ЗРК NASAMS прикриває Вашингтон. А Дніпро, Одесу, Львів – прикриє?

ЗРК NASAMS прикриває Вашингтон. А Дніпро, Одесу, Львів – прикриє?

Укрінформ
Цікаве питання: чому для захисту з повітря власної столиці потужні американці використовують систему ПРО норвезького виробництва?

Україна має всі шанси отримати новітні норвезько-американські ракетні комплекси NASAMS. Спершу про це повідомило CNN та New York Times, а згодом – і радник президента США Джейк Салліван: «Я можу підтвердити, що ми фактично перебуваємо в процесі доопрацювання пакета, який включає надання передової системи протиповітряної оборони».

Коли очікувати новий пакет? Містер Салліван не розповів, втім, американська преса пише, що це може статися в перших числах липня. Ну, чекатимемо. Тому, що NASAMS, за словами військових аналітиків, – це серйозне посилення системи протиповітряної оборони ЗСУ не лише проти російських бомбардувальників, а й проти крилатих ракет від «Іскандерів», «Точок-У» та «Калібрів». Саме ними раша найбільше обстрілює практично всі регіони нашої держави. До слова, лише протягом 25-27 червня ворог наніс по Україні 130 ракетних ударів, внаслідок яких десятки людей загинули та отримали поранення. Тож такий ЗРК для нас – це більш ніж актуально.

Що таке NASAMS та для чого він призначений?

Зенітно-ракетний комплекс NASAMS – це розробка двох світових гігантів оборонної промисловості: норвезької технологічної групи Kongsberg та американської компанії Raytheon. Головне його призначення: збивати цілі на короткій та середній дистанції – літаки, гелікоптери, безпілотники та ракети – у радіусі 25-40 км залежно від модернізації.

Назва NASAMS розшифровується як Norwegian Advanced Surface to Air Missile System – Норвезька вдосконалена система типу «поверхня – повітря». Розробляти комплекс почали в 1990-х роках, перше покоління NASAMS запустили в експлуатацію у 1998-му, після чого було ще два «апгрейди». Остання модернізація – ЗРК NASAMS III – у 2019 році.

Основа NASAMS – керована ракета AIM-120 AMRAAM класу «повітря-повітря» для винищувачів практично всіх країн-членів НАТО, зокрема F-16 (тобто спочатку ракети були призначені для повітряних боїв, - Ред.), яку переробили для запусків із землі.

У своїй базовій «наземній» версії ця ракета здатна збивати повітряні цілі на відстані до 25 км, а заявлений радіус дії для її модернізації зі збільшеною дальністю AMRAAM ER (Extended Range) – 40 км. Варто також зазначити, що сама ракета AIM-120 має досконалу радіолокаційну головку самонаведення з високим рівнем протидії засобам РЕБ. Ракета може здійснювати маневри з високими перевантаженнями та розганяється до 4 Маха. Заявлена вірогідність потрапляння у ціль – 85%, що вважається високою точністю.

Батарея NASAMS – це одна чи кілька пересувних пускових установок з шістьма ракетами кожна, активний 3D-радар Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, кілька допоміжних сенсорів та командний пункт управління вогнем. Пускові установки та радар можуть перебувати на відстані до 20 км від пункту управління, що підвищує його безпеку під час ворожих авіаударів чи обстрілах артилерії.

«NASAMS за своєю природою – високомобільна система, розроблена з фокусом на операційну гнучкість для захисту авіабаз, морських портів, густо населених територій та інших важливих об'єктів, а також армії», - йдеться на сайті норвезької технологічної групи Kongsberg.

Там же повідомляється, що ракетні комплекси здатні одночасно вражати 72 цілі, а також, що вони «цілодобово прикривають Вашингтон та округ Колумбія з 2005 року». Зокрема, за даними американських ЗМІ, кілька ЗРК NASAMS охороняли другу церемонію інавгурації президента Джорджа Буша-молодшого (20 січня 2005 року) та залишилися для прикриття Білого дому.

Загалом же ці комплекси стоять на озброєнні 12 країн, серед яких Сполучені Штати, Норвегія, Австралія, Іспанія, Індонезія, Литва, а також Фінляндія, яка замінила ними старі радянські «Буки».

Вартість системи складає 64 мільйони доларів. Не дешево, тобто.

