Битва за Україну. День сто тридцять третій

Битва за Україну. День сто тридцять третій

Укрінформ
ЗСУ завдали противнику значних втрат на Краматорському та Бахмутському напрямках

Європейська комісія розглядає можливість використання заморожених російських активів для відновлення України та готує для цього відповідні правові умови. У Херсоні ЗСУ знищили склади військових рф поблизу залізничного вокзалу. Разом до Перемоги! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ворог не може усвідомити силу, з якою ми готові битися за свою волю, за свої права й свободи. Той, хто не має цього сам, ніколи не позбавить цього інших. Саме тому для нас неминучою є перемога. Для ворога неминучим є покарання. І воно настане. Настане й мир».

  1. Урсула фон дер Ляйєн, глава Єврокомісії: «путін продовжує використовувати енергію як зброю і ЄС має бути готовий до перебоїв у постачанні. Нам також необхідно зараз готуватися до подальшого припинення постачання газу і навіть до повного припинення постачання російського газу».

  1. Міхал Мартін, прем’єр-міністр Ірландії: «Війна має закінчитися. росія має закінчити свою агресію. Я сьогодні побував в українських містах Київщини, і всі голови місцевих громад говорили мені, що ці містечка не мали військових баз, не мали якоїсь військової потуги. Люди жили там і відпочивали - на них напали, напали на цивільних громадян. Для мене та моєї країни це справжній жах, ірраціональний і незрозумілий».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Близько мільйона українців отримують бойовий та військовий досвід. "План путіна" йде за графіком? Українська якість обов’язково переважить рашистську кількість. Замість "демілітаризації", якої начебто прагнула росія, з початку агресії в Україні йде зворотній процес –швидке переозброєння за стандартами НАТО. Збройні сили продовжують насичуватися західною зброєю та технологіями».

  1. Євгеній Цимбалюк, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні: «росію надто довго заспокоювали, і тепер нам доводиться мати справу з тим, що росія знищує все на своєму шляху. Проте повернення острова Зміїний під український прапор чітко продемонструвало, як можна змінити спосіб дій росії. російську зброю можна зупинити більш потужною зброєю та більш комплексними санкціями».

  1. Петер Сійярто, міністр закордонних справ Угорщини: «150 тисяч угорців мешкають у західній частині України. Очевидно, що у разі постачання нами зброї ці поставки будуть ціллю росіян для обстрілів. Ми не хочемо, щоб вони стріляли по регіонах проживання угорців. Ми маємо брати до уваги безпеку Угорщини та угорців».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 6 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворожий штурм в напрямку Козача Лопань – Соснівка наші воїни успішно відбили.
  • На Слов’янському напрямку окупанти наступали на напрямку Довгеньке – Мазанівка, отримали відсіч наших воїнів та з втратами відійшли.
  • На Бахмутському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та встановити повний контроль над дорогою Бахмут – Лисичанськ. Здійснив артилерійські обстріли в районах Спірного, Виїмки та Веселого. Наступи ворога на напрямках Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське наші воїни зупинили та змусили окупантів відійти.

У Херсоні знищили склади військових рф поблизу залізничного вокзалу - Сергій Хлань,

депутат облради, радник голови Херсонської ОВА

ЗСУ завдали противнику значних втрат на Краматрському та Бахмутському напрямках - Генштаб

росіяни не вийшли на адмінкордони Луганської області. У двох населених пунктах досі тривають бої – Сергій Гайдай, голова ОВА.

ЗСУ стримують ворога на межі Луганщини та Донеччини і не дають перерізати автошлях Бахмут – Лисичанськ, що пролягає повз Білогорівку – Сергій Гайдай, голова ОВА.

Під час боїв за місто Лисичанськ 26 червня загинув командир батальйону «Волат» полку імені Кастуся-Калиновського Іван із позивним «Брест».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні російські загарбники вбили 346 дітей, понад 645 дітей отримали поранення.

Через ворожий обстріл у Криворізькому районі розбита сонячна електростанція та горить поле з пшеницею.

З початку повномасштабного вторгнення загарбники вщент зруйнували 122 медичні заклади, офіційно підтверджена загибель 14 та поранення 48 медпрацівників.

У Торецьку на Донеччині ворожі ракети влучили у будинки, наразі відомо про одного пораненого та трьох людей під завалами.

У Слов’янську Донецької області 5 липня внаслідок масованого обстрілу російських військ загинуло двоє людей і семеро жителів отримали поранення.

Ситуація в областях станом на 8:00 6 липня:

  • У Хмельницькій області вчора ввечері російські війська випустили 4 ракети по  області, 1 ракету збили ППО, 3 ракети влучили на територію однієї з громад Хмельницького району, 1 людина поранена.
  • У Харкові внаслідок ракетних ударів, рашисти влучили в корпус Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди. В області протягом доби поранено 3 людей, серед них 1 дитина, 1 людина загинула.
  • У Донецькій області тривають обстріли,  пошкоджено 26 об’єктів, в тому числі 19 житлових будинків, 6 людей загинули, ще 21 поранено.
  • У Миколаївській області за добу росіяни обстріляли Широківську громаду, у Березнегуватській громаді тривають обстріли сіл по лінії розмежування. У Миколаївському районі внаслідок обстрілів 2 людини загинуло.

