Маріуполь. Апокаліпсис сьогодні

Маріуполь. Апокаліпсис сьогодні

Укрінформ
Ще кілька місяців тому містяни спокійно жили у своїх будинках, допоки «руський мір» не вирішив їх «звільнити»

Апокаліпсис. Шок. Трагедія. Жах. Які ще слова дібрати, щоб відтворити реальність Маріуполя сьогодні. Бо вже завтра трагедія зміниться на новий шок, а жах –  на нову трагедію. Загиблі люди, зруйновані будинки, двори, що вимерли. І люди, які вижили під обстрілами російської армії, – тепер у чергах за водою та їжею. Адже ще три з половиною місяці тому вони спокійно жили у своїх будинках, допоки «руський мір» не вирішив їх «звільнити». У місті немає світла, води, газу, немає нічого, що пов'язує людей із цивілізацією.

ПИТНА ВОДА РАЗ НА ДВА ДНІ ТА ДУШЕВІ - «МИЙСЯ І РАДІЙ»

У місті, де зруйновано водогін, вода сьогодні – головна цінність. Спроби окупаційної «влади» запустити водопостачання у зруйновані квартали – просто фарс: вода ллється на вулиці, у двори, у канави. На що розраховують окупанти? Що вода через діряві труби прийде до розбитих квартир? «Влада» бравурно звітує, що оперативно відремонтували 600 км (!) водогону (та хто ж їм повірить!), і тут же маріупольці повідомляють про повсюдні «фонтани» на міських вулицях. На тих самих, де часто-густо - неглибокі могили загиблих жителів, в які і ллється ця вода.

На вулицях дуже багато сміття. За три місяці воно перетворилося на гнилизну, що закупорила «ливньовки». Через це навіть невеликий дощ перетворює вулицю на річку, яка, змішуючись із водою з каналізації, що не працює, несе сміття, гнилизну і трупну отруту по всьому місту. З кожним днем у місті стає дедалі спекотніше, і загроза розвитку епідемій – дедалі реальніша.

Доки окупанти «налагоджують» водопостачання, маріупольці облаштовують імпровізовані колодязі скрізь, де можуть знайти воду. Якість такої води, звісно, ніяка, вона не питна, «технічна», але іншої немає і ще довго не буде.

Проте, що поробиш? Люди змушені набирати воду в комунікаційних колодязях та використовувати її навіть для пиття та приготування їжі.

Але щоб дати маріупольцям воду питну, загарбники-«благодійники» підігнали до центру міста на Театральну площу машину-цистерну з написом «Уральський УСЦ МНС Росії», підключили до неї трубу-«козел» на 7 кранів, і люди набирають воду – хто як може. Ну да, до приїзду «Уральського УСЦ» у Маріуполі води ніколи не було...

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповідає, що завезення води у Маріуполі тепер здійснюється окупантами раз на два дні. Основна причина – падіння рівня води у природних джерелах забору води. Прогнозують подальше скорочення постачання води з природних причин - літня спека. «При цьому окупаційна влада почала змушувати маріупольців самостійно прибирати завали, погрожуючи скасувати завезення води взагалі», - констатує Андрющенко.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповідає, що завезення води у Маріуполі тепер здійснюється окупантами раз на два дні. Основна причина – падіння рівня води у природних джерелах забору води. Прогнозують подальше скорочення постачання води з природних причин - літня спека. «При цьому окупаційна влада почала змушувати маріупольців самостійно прибирати завали, погрожуючи скасувати завезення води взагалі», - констатує Андрющенко.

ЇЖА

Ситуація з продовольством у Маріуполі нічим не краща. До міста з пафосом завезли кілька фур «гуманітарної» допомоги від «Єдиної росії». Роздачу гуманітарки окупанти обставляють із помпою: кожного «гуманітарного волонтера» одночасно для потрібної пропагандистської картинки знімають три-чотири «військкори».

Отримати «гуманітарну» їжу не так просто: спершу потрібно заздалегідь записатися, потім вистояти живу чергу під палючим сонцем, сподіваючись, що «гуманітарки» вистачить, бо її дозують. У наборі продуктів – все «не для холодильника», тому що холодильники, у кого вони навіть збереглися, просто не працюють.

Андрющенко каже, що маріупольці змушені реально боротися за окупаційну «гуманітарку» через відсутність інших джерел харчування. «Спершу ти записуєшся в чергу. Черга на два-три дні наперед. Але черга – не гарантія. У день видачі ти маєш добігти серед перших 300 везунчиків вже у «живу» чергу. Потім тебе тримають на палючому сонці, як тварину в загоні, без води та можливості її набрати», - розповідає радник мера.

