Закон про канабіс – спроба №2: чому під час війни?

Закон про канабіс – спроба №2: чому під час війни?

Укрінформ
Що думають про законопроєкт, направлений у Верховну Раду, медики й ті, кого він торкнеться. Не всі побажання, на жаль, враховані. Коноплі – це не обов’язково наркотик

Наразі медична конопля легалізована більш ніж у 40 країнах світу і довела свою ефективність у лікуванні понад 50 захворювань, стверджують спеціалісти. 2 грудня 2020 року Комісія ООН з наркотичних речовин ухвалила рішення виключити канабіс та його похідні з переліку особливо небезпечних наркотиків, у якому вона перебувала 60 років.

В Україні теж вирішили надолужити час в цьому питання.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко 7 червня повідомив у ФБ, що Кабмін підтримав законопроєкт «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни»

«Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількість людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати, - написав міністр. - Тому вже зараз ми підготували законодавче підгрунття для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва».

Далі Віктор Ляшко розказав, що медичний канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії. А препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, посттравматичного стресового розладу та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Так, є багато інших знеболювальних, але речовини, які містить медичний канабіс, мають не тільки знеболювальний, а й розслабляючий ефект, стверджують фахівці.

Що передбачено законом

На сайті ВРУ з’явився текст законопроєкту про легалізацію медичного канабісу, написала 13 червня на своїй сторінці у фб народна депутатка Ольга Стефанішина. І у разі його ухвалення буде дозволено купувати, зберігати та вживати ліки українським пацієнтам на основі медичних конопель, а лікарям - їх призначати. У свою чергу, у бізнесу з’явиться можливість культивувати та вирощувати медичні коноплі, виробляти з них ліки, перевозити й продавати їх на території України.  А науковці зможуть досліджувати цю рослину, що стимулюватиме інновації в цій сфері.

Усе це відбуватиметься під суворим контролем: для вирощування медичних конопель потрібно буде отримати дозвіл поліції та спеціальну ліцензію, укласти договір з лабораторією контролю якості ліків або мати лабораторію у себе на території. А також - забезпечити доступ до своїх об’єктів Нацполіції для відбору і дослідження зразків продукції.

Закон дозволить обіг медичних конопель в Україні за умови простежуваності та прозорості, підкреслює нардеп. А саме – має здійснюватися маркування штрих-кодами кожної партії та одиниці фасованої продукції, ведення електронного реєстру переміщення сортів конопель та лікарських засобів.

Пацієнтам ліки відпускатимуються лише за електронним рецептом, а зберігати їх можна буде в обсязі не більше передбаченого одним рецептом.

Ольга Стефанішина
Ольга Стефанішина

Варто підкреслити, що законопроєкт не вводить вільний обіг канабісу, продовжує Стефанішина. Це буде обмежений і контрольований державою обіг для чітко визначених трьох цілей – медичні, промислові і науково-технічні. Так само цей законопроєкт не звільняє від відповідальності за незаконний обіг канабісу.

Текст законопроєкту має схвалити профільний комітет, а потім він повинен пройти два читання в українському Парламенті. Це буде вже третя спроба України легалізувати медичні коноплі, - підкреслює Стефанішина.

Нагадаємо, у липні минулого року Верховна рада вже провалила легалізацію медичного канабісу в Україні.

Треба сподіватися, що зараз цього не станеться. А що думають медики про реалізацію цього закону?

Поліція і так зараз завантажена, а рецепти можуть «піти наліво», хоча в цілому – закон потрібний

Тетяна Пономаренко, генеральний директор Київського обласного центру ментального здоров’я, визнає, що зараз потреба саме в таких ліках, як медичний канабіс, справді є дуже великою – через війну, травми, пов’язані з нею та онкологічні захворювання, яких, м’яко кажучи, не меншає. Але не хотілося б, щоб рецепти на ці препарати роздавали, що називається,  «наліво-направо», застерігає фахівець.

