Битва за Україну. День сто тридцять п’ятий

Битва за Україну. День сто тридцять п’ятий

Укрінформ
ЗСУ знищили за добу 20 танків, 8 бойових броньованих машин, польовий склад боєприпасів та живу силу ворога

Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових у Дніпропетровській області та вручив їм нагороди. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми будемо боротися за кожен клаптик нашої території. Ми, може, одразу все не повернемо, деякі речі повертаються на полі битви, для цього нам потрібно технічно бути забезпеченими. Коли ми будемо технічно забезпеченими, ми будемо деокуповувати наші території. Але деякі території нашої землі, напевно, хотілося б у це вірити, ми повернемо дипломатичним шляхом. Дипломатичний шлях – менше жертв, але це більше часу. Може бути і так»».

  1. Валерій Залужний Головнокомандувач ЗС України: «Збройні Сили України - перша армія миру. Ми захищаємо своє. Свою землю, своїх рідних, свій дім. Ми обовʼязково переможемо!»

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «...Я вважаю, що після всього, що росія зробила за останні пів року, їй не місце ні на яких міжнародних форумах. Країні, яка веде загарбницьку війну проти свого сусіда та вчиняє масові жорстокі злочини проти цивільного населення, слід запропонувати лише одне місце - в міжнародному суді».

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Нашим російським колегам: Україна — не ваша країна. Її зерно — не ваше зерно. Чому ви блокуєте порти? Ви повинні випустити зерно».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Якщо ми говоримо, що Україна не розглядається поки що країнами НАТО повноправним членом де-юре, тому що має бути консенсус серед країн НАТО, але ми по суті вже стаємо країною-членом Альянсу де-факто. Тому що ми є на східному фланзі, нам дають натівське обладнання, ми опанували вже понад 300 натівських стандартів тощо. Єдине, що турбує наших партнерів, це пункт 5, який би дуже не хотілося застосовувати, якщо б Україна стала членом Альянсу»

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини: «Той факт, що міністр закордонних справ росії провів значну частину переговорів не в залі, а поза ним, підкреслює, що російський уряд наразі не бажає розмовляти».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 8 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку неподалік Дементіївки наші захисники двічі відбили штурм ворога та відкинули його назад.
  • На Слов’янському напрямку наступ ворога в районі н.п. Богородичне, в результаті вогневого ураження,  не вдався. Окупанти з втратами відійшли.
  • На Краматорському напрямку сили оборони України завдали потужного вогневого ураження по позиціях противника в районі Верхньокам’янського, чим змусили підрозділи ворога відійти від населеного пункту.
  • На Бахмутському напрямку за підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти безуспішно намагалися вести наступ у районах н.п. Спірне та Івано-Дар’ївка. Зазнали втрат та відійшли. Тривають бої поблизу Веселої Долини.
  • На Південнобузькому напрямку підрозділи противника намагалися вести наступ в районі н.п. Велике Артакове. Українські воїни швидко придушили цю спробу та відігнали окупантів.

ЗСУ знищили:

  • за добу  20 танків, 8 бойових броньованих машин, польовий склад боєприпасів та живу силу ворога;
  • російський безпілотний літальний апарат типу «Орлан» на Харківщині;
  • в окупованій Новій Каховці - склад боєприпасів, ППО росіян, декілька десятків військових рф

Україну захищають до 700 тисяч військових Збройних сил, Національної гвардії – до 90 тисяч, прикордонників – під 60 тисяч, Національної поліції – 100 тисяч – Олексій Резніков, міністр оборони.

Міністр оборони Олексій Резніков назвав три можливі сценарії завершення війни з росією, серед яких  - розвал рф, перемога України на полі бою, та черговий нібито "жест доброї волі рф".

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

У Маріуполі російські загарбники тривалими артобстрілами та бомбардуванням міста зруйнували всі 22 насосні станції, пошкодили понад 50% мереж водопостачання – міська рада

У Мелітополі Запорізької області російські солдати ставлять військову техніку в житлових кварталах - Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

Ситуація в областях станом на 8:00 8 липня:

  • У Харкові війська рф ввечері здійснили обстріл Немишлянського району із РСЗВ, пошкоджені житлові будинки, є загиблі і поранені люди. Вночі ворог вдарив по Циркунах Харківської області, 1 людина постраждала, 1 загинула. Упродовж доби по області 9 людей були поранені, загинули 4.
  •  У Луганській області ворог з усіх видів важкого озброєння не припиняє вогневі атаки по Білогорівці та Золотарівці, застосовує ствольну та реактивну артилерію.
  • У Донецькій області за добу 6 людей загинули, 21 людина була поранена через обстріли із танків, мінометів, артилерії. Пошкоджено 47 об’єктів.
  • Під ворожі удари потрапили місто Миколаїв та населені пункти Баштанського і Миколаївського районів області, загинули 2 людини, 54 отримали поранення.

УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський приїхав у Кривий Ріг і провів нараду з питань оперативної обстановки на території Криворізького району. Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових у Дніпропетровській області та вручив їм нагороди.

