Битва за Україну. День вісімдесят шостий

Битва за Україну. День вісімдесят шостий

Укрінформ
В Київській області повністю завершене розмінування доріг

Група G7 надасть Україні 19,8 млрд доларів для підтримки економіки. З 21 травня НБУ скасовує обмеження для банків на продаж іноземної валюти. На Житомирщині відкрили рух тимчасовим мостом на трасі М-07 Київ - Ковель – Ягодин. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Україна буде визначати, що де і коли закінчиться. Це наша земля. Повторюю, ми воюємо, але ми також готові до переговорів. Ми вдячні партнерам за всю допомогу, але жоден партнер не має ані морального, ані політичного права ламати нас, змушуючи до будь-яких поступок».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ:  «Нам вдалося відібрати у противника  стратегічну ініціативу, завдати критичних втрат, змусити відмовитися від головної мети - захоплення Києва».

  1. Анджей Дуда, Президент Польщі: «Я хотів би, щоб вона (війна – ред.) закінчилася тим, що Україна поверне усі свої території в межах міжнародно визнаних кордонів. Це дуже важливо для мене, для безпеки Польщі і для майбутнього, тому що у політичному значенні це означало би перемогу України у війні».

  1. Кирило Буданов, начальник ГУР МО України: «Я не знаю жодних кордонів, крім кордонів 1991 року. Хто може змусити Україну заморозити конфлікт? Це війна всіх українців, і якщо хтось у світі думає, що може диктувати Україні умови, за яких вона може або не може захищатися, то він серйозно помиляється… путін в абсолютному глухому куті. Він не може зупинити війну і не може її виграти».

  1. Ден Райс, спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ, ветеран армії США: «Я думаю, що битва під Києвом увійде в підручники з військової історії… Зараз українські військові можуть дати НАТО більше, ніж НАТО може дати їм, Альянс може хіба що давати їм зброю».

  1. Марія Пейчинович-Буріч, генеральний секретар РЄ: «Звірства Росії та її армії в Україні підтверджують, що рішення про виключення Росії із Ради Європи було правильним».

  1. Бен Годжес, колишній командувач Сухопутних сил США у Європі: «З  такими боями, втратами амуніції та військових, думаю, що під кінець літа - кінець серпня, початок вересня - російські сили занепадуть та Україна матиме достатній потенціал для початку контрнаступу… потрібно розбити зс рф на полі бою, тому не можна гальмувати у наданні Україні допомоги та ресурсів, які їй потрібні»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 20 травня

  • на Слов’янському напрямку ворог обстрілював з артилерії позиції наших військ на південь та південний захід від м.Ізюм. В районі н.п Яремівка ворог намагається навести понтонну переправу через річку Сіверський Донець.
  • На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається оволодіти новими рубежами у районі н.п Попасна, успіху не має.
  • На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії та штурмової авіації, ворог наступав у напрямку н.п Новомихайлівка (10 км на південь від Мар’їнки), успіху не мав.
  • у районі н.п Чорнобаївка противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки.

Загарбники намагаються оточити українських військових у районі Лисичанська і Сєвєродонецька – Олександр Мотузяник, речник МОУ

В акваторії Чорного моря у готовності до застосування перебуває два кораблі із сумарним залпом до 16 КРМБ типу "Калибр" - Олександр Мотузяник, речник МОУ

Львівські десантники знищили три бойові броньовані машини військових РФ. В результаті атак ЗСУ знищено черговий склад боєприпасів на Херсонщині, два танки Т-72,   самохідна артустановка та гаубиця, дві реактивні системи залпового вогню "Град" та зенітно-ракетний комплекс "ТОР", броньована та автотехніка, а також 40 окупантів.

