Битва за Україну. День сто сімнадцятий

Битва за Україну. День сто сімнадцятий

Укрінформ
ЗСУ вдалося відкинути російські війська з першої лінії оборони на Херсонщині, а на Запоріжжі українські війська переходять в контрнаступ

ЄС продовжив санкції проти росії через спробу анексії Криму та міста Севастополя ще на рік. ВРУ ратифікувала Стамбульську конвенцію. ЗСУ вдарити ракетами по «вишках Бойка» в Чорному морі. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Ми перебуваємо в історичному моменті, … коли треба вирішити: чи будемо ми знаходити відмовки та відсувати ухвалення рішень, чи визнаємо, що настав момент, коли треба визначити курс ЄС на майбутнє. Це означає дати Україні, Молдові, а також країнам Західних Балкан, чіткий сигнал, що вони належать до Європи, що ми підтримуємо їх на цьому непростому шляху».

  1. Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «У Європейського союзу є інструменти для того, щоб закінчити війну набагато швидше. Вони були у нього завжди. Якби ми виконали не 10% українських прохань, а 90%, війна не тривала б так довго».

  1. Александр Ван дер Беллен, президент Австрії: «Ми не дозволимо себе розділити і зробимо все можливе, щоб якомога швидше припинити російську загарбницьку війну та відновити мир. У ці важкі часи, коли жахи війни повернулися до Європи, ми є разом».

  1. Вольфганг Шмідт, голова відомства канцлера ФРН, міністр в особливих справах: «…сьогоднішня росія очевидно є агресивною імперіалістичною державою, а не партнером. І я не думаю, що ми колись повернемося до колишнього стану відносин з росією. Для нас це означає, що росія не буде надійним партнером (для НАТО – ред.)».

  1. Жозеп Боррель,  високий представник ЄС: «… Ми закликаємо росію розблокувати порти та дозволити експорт цього продовольства. Ми підтримуємо зусилля Об’єднаних Націй з деблокування експорту з України. Впевнений, що Об’єднані Нації наприкінці досягнуть угоди».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 20 червня

- На Харківському напрямку ворог безуспішно намагався вести розвідку боєм неподалік Ртищівки.

- На Слов’янському в районі н/п Богородичне наші захисники успішно відбили ворожий штурм.

- На Сєвєродонецькому напрямку тривають бойові дії за контроль над містом Сєвєродонецьк. Українські воїни відбили штурм в н/п Мирна Долина та Біла Гора.

- На Бахмутському напрямку українські військові змусили відступити диверсійно-розвідувальну групу противника.

ЗСУ вдарили ракетами по «вишках Бойка» в Чорному морі - Олексій Гончаренко, нардеп.

«УКРІНФОРМ»: У 2014 році вони були захоплені рф після окупації Криму. З того боку пролунали погрози у відповідь вдарити по українських «центрах прийняття рішень». Хто кому відповідає, покидьки?

Медик, солдат ЗСУ взяв у полон відразу вісьмох російських солдатів - Юрій Кочевенко, офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.

ЗСУ нанесли потужний удар по російському гарнізону на острові Зміїний. Ворог поніс значні втрати. Зруйнована техніка, в тому числі ворожі комплекси ППО – Сергій Висоцький, екснардеп, журналіст.      

«УКРІНФОРМ»: Наразі, це не підтверджено. Але якщо ні, то завтра так і буде!

На Запорізькому напрямку ЗСУ переходять в контрнаступ – представник «Азову».

Командири «Азова» переведені до Москви в СІЗО «Лефортово» – росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Тримайтеся хлопці! У Центрі стратегічних комунікацій поінформували, що останнім акордом «денацифікації» України рф планує так званий суд над бійцями «Азова». А насправді, це Україна і світ судитиме рашистську наволоч.

ЗСУ вдалося відкинути російські війська з першої лінії оборони на Херсонщині - Сергій Хлань, радник  голови Херсонської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Тобто залишилось ще дві. Це не просто, але важливл почати.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 323 дитини і понад 586 поранили.

У російському полоні перебувають понад 1,5 тисячі цивільних - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр – мінТОТ.

Ворог за три години випустив по Одещині 14 ракет, пошкоджено музей футболу, кілька багатоповерхівок та логістичний продовольчий склад.

На Херсонщині загарбники скуповують у фермерів зерно за втричі нижчою ціною, ніж ринкова - Сергій Данилов, заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Поранені внаслідок ракетного удару у Чорткові отримають допомогу по 10 тис. грн. – голова Тернопільської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Від удару зруйновано частину військового об'єкта та чотири п'ятиповерхові будинки, постраждали 30 осіб.

Ситуація в областях станом на 8:00 20 червня:

- Харківщина: від обстрілів постраждали 8 людей, в тому числі 3 дітей; 1 людина підірвалася на ворожій міні. Пошкоджена будівля зооветеринарної академії.

- Донеччина: внаслідок обстрілів 10-ти населених пункті, пошкоджено 6 багатоповерхівок і 6 приватних будинків, Торецьку виправну колонію та лікарню. 1 людина загинула, 7 - дістали поранення, у тому числі дитина.

- Миколаївщина: внаслідок обстрілів міста Очаків 1 людина загинула, 2 постраждали.

