Битва за Україну. День сто дев’ятнадцятий

Битва за Україну. День сто дев’ятнадцятий

Укрінформ
В Україні вже деокуповані 1026 населених пунктів

У проекті відповідного рішення зафіксовано, що Європейська Рада має ухвалити рішення про надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС. Українські військові відбили штурм в напрямку Вуглегірської ТЕС, в районі Новобахмутівки і зупинили наступ у напрямку Молодіжне та Катеринівки. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дев’ятнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «В усіх переговорах незмінно наголошую - сьомий пакет санкцій ЄС потрібен якнайшвидше. росія має відчувати постійне посилення тиску за війну і за свою агресивну антиєвропейську політику».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Соромно слухати, що не можна принижувати росію, треба дозволити їй зберегти обличчя. Це росія напала і вбиває, ніхто не напав на росію… Треба так закрутити гайки і так допомогти Україні, щоб це путін просив про розмову».

  1. Єнс Столтенберг, Генсек НАТО: «Ціна перемоги росії в Україні для НАТО буде вищою, ніж надання підтримки Києву протягом тривалого часу».

  1. Всеволод Ченцов, посол України в ЄС: «Ця війна практично об’єднала нас з ЄС на всіх можливих рівнях: від уряду до уряду, але в основному від людей до людей... Ми однакові, ми поділяємо те саме розуміння цього світу».

  1. Ірина Венедіктова, генеральна прокурорка: «Для нас дуже важливо, щоб такий партнер, як США, зайшов у спільну слідчу групу. Ми знаємо, що 18 країн відкрили власні провадження, 6 країн знаходяться в спільній слідчій групі. Тому, звичайно, коли приїдуть слідчі з інших країн, вони мають працювати пліч-о-пліч з українськими правоохоронцями».

БОЙОВІ ДІЇ

           

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 22 червня

- Противник штурмом намагається покращити положення своїх підрозділів в районі міста Слов’янськ.

- Окупаційні війська намагаються просунутися у напрямку міста Бахмут та встановити контроль над містом Сєвєродонецьк,  тривають бойові дії за це місто.

- В районі Новобахмутівки наші воїни відбили штурм та змусили ворога відійти.

ЗСУ знищили:

            - батарею російських гаубиць на Херсонщині;

- бойову броньовану машину й танк ворога, змусивши окупантів тікати з позицій на Запоріжжі.

Українські військові на напрямку Миронівка - Семигір’я відбили штурм в напрямку Вуглегірської ТЕС і зупинили наступ у напрямку Молодіжне – Катеринівка. 11 одиниць ворожої техніки, серед якої були танки, БМП, бойові машини «Рись».

ЗСУ продовжують контрнаступ на Херсонщині - ОК «Південь».

На Херсонщині підірвали машину так званого «голови адміністрації Чорнобаївської територіальної громади» Юрія Турульова  -  Сергій Хлань, депутат облради, радник голови Херсонської ОВА.

В Україні вже деокуповані 1026 населених пунктів - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 324 дитини і понад 592 дітей поранили.

Наслідки обстрілів та ракетних ударів:

- Донеччина: окупанти обстріляли пляж на озері, 1 людина загинула, серед поранених - 6 дітей.

- Харківщина: окупанти завдали ракетного удару по Чугуєву, зруйновано котельню, загинули робітники.

- Миколаїв: обстріл керованими ракетами, 3 постраждалих.

Близько 9 тис. епізодів злочинів рф на території України задокументували учасники ініціативи «Трибунал для путіна» - Олександра Романцова, Центр громадянських свобод.

На тимчасово окупованих територіях Запоріжжя окупаційна влада погрожує населенню смертною карою. Відповідні заяви тиражують російські пропагандистські ЗМІ - Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

Збитки від знищення торговельного центру «Барабашово» у Харкові становлять майже 2 млрд грн.

Ситуація в областях станом на 8:00 22 червня:

- Харків: від обстрілів 15 людей загинули, 16 – поранені, в області: 3 людей загинуло, 6 поранено.

- Луганщина: зруйновано 28 будинків. У Лисичанську 3 поранених цивільних.

 - Сумщина: від артобстрілів та атак дронів-камікадзе 6 поранених.

- Донеччина: пошкоджено 39 об’єктів, 1 людина загинула, 15 – поранено.

- Миколаївщина: від обстрілів сталося займання сухої трави та полів з врожаєм.

УКРАЇНА

Президент Зеленський підписав закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульської конвенції).

Президент Зеленський подякував прем'єр-міністру Ірландії Майклу Мартіну за підтримку в наданні статусу кандидата на членство в ЄС та запросив відвідати Україну.

Президент Зеленський отримав від прем’єр-міністра Швеції Магдалени Андерсон підтвердження того, що її країна підтримає європейську перспективу України на саміті 23-24 червня та запросив відвідати Україну.

