Битва за Україну. День сто дванадцятий

Битва за Україну. День сто дванадцятий

Укрінформ
Українські військові звільнили села Співаківка і Заводи на околицях Ізюму

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі проходить зустріч «Рамштайн-3» участь у якій бере близько 50 країн. В Україну з візитом прибули прем'єр-міністри Чорногорії і Албанії, а також прокурор Міжнародного кримінального суду. ЗСУ ліквідували російського військового пропагандиста полковника Сергія Постнова. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дванадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Ллойд Остін, очільник Пентагону: «Не можна гаяти час. Ми поглибимо нашу підтримку для українських Збройних сил в теперішній боротьбі і розбудуємо їхню силу проти завтрашніх небезпек».

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Нам потрібна підтримка, щоб вижити і перемогти. І чим менше будуть готові наші партнери допомогти нам зброєю, тим довше триватиме ця війна і більше людей загине».

  1. Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі: «Українські солдати та народ України воюють за найважливіші європейські цінності - суверенітет, свободу, право на життя… Саме тому так важливо, щоб ми сконцентрувалися на належній та ефективній підтримці України тут і зараз, а не за кілька тижнів або місяців».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Україна має отримати більше важкого озброєння. Союзники по НАТО та партнери надали таку зброю, і нарощують ці зусилля».

  1. Кріш'яніс Каріньш, прем’єр-міністр Латвії: «Україна має виграти цю війну, а росія – програти. Тож Україні потрібна зброя, потрібне фінансування. Я також думаю, що українці потребують нашої політичної підтримки у відкритті дороги у Європейський Союз».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 14 червня

- На Слов’янському напрямку основні зусилля агресор зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм - Слов’янськ.

- Ворог безуспішно вів штурм на напрямку Довгеньке – Краснопілля. Противник намагався покращити тактичне положення в районі н/п Долина. Але ЗСУ дали рішучу відсіч та змусили окупантів відійти.

- Окупанти атакують Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. У Тошківці наші захисники успішно відбили черговий ворожий штурм.

- На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогу втрат на напрямках Василівка – Яковлівка та Василівка – Берестове. Окупанти відійшли.

Нацгвардійці знищили пункт радіоелектронної боротьби російських окупантів на  Харківщині.

ЗСУ завдали авіаудару по району скупчення росіян на Миколаївщині.

ЗСУ звільнили села Співаківка і Заводи на околицях Ізюму – Максим Стрельник, депутат Ізюмської міськради.

Росіяни намагаються штурмувати Сєвєродонецьк з кількох напрямків, через підірвані мости логістика з містом ускладнилась, але шляхи сполучення досі є – Олександр Стрюк, міський голова.

В Україні ліквідували російського військового пропагандиста полковника Сергія Постнова.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 313 дітей і понад 579 поранили.

На тимчасово захопленій російськими військовими території України перебуває близько 2 тис. українських засуджених і ув’язнених - Денис Малюська, міністр юстиції.

В Україні зареєстровано понад 17,5 тис. випадків воєнних злочинів рф – генпрокурора.

За час роботи чатботу єВорог українці вже надіслали понад 940 повідомлень про колаборантів, усі вони передані до СБУ – патрульна поліція.

Потяг-госпіталь за 25 рейсів перевіз понад тисячу поранених та хворих – МОЗ.

Ситуація в областях станом на 8:00 15 червня:

- На Херсонщині внаслідок вибуху в Чорнобаївці, є травмовані та загиблі.

- На Дніпропетровщині ворог обстріляв  Апостолівську громаду, 4 людей загинули, одна людина поранена.

- На  Харківщині через обстріли поранені 7 людей.

- На Луганщині за добу 42 обстріли, 8 людей поранено.

- На Донеччині внаслідок обстрілів загинули 2 і поранені 3 людей. Руйнувань зазнали 67 цивільних об’єктів.

УКРАЇНА

Візити до України:

- Прем'єр-міністри Чорногорії Дрітан Абазович і Албанії Еді Рама відвідали Ірпінь і Бородянку, а також були прийняті президентом України.

- прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відвідав Харків та область разом з генеральним прокурором України.

У Львові відкрили комплексний центр підтримки переселенців – Львівська міська рада.

Українці обрали зображення для нової марки – перемогли тракторні війська – Укрпошта.

«УКРІНФОРМ»: Попередні випуски марлк «Русский военный коробль иди нах@» й і «Русский военный корабль - всьо». Були фінансово дуже успішними. То чого не продовжити?

У додатку «Київ Цифровий» розпочалось електронне голосування за перейменування вулиць столиці, які носять назви, пов’язані з рф та рб - Петро Оленич, заступник мера Києва з цифрової трансформації.

Якість води у Києві відповідає нормам – КМДА.

