«Рамштайн-4»: чого очікує Україна від союзників?

«Рамштайн-4»: чого очікує Україна від союзників?

Укрінформ
Ефективні результати застосування ЗСУ високоточного західного озброєння проти військ рф можуть стати хорошим бекграундом для майбутньої зустрічі

Четверта за ліком зустріч країн-донорів військової допомоги Україні (формат «Рамштайн», до якого входять міністри оборони країн НАТО та союзників Альянсу) відбудеться 20 липня у онлайн форматі. Про це повідомляє прес-служба Пентагону.

Відзначимо, що майбутнім переговорам уже передувало кілька важливих подій і заяв. Наведемо лише трійку із них.

  1. Протягом останніх трьох тижнів ЗСУ, за допомогою високоточних західних артилерійських систем, успішно трощать ворожі казарми, командні пункти, військові та продовольчі склади, логістичні вузли на тимчасово окупованих територіях Харківщини, Донеччини, Луганщини, Херсонщини тощо (детальніше про це – у нашому попередньому матеріалі). Міністр оборони України Олексій Рєзніков розповів, що мав розмову зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном (по суті, глава Пентагону вважається очільником зустрічі у форматі «Рамштайн», - Ред.), і що той йому сказав, що у США задоволені тим, як українські артилеристи використовують системи HIMARS, ефективно витрачаючи кожну ракету з метою ураження «болючих» місць російських військ. Початково Штати поставили Україні лише декілька систем HIMARS, що було «тестом» для українських військовослужбовців, і його успішно пройдено. Тепер наша держава очікує більшого. «Війська рф використовують РСЗВ, які можуть бити на 120 кілометрів. Тому нам потрібно щось подалі – 150 (кілометрів, - Ред.). І ми їх (окупантів, - Ред.) дістанемо», - заявив в інтерв'ю американському виданню The Wall Street Journal Олексій Рєзніков.
  2. Напередодні радник Конгресу США Пол Массаро висловився за надання Україні більше систем HIMARS та ракет збільшеної дальності до них. Крім того він заявив, що Україні потрібно дозволити атакувати військові об'єкти на території росії, білорусі та тимчасово окупованого Криму. Поруч з цим – член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський повідомив, що Київ веде переговори з Вашингтоном щодо постачання далекобійних ракет для HIMARS.
  3. Візит президента США Джо Байдена (13-16 липня) на Близький Схід. Однією із його цілей, за даними The New York Times, є пошук зброї радянського виробництва для України. А в арабських країнах, які колись були клієнтами СРСР, такої зброї чимало. Між тим нагадаємо, що раніше представник Білого дому Джон Кірбі сказав про те, що Україна все ще потребує додаткової зброї радянського виробництва. А міністр оборони Великої Британії Бен Воллес до цього зазначав, що союзники шукають радянську зброю по всьому світу, щоб викупити її та передати нашій державі.

Отже, які очікування від «Рамштайну-4»?

«20 липня наші партнери оголосять про розширення допомоги Україні, зокрема, йтиметься про ракети для HIMARS, які б'ють на 300 кілометрів»

«4-та зустріч антипутінської коаліції, яку вдалося сформувати Україні разом зі США, пройде на доволі неоднозначному тлі. З одного боку, нацистська росія протягом останніх днів і тижнів значно підвищила інтенсивність ракетно-бомбових обстріляв українських мирних міст і сіл. Особливою брутальністю і цинізмом росіяни відзначились у Часовому Ярі та Вінниці, де ракети явно націлювалися на цивільну інфраструктуру, зокрема, житлові будинки. Водночас, з’явився  чинник під умовною назвою «фактор Вікторії Спартц», - коментує Укрінформу дипломат Вадим Трюхан.

Необґрунтовані, проте гучні звинувачення нашої держави, опубліковані конгресвумен Спартц, зокрема щодо відсутності контролю за використанням зброї, яка надається Заходом Україні, пролунали, як грім серед ясного неба.