До України прибули учасники Наглядової ради Ялтинської європейської стратегії.  Вони відвідали місто Бучу на Київщині.

Суд продовжив арешт підозрюваному в державній зраді та сприянні тероризму нардепу Віктору Медведчуку до 9 серпня без права застави.

«УКРІНФОРМ»: Крім того, суд наклав арешт на майно Медведчука: 279 картин та залізничний вагон-ресторан із меблями, предметами інтер’єру та посудом тощо. Все нажите непосильною працею…

Український Чернігів та польський Жешув стали містами-побратимами – Чернігівська міськрада.

Державна судова адміністрація України (ДСАУ) у тестовому режимі відновила загальний доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень та роботу сервісу «Стан розгляду справ».

ЕКОНОМІКА

Державна податкова служба з 16 квітня провела понад 190 фактичних перевірок місць роздрібної торгівлі пальним; виявлено порушень на 55,4 млн грн.

«УКРІНФОРМ»: У Києві від водіїв були скарги на якість палива та підвищені ціни на АЗС. І вони не збрехали, порушень забагато. Це війна. А війни без мародерів не буває…

На Закарпатті 84 підприємства отримають компенсації за працевлаштування переселенців – ОВА.

В Україні перестала працювати вся нафтопереробна сфера - Юрій Вітренко, голова правління НАК «Нафтогаз України».

«УКРІНФОРМ»: Причиною зупинки нафтопереробних об’єктів є масовані обстріли російських окупантів по підприємствам. Єдине, що втішає – наші почали відповідати зухвалому агресору: внаслідок атаки дрону, підпалено нафтопереробний завод в Ростовській області.

Непрямі втрати у сільському господарстві України оцінюються у $23,3 млрд – Мінагрополітики.

Україна від початку війни отримала $30 млрд фіндопомоги – Нацбанк.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

ЄР ухвалить рішення надати Україні та Республіці Молдова статус країни-кандидата -  проєкт рішення лідерів ЄС, які зустрінуться на саміті в Брюсселі 23-24 червня.

           

Туреччина заявила, що досягла прогресу з рф щодо вивезення українського зерна - Milliyet.

«УКРІНФОРМ»: Турецька сторона зазначила, що результатом переговорів став вихід першого турецького корабля – «Азов Конкорд» – з порту окупованого російськими військами Маріуполя. Алло, а гроші кому?

США засудили масову пропагандистську компанію кремля про те, що начебто це США, Захід і Україна винні в посиленні голоду в Африці, на Близькому Сході й інших регіонах. Брехня росії не зможе перекласти її безпосередню провину на інших - Державний департамент США.

Єврокомісія запропонувала дозволити українцям, які перебувають у ЄС, продовжити користуватися їхніми водійськими посвідченнями, виданими в Україні – DW.

«УКРІНФОРМ»: Наразі цю пропозицію повинні розглянути Європейський парламент і Рада ЄС. Нововведення допоможе українським водіям їздити транспортним коридорам солідарності та вільно переміщатися в країнах ЄС.

Федеративна Республіка Німеччина та Нідерланди нададуть Україні 12 самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 - Посольство Німеччини в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Перші САУ Panzerhaubitze 2000, які передала Німеччина, вже нищать ворога на фронтах.

Велика Британія відмовила в наданні віз російській делегації, яка мала взяти участь у липневій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в місті Бірмінгем 2-6 липня.

Міністерство юстиції США виділить прокурора для консультацій з Україною щодо боротьби з клептократією, корупцією та відмиванням грошей у рамках боротьби з ухилянням рф від санкцій - мінюст США.

Проти російських та білоруських спортсменів і організацій запровадили 133 міжнародні санкції - Олексій Дніпров, заступник керівника Офісу Президента.

Ірландія заморозила російські активи на понад €1,7 мільярда - The Irish Times.

ВОРОГ

Держдума рф прийняла у першому читанні законопроєкт, який дозволяє визнавати держтаємницею дані про розміри золотого запасу та державних валютних резервів рф.

«УКРІНФОРМ»: До рф дійшли чутки, що ЄС обговорює можливість включення золота в сьомий пакет санкцій проти Росії у зв’язку з її вторгненням в Україну, тож вирішили перестрахуватися. Але чи допоможе?

Міноборони білорусі розпочало десятиденні мобілізаційні навчання з військовими комісаріатами гомельської області, яка межує з Україною.

В росії під час розвантажування боєприпасів на одному зі складів сталася «мимовільна детонація» боєприпасу, 4 особи загинуло, ще 4 постраждало.

У Якутії зник другий за дві доби російський літак - Ан-30 цього разу – Інтерфакс.

«УКРІНФОРМ»: Досі не знайдено літк Ан-2, що вилетів 21 червня з двома членами екіпажу та одним пасажиром.

У Ростовській області росії через удар двох безпілотників загорівся Новошахтинський нафтопереробний завод  .

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-