Битва за Україну. День сто тридцять шостий

Битва за Україну. День сто тридцять шостий

Укрінформ
На Харківщині ЗСУ виявили та знешкодили розвідувальну групу противника

Голова Сенату Французької Республіки Жерар Ларше прибув з візитом в Україні і виступив у Верховній Раді. ЗСУ відбили наступ окупантів на Вуглегірську ТЕС. Разом до перемоги! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Жерар Ларше, глава Сенату Франції: «У цих стінах, у будівлі парламенту, б’ється серце європейського парламентаризму. Яка ж радість бачити у цій залі прапор ЄС разом з українським стягом. 12 зірок на блакитному тлі є символом єдності та надії. І цей прапор об’єднує нас від Парижа до Києва, від Києва до Брюсселя. Французький Сенат і національні парламенти Європи будуть пліч-о-пліч з Україною у найближчі місяці: від статусу кандидата до затвердження рішення про вступ до ЄС».

  1. Бен Воллес, міністр оборони Великої Британії: «Ця нова амбітна навчальна програма (для укр. військових – ред.) є наступним етапом підтримки Великою Британією Збройних сил України в їхній боротьбі з російською агресією. Використовуючи досвід британської армії, ми допоможемо Україні відновити сили та посилити опір у захисті суверенітету країни та права вибирати власне майбутнє».

  1. Таня Хартман, голова Управління східного партнерства, політичних відносин та політики безпеки НАТО: «росія порушила права не тільки своїх сусідів, вона загрожує всій євроатлантичній спільноті. НАТО не хоче конфронтації і не є загрозою для російської федерації. Ми будемо відповідати на загрози і недружні дії росії і, відповідно, будемо зміцнювати захист і безпеку всіх союзників проти агресивних дій росії, протидіючи її втручанню і агресії».

  1. Міхаель Рот, голова парламентського комітету з міжнародних справ Німеччини: «Щодо росії нам потрібно більше реалізму, а не наївних спроб видавати бажане за дійсне. Безпека у Європі може існувати лише проти росії, а не разом з нею. В майбутньому не може бути особливого шляху Німеччини з росією за рахунок наших партнерів з Центральної та Східної Європи».

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки: «росія блокує 20 мільйонів тонн зерна в українських сховищах. Це свідома спроба використати продовольство як зброю війни не лише проти України, а й проти найбільш уразливих країн світу».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 9 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку тривають спроби ворога наблизитися до міста. Штурмовими діями противник намагався просунутись у напрямку Кочубеївка -  Дементіївка. Українські воїни відкинули окупантів на раніше зайняті позиції. На напрямку Мале Веселе – Петрівка Сили оборони України  виявили та знешкодили розвідувальну групу противника.
  • На Словʼянському напрямку всі спроби штурму  противника у напрямках Довгеньке – Краснопілля, Пасіка – Долина наші захисники успішно відбили. Ворог відійшов.
  • На Донецькому напрямку загарбники здійснили безуспішну спробу штурмових дій на напрямку Золотарівка – Верхньокамʼянське. Влучним вогнем наші воїни змусили окупантів розбігтися по кущах в районі Золотарівки.
  • Штурмом ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Ясинувата – Авдіївка. Успіху не мав, з втратами відійшов. Безуспішною також виявилася спроба противника просунутися в районі Марʼїнки.

Окупанти вели наступ і намагалися встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС,  ЗСУ відбили наступ та відкинули окупантів на попередні позиції – Генштаб.

ЗСУ наносять потужні удари по ворогу, після ураження кількох складів в окупованій частині Луганщини ворог навіть призупинив на цьому напрямку наступ – Сергій Гайдай, голова ОВА.

росія перекидає резервні сили з усієї країни та збирає їх поблизу України для майбутніх наступальних операцій, оснащуючи піхотні підрозділи застарілими зразками техніки, знятими з довгострокового зберігання – розвідка Британії.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні російські загарбники вбили 347 дітей, понад 647 дітей отримали поранення.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт повідомив, що російські загарбники вбили 100 українських спортсменів і тренерів, а ще 22 взяли в полон.

У Херсонській облраді закликають мешканців області виїжджати із захопленої ворогом території, хто не може – подбати про укриття, їжу та воду.

Ситуація в областях станом на 8:00 9 липня:

  • У Сумській області за добу російські війська здійснили 18 обстрілів з різних видів озброєння, 1 людина отримала поранення.
  • У Дніпропетровській області війська рф випустили 10 ракет «Торнадо-С» по м. Інгулець Криворізького району, 2 людини загинули, ще 3 людей госпіталізовані з осколковими пораненнями.
  • У Харківській області протягом доби ворог завдавав удари з артилерії по Чугуївському та Богодухівському районах, двічі сталося влучання в поля з пшеницею та ячменем. Загалом пожежа охопила до 10 га площі зернових. Протягом доби постраждала 1 людина.
  • У Донецькій області за минулу добу від обстрілів російськими військами загинули 5 мирних жителів, ще 7 дістали поранення. Внаслідок ракетного удару по Дружківці відомо щонайменше про 2 поранених.
  • Зранку зазнав обстрілів Миколаїв. За добу в області поранено 24 людини.

