Про «Рамштайн-3»: обережний оптимізм з урахуванням секретності

Про «Рамштайн-3»: обережний оптимізм з урахуванням секретності

Укрінформ
Зброю дають, але наразі менше нашого запиту. На саміті НАТО в Мадриді дадуть ще. Безсумнівно, обговорили й те, чого не треба знати російським «кротам»…

15 червня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі пройшла третя за ліком зустріч у форматі «Рамштайн» із питань оборони України, в якій взяли участь міністри оборони 50 (!) країн. До країн-учасниць доєднались Молдова, Грузія та Еквадор. Важливо нагадати: на першу зустріч – 26 квітня – прибуло 42 міністри, до другої – 23 травня – приєдналося ще п’ять країн (Австрія, Боснія і Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово, - Ред.), тобто кількість учасників зросла до 47-ми.

Про що це свідчить?

По-перше, формат набирає обертів, союзників по антипутінській коаліції стає чимраз більше.

По-друге, він приходить регулярно – щомісяця.

По-третє, місце зустрічі третього «Рамштайну» суттєво підняло його статус, адже Брюссель є «столицею» і блоку НАТО, і Європейського Союзу.

По-четверте, «Рамштайн-3» пройшов напередодні трьох інших глобальних міжнародних заходів, що відбудуться в червні: саміт ЄС (Брюссель, 23-24 червня), саміт G7 (Баварія, 26-28 червня), саміт НАТО (Мадрид, 28-30 червня). Саме країни, що входять до цих об’єднань, визначають режим і характер фінансової та військової допомоги нашій державі.

Власне, щодо військової допомоги – дозволимо собі зробити важливий ліричний відступ. 13 червня в Офісі президента озвучили потреби України у важкій зброї для «паритету» з рф: 1000 гаубиць, 500 танків, 300 ракетних систем залпового вогню та 2000 одиниць бронетехніки. Одні експерти назвали такі вимоги Києва малореалістичними, інші – що для наших партнерів, у принципі, це підйомні масштаби. В будь-якому разі запаси радянської зброї майже остаточно вичерпалися. По деякій номенклатурі західного зразка ситуація також не набагато краща. Саме тому Європі та США треба ставити на воєнні рейки і в найкоротші терміни власні ВПК, що тривалий час функціонували у режимі мирного часу.

24.02.22 наступив час «Ч», сяк-так пропетляти не вийде, як би хто не старався. Адже терористичне утворення під назвою «росія» загрожує не тільки державності України, воно загрожує стабільному і безпечному існуванню всіх тих принципів, на яких будувався сучасний світ. І це вже не жарти. Втім, не демократія, а тоталітаризм, який чхати хотів на міжнародне право і договори, має бути знищений. Не Україна, а варварська рф має програти. І для цього світ повинен «включити форсаж», зробити все можливе та неможливе, бо це питання його навіть не честі, а виживання.

Втім, повернімося до «Рамштайну».

Перші два засідання антипутінської коаліції, які пройшли в офлайн та онлайн форматі відповідно, дали свої плоди. В Україну почала надходити нова, більш важка зброя. Звісно, не в тих масштабах, на які ми сподівалися, але тим не менш.

«Щоразу після цих зустрічей був сплеск військових постачань в Україні, розширенням номенклатури, прискорення алгоритму прийняття рішень та переходом на важчі форми озброєння, – нагадує політичний експерт Руслан Бортник. – Якщо на першій зустрічі у квітні чотири країни висловилися про готовність надати Україні військово-технічну допомогу, то на другій зустрічі – вже двадцять країн».

А що «Рамштайн-3»? Які перші висновки можна зробити за його підсумками? Ну, з того, що вже стало надбанням громадськості:

  1. США виділять $1 млрд на підтримку оборони України. Ця допомога включатиме:
  • ще 18 одиниць 155-мм гаубиць;
  • 36 тисяч 155-мм снарядів;
  • 18 тактичних автомобілів-тягачів для транспортування гаубиць;
  • додаткові снаряди до РСЗВ HIMARS;
  • чотири автомобілі для ремонту техніки;
  • дві системи берегової охорони із ракетами Harpoon;
  • тисячі захищених радіостанцій і тисячі оптичних пристроїв, зокрема й нічного бачення.
  1. Велика Британія розглядає можливість відправлення в Україну додаткових протикорабельних ракет (номенклатура невідома, але вочевидь йдеться про Brimstone).
  2. Німеччина пообіцяла надати Україні три РСЗВ Mars II в серпні-вересні.
  3. Словаччина – гелікоптери Мі-17 та ракетні боєприпаси (к-сть невідома).
  4. Канада, Польща та Нідерланди – артилерію (номенклатура і к-сть невідомі).

Крім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що західні партнери продовжать усіляко підтримувати Україну та робити все для того, щоб наша держава повернула собі територіальну цілісність та суверенітет. Зокрема, наголосив він, йдеться і про важку зброю великої дальності та реактивні системи залпового вогню.

