Битва за Україну. День сто двадцятий

Битва за Україну. День сто двадцятий

Укрінформ
ЗСУ відбили штурм в районі Новобахмутівки та змусили ворога відійти

Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. На о. Зміїний українські військові знищили ще один ЗРК "Панцир" ворога. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії: «Як і з перших днів Майдану, Україна хоробро чинить спротив російській агресії. Вона пройшла через репресії та повстання. Вона пройшла через анексію територій та зараз отримала війну. Це єдина країна, де в людей стріляли за те, що вони огортали себе європейським прапором. Україна пройшла через вогонь та воду з однієї простої причини: власного бажання приєднатися до Європейського Союзу».

  1. Шарль Мішель, президент Європейської ради: «Це - вирішальний момент для Європейського Союзу. Це - геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні. Я переконаний що сьогодні ми надамо статус країни-кандидата України і Молдови та висловимо чітку та потужну європейську перспективу для України, Грузії та Молдови».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «HIMARS прибули до України. Дякую моєму колезі та міністру оборони США Ллойду Остіну за такі потужні інструменти! Літо буде спекотним для російських окупантів, а для деяких буде останнім літом».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандуючий ЗСУ: «Ціна свободи висока. Нам дуже важко, адже вогнева перевага на боці противника. Попри все, ми тримаємося. Ми вимушені вести маневрену оборону, займати більш вигідні рубежі та позиції. Але кожний метр захопленої окупантом землі залитий його кровʼю».

  1. Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії: «...Україну необхідно підтримати озброєнням, якого вона вимагає від Заходу... Ідеться про те, щоб ми принаймні відновили статус-кво, який був до 24 лютого, і щоб російські війська були відкинуті з територій, на які вони вдерлися».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 23 червня

  • На Слов’янському напрямку ЗСУ відбили ворожий штурм поблизу Долини та Богородичного та змусили окупантів відійти.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурм з метою встановлення контролю над Сєвєродонецьком. Бойові дії тривають.
  • Наші воїни зупинили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська, завдали ворогу втрат та змусили відступити. Наступ ворога поблизу Борівського українські захисники також зупинили.
  • Противник продовжив наступ в районі н/п Рай-Олександрівка, тривають бої.
  • На Бахмутському напрямку окупанти намагаються встановити контроль над н/п Гірське, оволоділи Миколаївкою. Провалом для ворога завершилась розвідка боєм в районі н/п Вершина.
  • На Новопавлівському напрямку поблизу н/п Шевченко наші воїни дали окупантам жорсткий бій та змусили відійти.
  • Окупанти задіяли диверсійно-розвідувальні групи в районах н/п Времівка, Новосілки та Нескучне. Українські воїни їх успішно виявили - з великими втратами ворог відійшов.

ЗСУ знищили:

  • на Зміїному ще один ЗРК "Панцир" ворога
  • російський розвідувальний безпілотник

У Запорізькій області йде позиційна боротьба, просування військ, концентрації зусиль чи наступу в Запорізькому напрямку не спостерігається - Олександр Старух, голова ЗОВА

ЗСУ відбили штурм в районі Новобахмутівки та змусили ворога відійти, незважаючи на завдані ним авіаційні удари, - Генштаб.

В боях за Україну загинув офіцер 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців Народний Герой України Андрій Верхогляд. Вічна пам’ять і Слава!

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні  324 дитини і 593 дітей поранили.

В Україні внаслідок бойових дій зникли безвісти 10 тисяч людей – Нацполіція

«УКРІНФОРМ»: Загалом від початку війни зникли безвісти 20 тисяч людей, майже половину з них правоохоронцям вдалося розшукати. Оголошено в розшук 533 неповнолітні особи, з них знайдено 360.

Наслідки обстрілів і ракетних ударів:

  • 3 крилаті ракет по Миколаєву влучили у виробничу та соціальну інфраструктуру міста, поранено 1 цивільну особу.
  • у місті Чугуїв на Харківщині через обстріл поранення отримали 4 людей, серед них – 2 дітей, у смт. Печеніги поранені 7 осіб, серед них 2 дітей.

Ситуація в областях станом на 8:00 23 червня:

  • Сумщина: росіяни обстріляли 4 райони області з різних видів зброї, 1 чоловік загинув від боєприпаси, зкинутого з ворожого безпілотника.
  • Луганщина: в Сіверодонецьку уражено вогнем території цегляного заводу, заводу "Склопластик", а також заводу хімічного обладнання. Пошкоджено будівлю  прохідної "Азоту", 1 людина загинула, 3 поранено.
  • Донеччина: щонайменше два артобстріли м.Мар'їнка, один – Красногрівки, п’ять – с.Новомихайлівка. Область без газу і частково без води й електрики. Загинули 3 цивільних, 2 поранені.
  • Миколаївщина: внаслідок ракетних ударів пошкоджень зазнали багатоповерхові і приватні будинки, 3 цивільних отримали поранення.
  • Дніпропетровщина: окупанти обстріляли Апостолове, 2 людей поранені.

УКРАЇНА

Президент України відзначив почесними відзнаками «За мужність та відвагу» середній десантний корабель «Юрій Олефіренко» та 29-й дивізіон надводних кораблів Військово-Морських сил Збройних сил України.

