Битва за Україну. День сто восьмий

Битва за Україну. День сто восьмий

Укрінформ
ЗСУ відбили 6 ворожих штурмів на Слов’янському і Бахмутському напрямках

В Україну з візитом приїхала президент ЄК Урсула фон дер Ляєн. ЗСУ відсунули лінію фронту на п'ять-сім кілометрів від Запоріжжя. Українські військові ведуть контрнаступ у Херсонській області, селище Таврійське уже під контролем України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Зараз, безумовно, вирішальний час не тільки для України, а й для Європейського Союзу, для усього європейського континенту. Саме зараз визначається, яким буде майбутнє об'єднаної Європи та чи буде це майбутнє взагалі.... Саме тому позитивна відповідь Європейського Союзу на українську заявку щодо членства може стати позивною відповіддю на взагалі майбутнє європейського проєкту».

  1. Ллойд Остін, міністр оборони США: «... росія знищує світовий порядок, заснований на правилах. І якщо не втрутитися, це призведе до утворення світу, наповненого хаосом і безладом, у якому ніхто з цивілізованих країн не хотів би опинитися. Тож використаймо цей момент для зміцнення міжнародного порядку, заснованого на правилах».

  1. Олена Кондратюк, заступниця голови ВРУ: «Перед Україною стоїть надзвичайно амбітна ціль  - отримати статус кандидата в члени ЄС вже в червні на саміті Європейського Союзу. Це реальна можливість розірвати ланцюг війни з російською федерацією і наблизити Україну до її стратегічної мети – бути членом Європейського Союзу і НАТО».

  1. Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА: «Інформація про блокування заводу «Азот» - цілковита брехня, яку поширюють російські пропагандисти... Наші тримають промзону Сєвєродонецька і знищують росармію в місті. Перерахуйте, орки - чи всі кадирівці, буряти, москалі на місці?».

  1. Михайло Кошляк, президент Федерації дзюдо України: «Я шокований такою позицією IJF і як президент Федерації дзюдо України, і як простий українець... Це як взагалі? Якщо IJF допустить до своїх стартів команду країни-терориста Росії та Білорусі, збірна України з дзюдо відмовиться від участі у всіх наступних змаганнях під егідою Міжнародної федерації дзюдо».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 11 червня

  • На Слов’янському напрямку українські воїни відбили ворожий штурм в районах Бражківки,  Долини та Вірнопілля. Окупанти відійшли. Бойові дії тривають.
  • ЗСУ успішно протистоять штурму  Сєверодонецька, успішно відбитий штурм окупантів у районі Метьолкіного. Противник веде штурм у районі Тошківки, бойові дії тривають.
  • В районі Попасної наші захисники успішно зупинили наступ противника. Окупантам довелося відійти.
  • Ворог наступає у районі Ниркового, бойові дії тривають. У напрямку Миколаївка ЗСУ зупинили наступ противника.
  • У районі Берестового ворог, при спробі штурму, зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції.
  • Окупанти проводили розвідку боєм неподалік Володимирівки, зазнали втрат і відійшли

ЗСУ ведуть у Херсонській області контрнаступ на напрямках Киселівка, Солдатське та Олександрівка, селище Таврійське уже перебуває повністю під контролем України.

ЗСУ знищили склад боєприпасів у Запорізькій області

Збройні сили рб на кордоні з Україною переведені до вищих ступенів бойової готовності, відпрацьовуються практичні заходи щодо прийому військовозобов’язаних, проводиться зняття зі зберігання озброєння та військової техніки - Генштаб

ЗСУ відсунули лінію фронту на п'ять-сім кілометрів від Запоріжжя

ЗСУ контролюють близько третини Сєвєродонецька - Олександр Стрюк, голова міста

У Сєвєродонецьку ЗСУ обстріляли з гранатометів та артилерії будівлю, де проходила нарада загарбників, окупанти зазнали серйозних втрат – Сергій Гайдай, голова ОВА

Із квітня росія запустила по Україні десятки старих протикорабельних ракет Х-22 «Буря», ймовірно через те, що в рф закінчуються сучасні ракети точнішого ураження – британська розвідка

На фронті загинув військовий журналіст Олексій Чубашев. Вічна слава і пам’ять герою.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 287 дітей і 492 поранили.

У Херсоні знайшли тіло викраденого й закатованого Віталія Лапчука - офіцера-десантника, полковника поліції, кандидата психологічних наук, який з перших днів вторгнення рф пішов у лави територіальної оборони.

В Україну прибула Незалежна міжнародна Комісія ООН по розслідуванню злочинів, пов‘язаних з агресією російської федерації.