«Домовленість про новий пакет допомоги Україні буде погоджено на саміті в Мадриді, рішення ми приймемо до кінця цього місяця», - зазначив Столтенберг.

А ще – що НАТО не просто надаватиме Україні сучасну високоточну зброю, а й буде допомагати перейти на високі стандарти у всіх військових напрямках.

«Українці мають перейти від старого радянського обладнання та зброї на сучасне озброєння та технології, і ми їм у цьому допоможемо», - підкреслив генсек НАТО. І таке прозвучало від НАТО вперше.

Цікавимося в експертів, які попередні висновки вони можуть зробити за підсумками «Рамштайну-3».

«Інформації про результати – обмаль. І це не дивно. Аж надто чутливі питання там обговорювалися. Станом на зараз можна виокремити декілька конкретних рішень, про які офіційно оголошено. По-перше, президент США Джо Байден оголосив про надання Україні чергового пакету воєнної допомоги на 1 млрд дол., і 225 млн дол. на гуманітарні потреби. Серед іншого, в пакеті воєнної допомоги дві системи берегової оборони «Гарпун»  і 18 155-ти міліметрових гаубиць. Разом з тим, глава Пентагону Остін заявив, що «США працюють з Україною синхронно, щоб задовольнити її потреби в зброї», - коментує Укрінформу дипломат Вадим Трюхан.

По-друге, він згадав про те, що міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт заявила про надання Україні трьох РСЗВ «МАРС».

«Залишається лиш сподіватися, що їх не доведеться чекати місяці», - цілком справедливо іронізує дипломат.

Певним розчаруванням вже стало те, що про надання військових літаків знову не йдеться, а оголошена кількість РСЗВ та гаубиць далека від тієї, яку очікує Україна.

«Водночас, якщо враховувати попередні заяви Генсека НАТО Столтенберга, можна дійти висновку, що ключові рішення про надання по-справжньому широкомасштабної воєнної допомоги Україні держави-члени вирішили відкласти до саміту НАТО, який відбудеться в Мадриді. Те, про що було оголошено сьогодні націлено лиш на те, щоб не дати Росії значно просунутися в глиб території Україні. Як очікується, вже з наступного тижня ЗСУ почне задіювати перші HIMARS, навчання українського персоналу для роботи на яких якраз закінчується. І, відповідно до того, які будуть отримані результати, можна буде вже розраховувати на поставки, які вимірюватимуться не одиницями, а десятками таких систем», - підкреслив Вадим Трюхан.

«Звичайно, попередньо щось говорити по зустрічі «Рамштайн-3» - це справа невдячна, адже повної інформації поки що мало. І навіть та, яка з'явиться згодом у відкритих джерелах, все одно буде неповною через режим секретності, - доповнює військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. - Але в перші години після зустрічі можна сказати, що порушувалися в її межах саме ті питання, які для України є гранично актуальними. Це питання далекобійної високоточної зброї, артилерії та протикорабельних ракетних комплексів».

Обговорювалися постачання наднеобхідних нам РСЗВ М270 і М142, щоб кардинально переламати ситуацію на фронті.

«А також, не виключаю, постачання тактичних ракет. Адже М270 і М142 без згадки тактичних ракет дуже складно обговорювати», - каже він.

Експерт також упевнений, що українська сторона під час зустрічі висловила свою думку про позицію низки наших, умовно партнерів, які на словах обіцяють багато, а насправді зробили набагато менше, ніж, якби навіть нічого не обіцяли.

«На даний момент я обережно, але оцінюю цю зустріч все ж позитивною і навіть результативною», - наголосив Олександр Коваленко.

Своєю чергою експерт-міжнародник, юрист Агія Загребельська висловилася так: «Рамштайн» - це не про умиротворення або піар чи самовиправдання».

За її словами, «Рамштайн-3» довів, що це цілком практичний механізм, який допомагає союзникам краще взаємодіяти, щоб забезпечити можливість України відповідати на нові виклики та чинити опір у війні, що змінюється.

«Німеччина, США, Канада - це лише перші повідомлення про результати цієї зустрічі. Буде «Рамштайн-4», і п‘ять, і стільки, скільки потрібно для перемоги та здатності України захистити себе в довгостроковій перспективі. Але нам потрібно зменшити наші очікування щодо швидкого завершення війни. Це будуть не прості часи. І ще більше жертв. Про що, в тому числі Пентагон, говорив ще кілька тижнів тому. І Міллі повторив сьогодні», - наголошує експерт.

Проте, в нашу перемогу вірить більше 50% світового ВВП і інвестує в неї свої ресурси.

«І головне, що в нашу перемогу віримо ми самі. А значить, як сказав Міллі, ми здатні це витримати», - підсумувала Агія Загребельська.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-