Битва за Україну. День сто сьомий

Битва за Україну. День сто сьомий

Укрінформ
Молодший сержант 95-ї окремої десантно-штурмової бригади знищив 9 ворожих безпілотників і є одним із найрезультативніших зенітників у ЗСУ

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес із командою прибули з робочим візитом до Києва. Українські військові завдали нових авіаударів по «базам супротивника, місцями скупчення техніки та особового складу, а також польовими складами в районі п'яти різних населених пунктів Херсонської області. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Роберта Мецола, президент Європейського парламенту: «Україна вже зараз є частиною нашої європейської родини. Але зараз слушний час, щоб надати їй реальну можливість для приєднання до нашого європейського проєкту. Це - про надію, це - про визнання ціни, яку Україна була змушена заплатити. Це - про зміцнення Європи та про зміцнення України».

  1. Бен Годжес, екскомандувач військ США в Європі: «Незважаючи на проблеми, у росіян все ще є перевага в артилерії та РСЗВ. І за цю перевагу доводиться платити велику ціну. Проте, на мою думку, це їхній (російської армії - ред.) останній наступальний ривок. Вони не мають більше можливості продовжувати йти вперед. Їхні солдати знесилені, їхня логістика порушується»

  1. Євгеній Цимбалюк, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні:  «Україна максимально чітко висловила свою позицію щодо морських портів: для захисту берегової лінії потрібна військова техніка, а для патрулювання експортних шляхів у Чорному морі - місія військово-морських сил».

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США: ««Ми глибоко стурбовані повідомленнями про фіктивний «суд» та вироки законним комбатантам, які служать у Збройних Силах України. Ми закликаємо росію та її ставлеників поважати міжнародне гуманітарне право, включно з правами та захистом, що надається військовополоненим».

  1. Андрій Мельник, посол України в Німеччині: «Агресія росії проти України не завадила Німеччині збільшити імпорт із росії. Це божевілля. Попри російську агресивну війну, у січні – квітні 2022 року Німеччина збільшила імпорт із Росії на 60% і перевела Москві ще майже €6 млрд. Торгівля України та Німеччини впала на 11%».

  1. Бартош Ціхоцький, посол Польщі в Україні: «росія дуже свідомо і цілеспрямовано створила таку ситуацію, коли союзники тиснутимуть з метою піти на поступки путіну. Бо що для них Донеччина чи Луганщина? Озвучувалися думки, що треба рятувати чиєсь обличчя. То нехай віддають свій Бранденбург чи Піренеї».

  1. Майкл Карпентер, очільник місії США в ОБСЄ: «Нехай не буде жодних сумнівів: Херсон врешті-решт буде визволений, а його люди відбудують своє яскраве демократичне суспільство. Усі загарбники, причетні до звірств і воєнних злочинів у Херсоні та інших регіонах України, будуть притягнуті до відповідальності».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 10 червня

  • На Слов’янському напрямку підрозділи противника готуються до відновлення наступу на місто Слов’янськ.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурм з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк. Бої тривають.
  • Ворог завдав авіаційних ударів із застосуванням літаків Су-25 неподалік Мар’їнки і Красногорівки  та вертольотів Ка-52 поблизу Новобахмутівки і  Мі-8 у районі Олександрополя. На Новопавлівському напрямку противник посилив угруповання своїх військ.
  • На Південнобузькому напрямку противник обороняється.

ЗСУ знищили російський безпілотний літальний апарат над Дніпропетровщиною

Завдано нових авіаударів по «базам супротивника, місцями скупчення техніки та особового складу, а також польовими складами в районі п'яти різних населених пунктів Херсонської області

Молодший сержант 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ знищив 9 ворожих безпілотників і є одним із найрезультативніших зенітників у ЗСУ.

Сухопутний прорив російських військ через Миколаїв до Одеси наразі неможливий – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

ЗСУ тримають оборону Сєвєродонецька і укріплюють місто Лисичанськ - МОУ

Російські війська на території білорусі розміщені в десяти населених пунктах - Міноборони

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 263 дитини, 491 – дістали поранення.

У Миколаївській області відбувся обмін полоненими, завдяки якому вдалося повернути голову Шевченківської громади Олега Пилипенка, який два місяці пробув у полоні. Деталей обміну не повідомляють.

Від початку повномасштабної війни рф проти України загинули 12 медиків, ще 47 - тяжко поранені. Однак ці цифри можуть бути суттєво вищими.

У полоні російських військових перебуває 121 мирний мешканець Запорізької області.

У Маріуполі внаслідок пожежі на заводі «Сателіт», що виникла під час спроби загарбників відновити електропостачання, знищено кілька тисяч тонн насіння соняшнику та олії.

Ситуація в областях станом на 8:00 10 червня:

  • На Луганщині зафіксовані руйнування 26 будинків, серйозних руйнувань зазнало селище Синецький на околиці Сєвєродонецька. Загиблих і поранених серед цивільних немає.
  • У Донецькій області російські війська обстрілювали Бахмут, Нью-Йорк, села Калинове, Первомайське, Хромове, Микільське. Загинули 3 людей, пошкоджено 17 об’єктів інфраструктури.
  • У Дніпропетровській області ворог обстріляв три громади, що межують з Херсонщиною. Є руйнування. Осколками поранена 1 людина.
  • У Харкові ударів із РСЗВ зазнав Шевченківський район міста. За попередніми даними, постраждалих немає. По області 2 людей загинули, 15 були поранені.