«УКРІНФОРМ»: боти працюють та розповсюджують фейкову інформацію щоб спровокувати паніку. Наприклад, мережею поширювалася інформація про можливий спалах холери через холерну паличку у воді. Люди, не ведіться на провокації, але руки мийте з милом.

До Києва повернувся посол Словенії Томаж Менцін.

 «УКРІНФОРМ»: Посол виїхав з Києва на початку війни і продовжував свою роботу з міста Жешув (Польща).

ЕКОНОМІКА

Україна запропонувала США угоду про доставку за ленд-лізом скрапленого газу - Foreign Policy.

Україна вийшла з угоди в рамках СНД про створення Ради голів вищих арбітражних, господарських, економічних та інших судів, що вирішують справи щодо спорів у галузі економіки.

«УКРІНФОРМ»: Просто цікаво, скільки тихСНД-угод ще залишилось? Хтось може дати таку інформацію?

Війна вже завдала збитків сільському господарству України на $4,3 млрд – Мінагромполітики.

Через онлайн-платформу United24, станом на 14.06, на підтримку України надійшло вже понад $54,7 млн - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації.

Підвищення облікової ставки НБУ до 25% не вплине на майбутнє програми доступного кредитування «5-7-9%» і ставки за нею залишатимуться пільговими - Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Сьогодні в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулася зустріч «Рамштайн-3», що мала зібрати  близько 50 країн, які підтримують Україну.

«УКРІНФОРМ»: Від України на зустріч прибув - міністр оборони України Олексій Резніков. Перша зустріч відбулася у квітні, друга у віртуальному форматі 23 травня. Дуже багато для України залежить від Раймштайну-3.

Президент Зеленський запрошений на саміт НАТО в Мадриді - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

«УКРІНФОРМ»: 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО. Союзники по НАТО вітатимуть особисту участь президента України, якщо ні – готові вислухати звернення українського лідера у форматі захищеної телеконференції.

Статус кандидата в ЄС: Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують Україну.

Колишньому послу України в Республіці Польща  Андрієві Дещиці вручено польську державну нагороду – Командорський хрест із зіркою ордена «За заслуги перед Польщею».

«УКРІНФОРМ»: Дешиця обіймав посаду із 13 жовтня 2014 року по 8 лютого 2022 року. Він цей орден чесно заслужив. Вітаємо дипломата!

Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив кредит до 300 млн євро, щоб допомогти НАК «Нафтогаз України» компенсувати втрату видобутку природного газу після російського вторгнення в Україну.

У Євросоюзі погодилися ще на рік продовжити чинність COVID-сертифікатів – Європарламент.

«УКРІНФОРМ»: Цифровий COVID-сертифікат ЄС набув чинності 1 липня 2021 року.

Німеччина заморозила російські активи на суму 4,48 млрд євро - Крістіан Лінднер, міністр фінансів.

В рамках кампанії Світового конґресу українців #UniteWithUkraine було закуплено та доставлено в Україну найсучасніші протигази та фільтри до них на суму $885 тис.

США від початку війни передали Україні 108 гаубиць, 26,5 тис. систем Javelin, 1,4 тис. систем Stinger. Греція обіцяє Україні від 20 до 30 бронемашин. Литва домовилася з Туреччиною про боєприпаси для подарованого Україні БПЛА Bayraktar. Британія незабаром поставить Україні реактивні системи залпового вогню.

Конгрес Європейської федерації журналістів 14 червня схвалив Резолюцію «Щодо відповідальності російських журналістів за розпалювання війни» - Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

«УКРІНФОРМ»: Європа засуджує російських пропагандистів, що причетні до розпалювання ворожнечі проти українців, та до уможливлення вторгнення росії до України. Втім, цього мало. Деяких з них судити треба і жорстоко покарати.

ВОРОГ

Російський Газпром суттєво скорочує подачу газу в Європу газогоном  Північний потік-1.

«УКРІНФОРМ»: У це все і є наслідок санкцій. 15 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу Північним потоком "через несвоєчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens" впаде на 40% - до 100 млн куб. м на добу замість звичайних 167 млн ​​куб. м.

У москві з нагородної зброї застрелився генерал розвідки у відставці Лев Соцков - ЗМІ рф.

Заступник голови Ради безпеки рф дмитро медведєв висловив сумнів щодо того, чи через два роки Україна, як держава взагалі існуватиме на карті світу?

«УКРІНФОРМ»: Україна була є і буде на карті світу, а от така держава як росія під питанням. А де буде через два роки смердючий клоп мєдвєдєв – то велике питання.

Через санкції ЄС великі російські виробники харчових продуктів зіткнулися з нестачею картону для харчової упаковки, що веде до нестабільності у постачаннях.

«УКРІНФОРМ»: Ну, то нехай жеруть з лопати! Досвід же є….

Мінфін рф частково обмежив публікацію даних бюджетної звітності.,

«УКРІНФОРМ»: То вони ховаються від санкцій. Марно…

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-