«Причому заперечувати факт неналежного поводження зі зброю довелося не лише українцям, а й американцям, НАТО і ЄС. Відтак не виключено, що ці дві теми прозвучать і під час зустрічі «Рамштайн-4», - каже він.

Водночас для України сама зустріч архіважлива. Адже, судячи з ситуації на різних ділянках фронту, надана останнім часом важка зброя, зокрема системи HIMARS, а також дальнобійна артилерія, як і очікувалося, можуть значно підвищити ефективність дій ЗСУ.

«І навіть викликати паніку в рядах «другої в світі» російської армії мародерів і терористів. Разом з тим у кількісному вимірі, а також, що важливо, по дальності боєприпасів, таких систем явно недостатньо», - додав пан Трюхан.

Позитивом для України є те, що вдале застосування українськими військовими перших потужних РСЗВ отримало досить схвальні відгуки від наших партнерів.

«Відтак надання їхньої більшої кількості, а також застосування боєзарядів з більшою дальністю, біля 300 км, для ураження більш віддалених воєнних об’єктів виглядає вже цілком реалістично, - вважає дипломат. - Враховуючи це, нам слід очікувати, що 20 липня наші партнери оголосять про розширення допомоги Україні».

Вдале застосування українськими військовими перших потужних РСЗВ отримало досить схвальні відгуки від наших партнерів
Вдале застосування українськими військовими перших потужних РСЗВ отримало досить схвальні відгуки від наших партнерів

Вадим Трюхан також згадав про Близькосхідне «турне» Байдена. За його словами, на якісь серйозні обсяги зброї звідти для України розраховувати не доводиться.

«Про фінансову і гуманітарну підтримку з державами Перської затоки Україні говорити варто,  що власне й робиться з перших днів з моменту вторгнення. Проте не про зброю. Адже той регіон занадто своєрідний і традиційно був орієнтований переважно на СРСР чи росію в останні десятиліття», - наголошує експерт.

Проте сам факт озвучення цієї теми є обнадійливим.

«Не виключено, що нашим американським друзям вдасться переконати декілька близькосхідних держав приєднатися до групи «Рамштайн», як це вже зробив той же Ізраїль, - акцентує пан Трюхан. - Водночас у питанні надання Україні зброї слід врахувати й те, що останнім часом дискусії точаться навколо необхідності поставок саме сучасних зразків зброї, які відповідають стандартам НАТО, а не застарілої техніки радянського штибу».

«Четверта зустріч міністрів оборони формату «Рамштайн» може стати причиною збільшення якісної військової допомоги Україні»

Таку думку в ефірі телеканалу "Еспресо" висловив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

За його словами, цій зустрічі передує зміна риторики серед американського істеблішменту, який починає все активніше говорити про те, що допомога Україні має бути більш широкою та більш активною.

«Тут згадуються і HIMARS, і далекобійні ракети з дальністю 300 км, і обсяги, які мають бути більшими. Я думаю, що якраз оцей ідеологічний фон має вплинути на обсяги допомоги для України», - каже військовий експерт.

Пан Згурець додав, що з одного боку є розуміння, що оборонні можливості покладаються на допомогу Заходу, але з іншого  - наближається осінь і зима, і до цього періоду Україні хотілось б забезпечити якісні зміни на фронті. Не лише щодо стабілізації лінії фронту, а й реалізації проривів на окремих напрямках у форматі контрнаступів.

«Я думаю, що на тлі політичних декларацій, що треба звільняти південь швидко… Можливо, з огляду на розуміння американців, що допомога має більша та швидша, це якраз вплине на перемовини в форматі «Раймштайн» і надходження допомоги від інших країн. Ленд-ліз вже працює, але головні поставки будуть у вересні-жовтні. Оцю межу хотілось би посунути до більш швидших темпів», - підкреслив Сергій Згурець.

