Битва за Україну. День сто сороковий

Битва за Україну. День сто сороковий

Укрінформ
На Харківщині підрозділ «Азов» знищив ворожі танки, БМП і майже 40 загарбників

У Стамбулі проходять чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна за участі делегацій України, Туреччини, ООН і росії. На Херсонщині ЗСУ завдали удару по російському складу боєприпасів біля Новопетрівки, вночі вдарили по скупченню сил противника у Чкаловому та по складу боєприпасів у Чорнобаївці. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сороковий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Зради, безумовно, не вбачаю. Але ми чесно сказали нашим канадським і німецьким партнерам, що те, що вони зробили, – це помилка, яка ставить у переможну позицію росію. Це рішення не вирішить проблем, це рішення лише примножить проблеми. Вони суверенні країни, мають право ухвалювати ті рішення, які вважають за потрібне. Але ми з цим рішенням не погоджуємося і в принципі ми проти підходу, коли санкційний режим має підлаштовуватися під забаганки чи примхи російської федерації».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «З початку повномасштабного вторгнення росія примусово вивезла, викрала і незаконно затримала до 1,6 млн громадян України, серед яких 260 тисяч дітей. росія видає свої паспорти на окупованих територіях, щоб змінити демографічний склад. Незаконна передача і депортація осіб, які перебувають під захистом, є серйозним порушенням четвертої Женевської конвенції про захист цивільних осіб і є військовим злочином».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН:  «Про що можна вести переговори з кимось, хто навіть не бажає узгодити гуманітарні коридори з Міжнародним комітетом Червоного Хреста для втечі цивільних осіб?.. І я не бачу жодної ознаки того, що путін залишить решту України в спокої, якщо вони (українці - ред.) припинять чинити відсіч зараз».

  1. Маріуш Блащак, віцепрем’єр-міністр, міністр національної оборони Республіки Польща відвідав Ірпінь Київської області, де зафіксовані масові вбивства мирних жителів загарбниками: «Це криваві злочини росіян, які мають бути покарані. Пишаюся українськими захисниками, які визволяли Ірпінь, та загалом усіма військовими, які нині боронять Україну. Дякую за вашу позицію, тому що свобода й незалежність України – це свобода й незалежність Польщі. Дякую, що бережете нас».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Вся наша земля повернеться до нас. Питання тільки у черговості і часі. Це питання вирішують наші військові: вони краще розуміють, де, на якому напрямку вони мають вести бойові дії насамперед, в другу, третю, четверту чергу. Цей графік є у них. Він є доволі гнучким, залежить від багатьох обставин. Не тільки Херсонщина, а вся наша рідна земля, яка була визначена в 1991 році, повернеться до нашого дому».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 13 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку вже вкотре українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку Дементіївки.
  • На Слов’янському  - ворожий штурм у напрямках Іванівки та Долина наші захисники успішно відбили та відігнали окупантів назад.
  • На Бахмутському напрямку всі спроби ворожих штурмів в напрямках Веселої Долини, Яковлівки та Вершини наші воїни влучним вогнем звели нанівець. Окупанти з втратами відійшли. Розвідку боєм в районі Покровського ворог теж бездарно провалив.

ЗСУ знищили:

  • російські склади боєприпасів біля Новопетрівки та в Чорнобаївці на Херсонщині;
  • понад 1000 тонн боєкомплектів до РСЗВ і понад 50 машин з паливом, а також  особовий склад у Новій Каховці
  • ворожі танки, БМП і майже 40 загарбників у Вовчанському районі на Харківщині.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ українська авіація здійснила вже 1700 авіаударів по позиціях окупантів - Командування Повітряних сил ЗСУ.

ЗСУ знищують ворожі склади на Луганщині, але ворог посилив роботу ДРГ – Сергій Гайдай, голова ОВА.

До України доставили чергову партію польських гаубиць «Краб» – Володимир Зеленський.

Штурм в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина на Слов’янському напрямку українські захисники успішно відбили – Генштаб.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні російські загарбники вбили 349 дітей і понад  652 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

російські окупанти депортували в рф 2 мільйони мешканців тимчасово окупованих територій України, серед яких кілька сотень тисяч дітей – Володимир Зеленський.

Ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю, поцілив у одне з підприємств міста, 7 людей  постраждало – ОВА.

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару російських військ по місту Часів Яр Донецької області зросла до 47 осіб  – Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

Ситуація по областях станом на 8:00 13 липня.

  • росіяни не припиняють обстріли населених пунктів Донеччини. За добу по області четверо людей загинули, восьмеро дістали поранення.
  • російські агресори завдали удари із РСЗВ по Індустріальному району Харкова, 5 людей поранені. По області внаслідок обстрілу 1 людина загинула, 5 отримали поранення.
  • У Миколаївській області ворог завдав 28 ударів з реактивних систем залпового вогню по різних населених пунктах, 5 загиблих, поранення отримали 34 людини.
  • На Херсонщині внаслідок боїв у Бериславському районі є загиблі та поранені.