Він додає, що окупанти роздають людям і «гумпомощь от Санкт-Петербурга», але її вистачить лише 0,25% жителів.

«Насамперед пропаганда, а люди – зачекають. Окупанти повідомляють, що 300 маріупольців одержали гуманітарну допомогу від Санкт-Петербурга. Аж 300! Тобто 0,25% населення», - констатує Андрющенко і нагадує, що у Маріуполі все ще перебуває понад 120 тис. людей, і їм не вистачає ні продуктів харчування, ні питної води.

Загарбники, щоправда, вже заявили, що гуманітарна «лавочка» від «Єдиної росії» з середини червня взагалі закривається. Їжу вже видають виключно людям пенсійного віку. Решті – лише «за роботу». Далі – лише за гроші у магазинах. Які гроші і звідки – мовляв, потім розберемося, це «перспектива»...

А поки що типова картина: маріупольці роблять дрова з розбитих меблів, щоб розпалити багаття для приготування їжі – на сякій-такій воді зварити «супчик» з крупою від «Єдиної росії». В одному з відео нинішнього Маріуполя – у дворі розбитого будинку діти розбирають скриньку від патронів для багаття, щоб приготувати їжу. Такі подарунки від російських визволителів.

НА ЛІКУВАННЯ — В ОКУПОВАНИЙ ДОНЕЦЬК

У розгромленому росіянами Маріуполі окупаційна влада анонсувала чотири лікарні, які нібито працюють. Але сьогодні можливість отримати кваліфіковану медичну консультацію маріупольцям все одно недоступна. Бо щодня всі лікарні міста приймають максимум до 50 пацієнтів, що у перерахунку на 120 тисяч населення «просто ніщо».

У місті зараз катастрофічно бракує лікарів, і загарбники пропонують людям їхати лікуватися до окупованого Донецька.

Зі слів Андрющенка, у Маріуполі вже почали «умовляти» повернутися до роботи медиків-пенсіонерів 80+. І йдеться навіть про звичайних терапевтів, не кажучи про вузьких спеціалістів. Маріупольцям пропонують «почекати» з лікуванням чи їхати до Донецька самостійно.

Так, згідно з розкладом роботи лікарів Маріупольської лікарні №3, яка фактично обслуговує нині Центральний та Приморський райони міста, де залишилося не менше 70 тисяч осіб, у списку лише п'ять лікарів, включно із профільними та терапевтами.

І, звісно, за такого стану медицини будь-яка інфекційна хвороба загрожує обернутися смертельною епідемією.

До того ж із лікарень Маріуполя, які до 24 лютого були оснащені найсучаснішим дорогим медичним обладнанням, все це вже вивезено. Так, до Донецька, до хірургічного відділення клініки Калініна, нещодавно відвезли ще одну партію хірургічного обладнання, вкрадену з маріупольської лікарні №1. Цього разу - обладнання для анестезії, яке є унікальним і було закуплене в 2021 році за кілька мільйонів гривень.

Звісно, все вкрадене знову було запаковане в подарункову обгортку «Єдиної росії».

З медикаментами у Маріуполі також сьогодні дуже погано. У місті відкрили чотири аптеки, комерційний інтерес яких безпосередньо веде до окупаційного керівництва області. Через відсутність грошей та неможливість безготівкових розрахунків ліки залишаються недоступними для мешканців Маріуполя.

Зараз окупанти влаштовують піар-акції з роздачі ліків нужденним – методом насипання і без консультацій лікаря, без рецептів, просто на запит людей. Такі «роздачі» організовані централізовано під окупаційними райадміністраціями, бо безпосередньо самопроголошена влада вже намагається максимально уникнути складних питань «чому і коли». А самолікування в умовах Маріуполя – це черговий виклик життю та здоров'ю українців.

ОСВІТА І ПРОПАГАНДА

Оскільки на брехливій пропаганді тримається все російське суспільство, її загарбники автоматично перенесли і в сьогодення Маріуполя.

«Влада» міста дала вказівку вчителям, працівникам дитячих центрів та дитсадків, які вдалося хоч якось запустити, до «дня росії», 12 червня, – забезпечити відеозаписи – як діти співають гімни росії та «молодих республік». Відео масово поширюватимуться на підтвердження «радості приходу росії» з флешмобом «ми чекали 8 років». У разі відмови від виконання вчителям загрожують арештом та виключенням зі списків на отримання гуманітарки їх та їхніх сімей.

