Битва за Україну. День сто п’ятий

Битва за Україну. День сто п’ятий

Укрінформ
Українські війська досягли успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині

Суд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційний блок». Уряд Британії пообіцяв Україні поставити партію високотехнологічних ракет Brimstone. Тривають бої за Сєвєродонецьк, ЗСУ знищили склади боєприпасів та реактивних систем залпового вогню "Град" окупантів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «У мене немає великих очікувань від саміту НАТО в Мадриді. Я буду дуже приємно здивований і щасливий, якщо помилюся у своїх очікуваннях... Якщо коротко, то моє реалістичне очікування від саміту НАТО – це те, що там трапиться диво. Але я передумов для цього не бачу - я маю на увазі саме щодо позиції НАТО стосовно України».

  1. Роберта Мецола, президент Європейського Парламенту: «Європейський Парламент чітко підтримує процес надання Україні статусу країни-кандидата на членство в Євросоюзі.

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Німеччина є одним з головних прихильників України у військовому відношенні, і, ймовірно, тільки Сполучені Штати надають більшу підтримку, ніж ми».

«УКРІНФОРМ»: Те, що ФРН є прихильником України ми знаємо, але нажаль, скоріше, на словах. Конкретних дій у постачанні важкого озброєння, яке місяцями обіцяє Шольц нажаль нема. І коли це ви, пане канцлере, встигли «обігнати» Велику Британію та її прем’єра Бориса Джонсона?

  1. Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини: «ООН пропонує створити чотиристоронній механізм - ООН, росія, Україна та Туреччина. Вважаємо цей план розумним і прийнятним. Потрібно щоб російська та українська сторони дали згоду. Ми можемо та готові провести цю зустріч у Стамбулі. Якщо не можна розмінувати, то слід влаштувати коридори для проходу кораблів».

  1. Павло Клімкін, ексміністр закордонних справ: «лаврову закрили повітряний простір для відвідання Сербії. І це не просто удар під дих. Це Балкани, які росія багато років вважала своєю сферою впливу - росії вказали, що вона є "небажаною" саме на Балканах. Європу поступово зачищають від росії - тут, у нас в Україні, і тепер послідовно на Балканах. Це потрібно довести до кінця: менше росії, більше Європи».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 8 червня

  • На Слов’янському напрямку українські військові успішно протидіють спробам ворога покращити тактичне положення.
  • Українські воїни ведуть оборонні бойові дії в районі населеного пункту Довгеньке.
  • На Бахмутському напрямку ЗСУ завдали російським окупантам значних втрат у живій силі та техніці під час ворожого штурму поблизу Берестового. Бої тривають.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські окупаційні війська обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Вугледар, Микільське та інших. Також противник застосував штурмову авіацію неподалік Мар’їнки і Кам’янки.

В районі Василівки, що 35 км на південь від Запоріжжя, російський агресор розгорнув до 30 танків Т-62 як довготривалі вогневі точки - МОУ.

ЗСУ знищили:

  • На Запоріжжі - склади боєприпасів для РСЗВ "Град".
  • завдали 4 удари по скупченню сил ворога, знищивши російську техніку і склад боєприпасів

Українські захисники не здають і не збираються здавати Сєвєродонецьк, запеклі бої у місті тривають – Сергій Гайдай, голова ОВА.

Українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині – МО Великої Британії

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

На 8 червня ворог вбив в Україні 263 дитини, ще 478 - поранено.

На лінії фронту в Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною та росією за формулою "50 на 50".

В окупованому Енергодарі російські військові викрали 11 працівників ЗАЕС.

Ситуація в областях станом на 8:00 8 червня:

  • У Харкові ніч минула з обстрілами, але без постраждалих. По області обстрілювали Харківський та Чугуївський райони, 11 постраждалих і 4 загиблих.
  • У Луганській області з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню російські війська обстріляли Золоте-4 та Врубівку, знищені 25 житлових будинків, двоє людей загинули, двоє поранені.
  • У Донецькій області російські війська здійснювали обстріли зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, ракет, реактивних систем залпового вогню "Град" по містах Авдіївка та Курахове, селі Ласточкіно та селищах Очеретино і Нью-Йорк. Поранені 5 мирних жителів та пошкоджені 35 об’єктів.
  • У Миколаївській області російські війська знову обстріляли місто Миколаїв. Унаслідок обстрілів селища Засілля Первомайської громади загинули дві людини.
  • У Херсонській області у результаті бойових дій пошкоджена велика кількість будинків та інфраструктури, унаслідок обстрілів є загиблі та важко поранені серед мирного населення.

УКРАЇНА

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційний блок».

«УКРІНФОРМ»: А як щодо того, щоб заборонити брати участь в політичному житті країни усім, хто має відношення до проросійських партій?

Стосовно нардепа від партії «Слуга народу» Ковальова відкрито кримінальне провадження  за колабораційну діяльність - ДБР

В Україні до кінця війни заборонили пересування маломірних плавзасобів: моторних човнів, катерів та яхт.

«УКРІНФОРМ»: Заборона стосується таких водосховищ, як: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Кам’янське, Дніпровське та Каховське, а також Чорного моря, Дністровського, Будацького лиманів, р. Дунай та р. Дніпро у межах Чернігівської області.

