Битва за Україну. День сто двадцять третій

Битва за Україну. День сто двадцять третій

Укрінформ
На Слов’янському напрямку наші воїни успішно відбили ворожі штурми в районах Долини, Курульки та Мазанівки

Сьогодні в Україні відзначається День кримськотатарського прапора. У Баварії стартував триденний саміт країн «Великої сімки». Окупанти випустили по Києву та області 14 ракет, у Києві 4 «високоточні» ракети влучили у житловий будинок та дитячий садок.  Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців. І кожна їхня ракета – це аргумент у наших переговорах з партнерами. Це підтвердження, що санкційних пакетів проти росії недостатньо, збройної допомоги для України треба більше».

  1. Мелінда Сіммонс, Посол Великої Британії в Україні: «Київ уночі обстріляла росія. Під прицілом був житловий район. Там немає нічого військового. Яке вбивче боягузтво».

  1. Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії: «Будь-які спроби врегулювати конфлікт в Україні зараз приведуть лише до тривалої нестабільності і дадуть російському диктатору путіну ліцензію на маніпулювання як суверенними країнами, так і міжнародними ринками в майбутньому».

  1. Лінас Лінкявічюс, колишній міністр закордонних справ Литви:  «російські ракети сьогодні вдарили по житлових кварталах у центрі Києва. Це «меседж» і нагадування до саміту G7…Не має бути жодних компромісів чи перемовин. Треба блокувати все, поки воєнна машина (рф – ред.) не вийде з ладу».

  1. Карл Більдт, екс-прем'єр Швеції, співголова Європейської ради з міжнародних відносин: «Важко сприймати ранкову ракетну атаку на житлові райони Києва як щось інше, крім навмисної ескалації рф та сигналу до зустрічі G7 в Ельмау сьогодні (26 червня)».

  1. Сергій Згурець, аналітик Defense Express: «Другу добу росія використовує крилаті ракети для ударів по всій території України. Це багатопланова операція. Вчорашня масова атака скерована по місцях підготовки особового складу навколо Києва, Львова, Житомира. Сьогодні завдано удару по Києву. Ворог залякує та розраховує вплинути на населення».

  1. Бріджит Брінк, Посол Сполучених Штатів в Україні: «Обурена сьогоднішніми повідомленнями про ракетні удари росії по житловому будинку й дитячому садку в центрі Києва. Оскільки кремль продовжує невибіркові напади на цивільних України, США й партнери будуть робити усе можливе для притягнення до відповідальності винних у звірствах».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 26 червня

- На Слов’янському напрямку наші воїни успішно відбили ворожі штурми в районах Долини, Курульки та Мазанівки.

- На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогу значних втрат в районі н/п Павлівка. Після невдалого штурму окупанти відійшли.

- На Південнобузькому напрямку за підтримки армійської авіації ворог намагався відновити контроль над населеним пунктом Потьомкіне, успіху не мав, відійшов.

ЗСУ знищили:

            - безпілотник та БТР російських окупантів на Миколаївщині;

            - російський гелікоптер Ка-52 «Алігатор»;

            - два командних пунктах російських військ.

Колони ворожої техніки рухаються через Маріуполь у західному напрямку - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 339 дітей і понад 613 дітей поранили.

Росія вчиняє в Україні по 100-200 воєнних злочинів в день – Ірина Венедіктова, генпрокурор.

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук повідомила, що Україна впустить через кордон усіх незаконно вивезених до рф українців, навіть якщо вони втратили документи.

Окупанти створили в ОРДЛО понад 200 тюрем та катівень для полонених українців – Ірина Венедіктова, генпрокурор.

В окупованій Каховці підірвали автомобіль місцевої колаборантки Ірини Махньової - Сергій Братчук, голова Одеської ОВА.

В Енергодарі загарбники викрадають людей, а потім вимагають викуп у 50 тис. грн - Дмитро Орлов, міський голова Енергодара.

Внаслідок ракетного удару поблизу Черкас пошкоджено інфраструктурний об’єкт, 1 людина загинула, 5 осіб постраждали - Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА.

Ситуація в областях станом на 8:00 26 червня:

- Київ: в результаті ворожого ракетного обстрілу Шевченківського району столиці сталося загоряння у 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 7-9 пов. - 1 людина загинула, 6 поранено.

- Рівненщина: внаслідок ракетних ударів у Сарнах загинули 4 людей, 14 постраждали.

- Харківщина: через обстріли поранені 7 людей, 1 людина загинула.

- Луганщина: через авіаудари зруйновано телевізійну вежу, пошкоджено автомобільний міст, будівлю СБУ. 1 людина загинула, 1 поранена.

- Донеччина: внаслідок обстрілів 3 людей загинули, 2 поранені.

УКРАЇНА

Міністерство освіти і науки України рекомендує закладам вищої освіти, а також коледжам, розпочати навчальний процес із 15 серпня, тоді як навчання у школах розпочнеться з 1 вересня - Андрій Вітренко, заступник міністра освіти.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило додатковий номер гарячої лінії для жителів тимчасово окупованих територій.