- Дніпропетровщина: пожежу на нафтобазі у Новомосковському районі досі гасять, кількість жертв зросла до 3 осіб.

УКРАЇНА

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що у 25% шкіл підтверджено наявність укриттів

Київщину відвідала делегація з Австрії – ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Під час зустрічі обговорили участь Австрії у проєктах, які забезпечать відбудову найбільш пошкоджених інфраструктурних обʼєктів Київщини, а також надання техніки для забезпечення роботи медичної та рятувальної служб.

ВРУ ухвалила Закон «Про засади державної антикорупційної політики на 2021–2025 роки».

«УКРІНФОРМ»: Очікується, що затвердження антикорупційної стратегії та її подальша належна імплементація дасть змогу знизити рівень корупції в Україні. Також це є важливим кроком на шляху до євроінтеграції України.

ВРУ підтримали ратифікацію Стамбульської конвенції, що є однією з умов для надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

ВРУ підтримала законопроект «Про управління відходами».

«УКРІНФОРМ»: Це дасть можливість розпочати зміни, які необхідні Україні для того, щоб стати повноправним членом ЄС.

До України прямує перша партія обладнання для тимчасового зберігання зерна – Мінагрополітики.

«УКРІНФОРМ»: Наразі можна буде зберігати зерно навіть на полях в так званих рукавах. Так звані тимчасові « зернові кільця», зможуть вміщати 5 тис. тон зернових кожне.

ЕКОНОМІКА

На Херсонщині припинили роботу через російське вторгнення 63% сільгосппідприємств – Мінагрополітики.

НБУ за минулий тиждень продав на міжбанку $1,055 млрд та купив $8,3 млн.

Станом на 20 червня Україна експортувала 47,87 млн т зернових та зернобобових культур - Мінагрополітики.

На Закарпатті сплачено майже 6 млн грн екологічного податку. Ця сума майже на 1,1 млн грн більша, ніж за відповідний період минулого року - ГУ ДПС у Закарпатській області

Фонд держмайна запровадив укладання договорів оренди в електронному форматі.

«УКРІНФОРМ»:  Тож відтепер договори з оренди державного майна будуть приходити підприємцям на електронну пошту. Така процедура дозволить автоматизувати бюрократичні процеси та загалом пришвидшити процес переходу об’єкта в оренду.

Україна експортує суходолом близько 1,5 млн т зерна на місяць - Ольга Трофімцева, посол з особливих доручень при МЗС, координатор Ради експортерів та інвесторів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент України Володимир Зеленський взяв онлайн участь в саміті Ініціативи Трьох морів та висунув низку пропозицій щодо співпраці з країнами ініціативи.

«УКРІНФОРМ»: З ініціативи президента Польщі Анджея Дуди учасники підтримали внесення до Декларації позиції про початок інтеграції України в Ініціативу трьох морів як партнерки цього об’єднання.

У Страсбурзі розпочинається літня сесія ПАРЄ в рамках якої відбудуться дебати щодо гуманітарних наслідків російської агресії проти України та про притягнення до відповідальності за збиття рейсу MH17.

«УКРІНФОРМ»: Сесія проходитиме з 20 по 24 червня. 15 березня ПАРЄ офіційно вигнала росію зі свого складу. На тлі інших подій, які очікуються цього тижня, сесія ПАРЄ проходить наче на периферії.

Європейський Союз продовжив санкції проти росії через спробу анексії Криму та міста Севастополя ще на рік - до 23 червня 2023 року.

Глава угорського МСЗ Петер Сіярто запропонував експортувати через Угорщину зерно, яке лишається заблокованим в Україні через блокаду росією українських портів.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримує рекомендацію Європейської комісії щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Акції на підтримку надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС відбулися у Римі та Мадриді.

У Раді Європи заявляють про неприпустимість використання рф класифікації в Україні російської мови, як мови меншини, приводом для агресії.

Всесвітня рада церков засудила війну рф проти України та закликала до припинення вогню.

Військова допомога:

            - Литва відправила Україні військове обладнання для розблокування портів.

            - Австралія відправила в Україну 4 із 14 бронетранспортерів M113AS4.

Послу рф у Великій Британії офіційно заборонили відвідувати будівлі парламенту у Вестмінстері до «подальшого повідомлення» - Sky News.

ВОРОГ

росія провела навчання з ракетними стрільбами в Балтійському морі. У них брали участь 10 кораблів.

росія знову звинуватила ЗСУ в обстрілі свого села - Олександр Богомаз, губернатор Брянської області рф.

«УКРІНФОРМ»: Не заспокояться, влаштовують провокації на своїй території для нагнітання істерії. Але, навіть, якщо це було правдою, ми маємо повне право на відповідь. Тож звикайте!

Росія погрожує Європі та Литві за «блокаду Калінінграда» - росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Ну, так санкції. Тому Литва перестала пропускати транзитні поїзди з товарами, які потрапили під санкції ЄС. росія заявила, що якщо блокаду не буде знято за нею залишає право на дії із захисту своїх національних інтересів і почала військові навчання у Калінінградській області. Нагадуємо: Калінінград називався від заснування Кенігсбергом і скоро поверне собі історичне ім’я.

У міноборони білорусі заявили, що готові з 20 червня поновлювати міжнародну співпрацю щодо контролю за озброєнням.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-