Українські прикордонники від початку повномасштабного російського вторгнення затримали 3 250 чоловіків, які ухилялися від мобілізації, з них при спробі виїхати за підробленими документами — 900.

У Києві повернули плату за паркування, неправильно припарковані машини будуть забирати на штрафмайданчик – КМВА

ЕКОНОМІКА

Столична прокуратура за ініціативи СБУ заарештувала активи російського підприємства на 2 мільярди гривень.

«УКРІНФОРМ»: Правоохоронні органи не розкривають назву і власника арештованого підприємства, але за даними ЗМІ йдеться про компанію "Аерок", яка належить російському олігарху Андрію Молчанову, який входить до найближчого оточення президента рф.

Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ зерна, ураховуючи міжнародний досвід, що дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн тонн урожаю - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

З моменту введення воєнного стану в системі Prozorro.Продажі відбулися 643 аукціони з оренди та продажу земельних ділянок на загальну суму 124 млн грн.

Світовий банк погіршив прогноз інфляції в Україні до 20% до кінця року

«УКРІНФОРМ»: У квітні прогноз Світового банку передбачав інфляцію 15%. Треба перемогти…   

                 

Національний банк України перерахував на потреби військових із спеціального рахунку понад 17,1 млрд грн і станом на 8 червня на ньому залишилося 135 млн грн.

Посівна кампанія в Україні пройшла успішно, засіяно 75% минулорічних площ - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

У межах програми пільгових кредитів «5-7-9» для підтримки сільськогосподарських товаровиробників банки видали 38,5 млрд грн, з них — 24 млрд грн за програмою державних портфельних гарантій.

Через блокування росією українських портів в Україні залишається 23,5 млн тонн зернових та олійних культур.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президенти Польщі і Словаччини Анджей Дуда і Зузана Чапутова в середу розпочинають турне півднем Європи з метою переконати країни регіону підтримати швидку інтеграцію України до ЄС.

Європарламент рекомендуватиме главам держав та урядів ЄС, що зустрінуться на саміт 23-24 червня, надати Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС.

Президент США Джо Байден планує в кінці місяця відвідати Європу для участі в самітах G7 та НАТО, де обговорить, зокрема, спільні зусилля на підтримку України в умовах агресії рф.

Канада оголосила про нові секторальні санкції, спрямовані проти нафтогазової та хімічної галузей росії.

Голова ВРУ Руслан Стефанчук виступив у Єропарламенті зі зверненням про надання Україні озброєння, подальшого впровадження найжорсткіших антиросійських санкцій, а також визнання європейської перспективи України.

Уряд Британії пообіцяв Україні поставити партію високотехнологічних ракет Brimstone.  

Норвегія передала Україні 22 самохідні броньовані гаубиці M109. Також було передано спорядження, запчастини та боєприпаси калібру 155-мм.

Єврокомісія виділили 7,25 мільйона євро для підтримки розслідування російських воєнних злочинів в Україні під егідою Міжнародного кримінального суду.

Виконавча рада Світового банку ухвалила рішення про виділення Україні S1,49 мільярда додаткового фінансування для виплати зарплати державним службовцям і соціальним працівникам, збільшивши загальну суму обіцяної підтримки до більш як $4 мільярдів.

Ексканцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить своєї провини у політиці ЄС щодо рф і у нападі росії на Україну, оскільки "неможливо було створити архітектуру безпеки, яка могла б цьому запобігти".

«УКРІНФОРМ»: Було б дивно, щоб пані Меркель визнала свою провину, адже всі знають про особливе ставлення її та деяких німецьких партій до кремля. Тож на покаяння ми і не чекали. А от на появу в Європі нової генерації політиків, здатних адекватно оцінювати реальність і відповідно діяти – так, чекаємо.

ВОРОГ

Депутат російської держдуми Євген Федоров запропонував скасувати постанову часів СРСР щодо визнання незалежності Литви.

«УКРІНФОРМ»: Звісно, вони нічого не скасують. Принаймні, зараз. Мета цього демаршу – поширення смороду. Там їх, таких от скунсів, у держдумі – дуже багато. А може, так їх і називати? Скунс держдуми Євген Федоров. А що, звучить!

У кремлі кажуть, що зустріч президента росії путіна та президента України Володимира Зеленського зараз неможливо підготувати.

«УКРІНФОРМ»: Звичайно неможливо, бо агресору немає з чим йти на ці переговори. Утін очікує, що зможе захопити більше українських територій, але крім колосальних втрат вони нічого більше не досягнуть.

Російська Асоціація власників кінотеатрів (АВК) покинула Міжнародну асоціацію після санкцій та виходу голлівудських кінокомпаній з рф.

Головний рабин Москви залишив РФ після вимоги режиму підтримати війну в Україні

Продажі нових преміальних автомобілів у Росії обвалилися на 89% у річному вимірі

«УКРІНФОРМ»: Після початку вторгнення рф в Україну багато іноземних виробників автомобілів пішли з російського ринку, але росіяни заявили, що нічого страшного в цьому нема і вони відновлять випуск автомобілів «Москвич». От і їздіть тепер на СВОЄМУ авто преміум класу, яке за радвлади отримало «почесне» прізвисько «відро з гайками»  - ви на це і заслуговуєте.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-