- До нас зараз поступають для лікування психічних розладів багато учасників бойових дій, які перенесли травми  з контузіями. Зокрема - зі страшними головними болями після цих контузій. Як показала практика з 2014 року, ці болі можуть не проходити протягом довгих років. Саме з 2014 року наш заклад почав приймати ветеранів АТО. Тоді, у нас було 7 пацієнтів, а у 2016 році – вже 340. Чимало з них лікуються у нас щороку, тому що ці болі є сезонними. От для таких випадків, гадаю, препарати з медичного канабісу нам теж стали б у нагоді.

Стосовно ризиків, скажу так: немає жодних лікарських препаратів, які б не мали тих чи інших побічних дій і протипоказань. У нас в країні не проводилося жодних досліджень стосовно цього, адже медичний канабіс не був легалізований. Але тут немає проблем: за кордоном ці питання вивчалися – будемо переймати досвід іноземних колег.

Хотілося б лише, щоб той закон, який розглядатиметься парламентом, був ретельно прописаний у всіх подробицях. Занепокоєння стосовно цього є - адже зараз дуже багато відволікаючих факторів та інших нагальних проблем.    

А ось Геннадій Зільберблат, заслужений лікар України, генеральний директор Київського обласного психіатрично-наркологічного медичного об'єднання, вважає, що зараз всі гроші, які є, треба витрачати не на запровадження нових законів, а тільки – на потреби ЗСУ.

- Хоча для пацієнтів мого медичного закладу медичний канабіс навряд чи знадобляться, як нарколог, я двома руками «за» прийняття цього закону. Але думаю, що до цього питання краще повернутися вже після війни. Чому? Тому що органи, які мають контролювати весь цей процес - вирощування, транспортування, зберігання тощо - їм це зараз не на часі, у них й так вистачає роботи та проблем. А препарати, які містять канабіс, можна поки що закупити і за кордоном - вони не так дорого коштують. Та й для лікування посттравматичного стресового розладу препарати з канабісом – скоріше допоміжні, ніж головні. А гроші, що передбачені на впровадження цього закону, вважаю, треба віддати нашим ЗСУ.

Поліція і так зараз завантажена, а рецепти можуть «піти наліво», хоча в цілому – закон потрібний
Поліція і так зараз завантажена, а рецепти можуть «піти наліво», хоча в цілому – закон потрібний

Директор Ірпінської центральної міської лікарні Антон Долгопол сказав, що нарешті в нашій країні відбувається щось позитивне для онкохворих.

- Не всіх, на жаль, можна вилікувати, так хоча б з’явилася можливість полегшити їх страждання. Зараз такі пацієнти приймають синтетичні наркотичні анальгетики, й у них більше побічних дій, ніж у канабісу. Так, канабіс - слабший знеболювач, зате більш позитивно впливає на настрій хворого, - сказав лікар. І ще розповів, що читав про минулорічні дослідження австралійських вчених, в результаті яких був виведений медичний сорт канабісу, який навіть здатен убивати або гальмувати ракові клітини. І при цьому не завдавати шкоди здоровим клітинам організму. Тобто у майбутньому медичний канабіс може використовуватися не тільки для полегшення болю, а й для лікування.

- Взагалі ж я вважаю, що медичний канабіс має закуповуватися у виробників за кошти міністерства охорони здоров’я. Тоді ми зможемо уникнути шахрайських схем і його незаконного обігу, - впевнений фахівець.

Підсумуємо: ті кілька лікарів, з якими ми поговорили в цілому - і за медичний канабіс, і за закон, який має його легалізувати. Хоча водночас саме обставини війни примушують фахівців сумніватися щодо можливості якісно запровадити ці нововведення в життя.

Медичний канабіс вирощуємо, а промисловий  - занепадає?

Глухівський інститут луб'яних культур Національної академії аграрних наук – заклад, без перебільшення, легендарний. Це - одна з найстаріших науково-дослідних установ України, започаткована ще у 1931 році. Основний профіль діяльності - створення нових сортів посівних конопель та льону-довгунця, розробка технологій вирощування, збирання і переробки цих культур. Саме тут вперше у світі створено сорти конопель з дуже низьким вмістом ТГК - тетрагідроканабінолу, того самого «психоактивного» компоненту, який робить коноплю наркотиком. Завдяки цьому конопля була повернена в сільськогосподарське виробництво. Глухівські сорти конопель вирощуються в країнах Європи, Канаді, Китаї та Австралії. А у 2011 році інститутом створено сорт конопель з повною відсутністю ТГК.

