Битва за Україну. День сто перший

Битва за Україну. День сто перший

Укрінформ
Українські військові поступово відтісняють противника з Сєвєродонецька, тривають вуличні бої, ворог зазнає втрат

Набуло чинності скасування мит ЄС на українські товари. У Пологах Запорізької області ЗСУ знищили ворожі склади боєприпасів. Військові аналітики: 35-ту загальновійськову армію ворога практично знищено під Ізюмі. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Жодна інша держава, крім росії, не знищувала у Європі стільки пам'яток, культурних і соціальних об'єктів за весь час після Другої світової війни. Кожна спалена росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований меморіал доводить, що росії не місце в ЮНЕСКО».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Заклики уникати «приниження росії» можуть лише принизити Францію та будь-яку іншу країну, яка закликала б до цього. Бо це росія принижує себе. Нам усім краще зосередитися на тому, як поставити росію на місце. Це принесе мир і врятує життя»

  1. Мелані Жолі, міністр закордонних справ Канади: «У той час, як світ реагує на страхітливі події в Україні, Канада не відступиться від притягнення путіна та його посіпак до відповідальності, й продовжить підтримувати розслідування Міжнародним кримінальним судом імовірних воєнних злочинів. Українці міцно тримаються вже протягом 100 днів, їхня мужність та стійкість надихають нас усіх».

  1. Оксана Маркарова, посол України в США: «…ми ніколи не нападали на Росію, не збиралися нападати, не збираємося й зараз…Україна потребує систем залпового вогню із далеким радіусом дії. Нам потрібна більша дистанція – не тому, що ми збираємося стріляти по Росії, а тому, що ми хочемо, щоб наші військові знаходилися якомога далі від тих орків, і щоб ми зберегли кожне життя».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС: «Україна буде продовжувати добиватися накладення санкцій на Кирила та інших росіян, які підривають національну безпеку. Російський режим, який завдав стільки горя українцям, має понести найсуворішу відповідальність»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 4 червня

  • На Слобожанському напрямку противник продовжує зосереджувати резерви для спроб продовження наступальних дій в напрямках н/п Ізюм, Барвінкове та Словʼянськ.
  • Тривають бої за встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк.
  • Ворог завдав чотирьох ракетних ударів із тактичного ракетного комплексу “Точка-У” по районах міст Бахмут, Краматорськ, Костянтинівка та Лисичанськ. Російські загарбники завдали ракетно-авіаційних ударів по містах Слов’янськ та Соледар.
  • На Лиманському напрямку ворог застосував артилерію поблизу Святогірська, Стародубівки та Миколаївки.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосовував РСЗВ по районах Гуляйполя, Оріхова і Зеленого Гаю. Літакаи Су-25 завдали удар по Кам’янському.

Ворог продовжує штурмувати Сєвєродонецьк, попри те, що несе втрати, бої на вулицях міста тривають. Українські військові поступово відтісняють противника – Сергій Гайдай, голова ОВА.

ЗСУ знищили:

  • майже всю 35-ту загальновійськову армію ворога в районі міста Ізюм
  • у Пологах (Запорізька область) ворожі склади боєприпасів та вантажівку з боєкомплектом.
  • на Харківщині сучасну російську станцію зв’язку (Р-439-ОД або П-260-О)

На Слобожанському напрямі тривають бойові дії. Російські загарбники евакуювали пошкодженої військової техніки до 100 одиниць.

На лінії фронту в Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військових за формулою «160 на 160».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф вбили в Україні 261 дитину, ще 465 дітей отримали поранення.

Від початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 3620 населених пунктів України потрапили під російську окупацію – Володимир Зеленський

Російські окупанти обстріляли Корабельний район Миколаєва, внаслідок чого загинуло щонайменше три людини - Олександр Сєнкевич, мер міста

На Донеччині через російські обстріли внаслідок пожежі повністю знищений Всіхсвятський скит Свято-Успенської Святогірської Лаври.

«УКРІНФОРМ»: Цьому скиту понад 100 років, він був освячений у 1912-му. Його вже руйнували за часів комуністичного тоталітарного режиму, тепер - вдруге. Загалом від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські війська зруйнували 370 пам'яток культурної спадщини, майже половина з них – церкви.

У Київській області ексгумували тіла понад 1,3 тис. мирних жителів, убитих російськими загарбниками, особи понад 200 загиблих лишаються невстановленими.

У миколаївських лікарнях знаходяться 252 громадян, які постраждали від російських загарбників, тільки за останню добу поранено дев'ятеро людей.

