Битва за Україну. День сто вісімнадцятий

Битва за Україну. День сто вісімнадцятий

Укрінформ
На Херсонському напрямку на окремих ділянках українські оборонці відкинули ворога за третій рубіж оборони

Кількість знищених за добу рашистів вперше за довгий час сягнула 300 штук. До Києва прибули прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель і генеральний прокурор США Меррік Гарланд. Президент Зеленський запросив угорського прем’єра Орбана відвідати Україну. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми маємо справу з абсолютним злом. І ми не маємо іншого вибору, ніж іти далі. Звільняти всю нашу територію. І хоча зараз ширина нашого фронту – вже понад 2,5 тис. км, відчувається, що стратегічна ініціатива – все ж за нами».

  1. Тіні Кокс, президент ПАРЄ: «Ця жахлива війна не повинна стати для нас нормою, ми маємо не піддаватися спокусі звикнути до неї…Війна об’єднала народи Європи, і тепер ми можемо зробити те, що здавалося неможливим до цієї війни».

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «росія блокує український експорт, саме вона блокує порти, руйнує сховища з зерном та транспортну інфраструктуру - росія, а не ми. І саме це провокує продовольчу кризу… Росія намагається звинуватити в цьому санкції ЄС. Але саме росія несе відповідальність за цю продовольчу кризу».

  1. Катрін Колонна, міністр закордонних справ Франції:  «росія мусить припинити гратися зі світовим голодом».

  1. Ксав'є Беттель, прем'єр-міністр Люксембургу: «Бородянка сьогодні є символом безглуздої жорстокості та насильства. Ніщо не може передати жаху того, що тут сталося».

БОЙОВІ ДІЇ

file:///C:/Users/Alla/Desktop/289394017_344728167840268_6135112497583313352_n.jpg

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 21 червня

- На Слов’янському напрямку ворог зосереджує зусилля на обороні.

- На Донецькому напрямку противник перегрупувався на Бахмутському напрямку.

            - На Сєвєродонецькому напрямку тривають бойові дії у місті Сєвєродонецьк.

У напрямках Метьолкіне – Воронове та Метьолкіне – Сиротине українські воїни відбили ворога, противник відійшов. Окупанти закріплюються в н/п Устинівка, наступають у напрямку Білої Гори, мають частковий успіх, бойові дії тривають.

- У напрямку Тошківка – Підлісне ворог зайняв н/п Тошківка, Підлісне та Мирна Долина, закріплюється на зайнятих рубежах, має частковий успіх в районі населеного пункту Гірське. Українські воїни відбили штурм у напрямку Високого.

- На Бахмутському напрямку ворог наступав біля Олександропілля – Комишуваха. Успіху не мав, відійшов.

На Херсонському напрямку на окремих ділянках українські оборонці відкинули ворога за третій рубіж оборони -  ОК Південь.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 323 дитини і понад 587 поранили.

Росіяни кидають у підвали працівників захопленої ЗАЕС – Дмитро Орлов, міський голова Енергодара

У Харкові в результаті обстрілу загинуло 5 осіб і ще 11 отримали поранення - Сергій Болвінов, начальник Слідчого управління поліції Харківщини.

На підприємстві «Азот» у Сєвєродонецьку наразі перебуває близько 300 цивільних - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр – мінТОТ.

Війна зруйнувала 20-30% інфраструктури України - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України.

«УКРІНФОРМ»: Станом на 25 травня, загальна сума прямої шкоди від руйнування будівель та інфраструктури становила $105,5 млрд. З них $40 млрд - збитки від знищення транспортної мережі.

Україна повернула тіла 35 військовослужбовців під час чергового обміну - ГУ розвідки МО України.

Ситуація в областях станом на 8:00 21 червня:

- Донеччина: ворог обстріляв 16 населених пунктів, пошкоджено 54 цивільних об’єкти, 1 людина загинула, 10 поранені.

- Луганщина: під обстрілами залишається Сєвєродонецьк та Лисичанськ, зруйновано понад 13 об’єктів, 1 загиблий. У Гірському – пошкоджено 13 будинків, у Новоіванівці – 7, у Врубівці зруйновано ліцей.

- Миколаївщина: від обстрілів постраждали 15 людей.

УКРАЇНА

Візити до України:

- прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель. Відвідав Ірпінь, Бучу та Бородянку, був прийнятий президентом Зеленським.

- генеральний прокурор США Меррік Гарланд провів зустріч з генеральним прокурором України.

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Угорщини Віктором Орбаном подякував йому за підтримку суверенітету України, надання притулку вимушено переміщеним громадянам та запросив відвідати Україну.

«УКРІНФОРМ»: На тлі українсько-угорських відносин останнього часу, це інформація особливо важлива і довгоочікувана. Такі розмови не трапляються спонтанно, тобто контакту вищих керівників обов’язково передували зусилля дипломатів. За що їм і дякуємо: Україні потрібні добрі стосунки з усіма без винятку сусідами на заході.

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен виступила у Верховній Раді  і запевнила у готовності посилювати санкції проти рф, надавати Україні необхідну допомогу та підтримати кандидатство України в Євросоюзі.