А взагалі російські окупанти оголосили у Маріуполі про продовження навчального року до 1 вересня. Тобто діти залишаються без канікул. Основна мета – деукраїнізація та підготовка до навчального року за російською програмою. Дітям все літо втовкмачуватимуть граматику російської мови, літературу та історію росії, а також математику російською.

«Визволителі» планують відкрити в Маріуполі 9 шкіл, хоча до 24 лютого лише комунальних навчальних закладів, які надавали середню освіту, у місті було понад 60. Але сьогодні і для цих 9 шкіл, в яких замість вікон, що повилітали від обстрілів, натягнули поліетилен, вдалося знайти і переконати працювати всього 53 вчителі. Тобто, по 6 вчителів на школу – яскрава ілюстрація російської освіти у Маріуполі під час російської окупації.

Головне – навезти підручників з росії, а хто по них навчатиме, поки що невідомо. Деякі вчителі із Донецька у соціальних мережах скаржаться, що їх практично змушують їхати працювати до шкіл Маріуполя. Але охочих зриватися до міста, де немає газу, води, світла та зв'язку, звісно, сьогодні немає.

ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ, АБО ЧИМ ЗАКІНЧИЛИСЯ СПРОБИ «ДАТИ СВІТЛО»

Фото: Anadolu Agency
Фото: Anadolu Agency

Окупаційна влада спробувала «дати світло» у розбиті квартири маріупольчан. Результат сумний – повсюдно почалися загоряння та пожежі. Фактично визнавши свою нездатність забезпечити житло електрикою, «влада» вирішила просто перекласти цю турботу на плечі самих жителів. Містянам дозволили... «отримати дозвіл» на самостійне підключення електрики до житла. «Дозволи» видає місцевий ЖЕК, після чого потрібно знайти «електрика з професійним посвідченням» від так званої ДНР, залучити «трьох сусідів» для складання «акту безпечного підключення». І лише потім – у якомусь «енергонагляді» отримати «остаточний дозвіл». Але ось загвоздка – електриків із посвідченнями від так званої ДНР у Маріуполі просто немає. Як немає і головного – струму в мережах. То навіщо ж уся ця комедія? Все дуже просто, вважає Андрющенко: «Перше – для окозамилювання, що «життя покращується». А друге – якщо у разі нового «підключення» трапиться пожежа, а вона точно трапиться, відповідати за це буде не окупаційна влада, а самі маріупольці, які «все зробили неправильно».

ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ І ГРАБІЖ НАГРАБОВАНОГО

Мер Маріуполя Вадим Бойченко неодноразово наголошував, що російські загарбники знищували міський транспорт цілеспрямовано. Евакуація з міста гальмувалася, «бо війська рф знищували міські автобуси, і щодня їх ставало дедалі менше - було 150, потім 100, потім 50, 30, 9, 6 та – нуль, до 13 березня вони знищили всі наші автобуси», повідомляв Бойченко.

Що ж відбувається у місті із громадським транспортом сьогодні? Оскільки електричного струму в Маріуполі немає, весь міськелектротранспорт не може функціонувати. Він, звісно, сильно постраждав від російських бомбардувань, але сім уцілілих тролейбусів, які загарбники знайшли в приміщенні Маріупольського тролейбусно-трамвайного управління, поїхали обслуговувати Донецьк. Зі слів Андрющенка, «зараз тролейбуси перефарбовують у партійні кольори «Єдиної росії» і планують запустити там у червні».

А ось автобуси в Маріуполь сподобилася подарувати міська влада Санкт-Петербурга. Ці чотири старих автобуси, що відкатали багато кілометрів, презентували Маріуполю гучно, з помпою. Передавали їх на площі, перед зруйнованим Драматичним театром.

З приватним транспортом у Маріуполі також величезна проблема. Майже весь він постраждав від росіян під час авіанальотів, ракетних, мінометних та гранатометних обстрілів міста.

Зараз на ринку «Азовський» та території колишнього пивзаводу на Лівобережжі терористи створили «цвинтар» цих автомобілів. Зі слів Андрющенка, машини, що дивом уціліли, зберігають окремо. Загарбники попереджають: якщо власники «знайдених» автомобілів не прийдуть до них до 1 липня, все це рухоме майно буде визнано власністю «молодої республіки».

«Дізнатися та забрати автомобіль можна виключно через «рєшал» від окупаційної влади. Право власності, підкріплене грошима, набагато вагоміше просто за право власності», - пояснив радник мера.

ЗОМБІМОБІЛІ НА ВУЛИЦЯХ

Транспорту в місті практично немає, зате зараз вулицями роз'їжджають три мобільні спецавтомобілі з величезними екранами.