УКРАЇНА

Голова Сенату Французької Республіки Жерар Ларше прибув з візитом в Україні і виступив у ВРУ, запевнивши в підтримці парламентами країн Європи європейського шляху України. У свою чергу Президент України провів зустріч з головою Сенату Франції.

«УКРІНФОРМ»: Це третій виступ від початку війни європейського чиновника у стінах ВРУ. Першим був виступ президента Польщі Анджея Дуди. Також  у парламенті виступала президент Словаччини Зузана Чапутова.

У ВРУ планують створити Тимчасову слідчу комісію, яка перевірить факти і причини знаходження не в Україні народних депутатів, які виїхали після початку повномасштабного вторгнення росії.

«УКРІНФОРМ»: А чому цю комісію тільки планують створити, чому вона не створена ще на початку війни? Невже не зрозуміло, що тих, хто втекли, потрібно було б уже давно позбавити статусу депутатів.

Президент Володимир Зеленський звільнив послів України в Німеччині, Угорщині, Королівстві Норвегія, Чеській Республіці та Індії.

ВРУ ухвалила:

  • закон, який передбачає спрощення процедури утеплення багатоквартирних будинків;
  • закон "Про державну реєстрацію геномної інформації людини";
  • закон про призупинення виплат по кредитам на знищене майно;
  • закон, який вдосконалює механізми захисту цивільного населення і територій в умовах війни;
  • закон про засади відновлення та розвитку регіонів.

ЕКОНОМІКА

Україна отримає 1,7 мільярда доларів грантових коштів від американських партнерів на оплату медичних послуг за програмою медгарантій – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

ВРУ збільшила видаткову частину Державного Бюджету на 80,9 млрд грн. Також Рада спростила бюджетні процедури в умовах воєнного стану для місцевого самоврядування.

Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 969,8 млн дол., а купив 7,6 млн дол. США.

ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика» розпочало виробництво діжонської гірчиці і вже експортує її до Франції.

Бюро економічної безпеки виявило 83 підприємства, пов’язаних з рф і білоруссю, які брали участь у закупівлях за держкошти - з ними укладено понад 400 угод майже на 65 млн гривень.

«УКРІНФОРМ»: Обурливо, що навіть під час війни з цими компаніями укладалися угоди. На даний час потрібно не лише скасувати дію всіх цих угод, а й заборонити участь компаніям з рф і білорусі брати участь у закупівлях. Крім того потрібно  притягнути до відповідальності керівників всіх українських підприємств, які заключають угоди з цими компаніями.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Державний секретар США Ентоні Блінкен за підсумками міністерської зустрічі "Групи двадцяти" оголосив про виділення Україні 360 мільйонів доларів гуманітарної допомоги.

«УКРІНФОРМ»: Блінкен не сказав, коли саме надійдуть ці кошти, але уточнив, що йдеться про підтримку у вигляді їжі, питної води, грошової допомоги, екстреної медичної допомоги, а також координацію з гуманітарними організаціями.

Мерія столиці Франції одностайно ухвалила угоду про співробітництво з Києвом - Посольство України у Франції.

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ваном Ї та закликав його виступити проти російської війни в Україні, пропонуючи кроки щодо співпраці, спрямовані на стабілізацію напружених відносин між Вашингтоном і Пекіном.

Німеччина вирішила проблему з постачанням боєприпасів до України для зенітних самохідних артилерійських установок "Gepard".

Папа Римський Франциск може відвідати Україну вже в серпні - Пол Річард Ґаллаґер,

Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями

Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав новий пакет оборонної допомоги Україні на суму близько $400 мільйонів, яка включає, зокрема, нові системи залпового вогню HIMARS, а також високоточні боєприпаси.

ВОРОГ

Посольство росії у Штатах відреагувало на рішення США відправити в Україну ще 4 HIMARS. Там заявили, що за цим рішенням стоїть нестримне бажання Вашингтона затягнути конфлікт за будь-яку ціну, а зброя зі Сполучених Штатів застосовується для "знищення міст Донбасу".

«УКРІНФОРМ»: росія давно знищила на Донбасі все, що могла, а такі заяви політиків кремля свідчать лише про те, що ця зброя дуже добре діє у війні проти росії і допомагає українцям наблизити перемогу.

Верховний муфтій росії талгат таджуддін відкрито підтримав війну з Україною.

У білорусі помітили колону вантажівок рф з міткою «V» (10 штук), які рухалися у напрямку Бобруйська – у бік України. Одна з вантажівок рф вилетіла у кювет біля білоруських Осиповичів.

Видворені зі Швейцарії російські дипломати діставалися Москви 9 годин.

«УКРІНФОРМ»: Оскільки країни Європи закрили повітряний простір для російських літаків,  так званим російським дипломатам, щоб добратися додому, замість 3 годин довелося витратити втричі більше. Але нехай росіяни не сумніваються: у найближчому майбутньому їм літати що до Європи, що з неї не доведеться.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-