Битва за Україну. День сто шостий

Битва за Україну. День сто шостий

Укрінформ
ЗСУ на певних ділянках ведуть наступальні дії, знищили базу ПВК "Вагнер" в окупованому Стаханові Луганської області

Президент України ввів персональні санкції проти путіна, його прес-секретаря пєскова, а також  понад 260 росіян та 236 підприємств. ЗСУ знищили 30 російських військових, їх техніку, а також 3 польові склади боєприпасів у Херсонській області. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Війна триває. Але ми вистояли проти надпотужного удару. Ми захищаємо нашу територію. І ми йдемо до того, що обов’язково стане одним із найбільших військових успіхів у Європі. Ми переможемо в цій війні».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Ми вже отримали від партнерів, придбали на ринку, виготовили та передали Збройним Силам значну кількість зброї. Її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі. Але не від Росії... Тому ми наголошуємо: Україні конче потрібне важке озброєння, і дуже швидко. Ми довели, що у нас немає страху перед Кремлем, на відміну від багатьох інших. Але ми як країна не можемо собі дозволити стікати кров'ю, втрачаючи наших кращих синів і доньок».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Я вражений усіма тими переговорами, які зараз ведуться з Путіним. Канцлер Шольц, президент Еммануель Макрон. Ці розмови марні. Вони лише легітимізують особу (путіна – ред.), відповідальну за злочини, скоєні російською армією в Україні... Хтось так розмовляв з Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось сказав, що Адольфу Гітлеру потрібно зберегти обличчя? Що ми повинні діяти так, щоб не було принизливо для Адольфа Гітлера? Я не чув такого».

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: «Якщо ми почнемо сумніватися у доцільності санкцій чи торгувати ними, це створить додаткові стимули для росії застосовувати нові форми агресії. Можемо досягти такого рівня, коли від санкцій мало що залишиться, а росія матиме всі можливості для розширення своєї агресії в Україні».

  1. Джекі Роузен, сенатор США від штату Невада: «Ми маємо зробити більше, щоб допомогти Україні захистити своє небо та свій народ від подальшого насильства. Нам необхідно знайти нові креативні способи, щоб забезпечити Україну винищувачами, безпілотниками та засобами ППО…».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 9 червня

  • На Слов’янському напрямку в районі н/п Долина артилерійські підрозділи Сил оборони завдали вогневого ураження по скупченню особового складу та військової техніки  ворога. Втрати противника уточнюються.
  • На Сєверодонецькому напрямку окупанти силами мотострілецьких підрозділів за підтримки артилерії вели штурм в місті Сєвєродонецьк, успіху не мають, бойові дії тривають.
  • На північно-західній околиці населеного пункту Тошківка українські воїни успішно відбили ворожий штурм. Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Комишуваха та Роти.
  • На Бахмутському напрямку противник здійснив розвідку в районі населеного пункту Нагірне, ЗСУ дали рішучу відсіч і змусили противника відійти.
  • ЗСУ на певних ділянках ведуть наступальні дії.

ЗСУ зупинили наступ на Бахмутському напрямку - ворог зазнав втрат і відступив - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу

Ворог проводить ротацію на Запоріжжі - пригнали близько 80 старих танків - Олександр Старух, очільник ЗОВА

ЗСУ знищили:

  • ворожий бронетранспортер, два танки та 15 загарбників
  • базу ПВК "Вагнер" в окупованому Стаханові Луганської області.
  • скупчення сил окупантів та по опорний пункт в Херсонській області: ліквідовано 30 рашистів, 2 броньованої та 4 автомобільної техніки
  • у трьох різних населених пунктах Херсонської області 3 польові склади боєприпасів.

У боях на території України особовий склад 15-ї окремої мотострілецької бригади ворога (близько 1800 військових) втратив дві третини своїх боєздатних сил задіяних в Україні: орієнтовно 800 загиблими та близько 400 пораненими - Генштаб

Успішні маневри ЗСУ зупинили просування росіян біля Ізюма - Міноборони Британії.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Ворог вбив в Україні  263 дитини, 488 – поранено.

Правоохоронні органи встановили 104 підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів в Україні та передали до суду 8 справ – Ірина Венедіктова, генеральний прокурор України

ЗСУ втратили щонайменше 3 гелікоптери під час місій щодо поставок до "Азовсталі" медикаментів та боєприпасів, а також для евакуації поранених.

Ситуація в областях станом на 8:00 9 червня:

  • На Луганщині росіяни двічі поцілили по заводу "Азот", пошкодили цех з виробництва аміаку, також обстріляли 11 населених пунктів; по Тошківці ворог завдав авіа удару,  4 людей загинули, 5 поранені.
  • На Донеччині росіяни здійснили ракетні обстріли Бахмута, Курахового, Щурового, з  артилерії зобстріляли Авдіївку, Мар'їнку, Красногорівку, 4 людей загинули, 11 були поранені.
  • У Миколаївській області через обстріли у Березнегуватській громаді 1 людина загинула.
  • Ракетний удар по Житомирській області, пошкоджено будівлі, загиблих та постраждалих немає.
  • Сильні обстріли Харкова і області, в результаті двоє людей загинули і 12 зазнали поранень.

УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський ввів персональні санкції проти путіна, його прес-секретаря пєскова та ше низки росіян. Під персональні санкції також потрапили: глава міноборони шойгу, голова уряду мішустін та його перший заступник бєлоусов, а ще міністр закордонних справ лавров, секретар ради безпеки патрушев та міністр внутрішніх справ колокольцев. Загалом у списку понад 260 росіян та 236 підприємств.

«УКРІНФОРМ»: Розуміємо, що активів у цієї публіки в Україні немає, але нам все одно здається, що всього цього мало. Немає таких санкцій, щоби достойно покарати цю погань.

 Європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич приїхав з візитом до України. Гість відвідав Ірпінь, а також проведе зустріч з з гуманітарними організаціями.

Київрада позбавила Мінськ статусу міста-побратима міста Києва. Полтава розірвала побратимство з білоруськими Барановичами.

«УКРІНФОРМ»: Єдине запитання: А що, вони досі були у нас в «побратимах»?! Воістину – важко навести лад у своїх стосунках під час таких потрясінь…

У Києві обслуговування пляжів і зон відпочинку проводять у штатному режимі, однак із міркувань безпеки пляжний сезон поки не розпочинатимуть - КМДА

На Центральному ЖД вокзалі Києва запрацювала комплексна система огляду для підвищення безпеки: встановили металошукачі та рентгено-телевізійні інтроскопи для перевірки вмісту багажу пасажирів.

«УКРІНФОРМ»: За перший день тестової роботи 8 червня зареєстровано 20 випадків спроб пронести на територію вокзалу заборонені речі. З них – шість випадків спроб пронести зброю.

Компанія супутникового інтернету Starlink Ukraine («Старлінк Юкрейн») отримала ліцензію оператора в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Оце вам точно – історична подія

Міністерство оборони перерахує загалом 65,2 мільярда гривень на виплати українським військовослужбовцям за травень.

ЕКОНОМІКА

КМУ зняв обмеження процентного доходу від військових облігацій, що був встановлений на рівні 11% річних, та переходить до плаваючої ставки, привʼязаної до середньорічного значення облікової ставки НБУ.

Після чотиримісячної перерви держава почала відшкодовувати експортерам податок на додану вартість.

Вінницька харчосмакова фабрика збільшила виробництво 9%  - Андрій Очеретний,

заступник міського голови Вінниці

«УКРІНФОРМ»: Штучний дефіцит оцту виник після новин про можливе зникнення з продажу солі через закриття ДП «Артемсіль», а також тоді ж виник ажіотажний попит на соду. Нам треба пам’ятати, що ми часто самі створюєи ажіотаж і через це виробники лише піднімають ціни.

Міністерство фінансів розраховує до кінця року залучити близько 20 млрд доларів від зовнішніх партнерів – Мінфін

У Вінницю за програмою релокації бізнесу переїхали 25 підприємств із зони бойових дій.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президія Європарламенту закликала глав країн-членів Євросоюзу ухвалити рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС на саміті, який відбудеться у Брюсселі 23-24 червня.

«УКРІНФОРМ»: 8 червня Європарламент ухвалив резолюцію, якою рекомендував Євросоюзу надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. А ще керівники комітетів Європардаменту виступили з такою ж вимогою. Питання: хтось ще може чинити спротив такій одностайності?

ЄС виділяє додаткові 205 млн євро гуманітарної допомоги Україні

Президент Зеленський під час звернення до Організації економічного співробітництва та розвитку сказав, що російська федерація не має права на членство у Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН – FAO, оскільки своїми діями може спричинити голод сотень мільйонів людей у світі.

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликає ЄР домовитися про запуск процедури перегляду договорів ЄС, що передбачає перехід від одностайного голосування до голосування кваліфікованою більшістю, зокрема запровадження санкцій.

«УКРІНФОРМ»: І це правильне рішення, оскільки не можна ЄС бути залежним і йти на поводу однієї країни, як, наприклад, з Угорщиною. Втім, від Європарламенту залежить не все…

Міністерство економіки та захисту клімату ФПН надасть НЕК «Укренерго» до 3,5 млн євро на придбання техніки для ремонту енергосистеми, а Міністерство розвитку ФРН - до 22,5 млн євро кредитів.

Польща відправила Україні понад 240 танків, майже 100 одиниць бронетехніки,  боєприпаси, ракети на суму $2 млрд.

«УКРІНФОРМ»: Поляки передали нам ледве не всю зброю, яка є на сьогодні у них в розпорядженні. Це вчинок щирого друга – однозначно.

ВОРОГ

У кремлі сказали, що війна в Україні закінчиться, коли рф виконає всі поставлені путіним цілі так званої "спецоперації".

«УКРІНФОРМ»: Війна закінчиться перемогою України і провалом і ганьбою так званої «спецоперації» путіна, а також можливо і розпадом «великої расєї». Тому що в цьому логіка історії та сила справедливості, а не дешеві виверти рашистської пропаганди.

Прессекретар президента росії пєсков заявив, що в кремлі не мають інформації щодо подальшої долі та будь-яких рішень з приводу українських військових, які вийшли з "Азовсталі".

У росії відбувається кампанія з підтримки міст, що перебувають під контролем «л/днр» – у працюючих вимагають перераховувати від 5% до 10% заробітної плати.

«УКРІНФОРМ»: Це так санкції роблять росію «сильнішою». Цікаво, а що самі «благодійники» думають про такі нововведення?

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-