Експерти: «Спочатку ми отримаємо NASAMS, а після них – більш далекобійні протиракетні системи «Patriot»

Щонайперше ми поцікавилися в експертів, чому для захисту з повітря власної столиці потужні американці використовують систему ПРО норвезького виробництва? Відповідь була дещо неочікуваною, адже, як з’ясувалося, не лише ЗРК NASAMS «прикриває» небо Вашингтону.

«Для захисту своєї столиці американці також закупили ізраїльську систему «Залізний купол». Зрештою, і їхній рідненький ЗРК «Patriot» там теж стоїть», - коментує Укрінформу історик, військовий експерт Михайло Жирохов. - Для захисту Вашингтону було побудовано багаторівневу систему прикриття. І це цілком нормально. Зрештою, якщо в тебе є кошти, і якщо ти – це США, найсильніша військова держава у світі, то зможеш собі дозволити якщо не будь-що, то багато чого».

Але наскільки ефективний NASAMS у порівнянні з тим же ЗРК «Patriot», який давно у всіх на слуху?

«Це різні системи. Patriot – це комплекс дальньої дії. Перед ним стоять інші завдання. А NASAMS – це комплекс ближньої та середньої дії, приблизно як ЗРК «Бук», але більш технологічний. Він перехоплює ракети, зокрема і балістичні «Іскандери» та «Точки-У», вже на останньому етапі, тобто перед самим ударом», - ділиться пан Жирохов.

І найважливіше питання – захист від ракет ворога, наскільки він може бути ефективним з NASAMS, щоби гарантовано прикрити небо над нашими містами?

«Батарея здатна закрити повністю небо, наприклад, над Запоріжжям. Від гелікоптерів, літаків та ворожих ракет. Це дуже потужний комплекс. Але виходячи з того, що в Україні не одне місто страждає від російських обстрілів, треба таких комплексів чимало. Як я говорю зазвичай у таких ситуаціях: NASAMS – це добре, але дайте два», - доповнює військовий експерт Владислав Селезньов.

«Нам треба прикрити Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв. А ще – вузлові залізничні станції, інші стратегічно важливі об’єкти. Тобто наші потреби в цих системах дуже великі», - доповнює Михайло Жирохов.

Тобто поставками 5-10 комплексів Україна зможе «закрити» лише найбільш актуальні на сьогодні міста та об’єкти.

«Якщо ми говоримо про гарантоване прикриття території України, то потрібно обов'язково говорити й про системи протиракетної оборони Patriot, які мають дальність понад 100 кілометрів. А HISAMS – це система середньої дальності, навіть можна сказати малої середньої дальності – до 40 кілометрів залежно від модифікації ракети», - наголошує Михайло Самусь.

Фахівці розглядають передачу норвезьких ЗРК як проміжний варіант. Тобто спочатку ми отримуємо NASAMS, а після них – більш далекобійні протиракетні системи «Patriot».

«Певен, що згодом прийдуть і «Patriot». І тоді вже формуватиметься багатошарова система протиракетної та протиповітряної оборони – дальньої, середньої та ближньої дії», - наголошує Михайло Жирохов.

Система, в якій крім NASAMS і Patriot також будуть залучені й наявні у нас С-300, і «Буки» з «Осами».

«Можливо не на всі 100%, адже таких гарантій жодна система ППО/ПРО не дає, втім, зможемо точно набагато ефективніше захистити важливі для нас стратегічні центри від різних типів ракет», - підкреслив військовий експерт.

Нагадаємо, що коли Словаччина передала Україні ЗРК С-300 (детальніше – тут), то навчання наших військових було не потрібне: адже такі самі системи вже були на озброєнні в українській армії. А скільки ймовірно може тривати навчання для роботи на ЗРК NASAMS?

«Як швидко? Скажу так, професійно навчитися оперуванню ЗРК – це не день, не тиждень і навіть не місяць наполегливих тренувань і навчань», - каже Михайло Жирохов.

Потрібно десь три місяці для того, щоб підготувати розрахунок для використання і технічного обслуговування NASAMS. Дуже довго? Що ж, з’явилася доволі обнадійлива інформація від журналіста американського видання Politico Пола Макліра, який написав у своєму Twitter, що українські військові вже проходять навчання роботі з норвезькою зенітно-ракетною системою перед її майбутнім постачанням в Україну.

Переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-