Битва за Україну. День дев’яносто шостий

Битва за Україну. День дев’яносто шостий

Укрінформ
Українські військові 22-й раз завдали удару по складу зброї окупантів у Чорнобаївці

ЗСУ в ході вдалого наступу вибили ворога з Миколаївки Херсонської області. Нацгвардієць збив із ПЗРК «Ігла» третій (!) ворожий штурмовик Су-25, а ще українські захисники знищили унікальний російський вертоліт Мі-35МС. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто шостий війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Допомога необхідною зброєю Україні не зробить країни Заходу стороною у війні з Росією. Заяви про протилежне є маніпуляціями російських політиків, на які не слід реагувати. Ніщо не втягне вас у війну, поки ваші солдати не почнуть за вас воювати. А ми ніколи не просили, щоб ваші солдати за нас воювали. Дайте нам необхідну зброю, і ніхто у світі не буде залучений у цю війну».

  1. Катрін Колонна, міністр закордонних справ Франції: ««Зараз точаться дуже інтенсивні, запеклі бої, і тому про переговори не йдеться. Але прийде такий день, коли переговори треба буде вести… Ми будемо поруч з Україною для того щоб бути посередником, коли ці переговори знадобляться»

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ:  «Ваші жертви, як у бою, так і у навчанні, значною мірою призвели до поширення демократії по всьому світу… Україна вдячна США за допомогу в навчанні, постачанні зброї та боєприпасв, а українські захисники борються за виживання українського народу, як це робили солдати США у червні 1775 року, коли було засновано армію».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії: «… Я не маю великих очікувань, що ми досягнемо рішення (про ембарго – ред.) протягом наступних 48 годин, але ймовірно, ми зможемо зробити це у наступні дні. Мій заклик є дуже чітким до країн-членів. Ключ до успіху був та залишається незмінним – це солідарність з Україною та єдність Європейського Союзу»

  1. Руслан Стефанчук, голова ВРУ: «Отриманням статусу кандидата ми бачимо не як самоціль, а як початок, як наріжний камінь до будівництва таких державних інституцій, такої економіки, такого способу організації життя, які повною мірою відповідатимуть усім стандартам ЄС. Надання статусу кандидата також стане частиною процесу мирного врегулювання»

  1. Йоахім Гаук, екс-президент Німеччини: «Тільки успіх України повинен утримати Путіна від подальших імперських атак на сусідні європейські країни. Заходу необхідно продовжувати переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, але з позиції впевненості в собі і у своїх силах».

  1. Роберт Габек, міністр економіки Німеччини: «Після нападу Росії на Україну ми побачили, що може статися, коли Європа буде єдиною. З огляду на завтрашній саміт, будемо сподіватися, що так і буде. Але єдність вже починає руйнуватися, знову руйнуватися».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 30 травня  

  • На Слов’янському напрямку противник продовжує перегрупування для поновлення наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. У напрямку н/п Курулька здійснив спробу  штурму, успіху не мав, відійшов.
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурм в районах н/п Сєвєродонецьк, Тошківка та Устинівка, бойові дії тривають.
  • На Бахмутському напрямку продовжуються бойові дії в районах н/п Комишуваха, Новолуганське та Берестове.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог успіху не має, намагається поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки.
  • В ході вдалого наступу ЗСУ ворог зазнав втрат та відійшов з н/п Миколаївка Херсонської області.

На півдні України, на Херсонському і Запорізькому напрямках, наші захисники просунулися у середньому на 8-10 км - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ

ЗСУ 22-й раз завдали удару по складу зброї окупантів у Чорнобаївці. Нацгвардієць збив із ПЗРК "Ігла" ворожий штурмовик Су-25.Українські захисники знищили російський вертоліт Мі-35МС. Львівські десантники знищили взвод 104-го десантно-штурмового полку з Псковської області. На Ізюмському напрямку наша авіація знищила ротно-тактичну групу ворога, розбомблено склад з боєприпасами та бронетехніку.

За даними розвідки Великобританії російська армія зазнала на полі бою в Україні нищівних втрат серед своїх офіцерів середнього та молодшого рангів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Вороги вбили в Україні вже 243 дітей, понад 444 поранено.

На Донеччині військами рф пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу Тольятті – Одеса, стався витік аміаку - у зоні ураження шість населених пунктів.

Росіяни обстріляли на Луганщині авто, загинув французький журналіст – Сергій Гайдай, голова ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Перелік злочинів рф збільшується з кожним днем як проти працівників ЗМІ, так і проти цивільного населення. Полеглий іноземний журналіст – теж не перший… Вічна пам’ять.

Російський агресор завдав два ракетних удари по Одеській області. Знову влучили в автомобільно-залізничний міст через Дністровський лиман.