УКРАЇНА

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прибув з робочим візитом до Києва. Гість зустрівся з Президентом та міністром оборони України.

Майже 230 тисяч абітурієнтів підтвердили намір скласти національний мультипредметний тест (НМТ), серед них понад 201 тис. осіб в Україні і майже 28 тис. за кордоном

На Київщині відновили роботу 335 приміських та міжміських автобусних маршрутів – голова КОВА

КМУ створив організаційний комітет з проведення в Україні у 2023 році пісенного конкурсу "Євробачення".

Підсанкційний російський олігарх Михайло Фрідман веде консультації щодо отримання українського громадянства та перереєстрації своїх основних активів в Україні - Олександр Новіков, голова Національного агентства з питань запобігання корупції

«УКРІНФОРМ»: Олігарх входить у список осіб наближених до президента путіна і перебуває під санкціями ЄС та Великобританії. Як і більшість бізнесменів він розуміє, що через диктатора втрачає статки і що вести бізнес, будучи громадянином рф тепер неможливо. Чи знімуть з нього санкції, якщо він стане громадянином України не відомо, проте сам факт, що олігархи рф будуть вкладати кошти і платити податки в Україні боляче вдарить по самолюбству путіна.

Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії", який зазвичай проводився у Херсоні, сьогодні стартує у Львові під гаслом "Голос Херсонщини".

У Києві Дарницький вагоноремонтний завод повернувся до роботи, фахівці починають працювати у тих цехах, де це можливо після ворожого обстрілу вранці 5 червня.

ЕКОНОМІКА

У Київській області близько 90% підприємств уже відновили свою роботу, проте не на повну потужність.

Цьогорічний урожай України може бути менший  на 40% через російське вторгнення - Мінагрополітики.

«УКРІНФОРМ»: Через війну Україна втратила 25% орних земель, також Приблизно 500 тисяч тонн зерна  росія вкрала зі сховищ на окупованих територій.

Національний банк України перерахував на потреби військових понад 17,1 млрд грн, на спецрахунку залишилося 157 млн грн.

Один з найбільших гірничо-металургійних комбінатів країни «АрселорМіттал Кривий Ріг» поновлює безперервне виробництво

«УКРІНФОРМ»: На даний час у Кривому Розі працюють усі 7 великих промислових підприємств, а у області - 21 з 22 великих виробництв.

Членам родини захисників, які займаються підприємництвом, зареєстровані як ФОП або як самозайнята особа, відшкодовуватимуть до 20 тис. грн. на ведення власної справи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Німеччина надасть медичну підтримку Україні, допомагаючи з протезуванням, створенням травматологічних центрів та направить своїх лікарів.

«УКРІНФОРМ»: Ну, це точно не вийде, як з танками: обіцяли, що дадуть медицину то дадуть. Треба подякувати.

Уряд Швейцарії розширив санкції проти росії та білорусі за агресію проти України, синхронізувавши їх із шостим пакетом обмежувальних заходів ЄС.

Президент Зеленський у зверненні до учасників Копенгагенського демократичного саміту і сказав: російська федерація за вісім років війни проти України порушила близько 400 міжнародних договорів.

У Нідерландах завершився судовий процес у справі про збитий над Донецькою областю літак MH17 .

«УКРІНФОРМ»: Але це не кінець, бо оголошення вироку злочинцям очікується в листопаді або грудні 2022 року. Довго меле млин європейського правосуддя…

Уряд Чорногорії ухвалив рішення про надання Україні додаткової допомоги, зокрема військової.

ВОРОГ

Представниця російського МЗС захарова заявила, що британці, яким винесли "смертний вирок" сепаратисти так званої "ДНР", не мають права на статус військовополонених.

«УКРІНФОРМ»: Це скоріше захарова незаконно користується дипломатичним імунітетом. От кого б за грати! Багатьом би сподобалось…

Голова Центробанку рф  Ельвіра Набіулліна заявила, що зовнішні умови, у тому числі нафтове ембарго, несуть комплекс ризиків для російської економіки - виникне інфляційний тиск.

Російські пропагандисти, а саме канал «ріа новості» виклали відео, як окупанти крадуть в Україні зерно

«УКРІНФОРМ»: А не так давно міністр лавров у Туреччині запевняв, що рф ніякого зерна з України не краде. Тож каналу можемо тільки подякувати – самі виклали відеодоказ для Гаазького суду.

Самопроголошений президент рб лукашенко закликав білоруських чиновників зробити висновки з після виборчих протестів 2020 року і не допустити повторення українського сценарію.

Росія заборонила Японії ловити рибу біля Курил.

«УКРІНФОРМ»: росія все більше і глибше копає собі яму. Весь світ побачив, що її армія далеко не те, що вони з себе удавали. В майбутньому, яке настане сподіваємось дуже скоро, всі ті країни, у яких рф незаконно відняла землі, або затиснула інтереси почнуть їх повертати, силою – також.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-