Київська міська рада заборонила реалізацію та запуск феєрверків у столиці під час війни, а також пересування містом автомобілів без глушника.

«УКРІНФОРМ»: Уже багато міст прийняли аналогічні рішення, але цю заборону має ухвалити і ВРУ, закріпити це на законодавчому рівні, а також ввести штрафи як для порушників, так і для продавців феєрверків.

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив діяльність "Прогресивної соціалістичної партії України" яку очолює Наталя Вітренко.

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни суд заборонив вже 12-ту проросійську партію, що не може не радувати. Але потрібно змінити і виборче законодавство, щоб жодна особа, яка колись хоч якось була пов’язана з проросійськими силами не мала права бути в українській політиці.

Київська міська рада ухвалила рішення щодо початку процесу облаштування найпростіших укриттів у закладах освіти, де їх немає.

«УКРІНФОРМ»: Враховуючи, що МОУ ухвалило рішення, що новий навчальний рік розпочнеться офлайн, то бомбосховища необхідні в кожному навчальному закладі для безпеки як і учнів, так і персоналу. Але чи встигнуть їх зробити по всій Україні до 1 вересня?

Черкаська міська рада проголосувала за заборону діяльності церков Української православної церкви московського патріархату на території міста.

«УКРІНФОРМ»: Від початку повномасштабного вторгнення все більше вірян, які належать до «московського патріархату» розуміють, що церква в рф є однією з тих гілок, які підтримують воєнні дії в Україні. За чотири місяці війни до Православної церкви України з УПЦ московського патріархату перейшли вже понад 600 громад. Але цього мало – розрив ще великий

Личаківський райсуд Львова почав розгляд обвинувачення проти Віктора Медведчука у державній зраді та розграбуванні національних цінностей. Суддя оголосив засідання закритим.

Мера міста Південне Олександра Брюханова суд визнав винним у держзраді та призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна з іспитовим терміном два роки, враховуючи підписану угоду між обвинуваченим і прокуратурою.

У Київській області побудують 560 будинків та викуплять 2000 квартир для людей, які втратили житло через війни.

«УКРІНФОРМ»: Зведення нових будинків це і робочі місця для людей, які у воєнний час втратили роботу. Чи хватить цих квартир для всіх, хто втратив житло і за яким принципом їх будуть надавати?  Все це риторичні запитання, на які треба відповідати.

ЕКОНОМІКА

НБУ викупив у Міністерства фінансів облігацій внутрішньої державної позики на 35 мільярдів гривень.

Хмельниччина з початку війни експортувала майже 5 000 тонн меду, що більше, ніж в аналогічний період минулого року.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов запевнив, що опалювальний сезон 2022/23 почнеться вчасно, а тарифи на тепло не зміняться.

Хмельницька АЕС перерахувала на потреби Збройних сил України майже 76 млн грн.

За час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну загальна сума збитків НАЕК «Енергоатом» вже перевищує 40 млрд гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

ЄП ухвалив резолюцію щодо невідкладного надання Україні й Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

«УКРІНФОРМ»: Всі чекаємо рішення саміту Євросоюзу, який має ухвалити це історичне рішення для України та Молдови. Наразі, його ще нема.

Європейська спілка радіомовлення і телебачення остаточно вирішила не проводити «Євробачення-2023» в Україні через війну.

Представникам російських компаній заборонили вхід до приміщень Єврокомісії та Європейської ради.

«УКРІНФОРМ»:  Ще на початку червня Європейський парламент ввів таку ж заборону і закликав інші інституції ЄС зробити те саме. Від росіян погано пахне, вони самі запроторили себе в лепрозорій.

Уряд Великобританії запровадив проти росії нові санкції, які стосуються експорту товарів і технологій нафтопереробної та авіаційної галузей, а також - фінансової політики.

ПАРЄ одноголосно затвердила резолюцію про притягнення до відповідальності винних за збиття літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, а саме, що рейс MH17 був збитий ракетою "Бук", наданою російською армією

Чехія зупинила видачу віз росіянам та білорусам до березня 2023 року

У Конгрес США внесли законопроект про підготовку українських пілотів для роботи на винищувачах F-15 та F-16

Армія США погодила передачу одного з двох роботизованих собак Spot для очищення українських територій від мін та інших боєприпасів.

ВОРОГ

Речник президента рф пєсков сказав, що для переходу до «мирного плану» щодо України є умова — це виконання Києвом вимог Москви.

«УКРІНФОРМ»: У росії ніяк не можуть зрозуміти, що їх час для виставляння умов і ультиматумів давно минув. Україна поверне всі свої території дуже скоро, а рф сама буде просити про переговори і на тих умовах, які виставлять українська влада і народ.

Найбільший видобувач срібла в росії Polymetal через санкції має проблеми зі збутом злитків

Самопроголошений президент білорусі лукашенко приїхав рф на закриту для ЗМІ зустріч у Завидовому з путіним.

Росія провела платежі на суму 234,85 млн доларів за зовнішнім боргом у рублях, що може означати невиконання зобовʼязань і, як наслідок, дефолт.

В МЗС Росії заявили, що Греція більше не є безпечним місцем для відпочинку громадян РФ, оскільки там фіксують "випадки агресії та дискримінації" щодо росіян.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-