Битва за Україну. День дев’яносто дев'ятий

Битва за Україну. День дев’яносто дев'ятий

Укрінформ
Велика Британія передасть Україні ракетні системи залпового вогню MLRS M270

Посол США в Україні Бріджит Брінк вручила вірчі грамоти Президенту України, а ЄС затвердив шостий пакет санкцій проти рф. Сенат Ірландії визнав вторгнення росії в Україну геноцидом. Світ продовжує підтримувати і вірити в перемогу України, так само як і українці вірять в ЗСУ. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто дев’ятий війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «…Якщо Росія відчує, що Європа дає слабину й може залишити Україну без очевидно необхідного рішення про кандидатство, то це буде одним із найбільших дестабілізаційних чинників для континенту за весь час повномасштабної війни Росії проти України».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Мені почали надходити сигнали з НАТО, що не потрібно казати, що НАТО розчарувало чи нічого не зробило тощо. Проте у проекті нової стратегії НАТО, яку планують ухвалити на саміті в Мадриді, немає жодного потужного рішення щодо України, незважаючи на те, що зараз саме Україна стримує агресію РФ. То як ви тоді до України висуваєте претензії, якщо ви, навіть готуючись до саміту, не здатні написати щось на папері, не те, щоб щось зробити».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії: «Українці борються так мужньо, тому що вони точно знають, яке майбутнє вони хочуть. Вони хочуть приєднатися до ЄС. Я вважаю, що це не тільки наш стратегічний інтерес, а наш моральний обов’язок - уможливити їхнє членство у ЄС та прокласти їм шлях до нашого Союзу».

  1. Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Командування Збройних сил України буде самостійно ухвалювати рішення щодо дальності ударів з установок HIMARS, які американська влада планує передати найближчим часом».

  1. Ангела Меркель, ексканцлерка Німеччини: «Я висловлюю солідарність з Україною, яка зазнала нападу та вторгнення з боку Росії, і підтримую її право на самооборону… Військове вторгнення росії до сусідньої країни стало кричущим порушенням міжнародного права в історії Європи після закінчення Другої світової війни».

«УКРІНФОРМ»: Це перше публічне звернення фрау Меркель після початку повномасштабного вторгнення рф. Її політика  на посаді канцлера відносно агресії рф залишила дуже багато запитань і нинішні публічні заяви аж ніяк не дають на них відповіді. Мабуть, тут потрібні інші слова і факти.

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 2 червня

  • На Лиманському напрямку противник намагався штурмувати н/п Студенки, Соснове і Ярова, бойові дії тривають.
  • окупанти продовжують обстріли позицій ЗСУ у районі Сєвєродонецьк -Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів в районах н/п Устинівка та Борівське, поблизу Борівського противник намагався штурмувати, успіху не мав.
  • На Бахмутському напрямку ворог наступав в районах н/п Комишуваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка, бойові дії тривають.
  • На Південнобузькому напрямку російські окупанти руйнують об’єкти транспортної інфраструктури на вірогідних напрямках просування ЗСУ.
  • На Криворізькому напрямку ворог змушений перейти до оборони непідготовлених рубежів.

Білорусь перекидає військову техніку до кордону з Волинською областю України. Військові мінують лісові дороги та мости у прикордонних з Україною районах.

ЗСУ посунули росіян на декількох вулицях Сєвєродонецька – ОДА

ЗСУ знищено:

  • на Дніпро-Бузькому лимані - два швидкісні десантні катери російських окупантів.
  • ворожий високоточний безпілотник «Куб-БЛА»

російські війська зараз контролюють майже 20% території України, проте від початку повномасштабного вторгнення українські сили оборони звільнили 1017 населених пунктів – Володимир Зеленський, президент України

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинула 261 дитина, понад 460 поранено.

Від рук російських загарбників загинуло 11 медичних працівників, 46 отримали поранення, повністю знищено понад 100 медичних заклади – Михайло Радуцький, голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування

АТ "Укрзалізниця" частково відновила рух ділянкою залізниці, яка була пошкоджена через ворожий ракетний удар у Львівській області. Вимушені затримки поки що зберігаються для 12-ти поїздів.

Ситуація в областях станом на 8:00 2 червня:

  • На Луганщині вроги обстріляли "Азот", влучили в один з адміністративних корпусів підприємства і склад, де зберігався метанол. У Лисичанську агресори пошкодили будівлю міської лікарні.
  • На Донеччині за минулу добу російські війська здійснили 11 обстрілів населених пунктів із танків, артилерії, мінометів, РСЗВ “Ураган” і “Смерч”, загинули 4, поранені 7 цивільних осіб. Пошкоджено 20 інфраструктурних об’єктів.
  • У Харкові війська рф декілька разів обстрілювали Салтівку, 1 людина загинула і 1 постраждала. В області росіяни обстрілювали Циркуни, Чугуїв та Чугуївський район, 6 людей поранені.
  • У Львівській області російські війська завдали ударів чотирма ракетами по залізниці у Стрийському та Самбірському районах, 5 осіб травмовані.
  • На Сумщині 3 ракетні удари по території Сумського району, Краснопільської громади, троє жителів Краснопілля постраждали.
  • У Миколаєві внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, 2 людини загинуло, 2 поранені.

УКРАЇНА

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк вручила вірчі грамоти президенту України Володимиру Зеленському.

