Битва за Україну. День дев’яносто сьомий

Битва за Україну. День дев’яносто сьомий

Укрінформ
ЗСУ знищили на сході великий підрозділ найманців приватної військової компанії «Вагнера»

В Україні з’явилось ще одне свято - 28 липня відзначатимуть День державності України. ЄС узгодив 6-ий пакет санкцій, в якому погодив часткове нафтове ембарго для рф та відключення «Сбербанку» від SWIFT. Лідери ЄС планують розглянути заявку України щодо членства на наступному саміті, запланованому в червні. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Якщо ті чи інші наші кроки, наші операції, пов’язані з деокупацією того чи іншого регіону, будуть пов’язані з десятками тисяч загиблих наших людей, то ми будемо чекати на відповідну зброю, щоб зберегти по-максимуму наших людей... Бо ці території без живих українців нам, чесно кажучи, не в пріоритеті».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Наша стратегія полягає в тому, щоб повернути все, що ми можемо, військовими засобами, а решту – дипломатичними. Нам потрібно знайти баланс між двома шляхами… Якби ми вчасно отримали зброю із Заходу, ми б уже звільнили Херсон та інші області. Час почати контрнаступ ще прийде. Ми воюємо з країною, в якій є президент, який нас ненавидить і не хоче, щоб ми існували. Ми ніколи не здамося».

  1. Зузана Чапутова, президент Словаччини:  «Сьогодні продовжуються дебати щодо того, чи надати або не надавати Україні статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Відповідь для нас і для вас зрозуміла: Україна належить до Європейського Союзу і буде його складовою»

  1. Джеральд Е. Коннолі, президент ПА НАТО: «Ми маємо зробити все, щоб допомогти Україні захистити себе, наскільки це можливо, з урахуванням запитів України щодо військової техніки. Україна має бути здатна ефективно захищатися. Ми повинні підтримувати та посилювати ефективні та довгострокові санкції, незалежно від того, як довго вони діятимуть».

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «Ми розуміємо, що відбувається на території білорусі, ми слідкуємо за заявами, які робить Лукашенко, ми усвідомлюємо загрозу, яка може існувати з цього боку. На жаль, там, окрім цього рішення, вже розташовані російські «Іскандери», і рівень загрози з того боку нам зрозумілий».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 31 травня  

  • На Слобожанському триває підготовка ворога до відновлення наступу в напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ.
  • На Донецькому напрямку противник, за підтримки вогню артилерії та мінометів, проводить штурм на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках, бої тривають.
  • Ворог намагається встановити повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити підрозділи Сил оборони, що діють на зазначеному напрямку.
  • На Південнобузькому напрямку ворог обороняється та мінує береги річки Інгулець на ділянках можливих дій наших військ.

ЗСУ знищено:

  •  на сході підрозділ найманців приватної військової компанії "Вагнера".
  • склад боєприпасів та пункт управління БпЛА.
  • інженерний підрозділ російських загарбників.

Київ будує укріплення на випадок нового штурму росіянами - КМВА

«УКРІНФОРМ»: І хоч керівництво адміністрації запевняє, що на даний час загрози наступу на столицю нема, проте треба бути готовими. Бо очевидно: поки ми повністю не виб’ємо росян з нашої землі загроза Києву зберігатиметься.

На Луганщині частина Сєвєродонецька контролюється російськими загарбниками, але вільно просуватися вони там не можуть – Сергій Гайдай, голова ОВА

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Вороги вбили в Україні 243 дитини і поранили 446.

До Спільної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів російської федерації в Україні приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина.

Внаслідок обстрілу військами рф Харківщини загинула 12-річна дитина та жінка. Російські загарбники здійснили ракетний удар по місту Слов'янськ Донецької області, унаслідок чого загинули троє людей, ще шість отримали поранення.

Ситуація в областях станом на 8:00 31 травня:

  •  у Донецькій області п’ятеро осіб загинули, 11 – поранено, у Бахмутському районі було пошкоджено аміакопровід «Тольятті-Одеса». Витік аміаку незначний, рятувальники локалізували загрозу. Внаслідок ракетних ударів по Авдіївці пошкоджено школу і житлові будинки.
  • На Луганщині у Сєвєродонецьку пошкоджено 12 будинків, у Лисичанську - 12 та заклад громадського харчування, у Гірському - 9 та дитячий садок. Також пошкоджено будинки у Тошківці, Нирковому, Вікторівці, Миколаївці. двоє людей загинули, чотири - дістали поранення.
  • У Харківській області ворог обстрілював Золочів та Чугуївський райони, 14 людей дістали поранення, троє загинули.

УКРАЇНА

День державності України відзначатимуть 28 липня - ВРУ ухвалила закон.

Президент Словаччини Зузана Чапутова приїхала з візитом до Києва і виступила у Верховній Раді України. Також пані Президент побувала в Ірпені та Бородянці та була прийнята керівництвом держави.

«УКРІНФОРМ»: Президент Словаччини стала другим главою держави, яка безпосередньо  виступила у залі ВРУ під час війни. 22 травня вперше це зробив Президент Польщі Анджей Дуда.

