по місту, влучили у два найбільші університети Миколаєва. 4 людини отримали поранення.

УКРАЇНА

Міністерка соцполітики Марина Лазебна подала у відставку.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з депутатами парламенту Мексики та закликав змінювати архітектуру світу.

Єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідали медичні заклади Львова та підписали Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі ЕU4Health.

В Івано-Франківську частина священників московського патріархату Храму Різдва Христового разом із віруючими перейшли до Православної церкви України.

Станом на 1 липня 2022 року в Україні до опалювального сезону 2022/23 вже підготовлено 51 тис. будинків, що становить 33,8% від запланованого.

Із початку повномасштабного вторгнення рф звання Героя України було присвоєно 157  громадянам, із них 75 – посмертно – Володимир Зеленський.

ЕКОНОМІКА

В Україні вже зібрали 3,6 мільйона тонн зерна нового врожаю – Мінагрополітики.

У першому півріччі Україна збільшила виручку від експорту електроенергії у 1,5 рази порівняно з минулим роком – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: Збільшення  експорту електроенергії у Європу сталося завдяки тому, що

16 березня Україна офіційно приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. 30 червня розпочався експорт української електроенергії в Європу. На даний час Україна експортує електроенергію в Польщу, Румунію, Словаччину та Молдову.

Експорт зернових з початку 2022/2023 маркетингового року (МР, почався 1 липня) станом на 13 липня становив 556 млн тонн проти 926 млн тонн на відповідну дату попереднього маркетингового року.

Уряд продовжить виплачувати субсидії українцям, які потребують допомоги з оплатою комунальних платежів.

Від початку повномасштабної війни Національний банк придбав в уряду військових облігацій внутрішньої державної позики на 225 млрд грн.

Унаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства за січень-червень 2022 року довкіллю України було завдано збитків на загальну суму 742,7 млн гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Єврокомісія анонсувала сьомий пакет санкцій проти росії за її вторгнення в Україну, серед запропонованих заходів – ембарго на золото та розширення заборони на експорт технологій до рф.

Велика Британія викликала посла росії в Лондоні Андрєя Келіна, щоб висловити глибоке занепокоєння через повідомлення про смерть британця Пола Юрі у полоні терористичної "ДНР".

В ОБСЄ 46 країн заявили про підтримку України на тлі публікації другого звіту так званого московського механізму Організації, у якому задокументовано вчинені під час агресії рф порушення, які можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини та злочини проти людяності.

Палата представників США ухвалила законопроєкт про оборонний бюджет США на 2023 рік, до якого включена допомога $1 мільярд для України, а також 100 млн доларів на навчання українських пілотів.

Санкції щодо росії можуть зруйнувати європейську економіку, якщо їх не переглянути або не скасувати - Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини.

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, а що говорив би Орбан, якщо б росія напала на його країну і вчиняла ті звірства там, а не в Україні? Вже пора розплющити очі Орбану і перестати грати за правилами путіна. Бо якщо, не дай Боже, Україна не вистоїть, до Угорщини путіну рукою подати.

Канада запровадила нові санкції проти росії,  які передбачають заборону канадським громадянам і компаніям надавати виробничі послуги російській нафтогазовій, хімічній та обробній промисловостям.

ВОРОГ

Президент рф путін у п'ятницю на оперативній нараді з постійними членами Ради безпеки запропонував обговорити "ситуацію в регіонах".

«УКРІНФОРМ»: І саме заради цього питання на радбезі виступали директор фсб і міністр внутрішніх справ? Ну, смішно...

російське міністерство оборони офіційно заявило, що вчора високоточними ракетами "Калібр" було завдано удару по гарнізонному будинку офіцерів у Вінниці - там у цей момент проходила нарада командування українських ВПС із представниками іноземних постачальників озброєнь.

«УКРІНФОРМ»: Ці нелюди, не боячись, на весь світ визнали, що били ракетами по цивільних об’єктах міста. І досі залишився хтось у світі, хто хоче «зберегти лице путіну»? І досі комусь незрозуміло, з  якими терористами воює Україна?

Військові навчання у білорусі продовжили як мінімум до 23 липня.

Член Громадської ради при міноборони росії Ігор Коротченко сказав, що вже настав час нищити мости через Дніпро, що цього "не треба соромитися робити", і що мости - це легітимні військові цілі, як і паливно-енергетичний комплекс.

«УКРІНФОРМ»: росіяни вважають мости військовими цілями в нашій країні, але вони не задумуються, що їхній Керченський міст можна теж знищити, навіть не зважаючи на посилену охорону, яку росіяни зробили біля нього. І чим швидше він паде, тим краще.

білорусь допустила дефолт за зовнішніми борговими зобов'язаннями - Міжнародне рейтингове агентство Moody's.

«УКРІНФОРМ»: білорусь впевнено крокує за росією

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-