Битва за Україну. День сто чотирнадцятий

Битва за Україну. День сто чотирнадцятий

Укрінформ
ЗСУ одним залпом шести «Цезарів» накрили район з російською технікою

Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС. У Київ приїхав прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Україна вводить візи для росіян із 1 липня. ВМС України знищили російський буксир «Василий Бех» біля острова Зміїний. Українські захисники відбили штурм російських окупантів на трьох напрямках. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто чотирнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Урсула фон дер Ляєн, Президент Європейської Комісії: «По Україні ми маємо одне чітке послання. Так, Україна заслуговує на Європейську перспективу. Так, Україна має вітатися як країна-кандидат. … Це дійсно історичний момент. Ми всі знаємо, що українці готові помирати за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили разом із нами, з Європейським Союзом».

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Той, хто створює штучний голод, повинен стати глобальним ізгоєм і зазнати болісних збитків. Це має бути враховано при підготовці сьомого санкційного пакету Європейського Союзу. Не може бути жодної торгівлі з росією – не варто давати гроші тому, хто прагне вашого ж знищення».

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Лише Україна - президент, уряд, парламент, український народ - вирішують, що є правильним для миру, від якого ми, на жаль, ще дуже-дуже далеко. росії має бути зрозуміло, що вона не зможе встановити мир під свою диктовку, їй не вдасться нав’язати українцям свої умови».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Наша увага зараз зосереджена на підтримці України, щоб надати їй військову допомогу, летальну та нелетальну, розвинути її оборонні спроможності та модернізувати оборонні та безпекові інституції».

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: «Литва допоможе українцям відновити свою країну. Ми готуємось до цього вже сьогодні. Для мене це особисте зобов'язання. Я на власні очі бачив зруйновані українські будинки, від яких залишилися лише почорнілі стіни. Ще гостріше я переживаю за непоправно скалічені життя».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 17 червня

- На Харківському напрямку в районах Дементіївки, Рубіжного та П’ятихаток ЗСУ виявили і завдали втрат диверсійно-розвідувальнам групам ворога

            - Неподалік Кочубіївки окупанти вели розвідку боєм, зазнали втрат і відступили

- Противник наступав у напрямку міста Слов’янськ, бої тривають; поблизу Краснопілля намагався вести розвідку боєм, успіху не мав, відступив.

            - ЗСУ змусили противника залишити н/п Дмитрівка на Харківщині.

- На Сєвєродонецькому напрямку ворог завдав авіаударів по позиціях наших підрозділів неподалік Сиротиного та Борівського. Тривають бойові дії в м. Сєверодонецьк.

- В районах Сиротиного та Метьолкіного ЗСУ відбили штурм, ворог з втратами відійшов на раніше займані позиції.

- Поблизу Гірського ЗСУ вибірковим вогнем припинили спробу ворожої розвідки боєм. В районах н/п Берестове та Кодема, а також неподалік Ниркового противник вів штурм, зазнав втрат і відійшов.

ЗСУ знищили:

- самохідну гаубицю, командно-штабну машину,  понад 15 од. озброєння та військової техніки – все з «Цезаря»;

            - безпілотник «Мерлин-ВР»;

            - військову базу окупантів на Донеччині.

            - техніку російських військ у Новій Каховці.

ЗСУ відбили штурм російських окупантів на трьох напрямках: у районі Золотого, Кочубіївки та Богородичного.

ВМС України знищили російський буксир «Василий Бех» під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту.

«УКРІНФОРМ»: За «Крейсером Москва» пішов буксир. Вражено 70% екіпажу. Буксир має водотоннажністю 1605 тон та довжину майже 60 м. У складі флоту рф з 2017 року. Це все – ракета Гарпун – дяка союзникам!

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 322 дітей і понад 581 поранили.

Ситуація в областях станом на 8:00 17 червня:

- Луганщина: пошкоджено майже 30 будинків, Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання та прохідна «Азоту». За добу загинули 6 людей.

- Донеччина: пошкоджено 29 об’єктів, 1 цивільний загинув, 2 постраждали.

- Харківщина: внаслідок боїв на Ізюмському напрямку 1 людина постраждала. У Харкові ракетним обстрілом зруйнований м’ясокомбінат.

- Миколаїв: внаслідок ракетних ударів пошкоджено житлові будинки та об'єкт інфраструктури, 2 людини загинули, 20 поранено. В області від обстрілів поранено 16 людей, серед них 2 дітей.

УКРАЇНА

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон приїхав у Київ, провів зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

«УКРІНФОРМ»: Зазначимо, це уже на наступний день після безпрецедентного візиту лідерів ЄС. Що це означає? Тим більше, що візит британського прем’єра не планувався.

Що привіз Джонсон? Висновки робити рано, але точно щось хороше для України і погане для ворога.

Україна вводить візи для росіян із 1 липня - уряд розірвав угоду з рф.

Уряд затвердив порядок поводження з військовополоненими - Тарас Мельничук, представник Кабміну у ВР.

В Україні створили координаційний штаб із захисту прав депортованих до росії - Тарас Мельничук, представник Кабміну у ВР.

В Україні вже розчистили 938 км доріг і збудували 41 тимчасову переправу – Укравтодор.

У Києві заборонили піротехніку та гучну музику – КМДА.

«УКРІНФОРМ»: Це ж не вперше уже заборонили. Тож залишається сподіватися, що цього разу уже ЗАБОРОНИЛИ.

Цьогорічні випускники отримають атестати до 1 липня - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України.

Укрпошта випустила марку-сувенір «Zатонув чи Vтопився» обмеженим тиражем для подяки міжнародним партнерам - Львівської ОВА.