На Київщині відновили роботу 339 приміських та міжміських автобусних маршрутів -  Олексій Кулеба, голова Київської ОВА.

Україна розірвала дію всіх угод із білоруссю у галузі архівної справи – Державна архівна служба.

В електронному голосуванні щодо перейменування об’єктів у столиці, назви яких пов’язані з рф, додаток «Київ Цифровий» отримав понад 6,5 млн голосів – КМДА.

ЕКОНОМІКА

ВРУ у першому читанні підтримала законопроєкт змін до Податкового кодексу, що є необхідним для укладання «митного безвізу» з Євросоюзом.

ВРУ повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня - Ярослав Железняк, нардеп.

«УКРІНФОРМ»: З березня 2022 року, коли парламент ухвалив Закон про звільнення від сплати митних платежів для фізичних осіб під час ввезення транспортних засобів, було ввезено понад 119 тис. авто.

Тарифи на газ та тепло для українців не зростатимуть під час війни та ще 6 місяців після припинення військового стану - Юлія Гришина, нардеп.

НАК «Нафтогаз України» зможе позиватися у Міжнародному арбітражі до російського монополіста Газпрому з питань транзиту у липні - Юрій Вітренко, голова правління НАК «Нафтогаз України».

«УКРІНФОРМ»: Це якщо Газпром не змінить свою позицію та буде  недоплачувати за транзит. За документом передбачається транзит у 2021-2024 роках – по 40 млрд куб «блакитного палива» щороку. Оплата цих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України. Дивна історія під час війни… Але маємо те, що маємо.

Аграрії забезпечені засобами захисту рослин на 80% - Мінагрополітики.

Українці, які хочуть запустити новий бізнес, зможуть отримати безповоротні гранти до 250 тис. грн у межах нової урядової програми «єРобота» - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

«УКРІНФОРМ»: Планується видати 20 тис. грантів за рік.

Держбюджет на сьогодні отримує 30% митних та 70% податкових надходжень від довоєнного рівня - Сергій Марченко, міністр фінансів.

Нафтогаз із початку року збільшив виплати до бюджету більш як на третину.

У першому кварталі 2022 року доходи держбюджету перевиконані на 11% за рахунок дострокової сплати дивідендів - Валерій Пацкан, голова Рахункової палати.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Статус кандидата в ЄС:

- Франція підтримує надання Україні й Молдові статусу кандидата в ЄС - Катрін Колонна, міністр закордонних справ Франції.

- Країни Тримор'я підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС.

            Підтримка:

- у столиці ФРН відбувся великий благодійний концерт просто неба Life Will Win («Життя переможе») зібрані кошти підуть на медичне обладнання для поранених українських героїв.

- у Гаазі (Нідерланди) концерт-мітинг зібрав тисячі людей.

- на центральній площі столиці Португалії відбулась акція на підтримку отримання Україною статусу кандидата до ЄС.

Військова допомога:

- Німеччина підтвердила, що передасть Україні САУ Gepard і системи ППО IRIS-T в оприлюдненому списку військової допомоги Україні – федеральний уряд ФРН.

«УКРІНФОРМ»: А перші німецькі самохідні гаубиці Panzerhaubitze2000 вже на фронті  посилюють українську оборону.

- Словенія передала Україні 35 бойових машин піхоти (БМП) М80А ще югославського виробництва.

            - Словаччина не може передати свої танки радянського виробництва Україні через позицію Німеччини - ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Словаччина готова була передати 30 радянських танків Т-72 українській армії за умови, що Берлін, в якості компенсації, надасть їм сучасні Leopard 2A4, але німці запропонували лише 15 танків.

Люксембург виділив 15% оборонного бюджету на підтримку української армії – Володимир Зеленський.

Міжнародна команда волонтерів створила для українських дітей до 18 років платформу LELEKA, через яку можна продавати власні малюнки. Вартість малюнка - £7 (250 грн).

ВОРОГ

Депутати російської держдуми ухвалили закон, який передбачає легалізацію «паралельного імпорту». Документ передбачає можливість ввезення до рф товарів без згоди правовласників. 

«УКРІНФОРМ»: Це щоб ті російські компанії, що ввозять товари без дозволу правовласника, були звільнені від можливої ​​цивільної, від адміністративної та кримінальної відповідальності. Якщо бандитизм, - то без виключень.

Росія погрожує «заходами у відповідь» у зв'язку з поширенням Литвою обмежень на вантажний транзит між Калінінградською областю та рф.

«УКРІНФОРМ»: Литва не піддалась на погрози рф і слідом за залізничними перевезеннями товарів, які потрапили під санкції, заборонила  і автомобільні перевезення. Литва показує рф, що її шантаж і погрози призведуть ще до більших санкцій, а не до поступок. Питання дня: на що ще наважиться росія щодо країни-члена НАТО?

На кордоні Білорусі з Україною перебувають до семи білоруських батальйонів. Це приблизно 3,5-4 тисяч особового складу.

Вцілілих моряків із крейсера «Москва» знову посилають на війну, батьки проти.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-