Президент Зеленський нагородив орденом «За заслуги» ІІ ступеня колишню тимчасову повірену у справах США в Україні Крістіну Квін, Апостольського нунція в Україні архієпископа Вісвальдаса Кульбокаса та посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького.

ДБР та СБУ завершили досудове розслідування у справі проти Медведчука, якого підозрюють в державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни. Матеріали передали до суду.

Майже 1000 хасидів мають намір приїхати до Умані та 4-6 червня відсвяткувати Шавуот - свято дарування Мойсею 10-ти заповідей на горі Синай.

Від початку повномасштабної війни 24 лютого вже понад 17 тисяч українських захисників та захисниць отримали державні нагороди.

Україна в наступальному стилі обіграла Шотландію з рахунком 3:1 і вийшла у фінал плей-оф ЧС-2022 з футболу. Тепер – Уельс. І знову на чужому полі.

ЕКОНОМІКА

Національний банк вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії змінив облікову ставку та ухвалив рішення підвищити її з 10% до 25%.

«УКРІНФОРМ»: Як повідомив голова НБУ, метою такого підвищення облікової ставки є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і, в результаті, посилення спроможності Національного банку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни. Все це ясно. Як і те, що з кредитуванням бізнесу при ставці 25% виникнуть важкі проблеми. Залишається сподіватися, що це не надовго.

У травні загальний фонд державного бюджету зведено з дефіцитом у 113,4 млрд грн, або 3,9 млрд доларів – від початку року він вже сягає 270,8 млрд грн. - Мінфін

За січень - травень 2022 року від податкової служби до державного бюджету надійшло ₴307,4 мільярда гривень платежів.

Близько 17% бізнесу по Україні призупинили свою діяльність, до 30% - частково втратили активність порівняно з довоєнним станом - Сергій Марченко, міністр фінансів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Посли ЄС затвердили шостий пакет санкцій проти РФ

«УКРІНФОРМ»: В ньому є часткове ембарго на російську нафту, але нема персональних санкції проти патріарха Кирила, бо цього не захотіла Угорщина. І це не вперше, і напевно що не в останнє, тому сподіваємось, що ЄС потрібно перегляне правила голосування, щоби не бути залежними від руйнівної позиції однієї країни. Втім, непогодження санкцій проти Гундяєва, звісно, річ неприємна, але не руйнівна.

Президент Зеленський звернувся до політиків і народу Люксембургу і подякував за надання Україні оборонної допомоги для боротьби з російською агресією попри відсутність великих військових складів чи значних виробництв озброєнь  у країні.

Сенат Ірландії визнав вторгнення росії в Україну геноцидом

«УКРІНФОРМ»: 14 квітня ВРУ визнала дії росії в Україні геноцидом українського народу, а в світі таке рішення уже прийняли парламенти Естонії, Латвії, Канади, Польщі, Литви та Чехії…

Уряд Швеції передасть Україні нову партію військової допомоги -  Анн Лінде, глава МЗС Швеції.

«УКРІНФОРМ»: Україна отримає протикорабельні ракети, протитанкову зброю, 12,7-мм гвинтівки та боєприпаси. Також 4-й пакет підтримки включає фінансовий внесок для ЗСУ понад 95 мільйонів євро»

Литва безкоштовно отримає від Туреччини «Байрактар» для України, на який збирали гроші всією країною. А на зібрані гроші буде закуплено боєприпаси для «Байрактара». Решта грошей також піде на підтримку України.

«УКРІНФОРМ»: Наприкінці травня литовська компанія Laisvės TV розпочала збір коштів для купівлі БПЛА «Байрактар» для України. Спочатку метою кампанії було зібрати потрібну суму за три тижні, але литовці впоралися за 3 дні! Зібрано майже 6 мільйонів євро. Щиро дякуємо – що тут ще скажеш…

Польща продасть Україні ще три батареї 155-міліметрових САУ Krab. Словаччина підписала з Україною контракт на поставку гаубиць Zuzana 2.

«УКРІНФОРМ»: Наприкінці травня Польща вже надала Україні 18 самохідних гаубиць Krab, а також навчила 100 українських артилеристів працювати з ними. Це теж натівський калібр 155 мм, а значить САУ сумісна з боєприпасами НАТО.  Стандартизація – це сила на війні.

Велика Британія передасть Україні ракетні системи залпового вогню MLRS M270, які здатні вражати цілі на відстані до 80 км.

ВОРОГ

"Референдум" про входження ОРДЛО до складу рф зараз провести неможливо –   пєсков, прессекретар кремля.

«УКРІНФОРМ»: А насправді, це ЗСУ з кожним днем порушують «плани кремля». Скоро вони замість ультиматумів благатимуть, щоб Україна сіла за стіл переговорів.

Адміністрація президента рф "попросила" редакції державних та провладних ЗМІ "не тиражувати тему 100 днів спеціальної військової операції" та "не акцентувати" увагу читачів та глядачів на тривалості війни.

«УКРІНФОРМ»: Дійсно, навіщо розказувати на всю країну про таку ганьбу, адже на початку вторгнення мова йшла про захоплення України за 3-5 днів.

роскомнагляд вимагає від «Вікіпедії» видалити статті «Бої за Харків (2022)» та «Використання фосфорних бомб у період вторгнення Росії до України». На виконання вимог інтернет-енциклопедії надали добу.

«УКРІНФОРМ»: Сучасні технології надають кожному можливість перевірити, як буде виконана ця «вказівка» беззаконної фашистської диктатури.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-