Битва за Україну. День дев’яносто восьмий

Битва за Україну. День дев’яносто восьмий

Укрінформ
На Херсонщині з боку Дніпропетровської області ЗСУ уже звільнено понад 20 населених пунктів

США оголосили про новий пакет військової допомоги обсягом 700 млн доларів, який включатиме ракетні системи залпового вогню. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто восьмий війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми не плануємо нападати на росію… Ми не воюємо на їхній території. На нашій території триває війна. Вони прийшли до нашої країни. Ми хочемо розблокувати наші міста. Для цього нам потрібні боєприпаси, які можуть сягати 100 кілометрів».

  1. Джо Байден, Президент США: «Американці підтримуватимуть український народ, тому що ми розуміємо, що свобода не буває безкоштовною... володимир путін не очікував такої єдності й сили нашої відповіді. Він помилився. Якщо він очікує, що в найближчі місяці ми здригнемося або розколемося, він також помиляється».

  1. Нед Прайс,  речник держдепу США: «Первинні завдання росії із взяття під контроль значних територій України завершилися повним провалом… Усі спроби росії встановити інституційний контроль над окупованими територіями України закінчуються провалом».

  1. Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА: «Я хотів би, щоб люди зняли рожеві … не станеться перемоги просто так миттєво завдяки якійсь там гаубиці… Ні. Воюють українці. Так, техніка приходить, але не в тих обсягах, у яких хотілося б. І постачати відразу на лінію фронту одну гаубичну батарею або дві – немає сенсу. Треба справді підготуватися для того, щоб зупинити ворога і потім уже відкидати його від наших територій».

  1. Гельґа Шмід, генеральна секретарка ОБСЄ: «Варіанти для продовження діалогу були – у тому числі через ОБСЄ. Проте росія обрала насильство. Це – не провал якоїсь міжнародної організації, а очевидний вибір однієї країни діяти всупереч своїм зобов’язанням і нормам міжнародного права».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 1 червня

  • На Слов’янському напрямку ворог наступав у напрямку Довгенького та Дібрівного, зазнав втрат та відійшов.
  • На Донецькому напрямку противник завдавав авіаційних ударів силами оперативно-тактичної авіації у районах Авдіївки, Нью-Йорка, Новоселівки, Щербаків та армійської авіації – неподалік н\п Роти, Покровське та Новоселівка.
  • ворог веде штурм в Сєвєродонецька, має частковий успіх, встановив контроль над східною частиною міста.
  • На Бахмутському напрямку противник штурмує Комишуваху, успіху не має.

Щодня на полі бою гинуть від 60 до 100 українських військовослужбовців, ще 500 отримують поранення – Володимир Зеленський, президент України.

На Херсонщині з боку Дніпропетровської області звільнено понад 20 населених пунктів - Геннадій Лагута, голова ОВА.

Війська рф споруджують інженерні позиції за 3 кілометри від державного кордону України в Брянській області - Олександр Мотузяник, речник МО

На Миколаївщині 10-15 відсотків населених пунктів залишаються окупованими. Це Снігурівка та сусідні села – Віталій Кім, голова ОВА

ЗСУ знищено:

  • на Луганщині ворожу розвідувальну машину
  • на Запоріжжі 2 ворожі боєві машини
  • на херсонському напрямку з «Корсарів» знищено 3 БТР та живу силу до 20 осіб. Також знищено 4 вагнерівців.

рашисти контролюють 70% Сєвєродонецька, частина українських військ відійшли на підготовані позиції, ше частина - продовжує бої всередині міста. Лисичанськ повністю під українським контролем – Сергій Гайдай, голова ОВА

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

російські війська вбили в Україні 243 дитини і 446 поранили.

Понад 900 тисяч українських дітей виїхали до країн ЄС – МВС

російські війська з літаків обстріляли прикордонні населені пункти Сумської області, випустивши шість ракет, дані про жертв і руйнування уточнюються – голова ОВА

На Харківщині від початку війни українські захисники взяли в полон 84 загарбників, більшість із них після допитів були обміняні на наших воїнів – прокуратура

Ситуація в областях станом на 8:00 1 червня:

  • На Донеччині ворог обстріляв із важкої артилерії селище Очеретине, є значні руйнування; росіяни здійснили авіаудар по Слов'янську: зруйновано три приватні будинки. За добу в області 4 людини загинули, 7 були поранені.
  • У Луганській області росіяни з літака атакували об’єднання "Азот", внаслідок чого стався викид отруйних речовин. Вдень ворог обстріляв завод "Пролетарій" у Лисичанську, зафіксовані пошкодження декількох приміщень. За добу 2 людей поранені.
  • На Харківщині російські війська масовано обстрілювали н/п Харківського, Ізюмського, Богодухівського та Чугуївського районів, загинули 2 людей, поранені 5.
  • На Миколаївщині тривають обстріли Широківської та Березнегуватської громади, зранку ворог обстріляв Очаків. 1 людина загинула і 1поранена.
  • На Дніпропетровщині агресор здійснив артобстріл Зеленодольської громади, що межує із Херсонщиною. Люди не постраждали.

