Битва за Україну. День дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День дев’яносто п’ятий

Укрінформ
ЗСУ ведуть контрнаступальні дії на всіх напрямках, де це можливо і необхідно

росіян відкинуто від траси Лисичанськ-Бахмут та з Тошківки. На Херсонщині українські бійці знищили ворожий «Тайфун» із особовим складом противника. Президент України відвідав передову на Харківщині і вручив нагороди воїнам ЗСУ. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто п’ятий війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «У цій війні окупанти намагаються вичавити хоча б якийсь результат для себе. Але їм уже давно слід зрозуміти, що ми будемо захищати свою землю до останнього. У них немає жодних шансів. Ми будемо боротись і обов’язково переможемо».

  1. Олена Зеленська, перша леді України: «Тобі вже так багато років… Коли ж випаде пожити спокійно? «Пережив усі ті війни, переживу й цю. Пережив тих ворогів, переживу й цих», – усміхаєшся ти. І ось – твій День. Навіть під час війни ти зустрічаєш його квітами й каштанами. Як тебе не любити, Києве наш?».

  1. Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента: «Два диких російських ґвалти: «скасуйте санкції!» і «на колінах благаємо: не давайте українцям MLRS!» – прямий доказ крайньої ефективності саме цих двох кроків...».

  1. Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви: «Україна затримує російських агресорів… Майбутній саміт НАТО в Мадриді в червні стане гарною можливістю показати, що ми готові змінюватися і адаптуватися до нової реальності. Росія хотіла б, щоб ми були розділені, але саме наша єдність має стати найсильнішою зброєю».

  1. Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України: «Кількість цивільних жертв у десятки разів перевищує жертви серед військових. Це доводить те, що російська армія і росія воює з цивільним населенням України, а не з нашими Збройними силами».

БОЙОВІ ДІЇ

 

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 29 травня  

- ворог 10 разів обстріляв прикордоння Чернігівщини та Сумщини зі своєї території - загалом 33 вибухи.

- На Харківському напрямку ворог задіяв для обстрілів ствольну та реактивну артилерію. Завдано авіаційного удару по н/п Прудянка.

- На Слов’янському напрямку противник декілька разів  н/п Велика Комишуваха, Довгеньке та Вірнопілля. Окупанти вели активні бойові дії на Сєверодонецькому, Бахмутському та Курахівському напрямках.

- На Бахмутському напрямку ворог райони н/п Комишуваха, Доломітне та Нью-Йорк. Завдав авіаційного удару у районах н/п Берестове, Покровське, Верхнєкам’янське, Врубівка та Соледар.

- На Авдіївському і Курахівському напрямках ворог здійснює обстріли вздовж лінії зіткнення.

- На Криворізькому напрямку окупанти обстрілювали н/п Трудолюбівка, Мала Шестерня, Добрянка, Князівка, Токареве та ін.

- На Миколаївському напрямку в районі Старої Богданівки ворог застосував ударний безпілотний літальний апарат.

На Херсонщині українські бійці знищили ворожий КамАЗ «Тайфун» із особовим складом противника.

Володимир Зеленський відвідав передову на Харківщині і вручив нагороди воїнам ЗСУ.

Контрнаступ ЗСУ триває на всіх напрямках, де це можливо та необхідно. ЗСУ відкинули росіян від траси Лисичанськ-Бахмут, а також ворога вибили з Тошківки.

Українські захисники ліквідували командира парашутно-десантної роти РФ  капітана Олександра Вигуляра - СтратКом ЗСУ. Раніше було знищено співробітника пресслужби МО рф полковника Володимира Іванова.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Ситуація в областях станом на 8:00 29 травня:

- У Лисичанську снаряд влучив в багатоповерхівку, авіаударом зруйновано кінотеатр «Дружба», зазнали пошкоджень 22 будинки, 2 загиблих, 4 поранених.

- на Донеччині відсутній газ, частково відсутні вода і електрика. Обстріли по всій лінії фронту.

- Ворог вчергове обстріляв житлові квартали Миколаєва, 1 людина загинула, 7 поранено.

