Битва за Україну. День дев’яносто другий

Битва за Україну. День дев’яносто другий

Укрінформ
Українські військові знищили блокпост російських окупантів, які намагалися закріпитися на трасі Лисичанськ-Бахмут і повністю її контролюють

росія провалила операції елітних підрозділів в Україні зі значними втратами, повідомила британська розвідка. На сході війська рф штурмують українські позиції одночасно на кількох напрямках. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 8 ЦИТАТ

  1. Валерій Залужний,  Головнокомандувач ЗСУ: «Нам дуже важко, але ми стоїмо. Ми боремося за кожну ділянку фронту, за кожний населений пункт. Вибивати ворога з нашої землі нам допомагає західне озброєння і техніка. Ми вдячні за надану міжнародну технічну допомогу. Водночас, ми дуже потребуємо зразків озброєння, які дадуть можливість уражати противника на великій відстані. І з цим не можна зволікати, адже ціна затримки вимірюється життями людей, які собою захистили світ від рашизму».

  1. Ліз Трасс, міністр закордонних справ Великої Британії: «російську агресію не можна умиротворити. Її треба зустріти силою…Захід має засвоїти уроки історії після того, як путіну пішли на поступки, а він вторгся до Грузії, Криму та Донбасу. Ми маємо бути невблаганними і добиватися перемоги України за допомогою військової допомоги та санкцій. Зараз ми не можемо прибрати ногу з педалі акселератора».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Ми погоджуємося, що припинення вогню необхідне, але я даю вам 100%, що коли росія погодиться на припинення вогню, це буде той момент, коли вона буде за крок від поразки у війні. І вони погодяться на припинення вогню з єдиною метою – врятуватися від поразки у війні. А до того війна триватиме».

  1. Александер Шалленберг, міністр закордонних справ Австрії: «На цьому етапі росія прагне досягти успіху на полі бою та створити нові реалії військовими засобами, особливо на півдні та сході України. Я дуже сумніваюся, що зараз москва готова дати дипломатії серйозний шанс».

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Наша позиція є абсолютно чіткою: путін не повинен виграти цю війну. І я впевнений, що він її не виграє».»

  1. Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії в Україні: «Українці мають самі вирішувати майбутнє своєї країни і вони не схильні поступатися частиною своєї суверенної території»

  1. Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні: «Російським окупаційним військам довелося відмовитися від усіх ідей «референдуму» на Херсонщині через відсутність будь-якої підтримки. Чому вони думають, що нині запланована «паспортизація» буде сприйнята краще?»

  1. Франк-Вальтер Штайнмаєр, Президент Німеччини: «Пане Путін, припиніть страждання та руйнування в Україні! Виведіть свої війська! І не відмовляйтеся від прямих та серйозних переговорів з президентом Зеленським!»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 26 травня

  • На Слов’янському напрямку за підтримки артилерії ворог наступав у напрямку н/п Богородичне, успіху не мав, відійшов на позиції, що займав раніше.
  • На Лиманському напрямку противник зосереджував зусилля на вогневому ураженні наших підрозділів в районах Озерного та південніше населеного пункту Лиман.
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник наступає у напрямках н/п Сєвєродонецьк та Борівське. Успіху не має. У напрямку н/пУстинівка має частковий успіх. З метою недопущення маневру наших військ завдає ударів по мостових переправах.
  • На Бахмутському напрямку ворог наступає у напрямках н/п Комишуваха, Берестове та Білогорівка, успіху не має, зазнав втрат та відійшов. У напрямках Покровського та Клинового ворог має частковий успіх, оволодів н/п Мідна Руда.
  • На Авдіївському напрямку ворог намагався поновити наступ, успіху не має.
  • Виявлено проведення інженерними підрозділами окупантів мінування узбережжя Каховського водосховища.

На території Бєлгородської та Воронезької областей противник продовжує підготовку резервів, поповнює запаси з метою подальшого відновлення наступу - Генштаб

Війська рф намагалися просунутися до Миколаєва, але отримали відсіч і відійшли – ОК «Південь»

Українські військові ліквідували до 7 рашистів та знищили БМП-2. ЗСУ збили два російські безпілотники «Орлан» у Харківській області.  Українські військові знищили блокпост російських окупантів, які намагалися закріпитися на трасі Лисичанськ-Бахмут.

Росія провалила операції елітних підрозділів в Україні зі значними втратами - розвідка Британії

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 240 дітей та понад 436 отримали поранення.

Окупанти обстріляли центр Харкова: 7 людей загинуло, 17 постраждало – ОВА.

У Києві агресор убив 120 киян, понад 300 дістали поранення, 16 дітей потрапили у критичному стані в лікарні, 4 з них померли – Віталій Кличео, мер Києва.

Литовські фахівці почали допомагати українським колегам документувати злочини РФ та розміновувати територію.

АТ «Укрзалізниця» щодня витрачає 100 літрів пального на один вагон-рефрижератор з тілами російських військовослужбовців.