Понад 150 мешканців Сумщини досі перебувають у полоні ворога – Дмитро Живицький, голова ОВА

Ситуація в областях станом на 8:00 4 червня:

  • По Одеській області сьогодні зранку російські війська завдали удару крилатою ракетою, пошкоджень зазнала територія сільськогосподарського підприємства, складські приміщення. 2 людини постраждало.
  • По Сумщині вночі "працював" ворожий літак, як результат - чотири вибухи на території Сумського району, без жертв, руйнування уточнюються.
  • Протягом доби ворог обстрілював Ізюмський і Харківський райони, пошкоджень зазнали будинки та нежитлові будівлі, 8 поранених у Балаклії, серед них – 11-річна дівчинка, 1 людина загинула.
  • У Луганській області пошкоджені щонайменше 33 будинки, 4 людини загинуло та 1 поранена.
  • Унаслідок ворожих обстрілів Донецької області пошкоджень зазнали 12 об'єктів - житлових будинків та промислових будівель. Протягом доби поранені 3 цивільних осіб.

УКРАЇНА

Посол США в Україні Бріджит Брінк разом із першою леді Оленою Зеленською та представниками інших країн вшанували пам’ять загиблих через російську агресію дітей.

«УКРІНФОРМ»: В Україні 4 червня вшановують дітей, які загинули внаслідок російської агресії. З 2014 року у Луганській і Донецькій областях через збройну агресію рф та інші дії держави-агресора загинули щонайменше 240 дітей, а за 100 днів війни станом на 31 травня Україні постраждали більш як 689 дітей.

Картину українського художника Івана Марчука "Сад спокуси" продали на благодійному аукціоні за 120 тисяч доларів.

«УКРІНФОРМ»: Картина продали під час благодійного аукціону "Art can help", організованого аукціонним домом Goldens.

Виконком Конотопської міськради заборонив трансляцію і публічне прослуховування російськомовного музичного контенту на території Конотопської громади.

«УКРІНФОРМ»: А чому дотепер немає такої заборони по всій території всієї України?

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій зможуть вступати дистанційно до українських вишів

До експозиції “Україна – розп’яття” у Національному музеї історії України у Другій світовій війні передали Державний Прапор, що майорів над меткомбінатом "Азовсталь" у Маріуполі.

ЕКОНОМІКА

російські окупанти завдали збитків Чорнобильській АЕС на 135 мільйонів доларів.

У травні у порівнянні з квітнем продажі нових легкових автомобілів зросли удвічі - до 2,5 тисячі одиниць.

«УКРІНФОРМ»: Продано 411 машин, на 63% менше у порівнянні з травнем 2021 року. До п'ятірки найпопулярніших марок увійшли:  Renault (289 одиниць, на 73% менше у порівнянні з травнем 2021); Skoda (187 одиниць, на 70% менше у порівнянні з травнем 2021); Volkswagen (169 одиниць, на 57% менше у порівнянні з травнем 2021) та Hyundai (161 одиниця, на 61% менше у порівнянні з травнем 2021).

Українські сільгоспвиробники для проведення посівної кампанії залучили цьогоріч 38,507 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Від початку року НБУ продав вже 9 мільярдів доларів

В Україні виробництво труб відновилося на 65% від довоєнного стану

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент України Володимир Зеленський виступив на щорічній Конференції мерів США і закликав мерів США розірвати зв’язки з російськими містами та припинити союзи міст-побратимів.

4 червня набуло чинності скасування ЄС мит на український експорт

«УКРІНФОРМ»: Це має відчутно допомогти економіці України. Скасування мит діятиме до 5 червня 2023 року.

Словаччина відклала постачання гаубиць власній армії, щоб передати їх Україні. Швейцарія дозволила Європі постачати до України запчастини для військової техніки.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що дуже важливо не принижувати Росію, щоб, коли бойові дії в Україні припиняться, можна було знайти дипломатичне рішення.

«УКРІНФОРМ»: Про яке відновлення дипломатії з військовим злочинцем може йти мова?  Уже тисячу разів сказано: кремль цього не оцінить. Він вкотре вирішить, що його бояться і діятиме відповідно.

Ватиканський офіс філателії та нумізматики випустив спеціальну срібну монету, присвячену Україні.

«УКРІНФОРМ»: Вартість кожної такої монети 50€, а весь прибуток від її продажу піде на допомогу нашій країні.

ВОРОГ

Заступник голови рб рф медведєв назвав санкції щодо членів сімей російських чиновників подвійним беззаконням.

«УКРІНФОРМ»: Попри заяви,що  санкції на них не діють, а закордонних статків у еліти рф і у їх сімей нема, все ж таки видно, що санкції стали зачіпати за живе. Втім, найогидніше – це чути про «беззаконня» від покидька мєдвєдєва.

У Росії сталася пожежа в управлінні Росгвардії та на автобазі обласної Думи в Тюмені.

Російський ринок покинула міжнародна готельна мережа Marriott

«УКРІНФОРМ»: російський ринок покинули вже понад 400 компаній.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-