Як роспропаганда реагує на HIMARS

Як роспропаганда реагує на HIMARS

Укрінформ
Огляд кремлівських Telegram-каналів за 8-11 липня

Після підписання президентом США Джозефом Байденом указу про постачання чергового пакету військової допомоги Україні, пропагандистські телеграм-канали почали активно розповсюджувати дезінформаційній наратив на цю тему, водночас визнаючи, що завдяки американським реактивним системам залпового вогню HIMARS ударів побільшало, вони стали більш точними. 

Однією з головних думок поплічників путінського режиму в Telegram було те, що, мовляв, з західною зброєю ЗСУ стали сильнішими, але Херсон не візьмуть.

  1. У зв’язку з цим пропаганда агресора просувала меседжі, що Україна битиме насамперед по Криму, а потім – прикордонних областях росії. Мовляв, вона зможе завдавати високоточних ударів у глибокий тил російського угруповання і навіть діставати великі міста. Втім, на думку пропагандистів, у росії – найсучасніші системи протиповітряної та протиракетної оборони, які можуть збити більшість випущених ракет. І що, після подібних спроб ударів по території росії може настати безповоротний момент, коли путін віддасть наказ на завдання асиметричних ударів.
  2. Деякі автори закликали не впадати в паніку, адже «Захід постачає зброю нерегулярно і мало». Інші ж закликали терміново продумувати нові методи ведення війни. Наприклад, радить маскувати склади зброї та зберігати її меншою кількістю у різних локаціях, регулярно переміщувати. Техніку на аеродромах – ставити не поруч, а «ховати у кишені» між технікою у ремонті та на зберіганні. Також – будувати укриття для маскування техніки. Пропонується виділити групи з ССО, артилеристів і розвідки, які б «полювали» за українськими ППО, РСЗО, «Точками У» та далекобійною артилерією. Та підірвати мости через Дніпро, аби ускладнити постачання зброї на схід України.
  3. Ще одна теза пропаганди – нарощування поставок зброї – це перевірка реакції росії. Про це писали: «В Белом Доме проверяют, насколько далеко можно зайти до реальной реакции России на действия США. К осени от Запада следует ожидать поставок ЗРК и боевой авиации»; «Август и первые месяцы осени будут определяющими для всего Запада и выбранного ими курса. Чем ближе зима, тем более отчаянными будут действия европейских и американских политиков в отношении России, а уровень агрессии будет расти».
  4. Обговорюючи перспективи українського контрнаступу, канали визнавали, що зі зброєю, яку передав Захід, його справді можна буде реалізувати. Мовляв, якщо Британія підготує 12000 бійців, це буде три повноцінні бригади: «Херсон эти три бригады не возьмут. А на донецком направлении они лишь оттянут неизбежный конец», «Они могут атаковать Приднестровье, или в Харьковской области ударить по российским военным с выходом к границе, и даже … с заходом на территории России». Але до завершення їх навчання Захід має відчути економічні проблеми і падіння рівня життя, тому «ставлення до України і до росії може змінитися», пише канал.
  5. Звучить і такий меседж: щоб гарантовано убезпечити територію росії, потрібно відсунути українців від кордонів рф на відстань польоту далекобійної зброї. Отже, треба зайняти всю Україну. Такий висновок робиться на додачу до цих слів: «Украинские ракетчики и артиллерия уже несколько раз нанесли удары по нашим центрам принятия решения. С результатом. Центры небольшие, но важные. Я не пишу здесь где, когда, сколько, и кого».

Загалом, активність каналів і їх охоплення зменшилися. Це корелює з оперативною паузою на фронті. Пропагандисти не можуть похвалитися новими «перемогами», тому вже тиждень подають захоплення Лисичанська як здобуток: росія розбила ЗСУ, що тікали, полишивши багато зброї. Канали писали про виставку трофейної зброї у місті. Однак, показані запаси зброї і те, що росіяни не змогли взяти в полон бійців, вказує на те, що картинка тріумфальної перемоги – продукт російської пропаганди. 

Також, канали звинувачували країни Заходу в русофобії та агресії. Цей меседж спровокований відчутною військовою допомогою країн Заходу Україні. Один з каналів, коментуючи застосування HIMARS в Україні написав: «Идет война России с объединенной Европой и США. Украину продолжат накачивать вооружениями по-максимуму. … Массово поставляются западные РСЗО, на очереди системы ПВО и авиация. Тысячи украинских военных обучаются в странах ЕС, это будут целые корпуса, оснащенные всем необходимым, включая технику». Автор робить висновок, що війна Заходу проти росії триває з 1941 року і що це війна за російські природні ресурси.

Ймовірно, за допомогою звинувачення Заходу росіяни намагаються зняти із себе відповідальність за агресію, створивши образ колективної загрози проти росії.

Канали продовжили спроби дискредитувати ЗСУ та прославляти російську армію. Основна увага зосередилася на російському удару по багатоповерховому житловому будинку в Часовому Яру на Донеччині, який пропаганда подавала як успішну операцію зі знищення військової цілі. 

Пропагандисти визнавали можливість українського контрнаступу, втім применшували його потенційні масштаби і значимість.

Водночас пошук «зрадників» та критика влади в росії продовжується. Канали підкреслювали народне обурення виступом гурту "Би-2" на футбольній події у санкт-петербурзі, коли тих освистали вболівальники. На каналах неодноразово лунали заклики до скасування концертів цього гурту через антивоєнні вислови його соліста. Після інциденту канали піддали нищівній критиці організаторів концерту. Також цитували українські медіа, що Бі-2 підтримали Україну у війні з росією. 

Моніторинг зосереджується на 54 відібраних прокремлівських Telegram-каналах. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-