ВРУ ухвалила закон, яким пропонується скасувати на час воєнного стану обмеження на розмір подарунків для чиновників і депутатів за умови, якщо їх буде використано на потреби Збройних сил України або гуманітарну допомогу постраждалим від агресії росії.

ВРУ ухвалила закон щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах бойових дій.

Бельгія відновлює роботу посольства у Києві з 11 липня.

«УКРІНФОРМ»: Від початку деокупації Київщини, до столиці України повернулося більше 40 посольств і це свідчить  про те, що світ вірить в перемогу і в майбутнє України. Спасибі вам за підтримку!

Від початку війни в Україні народилося 102 575 немовлят.

В Україні наклали арешт на корпоративні права та нерухоме майно 11 підприємств, кінцевими бенефіціарами яких є російські державні корпорації «роснефть», «росатом» та «газпром».Орієнтовна сукупна вартість арештованих судом корпоративних прав перевищує 2,1 млрд гривень.

На Миколаївщині туристам дозволили відвідувати лісові урочища та відпочивати у кемпінгах на безпечних територіях – ОВА.

ЕКОНОМІКА

Річна інфляція в Україні у червні прискорилась до 21,5% – Держстат.

Держава уклала 7 контрактів із п’ятьма вітчизняними виробниками на виробництво 138 650  балістичних шоломів та 133 тисяч бронежилетів на загальну суму 3,3 млрд гривень.

В Україні аграрії розпочали збирання ранніх зернових та зернобобових культур і вже намолотили 1,1 млн тонн зерна.

«УКРІНФОРМ»: Незважаючи на важкі умови через воєнні дії в Україні аграрії у 2022 році планують зібрати від 50 млн тонн зернових.

Верховна Рада продовжила норму про продаж електроенергії за двосторонніми договорами виключно на електронних аукціонах до 1 квітня 2023 року. Також ВРУ відтермінувала перехід на облік природного газу в енергетичних одиницях.

Загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету з 24 лютого станом на 1 липня становить 812,7 млрд грн, із них у червні - 232,4 млрд гривень – Мінфін.

Набула чинності постанова Кабінету Міністрів, яка передбачає скасування ліцензій на експорт пшениці і вводить заборону на експорт добрив.

У видобутку газу очікується падіння обсягів на 10-15% – НБУ.

На Київщині більше сотні підприємств зазнали пошкоджень, ще 44 підприємства були знищені повністю – Олексій Кулеба, голова ОВА.

Кабінет міністрів України погодив спрямування 90% чистого прибутку НЕК «Укренерго» в розмірі 127 млн грн до держбюджету.

У другому кварталі 2022 року Україна експортувала 21,9 тис. тонн молокопродуктів, з них у червні - 9,3 тис. тонн, що на 32% більше, ніж у травні - асоціація Український клуб аграрного бізнесу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Канаді ввели повну заборону на імпорт із рф золота та більшості ювелірних виробів, а також запровадили персональні санкції проти ще 29 осіб у зв’язку з агресивною війною росії проти України. Зокрема, у списку - владімір гундяєв (патріарх Кіріл), речниця МЗС рф марія захарова, пропагандистка ольга скабєєва.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив на Форумі тихоокеанських островів  і закликав держави Океанії приєднатися до міжнародних санкцій проти росії, обмежити її морську активність у своїх територіальних водах та запобігти використанню росією їхніх юрисдикцій для порятунку від санкцій.

ВОРОГ

Міністри закордонних справ країн G7 не прийшли на вечерю з колегами по G20 у Індонезії, а традиційне фото зустрічі не відбулося через присутність глави міністерства закордонних справ росії сергєя лаврова. Після цього міністр закордонних справ росії  достроково залишив міністерську зустріч G20 на Балі.

«УКРІНФОРМ»: Після  всіх звірств, які чинить росія в Україні, кремлівським чиновникам взагалі не місце на міжнародних самітах, і світові лідери мають прийняти відповідні рішення щодо цього.

На військовому аеродромі "Зябровка" в Гомельській області білорусі з квітня збільшилася кількість зенітно-ракетних комплексів С-400 "Тріумф", а також з'явилися замасковані БМП і танки.

«УКРІНФОРМ»: білорусь тільки вчора офіційно передала аеродром російським військовим, а сьогодні вони вже суттєво збільшили кількість техніки на ньому. лукашенко не подумав, що сам риє собі яму: його «друг» путін спокійно може тією кількістю техніки і військових, які є на територій білорусі, почати її «звільняти», як робить це в Україні.

Муніципального депутата Красносільського району москви Олексія Горінова засудили до семи років позбавлення волі у кримінальній справі про поширення «завідомо неправдивої інформації» про російську армію.

«УКРІНФОРМ»: Горінова засудили лише за те, що він разом з главою муніципального округу Оленою Котьоночкіною (її засудили заочно, бо вона втекла за кордон) назвали дії росії в Україні війною, а не «спеціальною військовою операцією» і заявили про перетворення росії на «фашистську державу». Ось так в росії карають за правду, яку кремлю не хочеться чути і визнавати.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-