УКРАЇНА

Голова уряду Республіки Ірландія Міхал Мартін уперше в історії українсько-ірландських відносин прибув з візитом до України, відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь, а також зустрівся з Президентом України.

Переговори по відкриттю зернових коридорів тривають, залишається кілька найважливіших кроків, досягти згоди щодо яких непросто, зокрема, про гарантії безпеки для України – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

Правоохоронці передали на потреби Збройних сил України гелікоптер та літак, якими користувалася родина народного депутата, підозрюваного в державній зраді.

«УКРІНФОРМ»: Хоч чимось пригодився Україні...

Тернопіль в односторонньому порядку розірвав угоди про партнерство з білоруськими містами Гродно та Пінськ.

Начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала скасував дію документа, який передбачає надання дозволів військовозобов’язаним на виїзд за межі місця проживання під час дії воєнного стану та оголошення мобілізації

Вадим Новинський вирішив скласти повноваження народного депутата України та зосередитись на гуманітарних проєктах.

«УКРІНФОРМ»: Хай би  відмовився і від громадянства українського і поїхав, поки ще може, до свого керманича в кремль, наративи якого так просував в Україні.

ЕКОНОМІКА

Відбудова знищеного російськими окупантами Маріуполя коштуватиме понад 14 млрд доларів, а повне відновлення міста займе 7-10 років – мер міста.

Українці задекларували активів на 3,7 млрд грн у рамках «податкової амністії».

ПриватБанк з 6 липня встановлює ринковий курс валютообміну для безготівкових операцій.

У Сумській області закупили перші 12 квартир для вимушено переселених людей, які мають потребу в житлі. Квартири будуть надані багатодітним сім’ям в оренду за 1 гривню – Сумська ОВА.

Національний банк України станом на 6 липня перерахував на потреби військових понад 17,6 млрд грн, на спеціальному рахунку залишилося 250 млн грн.

Через знищення зерносховищ та тимчасову окупацію до кінця жовтня дефіцит потужностей для зберігання зерна складатиме 10-15 млн тонн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що федеральний уряд поки не може конкретизувати гарантії безпеки, які готовий надати Україні, й вони повинні обговорюватися із союзниками в Північноатлантичному Альянсі.

Європейська комісія розглядає можливість використання заморожених російських активів для відновлення України та готує для цього відповідні правові умови – Урсула фон дер Ляєн.

Австрія почала процес виведення російської енергетичної компанії "Газпром" з її великого газового сховища «Хайдах» у Зальцбургу - Леонора Гевесслер, міністр енергетики.

«УКРІНФОРМ»: Після відмови європейських країн платити росії за газ в рубля, кремль скоротив поставки газу в Європу, а деяким країнам взагалі перестав його постачати. Ще в травні канцлер Австрії попереджав газпром, що у разі, якщо регулятор не буде повністю заповнювати сховище газу у Зальцбургу, то його передадуть іншій компанії, що і зробили в результаті.

Білий дім випустив колекційну монету, присвячену захисникам острова Зміїний. Монету вартістю $100 безкоштовно доставляють покупцям з України та країн НАТО, а 20% від продажів витратять на допомогу українським жінкам та дітям.

У Великій Британії починаються навчання українських військових - Бен Уоллес, міністр оборони Великої Британії.

Керівники державних спортивних відомств понад трьох десятків країн виступили з Другою спільною заявою щодо російської війни в Україні, а також міжнародного спорту, у якій закликали посилити ізоляцію рф і білорусі у спортивній сфер.і

ВОРОГ

Глава МЗС росії сергєй лавров заявив, що оприлюднення змісту розмови між лідером Франції Еммануелем Макроном і президентом росії владіміром путіним, яка відбулась за чотири дні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, є порушенням "дипломатичної етики".

«УКРІНФОРМ»: Перше, ніж говорити і звинувачувати когось, лаврову не завадило б самому згадати, що таке дипломатична етика. Але судячи з усього, він навіть і близько не знає, що це таке...

Глава держдуми росії володін заявив, що США варто пам'ятати про те, що Аляска була російською та рф може почати її "повертати".

«УКРІНФОРМ»: А чи хватить росії ресурсів і сил, щоб повернути Аляску?

У РФ через неможливість експорту призупинив роботу найбільший свинцевий завод «Фрегат». Декілька інших підприємств того самого профілю готуються до закриття або йдуть на ремонти.

російський суд закрив важливий термінал для експорту нафти з Казахстану до Європи.

«УКРІНФОРМ»:  І хоча в росії причиною такого рішення називають виявлені роскомнаглядом якісь порушення, основна проблема в тому, що між Казахстаном і рф виникли розбіжності щодо війни в Україні. А саме - казахський президент публічно заявив, що не визнає незалежність так званих ДНР і ЛНР.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-