«Зомбімобілі, котрі вбивають пропаганду в мізки маріупольцям, приїхали з Орловської області росії. Притягнути машину масового знущання за тисячу кілометрів - така собі розвага», - заявив Андрющенко.

Також росіяни додатково встановили на вулицях Маріуполя 12 телевізорів діагоналлю 75 дюймів по всіх місцях масового скупчення людей – пункти видачі гуманітарки, оформлення різних паперів та місцях доступу до води. І безупинно там показують брехню «про покращення життя у звільненому від нацистів Маріуполі».

Крім того, у місті вже анонсували запуск нового маріупольського телеканалу під назвою «Новий Маріуполь». Це, звісно, показово - у місті, де немає ні світла, ні сталого зв'язку запустити мовлення із зомбімобілів та зомбіточок. Тому що шансів на звичайне телебачення без електрики у Маріуполі, звісно, жодних.

СУПЕРМАРКЕТ ІЗ ТРУПАМИ

День у день спека в Маріуполі посилюється, а значить, збільшується і без того нестерпний сморід від сміття на вулицях та останків тіл загиблих під завалами. «Найскладніше передати сморід... Влаштовані посеред міста звалища. Морги у торгових центрах. Загиблі під завалами... Досить виїхати на околицю – на піщаний пляж, де немає запахів смерті, і... не хочеться повертатися до міста, де їх стає дедалі більше», - кажуть місцеві жителі. Все це, з одного боку, повністю знищує російську пропаганду про «життя повертається», а з іншого – демонструє усі жахи повсякденності у захопленому Маріуполі.

Андрющенко розповідає, що росіяни облаштували «трупозвалище» у приміщенні супермаркету «Щирий кум» у Лівобережному районі міста. Звезли туди тіла загиблих, які вимило потоками води під час спроби «відновлення водопостачання», та частково – тіла ексгумованих. Тіла просто звалили, як сміття. Тим часом у місті майже під половиною багатоповерхівок знаходять від 50 до 100 тіл загиблих. Найбільше – у підвалах та під'їздах «хрущовок». Скільки маріупольців загинуло під цими завалами - ми вже не дізнаємося ніколи, разом зі сміттям їх буде поховано на одному з двох полігонів. Конвеєр смерті.

РОБОТА

У зруйнованому місті немає роботи. Якщо, звісно, ти не палаєш бажанням попрацювати на розборі завалів з тілами загиблих або на копанні окопів десь на «кордонах оборони». Окупантам зараз потрібні «робітники до фільтраційних таборів» - їх намагаються вербувати через розсилку окупаційного мобільного оператора «Фенікс». Але й тут робота специфічна – потрібні «співробітники» у Волноваську, Єнакіївську та Макіївську виправні колонії, а також Донецький слідчий ізолятор. Обіцяють «гідну заробітну плату та повний соцпакет».

«Росіяни та їхні сателіти вже навіть не приховують ні адреси, ні наявність катівень для українців. Нестача кадрів пов'язана із розконсервацією колишніх місць відбування покарань. Наповнення їх відбувається насамперед через посилені фільтраційні заходи. Нацизм ХХІ сторіччя виглядає саме так», - зазначає Андрющенко.

Хто з мешканців поведеться на такий заробіток, поки що невідомо. У Маріуполі сьогодні всі банки закриті і українські банківські картки не обслуговуються. Хоча один російський банк вже намагається - «Промзв'язокбанк» зібрався забезпечити масову видачу населенню, що залишилося в місті, карток «Мир» (російська заміна систем VISA і MASTERCARD). Є навіть в робочому стані банкомат – один на все місто, на всі 120 тисяч людей.

СУМНА СТАТИСТИКА

Після 24 лютого населення Маріуполя скоротилося вп'ятеро: близько 200 тисяч городян виїхали на підконтрольну територію України; близько 50-70 тисяч перебувають у приазовських селах або на окупованих територіях сходу та півдня України; приблизно 47 тисяч депортовані або змушені були виїхати на територію росії та білорусі; понад 22 тисячі вбито російськими військовими і близько 100-120 тисяч маріупольців досі перебувають у зруйнованому місті без елементарних побутових умов.

Пенсійний фонд терористичної «ДНР» підрахував наявну кількість пенсіонерів у Маріуполі – 46 тисяч. Це втричі менше, ніж до вторгнення росії (було 136 тисяч). Серед людей, що залишилися в Маріуполі, частка літніх людей зросла вдвічі.

Олена Колгушева

Фото Telegram Петра Андрющенка, радника мера Маріуполя

Відео: Висловися та Вікна-новини

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-