«Найгострішою потребою України залишаються протиракетна та протиповітряна оборона. Саме це на «Рамштайн-4» і стане головною темою»

Начальник Головного штабу Української Добровольчої Армії Сергій Ільницький (друг Сокіл) вважає, що на тлі останніх ракетних ударів по цивільним об’єктів, зокрема, терористичного удару по Вінниці, де загинуло 23 мирних громадян і 73 постраждалих, найважливішим має стати питання надання Україні сучасних систем ППО.

«Нам потрібно максимально швидко закрити небо. Тому прогнозую, що саме це стане головною темою і нашим головним очікуванням, - наголосив пан Ільницький. – Щодо попередніх домовленостей, то вони уже виконуються, за що ми щиро дякуємо нашим партнерам».

Політолог Дмитро Сінченко, який сьогодні захищає нашу державу у складі УДА, доповнив колегу: «Найгострішою потребою України залишаються протиракетна та протиповітряна оборона, нам потрібні системи ПРО, літаки, гвинтокрили та безпілотники. Тому я сподіваюсь, що в цих питаннях нарешті відбудеться суттєве зрушення».

Водночас пан Сінченко не думає, що на наступній зустрічі варто очікувати збільшення числа учасників антиросійської коаліції, хоча певна зміна позицій деяких держав у вигідний для України бік цілком можлива.

Нашій державі потрібно максимально швидко закрити небо. Тому експерти прогнозують, що саме це стане головною темою і нашим головним очікуванням під час зустрічі у форматі
Нашій державі потрібно максимально швидко закрити небо. Тому експерти прогнозують, що саме це стане головною темою і нашим головним очікуванням під час зустрічі у форматі "Рамштайн"

«Мова йде насамперед про арабські країни, Індію та Ізраїль, з якими зараз активно працюють США. Але навряд чи їх дії будуть публічними, принаймні не на даному етапі, - каже політолог. - У той же час спостерігається прогрес і в розумінні на Заході необхідності завдавати росії повноцінних ударів по її території. Без цього деокупація українських територій буде неможливою. Тому нам потрібні ракети, що вражають цілі на максимальних відстанях, щоб зламати логістику та систему управління ворожими військами».

«Очікуємо на передачу Україні тактичних ракет для М270 та М142, додаткових протикорабельних комплексів та системи ППО»

«Я від цієї зустрічі очікую на розширення учасників коаліції підтримки України. Це дуже важливо не тільки в питаннях розширення номенклатури зброї, що поставляється Україні, а й у питаннях спрощення логістики», - каже військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Щодо номенклатури, то в даному випадку він сподівається, що в рамках «Рамшайтн-4» нарешті буде вирішено питання з поставками видів озброєнь, які вимагають тих чи інших погоджень.

«Як це відбувається з передачею Україні озброєнь іншими країнами, на який потрібен дозвіл, наприклад, Німеччини. І який ці країни здебільшого не одержують», - наголошує військовий експерт.

Окрім вирішення бюрократичної проблематики, рівня внутрішнього саботажу, пан Коваленко очікує на розширення поставок видів озброєнь та узгодження їх поставок.

«Зокрема, передачу Україні тактичних ракет для М270 та М142, більшої кількості «розумних» боєприпасів, а також – додаткових протикорабельних комплексів та системи ППО», - перелічує він.

Олександр Коваленко висловився і щодо візиту Байдена на Близький Схід. І, як і попередній спікер, – дипломат Вадим Трюхан - також не очікує від цього «вояжу» серйозних рішень щодо поставок зброї Україні.

«Хоча в цих країнах є певний обсяг радянської та російської зброї, сумніваюся, що вона буде передана ЗСУ. Крім того, у потрібній кількості передача цієї зброї – це логістичне пекло. Набагато простіше отримати ще 200 танків Т-72М1 від Польщі, ніж від якоїсь країни Близького Сходу», - підкреслив експерт групи «Інформаційний спротив».

До слова, нещодавно польський аналітик Ярослав Вольський повідомив у своєму Twitter: «Польща надішле Україні більше двох сотень танків РТ-91 (модель PT-91 – основний бойовий танк польської армії, який створено на ліцензійному варіанті радянського Т-72М1 - Ред.) після того, як отримає від США триста танків Abrams». За його інформацією, це може статися вже незабаром.