Українські та словацькі медики разом надаватимуть допомогу внутрішньо переміщеним особам – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: В МОЗ зазначають, що вже близько 350 медичних працівників із різних країн приїхали до України, аби надавати допомогу тим, хто потребує її в умовах війни.

Україна не згодна з рішенням Європейської мовної спілки щодо неможливості проведення "Євробачення-2023" і вимагає його змінити - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

«УКРІНОФРМ»: Європейський мовний союз (EBU) ухвалив рішення, що пісенний конкурс Євробачення-2023 відбудеться поза територією України через поточну ситуацію в країні. А можна якось докладніше пояснити?

ЕКОНОМІКА

Уряд виділив понад 243 млн грн з резервного фонду держбюджету на покриття комунальних витрат переселенців - Тарас Мельничук, представник Кабміну у ВР.

Активи групи компаній російської Татнєфті передані Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів – Державного бюро розслідування.

«УКРІНФОРМ»: Наразі арештовано 115 об’єктів нерухомого майна. Водночас вартість корпоративних прав підприємств та рухомого майна складає близько 400 млн грн. Малувато буде…

В Україні практично завершили посівну – Мінагрополітики.

«УКРІНФОРМ»: Переможемо! Вже станом на 16 червня, в Україні завершено сівбу ярих культур. Загалом засіяно 13,4 млн га, або 95% прогнозованих площ.

Українські енергокомпанії отримали з Європи 300 генераторів – Міненергетики.

Випуск та продаж українських аудіокниг звільнено від ПДВ - Державна податкова служба.

965 нових підприємств та ФОПів розпочали бізнес на Рівненщині в умовах воєнного стану - Віталій Коваль, голова ОВА.

До Вінниці вже переїхало 27 підприємств за програмою релокації бізнесу - Андрій Очеретний, заступник міського голови Вінниці.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Єврокомісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Також опублікувала перелік подальших кроків, які Україна має виконати на своєму шляху до вступу в ЄС.

«УКРІНФОРМ»: Кінцеве рішення про надання Україні статусу країни-кандидата має бути погоджене на саміті 23-24 червня. Дехто називає цю процедуру «квестом». Тримаємо кулачки, а потім – виконуємо 9(дев’ять) умов.

Данія, Швеція та Нідерланди готові підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Військова допомога:

  • Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що Франція готова надати Україні додаткові самохідні артилерійські установки (САУ) «Цезар».
  • Британія надасть Україні понад 20 далекобійних самохідних гаубиць M109.
  • Словенія передала Україні 35 БМП.

Норвегія ввела нові санкції проти рф, що включають заборону на імпорт нафти морем – МЗС Норвегії.

«УКРІНФОРМ»: Дякуємо Норвегії, яка не входить до ЄС, приєдналася до шостого пакету санкцій ЄС проти Росії через її вторгнення в Україну й заборонила імпорт російської нафти.

З початку вторгнення рф Євросоюз виділив Україні понад €4 млрд допомоги.

До держбюджету України надійшов перший транш кредиту на пільгових умовах від Канади.

«УКРІНФОРМ»: 1 млрд канадських доларів ($773 млн). Термін погашення кредиту становить 10 років, процентна ставка - 1,69% річних. Це  важлива підтримка української економіки в складних умовах.

Сінгапурська компанія Algorand Foundation пожертвувала $100 тис на гуманітарну допомогу Україні - Катерина Зеленко, посол України в Сінгапурі.

У столиці Ісландії з’явилася Київська площа - посольство України.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) розширив критерії відбору українських сімей, які мають право на отримання грошової допомоги на суму в 2 тис. 220 грн - Олена Зеленська, перша леді України.

«УКРІНФОРМ»: Якщо ви ще не отримували допомогу від Юнісеф чи іншої міжнародної гуманітарної організації з 24 лютого і у вашій сім’і 3 і більше дітей до 18 років або принаймні одна дитина з інвалідністю до 18 років зареєструйтесь на сайті Юнісеф.

У Женеві, де відбувається 50-та сесія Ради ООН з прав людини, Верховний комісар ООН з прав людини представила доповідь щодо ситуації в Маріуполі та порушення рф прав людини й міжнародного гуманітарного права.

«УКРІНФОРМ»: Було наголошено про страждання маріупольців і щодо долі українських захисників міста, які були захоплені на заводі «Азовсталь» і утримуються рф як полонені.

Coca-Cola остаточно припиняє продажі на російському ринку – Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Санкції в дії, все більше компаній припиняють працювати в рф, так станом на 29.05 роботу на російському ринку згорнули вже 1037 компаній, 438 – скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції.

ВОРОГ

Під москвою знайшли мертвим колишнього голову «росозброєння» Олексія Огарьова – ЗМІ.

російська «дочка» Google подала заяву про банкрутство – Інтерфакс.

путін виступив на економічному форумі в Петербурзі та заявив, що санкції проти рф шалені та бездумні, а причиною війни з Україною нібито є небажання Заходу виконувати взяті на себе забов’язання.

«УКРІНФОРМ»: Ми б прокоментували, але слова ці публікації не підлягають…

Через санкції випуск легкових автомобілів обвалився на 85%, тобто наразі працюють лише 2 з 20 заводів із випуску авто.

Лукашенко каже, що поставив уздовж кордону десять підрозділів щоби західні країни «не влізли» - видання «Белта».

«УКРІНФОРМ»: Ох, добазікається бульба-фюрер… Але хитрий – що є, то є.

У Бєлгородській області рф впав штурмовик Су-25 під час планового навчально-тренувального польоту, льотчик катапультувався – Інтерфакс.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-