УКРАЇНА

В Україну з візитом приїхав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який разом з міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим відкрили перше модульне у селищі Бородянка Київської області. Також в Києві відбувалися міжурядові консультації України та Польщі, підписано 8 угод про співпрацю

Президент України відзначив державними нагородами Голову Ради міністрів РП Матеуша Моравецького та віцепрем’єр-міністра Ярослава Качинського за допомогу Україні в захисті незалежності й територіальної цілісності під час російського вторгнення.

В Україні завершилося опитування про обіг вогнепальної зброї серед цивільного населення завершилося. Усього в «Дії» до нього долучилися 1 726 452 користувачів.

«УКРІНФОРМ»: 59% українців вважають, що громадяни, які відповідають вимогам закону, можуть мати пістолет та вільно носити його з собою в громадських місцях, 19% вважають, що короткоствольну зброю мати можна, але носити її з собою – ні, ще 22% – зазначають, що пістолети не повинні бути в обігу серед цивільного населення. Все йде до того, що законний пістолет в руках у законопослушної  людини стане в Україні нормою.

У Чорнобильській зоні відчуження розпочала роботу місія МАГАТЕ

«УКРІНФОРМ»: Представники МАГАТЕ перевірять об’єкти та нададуть оцінку спроможності їх безпечного функціонування після звільнення від російських загарбників.

В Україні відкриють офіс прокурора Міжнародного кримінального суду для розслідування воєнних злочинів росії - Карім Хан,  прокурор МКС

ЕКОНОМІКА

Після зняття обмежень на встановлення курсу валют 1 червня в середньому курс гривні стабілізувався: до 35-36 грн за долар і 37-38,4 грн  за євро.

«УКРІНФОРМ»: Курс поступово стабілізується і на чорному ринку: вже 5 днів поспіль він становить 34,94-35,42 грн за долар. Резюме: вільний курс – це не страшно. Поки що.

НБУ збільшив ліміти страхових виплат за "автоцивілкою" До 160 тис грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (раніше 130 тис. грн); до 320 тис грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (раніше 260 тис грн).

Кабмін встановив пільгову ціну на газ для постачальників гарячої води: з 1 червня до 31 липня ГК "Нафтогаз Трейдинг" зобов'язана продавати його за 7420 грн за 1000 кубометрів (з ПДВ).

Україна втратила 35% ВВП, прямі збитки від війни перевищують $600 мільярдів – Андрій Єрмак, глава ОП

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Сполучені Штати нададуть Україні новий пакет військової допомоги обсягом 700 млн доларів, який включатиме ракетні системи залпового вогню – Ентоні Блінкен, держсекретар США

«УКРІНФОРМ»: З великою вірогідністю він включатиме M142 HIMARS і високоточні ракети (ймовірно M30A1 або M31), здатні вражати ціль на відстані до 80 кілометрів, ПТРК Javelin, гвинтокрили - М-17, автомобільна техніка

Німеччина поставить в Україну найсучаснішу систему ФРН ППО IRIS-T, сучасний радар, який виявлятиме ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію, а також реактивні системи залпового вогню - але тільки з дальністю, яка не дотягує росії.

«УКРІНФОРМ»: Система IRIS-T SLM має дальність дії 40 кілометрів та висоти до 20 кілометрів і за її допомогою можна збивати бойові літаки, гелікоптери, крилаті ракети, реактивну артилерію, дрони, протирадіолокаційні ракети. Один комплекс може прикрите ціле місто розміром з обласний центр. Втім, не забуваємо: Німеччина любить обіцяти…

ЄС і Британія введуть заборону на страхування танкерів з російською нафтою – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Заборона щодо страхування вантажів нафти поширюватиметься на танкери, які перевозять російські вуглеводні в будь-яку точку світу. Це може підірвати зусилля рф продавати свою нафту в країни Азії, оскільки саме європейські компанії страхують більшу частину вантажів світової нафтоторгівлі.

Швейцарія заборонила Данії постачати до України БТРи Piranha III.

«УКРІНФОРМ»: Це не перше блокування зброї : у квітні Швейцарія блокувала постачання боєприпасів до німецьких зенітно-артилерійських систем, які мають бути відправлені до України.

ВОРОГ

Прессекретар президента росії пєсков заявив, що постачання американської зброї в Україну не сприяє "пробудженню у Києва бажання відновлювати мирні переговори".

«УКРІНФОРМ»: Нам треба навчитися не зертати уваги на те, що каже п’єскою і не лише він у кремлі. Для здоров’я краще…

Так звані референдуми про приєднання до Росії Донбасу, Херсонської та Запорізької областей можуть пройти протягом року - Сергій Цеков, сенатор ради федерації.

«УКРІНФОРМ»: Вже стільки раз рф намагалася провести референдуми, але буде як завжди... Український народ не здолати і ми щодня показуємо окупантам, хто є господарем на своїй землі.

російські ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) розпочали навчання із залученням автономних пускових установок стратегічних комплексів "Ярс".

В МЗС рф заявили, що будь-які постачання зброї Сполучених Штатів Україні збільшують ризики прямого зіткнення рф і США.

«УКРІНФОРМ»: Коментувати тут нема що, але є питання: а у вас самих хвате резерву для прямого зіткнення з НАТО?

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-