У Сєвєродонецьку російські загарбники розстріляли машину з двома волонтерами, зникли троє лікарів - Сергій Гайдай, голова ОВА

Ситуація в областях станом на 8:00 30 травня:

  • У Луганській області у Сєвєродонецьку та Лисичанську загинули 2 жителів, ще 5 поранені.
  • На Донеччині агресор обстрілює Бахмут, Авдіївку, Соледар, Нью-Йорк, Нетайлове, Тетянівку зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, "Градів". 3 людей загинули, 2 поранені. Пошкоджено 24 цивільні об’єкти,  на Донеччині відсутнє газопостачання.
  • У Дніпропетровській росіяни вели артобстріли Апостолівської та Зеленодольської громад. Постраждалих немає.
  • На Сумщині обстріли прикордонних територій Сумського і Шосткинського районів із РСЗВ, САУ, мінометів. Зафіксований авіаудар ракетами. Руйнувань цивільної інфраструктури і постраждалих немає.
  • У Миколаївській області війська рф обстріляли центр Нового Буга. Пошкоджені магазин, аптека та житлові будинки. Постраждали 2 людей.

УКРАЇНА

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна прибула з візитом до Києва і відвідала Бучу, зустрілась з керівництвом держави.

У Києві з 1 червня відкриють 34 комунальних садочки в різних районах міста – Віталій Кличко, мер міста.

«УКРІНФОРМ»: Відновлять свою роботу тільки ті дитсадки, в яких або поруч із якими є укриття, а підставою для прийняття дитини в садочок буде довідка від обох батьків про те, що вони працюють.

Перелік комунальних дитсадків, що відкриємо 1 червня:

Представники МАГАТЕ провели інспекцію на Рівненській атомній електростанції з метою перевірки наявності/відсутності незаявленого ядерного матеріалу.

На сьогодні переговорний процес з росією призупинено в політико-дипломатичній частині, в гуманітарній частині він працює – Михало Подоляк, радник керівника ОП

Близько 60% громадян, які залишили Україну, вже повернулися назад – Віктор Андрусів, радник голови МВС

«УКРІНФОРМ»: З початку повномасштабного вторгнення росії Україну покинули понад 5,5 млн осіб. Те, що наші повертаються, багато про що свідчить. Але основне: дома завжди краще!

У Софійському соборі знайшли мощі київського митрополита Рафаїла Заборовського, які вважалися знищеними радянською владою.

Міністерство охорони здоров'я України наразі фіксує приблизно 4 тисячі випадків на тиждень захворювання на коронавірус.

ЕКОНОМІКА

Влада Києва виділяє 600 мільйонів для відновлення пошкоджених  ворожими обстрілами будівель.

«УКРІНФОРМ»: 200 млн.грн пообіцяв надати уряд. У столиці внаслідок російської агресії пошкоджено 390 будівель, серед яких 222 багатоквартирні будинки, 75 закладів освіти, 17 закладів охорони здоров’я та 11 закладів культури.

НБУ перерахував на потреби військових майже 16,9 млрд грн, на спецрахунку залишилося 175 млн грн

За час дії воєнного стану в межах державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» укладено 7 654 кредитних договори на загальну суму в 28,29 млрд гривень.

В Україні через війну не працює 35% економіки, а 17% бізнесу більше не існує – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

Аграрії Вінницької області готові експортувати близько 1,75 млн тонн зерна, яке зберігається на елеваторах.

Харківська ТЕЦ-5 1 червня зупиняє роботу і планує законсервувати обладнання, оскільки не може сплачувати за газ за запропонованою ціною.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент США Джо Байден заявив, що його адміністрація не планує постачати Україні ракети великої дальності для потенційного ураження території росії.

«УКРІНФОРМ»: РСЗВ MLRS M270 може стріляти різними боєприпасами і на різну відстань: найсучасніші здатні вражати цілі на відстані до 300 км, а а інші - близько 70 км. Для України важливо отримати ті, що стріляють до 70 км і рішення про їх постачання Білий дім повинен оголосити на цьому тижні. І хоч частина "колективного путіна" медвєдєв уже сказав, що вони вітають це розумне рішення, то рано радіють – крапки в цьому питанні ще не поставлено.

Словаччина передасть Україні 8 самохідних гаубиць Zuzana 2 - Ярослав Надь, міністр оборони Словаччини.

Польща дасть згоду стати державою-гарантом безпеки України після закінчення війни – Анджей Дуда, Президент Польщі

«УКРІНФОРМ»: Польща стала першою країною, яка на рівні президента підтвердила про готовність стати державою-гарантом безпеки України. Раніше Зеленський говорив, що готовність стати гарантами безпеки України демонструють Велика Британія, США, Італія й Туреччина, але остаточної відповіді ще ні від кого немає.

Німеччина заморозила активи олігархів московії та інших осіб із списку санкцій ЄС на суму близько 143 мільйонів євро

Офіс міжнародного фонду з відбудови України, який створюється під егідою ООН, має розміщуватися у Варшаві - Яцек Сасін, віцепрем’єр-міністр Польщі, міністр державних активів РП

ВОРОГ

Глава МЗС росії лавров заявив, що "Франція грає одну з ініціативних ролей у розпалюванні неонацизму в Україні".

«УКРІНФОРМ»: Навряд чи і після таких заяв лідеру Франції перехочеться «зберігати лице путіну» і він нарешті усвідомить, що з диктатором не варто вести розмови. Завдання цивілізованого світу №1 – нанесення жорстокої поразки російському нацизму.

Посольство Данії в рф призупиняє процес прийому заяв на отримання короткострокових віз та дозволів на проживання в Данію, крім офіційних візитів.

Запаси дорогоцінних металів у російських банках скоротилися на 20% за два місяці

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-