Ситуація в областях станом на 8:00 26 травня:

  • На Луганщині внаслідок спроб штурму ворогом Сєвєродонецька та Лисичанська зруйновано науково-виробниче об'єднання "Імпульс" та багато цивільної інфраструктури, 3 людини загинуло.
  • На Донеччині через обстріли 4 людей загинули і 12 були поранені. У Мар'їнці росіяни застосували запалювальні снаряди, масштаби пожеж уточнюються.
  • Миколаївська область: обстріли Миколаївського та Баштанського районів, пошкоджені об’єкти інфраструктури, 2 людини загинули і 2 отримали поранення.
  • У Харківській області обстріли Балаклії Ізюмського району, 8 людей поранені, серед них одна дитина, 2 людей загинули. Також росіяни обстріляли Циркуни та Слобожанське Чугуївського району, 2 людей поранені.

УКРАЇНА

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін прибула з візитом до України. Гостя відвідала Ірпінь і Бучу, була прийнята керівництвом України.

Радниця міністра енергетики України і ексзаступниця глави МЗС Олена Зеркаль вважає, що нафтопровід "Дружба" міг би стати інструментом впливу України на Угорщину.

Київська міська прокуратура спільно зі СБУ вилучили російські мінеральні добрива на 150 млн грн. ДБР заарештувало майно білоруської компанії на 20 млн доларів.

Президент Зеленський у відповідь га петицію, яка зібрала 25 тисяч підписів, підтримав посилення режиму контролю за в’їздом громадян російської федерації в Україну й доручив прем’єр-міністру опрацювати це питання

»РМ»

ЕКОНОМІКА

За 3 місяці повномасштабної війни НБУ "надрукував" вже 120 мільярдів гривень

НБУ перерахував на потреби військових майже 16,9 млрд грн, на спеціальному рахунку станом на 26 травня залишилося майже 107 млн грн.

ТОВ «Оператор ГТС України» домовилося з угорським оператором FGSZ про імпорт природного газу в Україну до 31 березня 2023 року.

Українські сільгоспвиробники станом на 25 травня залучили для проведення посівної кампанії 31,49 млрд грн кредитів.

Міжнародні резерви України на початок травня становили близько $27 мільярдів – Нацбанк

Загальна сума вкладів фізичних осіб у банках-учасниках ФГВФО станом на 1 травня становила 840,9 мільярда гривень, в тому числі й з вкладами АТ «Ощадбанк».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Зеленський виступив перед парламентом Латвії і наголосив на необхідності ухвалення шостого пакета санкцій ЄС проти російської федерації, включно з нафтовим ембарго, та підготовки сьомого пакета з іще потужнішими обмеженнями.

Рада ЄС ухвалила нові правила діяльності європейського агентства Євроюст (Eurojust), які дозволяють цій установі накопичувати, опрацьовувати та зберігати свідчення й докази воєнних злочинів, скоєних в ході військового вторгнення російської федерації в Україну.

Всесвітній економічний форум у Давосі організує поїздку до Києва представників провідних компаній та експертів для вивчення проєктів відновлення та інвестиційних можливостей.

Євросоюз заморозив активи російського центробанку на €23 мільярди

Італія, Угорщина та Кіпр хочуть, аби Україна вела з рф мирні переговори – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Україна і українці чітко завили, що ніколи не поступляться своєю територією. Дивна упертість з очевидним «власним інтересом». В Угорщини і Кіпру, зокрема.

Ізраїль відхилив прохання США дозволити Берліну постачати Україні протитанкові ракети, вироблені в Німеччині за ізраїльською технологією та ліцензією.

«УКРІНФОРМ»: Не хочуть провокувати  росію на несприятливі для Ізраїлю кроки в Сирії. Знову: спочатку власний інтерес. Всі так роблять. І ми робитимемо.

США не знімуть санкції з Росії в обмін на доступ до українських портів - Нед Прайс, офіційний представник Держдепартаменту США

США разом з ЄС і Великою Британією створили консультативну групу щодо розслідування звірств рф в Україні.

ВОРОГ

Москва чекає від Києва прийняття своїх вимог, включаючи претензії Росії на захоплені території - дмитро пєсков, речник президента рф.

«УКРІНФОРМ»: Цього москва не дочекається, але точно дочекається того, що Україна поверне собі Крим і Донбас і гнатиме русню з ганьбою, аж до кремля!

лукашенко хоче негайно створити Південне оперативне командування поблизу українського кордону.

«УКРІНФОРМ»: Найнеприємніше тут це те, що доведеться відтягувати сили, аби контролювати ситуацію.

Річна інфляція у Росії у квітні досягла 17,8%

У рф пропонують створити свій "Оскар" і назвати його "євразійським"

«УКРІНФОРМ»: Раніше співачка ротом доліна пропонувала створити в рф своє «Євробачення», тепер от - взялися за «Оскар». Ну, це як дисковий телефон в якості «імпортозаміщення»...

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-