Битва за Україну. День сто дев’ятий

Битва за Україну. День сто дев’ятий

Укрінформ
ЗСУ знищили російську колону та вертоліт

У Києві розпочали експертизи для ідентифікації загиблих Героїв України - захисників Маріуполя. Україна організувала шляхи експорту зерна через Румунію та Польщу. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «… у Києві провели дуже плідні переговори з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Я радий відзначити її щирість.Україна за надзвичайно короткий термін надала всі необхідні відповіді, і це було зроблено якісно».

  1. Бріджит Брінк, посол США в Україні: «росія намагається знищити українську націю та її культуру, Сполучені Штати не залишаться осторонь і не дозволять цьому статися. Президент Байден дуже поважає президента Зеленського та лідерство, яке він продемонстрував протягом цієї війни».

  1. Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН: «Ні влада, ні армія, ні багатство не врятують ницого путіна та його нечестивих поплічників від гніву Божого. Добро переможе. Україна переможе, і світ переможе разом з нею!»

  1. Радослав Сікорський, депутат Європарламенту: «Україна віддала свій ядерний потенціал за Будапештським меморандумом у 1994 році в обмін на гарантії територіальної цілісності та суверенітету. Проте Росія порушила Будапештський меморандум. Тому вважаю, що ми як захід мали б право подарувати Україні ядерні боєголовки, так щоб вона могла захистити свою незалежність».

  1. Джо Байден, президент США: «Погляньте, що він (Путін - ред.) робить. Він знищує всі їхні культурні центри, музеї, школи, пам'ятки. Він намагається знищити культуру України. Думка, що ми можемо стояти осторонь і дозволити цьому статися, просто неможлива. Неможливо. І тому ми посилили НАТО і тому ми допомагаємо Україні».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 12 червня

- На Слобожанському напрямку ворог обстріляв н/п Замулівка, Байрак, Гусарівка та Руські Тишки.

- На Слов’янському напрямку українські воїни відбили ворожі  штурмові дії на напрямках Довгеньке – Мазанівка та Довгеньке – Долина.

- На Бахмутському напрямку при спробі відновити штурмові дії в напрямку Оріхове – Золоте ворог отримав рішучу відсіч та відійшов.

- На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв н/п Осокорівка, Трудолюбівка, Широке, Добрянка та Благодатне.

ЗСУ знищили:

- командний пункт, який «кадирівці» обладнали в Рубіжному;

- російську колону техніки під Лисичанськом;

- вертоліт із 17 окупантами, серед яких капітан Олександр Олександров;

- безпілотник

Росіяни зруйнували другий з трьох мостів між Сєвєродонецьком і Лисичанськом – ОВА.

Корабельне угруповання ворожого флоту в Чорному морі збільшилось на 2 великих десантних кораблі - ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 287 дітей і 508 поранили.

Російські окупанти обстріляли два райони на Дніпропетровщині: загинула жінка.

У Києві розпочали експертизи для ідентифікації загиблих Героїв України – 220 захисників Маріуполя, тіла яких російська сторона передала під час обміну.

Комісія ООН з розслідування воєнних злочинів РФ відвідала Ірпінь та Бучу.

«УКРІНФОРМ»: Від початку повномасштабного вторгнення росії в Київській області знайшли тіла більше, ніж 1300 цивільних жителів, яких вбили окупанти.

Ситуація в областях станом на 8:00 12 червня:

- На Донеччині тривають ворожі обстріли, за добу 2 людей загинули і 10 були поранені. Донеччина залишається без газу і частково - без води.        

- На Луганщині загарбники знищили 26 будинків, торговельний центр і магазин. У Сєвєродонецьку ворог влучив на територію транспортного цеху ВО «Азот», де сталося масштабна пожежа.

- На Тернопільщині ракетний удар по Чорткову: чотири «прильоти», 23 постраждалих.

- На Харківщині унаслідок обстрілів 3 людей поранені, 2 загинули.

            - На Миколаївщині - 9 людей поранені.