До речі, англійська мова має два позначення конопель: cannabis –  психотропна медична конопля  та hemp – «безпечна»  сільгоспкультура. Та, на жаль, в Україні цього не розуміють,  розповідає директор інституту Сергій Ткаченко. Інститут луб’яних культур ще у минулому році, коли вперше розглядався законопроєкт стосовно легалізації медичного канабісу, пропонував вивести ліцензування промислових конопель в окрему категорію, щоб вони не стояли у переліку наркотичних засобів. Але, судячи з останньої редакції законопроєкту, до фахівців так і не дослухалися.

Ось, наприклад,  уривок із статті  15 законопроєкту. Юридичні особи, йдеться там, які отримали ліцензію на здійснення діяльності з культивування та (або) використання рослин, що містять малі кількості наркотичних речовин для промислових цілей, визначених ліцензією, зобов'язані вжити заходів щодо забезпечення встановленого законодавством режиму охорони посівів, місць зберігання і переробки цих рослин.

- «Малі кількості наркотичних речовин» - що це означає?, - дивується Сергій Ткаченко. – Для когось, перепрошую, і літр горілки – це «мала кількість», а для когось – смерть. Формулювання в законі - розмите та розпливчате. Коли прийде контролер - він сам буде вирішувати, що мало, а що багато – так виходить? Далі – вимоги стосовно режиму охорони. Зараз у нас коноплі ростуть без охорони і нікого не цікавлять.  Давайте тоді кукурудзу та соняшник охороняти - там хоч є що вкрасти! А навіщо охороняти те, що не крадуть? Охорона – це окрема і чимала стаття витрат. Тобто цей закон не покращує,  а навпаки погіршує та ускладнює наше виробництво.

Навіщо це робити, якщо промислові коноплі не містять наркотичних речовин і відносяться до аграрних культур. Навіть, якщо внаслідок перезапилення і з’явиться тих речовин на 0, 08 відсотків, закон це дозволяє. Ну, це як вилити стакан вина у  відро з водою і сказати, що то – алкогольний напій.

В Україні в 1913-1939 роках у середньому висівали понад 100 000 га конопель, у 1972-му – 72 000, нині – близько 3000 га. І все це відбувається тому, що у нас досі коноплі  - навіть промислові - вважають  наркотиками, з гіркотою закінчує директор інституту.

Дійсно, незрозуміло, чому в законі для промислової культури, яка не містять наркотичних речовин - такі ж вимоги, як і до медичної коноплі? На дуже хотілося б отримати відповідь від розробників законопроєкту.

Про коноплі: факти, а не вигадки

Насамкінець, замість емоцій – тільки кілька фактів про властивості такої сільськогосподарської культури, як конопля. Тобто про те, що ми послідовно втрачаємо в своїй країні.

  1. Конопля має міцні та стійкі до гниття у воді волокна. Завдяки цій особливості коноплю споконвіку використовують  для виробництва одягу, брезенту,  парусини, пожежних рукавів,  канатів, сантехнічної ізоляції, паперових грошей тощо.
  2. Швидковисихаюча конопеляна олія використовується для виробництва  оліфи, фарб, лаків, замазки,  мила тощо.
  3. Фарби на основі конопляної оліфи дуже стійкі до атмосферного впливу,  тому їх застосовують при фарбуванні залізних дахів та інших зовнішніх  металевих предметів.
  4. Олію з конопель використовують у кулінарії – вона багата на легкозасвоювані  жирні кислоти, які сприяють  утворенню протибактеріального  та противірусного гамма-глобуліну.
  5. Конопляна макуха – цінний концентрований білковий корм для тварин. Кілограм конопляної макухи  за вмістом протеїну відповідає  2,9 кг вівса або 3 кг ячменю,  3,1 кг кукурудзи, 15,3 кг картоплі.

До речі, і папір з коноплі – набагато вигідніше робити ніж з деревини – він не потребує відбілювання та інших складних технологічних процесів. Вигідніше – але не виробникам. Але це – вже зовсім інша історія.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-