УКРАЇНА

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль побував на Чернігівщині та  нагородив саперів, які проводять розмінування області.

Переговорів України з рф щодо завершення війни наразі немає через позицію росії та продовження агресії проти нашої країни - Дмитро Кулеба, глава МЗС.

На період воєнного стану військові та правоохоронці повинні будуть здати свої ДНК-дані. Нововведення пов'язане з прийняттям закону про державну реєстрацію геномної інформації людини.

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому голові Нацагентства з управління арештованим майном Антону Янчуку про підозру у зловживанні владою та розтраті 426 млн гривень.

Державне бюро розслідувань назвало повідомлення про нібито знищення матеріалів важливих справ інформаційною атакою і повідомило, що за цим фактом відкрило кримінальне провадження.

«УКРІНФОРМ»: У липні у багатьох ЗМІ з'явилася інформація про те, що Державне бюро розслідувань у перші дні повномаштабного вторгнення росії могло знищити деякі важливі матеріали проваджень. На даний час ця інформація не підтвердилась, але матимемо надію, що цю справу розслідують і знайдуть винних.

ЕКОНОМІКА

КМУ виділить майже 300 мільйонів гривень на ремонт трьох ТЕЦ: у Чернігові, Охтирці Сумської області та Кременчуці Полтавської області.

На захід України перемістилося 661 підприємство, ще 475 у процесі релокації — Мінекономіки.

Уряд ухвалив постанову про залучення безвідсоткового кредиту від Італії на суму до 200 мільйонів євро.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ТОП-10 найбільш бажаних для українських експортерів іноземних ринків, це: Німеччина, США, Польща, Франція, Туреччина, Австрія, Румунія, Канада, Чехія та Іспанія.

Бюджет недоотримав майже 43 мільярди грн через нульове мито на авто та товари - Данило Гетманцев, голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Пенсійний фонд України станом на 12 липня направив на виплати пенсій 23,9 млрд гривень.

Станом на 12 липня гирлом Бистре (Дунай) пройшли 16 торговельних суден, які будуть завантажені українським зерном – Мінінфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників Конференції «Азійське лідерство», що проходить у Сеулі, і сказав, що події на Шрі-Ланці зумовлені діями російської федерації по блокуванню експорту українського продовольства, які можуть призвести до соціальних вибухів і в інших країнах.

Європейська комісія опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізничним транспортом.

Новий Надзвичайний і Повноважний посол України в Польщі Василь Зварич у середу вручив вірчі грамоти президентові Польщі Анджею Дуді.

У Стамбулі проходять чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна за участі делегацій України, Туреччини, ООН і росії.

Світовий конґрес українців (СКУ) подав позов до канадського суду через рішення уряду видати дозвіл на повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Canada турбін Північного потоку-1 (Nord Stream).

Речник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заявив, що країна не продавала сотні власних дронів росії під час агресії рф проти України.

Заступник міністра фінансів Німеччини Йорг Кукіс заявив, що уряд ФРН відмовиться від імпорту російського вугілля з 1 серпня, а нафти – із 31 грудня 2022 року.

Європейське космічне агентство (ESA) остаточно припиняє співпрацю з російською державною корпорацією «роскосмос» щодо програми дослідження планети Марс.

ВОРОГ

Станом на 11 липня вже 1157 компаній залишили російський ринок, 469 заявили про припинення інвестицій – Дмитро Кулеба, глава МЗС України.

Мінфін російської федерації не заперечує проти бартеру замість розрахунків у валютах недружніх країн.

«УКРІНФОРМ»: Повертаєтесь у 90-і? Чудово, там вам і місце, туди вам і дорога, а то й ще подалі!

російські компанії відмовляються повернути понад 400 пасажирських літаків, взятих у лізинг в іноземних компаній.

«УКРІНФОРМ»: Після введення санкцій проти рф із 515 літаків, які перебували в лізингу, компанії змогли повернути лише близько 80 літаків, а сума страхових претензій, пред'явлених страховим компаніям, уже сягнула 10 мільярдів доларів.

російська держкорпорація з космічної діяльності "роскосмос" відкладе польоти на Місяць

«УКРІНФОРМ»:  І хоч в корпорації говорять, що вони зосередяться на іншому, більш важливому на сьогодні, головна причина в тому, що Європейське космічне агентство припинило співпрацю з росією у низці космічних місій на Місяці. Отже, все, що їм залишається,  це запустити лукашенка в космос, який дуже хотів туди полетіти.

Віцепрем'єр росії Вікторія Абрамченко попросила відомства вивчити можливість уточнення національних стандартів росії «в галузі етикетування продуктів».

«УКРІНФОРМ»: Дожилися росіяни: уже не хватає паперу для етикеток на товари, а скоро не хватить і на туалетний папір.

У російській столиці адреси бомбосховищ є "державною таємницею".

«УКРІНФОРМ»: Таке відношення вкотре показує, що влада не цінить свій народ. Головне, що «бункерний фюрер» і його прибічники мають де ховатись, а доля решти росіян не має значення.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-