Ситуація в областях станом на 8:00 11 червня:

  • в Дніпропетровській області зафіксовані чергові обстріли громад на межі з Херсонщиною. Двоє людей поранені, доправлені в лікарню.
  • На Харківщині російські війська обстрілювали громади Чугуївського та Харківського районів, отримали поранення 5 мирних жителів.
  • У Луганській області від обстрілу пошкоджень зазнало залізничне депо об’єднання "Азот", у Лисичанську ворожі снаряди влучили на територію склозаводу. Відомо про 3 загиблих і 8 поранених.
  • У Донецькій області російські війська з використанням стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, ракети, реактивних систем залпового вогню "Град", “Торнадо”, ”Ураган” завдали ударів по Авдіївці, Залізному, Миколаївці, Новомиколаївці, Високоіванівці, Черкаському, Першотравневому, Сухій балці та Птичому. Поранені 5 цивільних людей.
  • У Миколаївській області росіяни обстріляли село Лимани Галицинівської громади Миколаївського району, загинула 1 людина.

УКРАЇНА

Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн приїхала до Києва. Гостя зустрітлася з українським президентом Володимиром Зеленським. Результат зустрічі:

  • Єврокомісія запропонувала для України допомогу в розмірі 9 млрд євро.
  • Володимир Зеленський та глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн домовились про постачання електрики з України в країни ЄС та скасування тарифів і надання квот для українського експорту.
  • Президент України закликав Євросоюз ввести сьомий пакет санкцій проти Росії.
  • ЄК завершить обговорення висновку щодо статусу кандидата у члени ЄС для України до кінця наступного тижня

Міністр оборони Олексій Резніков та Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний зустрілися з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом.

Футбольна збірна України розгромила Вірменію у Лізі націй УЄФА з рахунком 3:0

ЕКОНОМІКА

У жовтні Україні не вистачатиме складів для зберігання 10-15 млн тонн врожаю – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Зростання депозитних вкладів українців уповільнилось: за минулий місяць депозити збільшилися лише на 0,3% (на 4 млрд) після зростання на 3,2% та 3,6% у попередні два місяці.

В Одеській області агровиробники розпочали збір озимого ячменю.

«УКРІНФОРМ»: До збирання у цьому році в Одеській області підлягає 1 млн 61 тис. гектарів озимих зернових: 551 тис. га озимої пшениці, 244 тис. га озимого ячменю, 50 тис. га ярого ячменю та 190 тис. га ріпаку.

Унаслідок знищення Миколаївського терміналу Україна втратила приблизно 250-300 тис. тонн зернових, - Мінагрополітики

Національний банк за цей тиждень на міжбанківському валютному ринку продав 774,9 млн дол. та купив 6,6 млн дол. США.

За час війни українці отримали з-за кордону через Ощадбанк понад 300 тисяч міжнародних переказів на суму 2,5 млрд грн.

У травні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 18% із 16,4% у квітні.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Зеленський виступу на Азійському саміті з безпеки «Діалог Шангрі-Ла» і заявив про необхідність реформування ООН, щоб мати змогу реагувати на глобальному рівні на будь-яку агресію.

У Варшаві 10 червня концертом українських зірок розпочався Європейський благодійний тур на підтримку України "Життя Переможе/Life Will Win".

«УКРІНФОРМ»: Масштабні концерти за участі українських артистів відбуватимуться на головних площах Чехії, Австрії, Німеччини, Італії, Іспанії, Угорщини, Португалії та інших країн. Мета заходу – об'єднати європейців і українців, які перебувають за кордоном, і залучити якомога більше благодійних коштів на підтримку України.

Словаччина ремонтуватиме та модернізуватиме військову техніку України.

Тайвань виділить 1,2 млн доларів на відбудову українських храмів, які зруйнували росіян

Німеччина доставить в Україну гаубиці Panzerhaubitze 2000 близько 22 червня, а надсучасні ППО IRIS-T надійдуть у жовтні - Андрій Мельник, посол України у Німеччині.

«УКРІНФОРМ»: Будемо надіятись, що це не чергові пусті балачки і Німеччина дотримається свого слова.

ВОРОГ

В МЗС РФ заявили, що росія повинна буде "нейтралізувати потенційні загрози" своїй безпеці у випадку збільшення військ НАТО в Польщі.

«УКРІНФОРМ»: Пусті погрози від рф уже нікого не дивують, а лиш змушують країни-НАТО укріплювати свої кордони. А ті країни, які ще пів року тому навіть і думки не мали ставати членами альянсу, тепер уже подали в нього свої заявки. От і добалакались росіяни...

У російському Халтуріно Брянської області сталася сильна пожежа у військовій частині,  згоріла техніка, яку пригнали з України на ремонт

росія вийшла зі Всесвітньої туристичної федерації

Росія заморозила проект видачі цифрових паспортів на невизначений термін через дефіцит пластику і чіпів. Видавати цифрові паспорти в РФ планувалося з 2023 року.

«УКРІНФОРМ»: Скоро у рф не зможуть і паперові паспорти видавати, бо не буде з чого. Як кажуть: до керувалися.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-