- На Сумщині внаслідок авіаудару рф поранена жінка, пошкоджені церква і дитсадок.

Масові вбивства росіянами  жителів України є геноцидом - міжнародне юридичне дослідження.

У Маріуполі загарбники вантажать крадений метал на російське судно.

УКРАЇНА

На площах багатьох міст світу відбудеться трансляція благодійного телемарафону Save Ukraine - #StopWar.

В Україні закрили 1000 пунктів COVID-вакцинації з міркувань безпеки – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: Вакцинація триває, за тиждень проводиться 50-60 тис. щеплень. Використовуються дві вакцини - CoronaVac і Pfizer. Moderna та AstraZeneca у країні немає бо її вистачає для перших двох.

У День захисту дітей, 1 червня, Міносвіти запрошує усіх школярів на Всеукраїнський інтерактивний онлайн-урок із мінної безпеки.

«УКРІНФОРМ»: Для учнів 1–4 класів урок пройде об 11:00. Реєстрація за посиланням. Для учнів 5–11 класів урок пройде о 13:00. Реєстрація. Урок відбудеться на платформі Zoom і триватиме 40 хв.

Українці візьмуть участь у молитві за мир, яку очолить Папа Римський Франциск 31 травня.

«УКРІНФОРМ»: Ватиканські медіа організовують трансляції з коментарем українською мовою. Отож, можна слідкувати на порталі VaticanNews, на каналі Youtube та у радіоефірі на короткій хвилі 31-го метра частотою 9705 кГц. Початок о 19:00 за київським часом.

Український фехтувальник Володимир Станкевич виграв «золото» етапу Кубка світу у Тбілісі. Веслувальники здобули два «золота» на Кубку світу в Польщі. Важкоатлетка Анна Рикун стала чемпіонкою світу та встановила світовий рекорд з класичного жиму лежачи серед жінок на чемпіонаті світу в Алмати, Казахстан.

»РМ»

ЕКОНОМІКА

Через війну приблизно 35% економіки України сьогодні не працює - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

На Кіровоградщині ячменю, гороху та ріпаку посадили більше, ніж торік - Валерій Фурманов, голова департаменту АПК Кіровоградської ОВА.

Понад 600 підприємств завершили переїзд з регіонів, де тривають бойові дії, 390 з них уже відновили роботу – Мінекономіки.

Кабмін схвалив зміни до Митного кодексу, що мають пришвидшити оформлення товарів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Вільнюсі відбувається щорічне засідання ПА НАТО (29-30 травня).

«УКРІНФОРМ»: Міністр оборони Олексій Резніков закликав цивілізований світ визнати Росію державою-терористкою, а Парламентську асамблею НАТО – проявити лідерство та зупинити російську пропаганду.

В угорському МЗС назвали неприйнятною українську заяву про те, що "з нафтопроводом "Дружба", по якому нафта надходить до Угорщини, може статися все, що завгодно".

«УКРІНФОРМ»: Радниця міністра енергетики України і ексзаступниця глави МЗС Олена Зеркаль вважає, що нафтопровід «Дружба»  міг би стати інструментом впливу України на Угорщину. Все стабільно: Позиція Угорщини не дає ЄС ввести ембарго на імпорт російської нафти. Ганьба…

Польща надасть Україні 18 самохідних гаубиць САУ Krab.

«УКРІНФОРМ»: Самохідна гаубиця калібру 155 мм, має дальність стрільби до 40 км, скорострільність у 6 пострілів/хв. Польська сторона вже провела відповідне навчання 100 українських військовослужбовців.

США відправляють в Україну ще одну партію далекобійних гаубиць М777.

«УКРІНФОРМ»: Переважна більшість гаубиць – на передовій. 14 травня повідомлялося, що поставили в Україну вже 89 із 90 гаубиць, а 19 травня США анонсували передачу ще 18.

Президент США Джо Байден підписав указ, яким затвердив скасування мита на сталь з України на один рік.

Алла Роєнко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-