«УКРІНФОРМ»: У Мінреінтеграції пояснили, що якщо у жителів ТОТ відсутній мобільний зв’язок, але є доступ до інтернету, вони можуть залишити повідомлення або зателефонувати через мобільні застосунки WatsUpp/Telegram/Viber за номером +38(096) 078 84 33 (цілодобово).

У Києві авто без глушників можуть вилучати поліцією на спецмайданчик - Центр протидії дезінформації при РНБО.

«УКРІНФОРМ»: Правила є правила! Київрада заборонила на час війни пересуватися містом на машинах без глушника.

Знаменитий український баскетболіст Станіслав Медведенко виставив на благодійний аукціон свої два чемпіонські персні за перемогу в Національній баскетбольній асоціації аби допомогти українським дітям, постраждалим від війни з російськими окупантами.

В Україні зареєстровано перший вітчизняний сорт кіноа - Юрій Данько, проректор з наукової роботи Сумського національного аграрного університету.

«УКРІНФОРМ»: Кіноа вживають люди, що не переносять глютен, вегетаріанці, спортсмени. Дієтологи ж радять вживати кашу кіноа людям з цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи або ожирінням.

Кожен п'ятий українець досі не отримав 6,5 тис. грн «єПідтримки» – Мінекономіки.

В Івано-Франківську Храм Різдва Христового зареєстрували як храм Православної церкви України. - Руслан Марцінків, Івано-Франківський міський голова.

«УКРІНФОРМ»: Івано-Франківськ – став першим обласним центром України, де не залишилося московських церков. Далі буде…

ЕКОНОМІКА

рф вивезла з України щонайменше 400 тис. т зерна – Мінагрополітики.

«УКРІНФОРМ»: За даними Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Institute) збитки сільського господарства України від повномасштабного вторгнення уже становлять понад $4 млрд.

Усі атомні станції в Україні працюють у штатному режимі - НАЕК «Енергоатом».

Підприємство зараз працює на 50% потужності – Олександр Мироненко, гендиректор «Запоріжсталі».

НБУ за минулий тиждень на міжбанківському валютному ринку продав $933,02 млн та купив $7,5 млн.

Для вирішення глобальної продовольчої кризи, що виникла внаслідок блокування росією портів, Україна щомісячно на 50% нарощує обсяги експорту зерна через західні кордони - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Баварії стартував триденний саміт країн «Великої сімки», на якому світові лідери обговорюватимуть ряд критичних світових викликів, великою мірою спричинених російським вторгненням в Україну.

«УКРІНФОРМ»: На саміті домовилися про надання більшої військової, фінансової та політичної підтримки Україні у боротьбі проти російської агресії.

ЄС готовий надати Україні €2 млрд військової допомоги - Шарль Мішель, голова Європейської ради.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон мав би велику честь прийняти Президента України Володимира Зеленського з офіційним візитом, якщо в українського лідера «буде змога виїхати з України».

Британія готова надати Україні $525 млн фінансової допомоги – Уряд Великобританії.

З 1 липня Польща скасовує безкоштовний проїзд для українців залізницею - польська залізниця.

Президент Індонезії відвідає Україну та росію з миротворчою місією.

Німеччина надасть Україні 1 млрд євро грантової допомоги – Мінфін.

Британія робить все можливе для звільнення своїх громадян з полону «днр» - Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Британців, які брали участь у військових діях у складі української армії,

«суд» самопроголошеної «днр» засудив до страти. Цей вирок був засуджений світом.

У межах міжнародного благодійного телемарафону на підтримку України Embrace Ukraine #StrivingTogether через глобальну фандрайзингову платформу United24 було зібрано близько 2,3 млн грн - міністерство культури та інформаційної політики України.

«УКРІНФОРМ»: На благодійному телемарафону Save Ukraine - Stop War, що відбувся в Берліні 29 травня, було зібрано понад 6 млн грн.

Латвія розгорнула іспанські ракетні комплекси, аби захистити Балтійський регіон - Національні збройні сили Латвії.

США й низка країн G7 заборонять імпорт російського золота, посиливши санкції щодо України - Barron's.

«УКРІНФОРМ»: Офіційне оголошення очікується у вівторок. Ця заборона завдасть удару економіці країни-окупанта, яка вже відчуває наслідки виходу близько 1000 компанії із її ринку. Тож, рф щорічно втрачатиме близько $19 млрд.

ВОРОГ

Росія може сьогодні потрапити в дефолт – Bloomberg.

«УКРІНФОРМ»: Пільговий період для пропущених платежів рф за облігаціями на суму близько $100 млн, заблокованих через широкомасштабні санкції, закінчується сьогодні в неділю (26 червня) ввечері.

У Псковській області рф із рейок зійшов вантажний потяг із боєприпасами.

«УКРІНФОРМ»: Місце аварії оточили військові, працює ФСБ та мінери. Залізничникам розгрібати завали не дають.

росія проводить приховану мобілізацію – ГУР.

білорусь тримає на кордоні з Україною до 6 тис. військових. Також в країні перебуває 1,5 тис. особового складу російських підрозділів - повітряний компонент, протиповітряна оборона, підрозділи спеціального призначення та ракетних військ – ДРГ.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-