Польща може передати Україні сотні танків PT-91
Польща може передати Україні сотні танків PT-91

Але повернімося до візиту Байдена на Близький Схід.

«Основним результатом його візиту може стати низка домовленостей щодо нарощування обсягів видобутку нафти та витіснення росії з ринку енергоносіїв. Думаю, у цьому питанні на Байдена чекає більший успіх, ніж у питанні постачання зброї та техніки в Україну», - стверджує Олександр Коваленко.

Зниження цін на нафту коштом більшого видобутку Саудівською Аравією – також «плюс». Але чи вдасться президенту США вмовити саудитів на це, аби обвалити доходи в російський бюджет так, як у 80-х обвалилися доходи СРСР, – не факт, але шанси є.

«Сподіваюся, що «Рамштайн-4» дасть чіткі відповіді на три важливі питання»

«Головне питання – збільшення обсягів постачання озброєнь», - наголошує в коментарі "Телеграф" колишній народний депутат, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко.

Оскільки зустріч у форматі «Рамштайн» – це можливість поспілкуватися не лише з нашими заокеанськими партнерами, а й із великою кількістю країн, які допомагають Україні, її треба використовувати як звернення до них усіх.

«Із закликом серйозно збільшити постачання. Щоб ми мали змогу формувати якісь ударні кулаки. Оскільки нам потрібно не лише захищатись, а й звільняти тимчасово окуповані території. А щоб іти в наступ, нам треба розуміти, на що ми можемо опиратися. На яку зброю, скільки боєприпасів і так далі», - додав він.

Ще є проблема, про яку мало кажуть. Коли ми отримуємо західне озброєння – артсистеми, РСЗВ та боєприпаси, нам одночасно потрібна й технічна підтримка всього цього. Навіть найсучасніші системи ламаються, потребують техобслуговування.

«А у нас зазвичай немає ремонтної документації, не визначено концептуально, де ми можемо ремонтувати озброєння. На території України це робити важко. Ми не можемо абсолютно прикрити небо від російських ракет. На території суміжних країн-партнерів це можна робити. Питання – де саме. На підприємствах цих країн  чи деяких спільних, за нашою участі. З погляду на майбутнє нам, звісно, було б цікаво щось спільне. Щоб ми освоїли ремонт техніки, яка так чи інакше у нас осяде, надалі ми її, можливо, купуватимемо поряд із вітчизняною – для майбутньої української армії», - наголосив пан Сенченко.

Отже, техпідтримка, обслуговування, ремонт того, що ми отримуємо, – важлива складова загального процесу. І це також варто обговорювати в рамках «Рамштайну».

Крім того, каже експерт, під час зустрічі треба жорстко порушувати питання посилення контролю у зв’язку зі спробами росії обходити санкції.

«Ми сподіваємося, що росія втратить можливість виробляти високоточну зброю. А вона посилено корумпує чиновників, політиків різних країн, знаходячи обхідні шляхи. Американці вже оприлюднили список з 18 країн, через які росія намагається обходити санкції. Серед них, на превеликий жаль, навіть Грузія, яка сама постраждала від російської агресії. А ще - Ізраїль і низка інших країн. Думаю, ті самі США мають механізми політичного впливу, щоб це припинилося», - акцентує Сенченко.

Контроль має бути жорстким. Адже росія, продовжує він, аж до дипломатичної пошти використовує, щоб нелегально завозити ті самі чіпи для своїх ракет і таке інше.

«Санкції щодо російської політичної та економічної системи, олігархів – це також зброя. І так само як росія використовує на фронті проти України тактику вогневого валу – цивілізований світ має використовувати проти агресора тактику валу санкцій. Щоб під нього потрапила вся чиновницька, політична, бізнесова верхівка росії», - резюмував Андрій Сенченко.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-