ВРУ звернулася до РНБО з вимогою застосування персональних санкцій проти московського патріарха Кирила та інших церковних діячів РПЦ, підтримують війну проти України.

«УКРІНФОРМ»: Під санкції, крім Кирила, потрапили митрополит Волоколамський Іларіон, протоієрей Микола Балашов, митрополит Псковський та Пороховський РПЦ Тихон, архієпископ Сиктивкарський і Комі-Зирянський Російської православної церкви Питирим,

протоієрей Владимиров Артемій Володимирович, митрофорний протоієрей Ткачов, російський православний богослов Осипов

Верховна Рада звільнила з посади уповноваженого парламенту з прав людини Людмилу Денісову.

Суд наклав арешт на рухоме та нерухоме майно, рахунки і корпоративні права групи компаній, які засновані російською нафтовою компанією "Татнефть" - ДБР

«УКРІНФОРМ»: Загалом арештовано 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів. Вартість майна буде визначена після відповідної оцінки, але орієнтовно може складати понад 2 млрд грн.

ВРУ закликає невідкладно розглянути можливість позбавлення рф статусу держави-члена ЮНЕСКО.

З 17 липня цього року набувають чинності норми, за якими паління електронних сигарет і засобів нагрівання тютюну в громадських місцях будуть заборонені.

У Київському міському центрі крові понад сім тисяч донорів здали кров від початку повномасштабної агресії рф, у середньому щодня кров здають до 100 донорів.

ЕКОНОМІКА

За більш ніж 3 місяці фінансова підтримка від союзників України вже перевищила 7 млрд доларів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

ДП «НАЕК «Енергоатом» отримав від АБ «Укргазбанк» кредит у сумі 1,5 млрд грн

В Україні діють п'ять програм міжнародних організацій щодо підтримки внутрішніх переселенців на суму понад 10 млрд гривень.

«УКРІНФОРМ»: Це програми з ООН, ЮНІСЕФ і Червоним Хрестом і передбачають виплати по 2,2-2,5 тис. гривень для найбільш вразливих категорій громадян.

Станом на 31 травня Національний банк України перерахував на потреби військових майже 16,9 млрд грн, на спецрахунку залишилося 213 млн грн.

Україна вже експортувала понад 46,9 млн тонн зернових та зернобобових, з них у травні — 1,06 млн тонн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

ЄС планує розглянути заявку України щодо членства на наступному саміті, запланованому в червні. Також ЄС готовий надати Україні ще 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги.

ЄС погодив часткове нафтове ембарго для рф та відключення «Сбербанку» від SWIFT – Шарль Мішель голова Європейської Ради

«УКРІНФОРМ»: Європа до кінця року припинить імпорт 90% нафти рф і це рішення буде коштувати кремлівському режиму від 10 до 25 млрд доларів щомісяця

Польща готова розширити власну інфраструктуру для транспортування заблокованого росією українського збіжжя на Близький Схід та країни Африки.  

Україна отримає нові партії високоточних керованих ракет MLRS, які летять на 70, а не 300 км -  Майкл Макфол, експерт з міжнародних відносин, дипломат

Європейська конфедерація фехтування усунула росіянина Станіслава Позднякова з посади президента Європейської конфедерації фехтування.

На весняній сесії Парламентської Асамблеї НАТО була ухвалена декларація із закликом до урядів країн-членів Альянсу здійснити конкретні наступні кроки щодо просування України до членства в НАТО та посилення протидії російській агресії.

ВОРОГ

путін сказав президенту Туреччини що готовий сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, що зокрема стосується вивезення зерна з українських портів.

«УКРІНФОРМ»:лавров теж сказав, що вони готові забезпечити вивіз зерна, якщо Україна розмінує узбережжя. Але всі прекрасно розуміють що це маніпуляція рф і все що їм потрібно – це наблизитись до узбережжя Одеси.

Заступник голови РБ росії медведєв заявив, що санкції б'ють по російському народу, а не керівництву рф, а також звинуватив Захід у ненависті до росіян

«УКРІНФОРМ»: Спочатку були заяви, що санкції взагалі не діють на рф, тепер керівництво країни розказує, що страдає населення, а не еліта. Це ж у звичайних росіян квартири, вілли, яхти і рахунки в Європі і США, а унітази і труси вони крали з України просто так, як сувеніри.

Санкції, що діють проти Росії, торкнулися 86,8% російських компаній.

Газпром припинив постачання газу до Нідерландів через відмову платити в рублях. Також з 1 червня зупиняє поставки газу в Данію та німецькі поставки Shell.

«УКРІНФОРМ»: Раніше монополіст припинив постачання газу до Польщі, Болгарії і Фінляндії по такій же причині. Кремль думав, що зможе шантажувати Європу газом за рублі, але сам же підштовхує до правильного рішення Європу, яка ніяк не наважиться ввести ембарго на російський газ.

Роботу на російському ринку згорнули вже 1 037 компаній, 438 – скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції, ще 590 – продовжують діяльність у росії.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-