УКРАЇНА

Фонд Бориса Нємцова присудив свою щорічну премію президентові України Володимиру Зеленському – за сміливість.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн відвідала виставку «Рятуючи майбутнє» на Центральному залізничному вокзалі, де їй презентували одну з фотографій процесу евакуації українських дітей до Європи.

Маск передав партію Starlink для українських розвідників.

«УКРІНФОРМ»: Це дуже важлива підтримка для ЗСУ. Адже окупанти постійно намагаються блокувати зв’язок. Дякуємо!

Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу зареєстрували в Раді.

Бех-Романчук виграла змагання в Інсбруку з особистим рекордом сезону. Українки вийшли до півфіналу першості Європи з пляжного волейболу.

ЕКОНОМІКА

У травні експорт молока і згущених вершків зріс на 44%.

У час війни щотижня в Україні реєструється 4 тисячі нових ФОПів, а бізнес західних областей фіксує надприбутки.

Знищення росіянами сільськогосподарських підприємств на Харківщині завдало збитків на 30,9 млн грн, - Держекоінспекція.

Україна розробила маршрути через Польщу та Румунію для експорту зерна - МЗС.

Зарплати в Україні зменшилися на 25-50% - НБУ.

За 5 місяців 2022 року металургійне виробництво скоротилось майже на 50% - «Укрметалургпром».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Британська компанія QinetiQ надасть Україні 10 саперних роботів TALON для розмінування територій -  Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.  

«УКРІНФОРМ»: В Україні вже є понад 12 роботів. Робот  до 45 кг вантажу та може тягнути до 680 кг та працювати без підзарядки від 2,8 до 4,5 год., а у режимі очікування - до 7 діб.

У СОТ висловили солідарність з Україною та пообіцяли допомогу.

У столиці Литви відкрили перший в Європейському Союзі Український центр для громадян, які були вимушені виїхати з України.

«УКРІНФОРМ»: З початку російської агресії Литовська Республіка прийняла понад 50 тис. українських вимушених переселенців. Центр стане місцем навчання, психологічної допомоги, відпочинку для дітей, молоді та дорослих.

Литва придбала для України шість сучасних безпілотників EOS C VTOL. Найближчим часом ЗСУ передадуть чотири з них.

«УКРІНФОРМ»: Безпілотник здатен злітати й приземлятися як коптер, а під час польоту поводитися як звичайний літак з  максимальною дальністю польоту 120 км при швидкості 65 км/год та максимальною швидкість - 107 км/год.

У Брюсселі пройшла акція на підтримку надання Україні статусу кандидата в ЄС.

«УКРІНФОРМ»: 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Німецьке місто-побратим передало Чернігову $152 тис., які використають на придбання машини для прибирання – Чернігівська міська рада.

Швеція заборонила пакувальному гіганту Tetra Pak експорт до Росії.

Німеччина відмовила Іспанії на пропозицію передати Україні 40 бойових танків Leopard – Spiegel.

«УКРІНФОРМ»: Німеччина продовжує  відтягувати постачання Україні важкого озброєння Україні. У нас коментарі вже скінчилися. Уже ясне одне:так просто, без принципової оцінки того,хто приймає такі рішення, це не минеться.

ВОРОГ

Окупанти у день Росії під своїм прапором знову вивезли вкрадений метал з порту тимчасово окупованого Маріуполя.

«УКРІНФОРМ»: За словами директора порту Барського, на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає $170 млн. Першу партію вивезли 3 червня.

У Брянській області рф намагалися підірвати нафтопровід «Дружба», невідомі встановили три вибухові пристрої.

«УКРІНФОРМ»: Символічно. «Дружба» - найбільша у світі мережа магістральних нафтопроводів, що знаходиться за 40 км від кордону з Україною. Її побудували у 60-х рр., щоб постачати нафту до Східної Європи.

Лідер КНДР Кім Чен Ин на тлі російської агресії в Україні висловив «повну підтримку та схвалення» рф у привітальному посланні з нагоди дня росії.

путін підписав закон про невиконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), ухвалених після 15 березня 2022 року.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-