 «Вище військове керівництво дало наказ про збереження життя та здоров’я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони міста. Попри важкі бої, кругову оборону та відсутність постачання, ми постійно наголошували на трьох найважливіших для нас умовах, а саме: цивільні, поранені та загиблі. Цивільних вдалося евакуювати, важкопоранені отримали необхідну допомогу, та їх вдалося евакуювати з подальшим обміном та доставкою на територію, підконтрольну Україні. Щодо загиблих героїв процес триває» - Денис Прокопенко, командир полку "Азов":

Житомирщина укріплює ділянку українсько-білоруського кордону, що проходить територією області - Сергій Сухомлин, міський голова Житомира

В росії вже підтверджують втрати живої сили і техніки в районі острова Зміїний

«УКРІНФОРМ»: Це сталося лише після того, як в рф почали ховати убитих моряків, правда росіяни не говорять про їх кількість...

В Україні з початку повномасштабної війни загинули 11 добровольців з Грузії. У боях за Харківщину загинув віцечемпіон Європи та чемпіон України зі спортивного орієнтування Олег Ленюк. Вічна пам’ять і Слава полеглим Героям.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Вороги вбили в Україні 232 дитини, ще понад 427 дітей поранені.

Наслідки ракетних ударів

  • по Малину Житомирської області були випущені 3 ракети, 3 людини поранено, пошкоджено об’єкт інфраструктури та близько 100 будинків
  • внаслідок удару по Лубнах Полтавської області пошкоджено об’єкт інфраструктури, постраждалих нема.
  • по Одещині нанесено удар по об’єкту інфраструктури,виникла пожежа
  • по центру міста Лозова Харківської області, поранено 7 людей, серед яких дитина. Зруйновано Будинок культури.

Ситуація в областях на 8 ранку 20 травня:

  • на Луганщині через обстріли за добу 12 осіб загинули в Сєвєродонецьку, ще один – у Гірській громаді.
  • на Донеччині обстріляно танками, артилерією, "Градами", авіацією 13 н/п. Місто Бахмут протягом минулої доби чотири рази зазнавало авіаційних ракетних обстрілів. За добу по області – п’ятеро загиблих, шестеро поранених цивільних.

УКРАЇНА

Повністю завершене розмінування доріг Київської області, електропостачання цього регіону відновлене на 100% - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

Чернівецька облрада офіційно припинила діяльність фракції ОПЗЖ

Припинено дію угоди між урядами України та рф про медичне страхування

Львівський апеляційний суд залишив Медведчука під вартою

«УКРІНФОРМ»: 16 квітня Медведчуку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення розміру застави. Адвокати подали апеляцію, але суд залишив вирок без змін.

Україна почне надавати громадянам компенсації за втрачене або пошкоджене житло внаслідок бойових дій, не чекаючи репарацій від російської федерації - Олена Шуляк,

голова політичної партії "Слуга народу

На Житомирщині відкрили рух тимчасовим мостом на трасі М-07 Київ - Ковель - Ягодин.

З 21 травня НБУ скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту – дотепер він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

«УКРІНФОРМ»: Відповідальний момент. Бо це тест на здатність держави регулювати валюту ринковими методами. А по-друге – ще один тест – українців перевірятимуть на стресостійкість.

ЕКОНОМІКА

ЄС перерахував Україні новий транш макрофінансової допомоги обсягом 600 млн євро

З початку війни Україна отримала $5,6 мільярда від міжнародних партнерів - НБУ

На Вінниччині через посуху очікується зменшення врожаю сільськогосподарських продовольчих культур на 10-12%. На Миколаївщині сільгосппідприємства засіяли ярими зерновими до 86% запланованих площ.

Українська енергетична біржа готова відкрити окремий напрямок проведення аукціонів з продажу електричної енергії для подальшого експорту.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Група G7 надасть Україні 19,8 млрд доларів для підтримки економіки під час російського вторгнення.

42 держави стали на бік України у справі проти рф у Міжнародному суді ООН та оголосили про намір приєднатися до нашого позову – Володимир Зеленський, Президент України.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер залишив посаду голови ради директорів російської державної компанії "роснєфть".

«Укрінформ»: Пізно, пане Шредер… Некролог Ви собі уже зіпсували. І живіть тепер довго – з усвідомленням цього факту.

Канада заборонила експорт та імпорт предметів розкошу з та до рф, а також наклала особисті санкції ще на 14 російських олігархів

Німеччина поставить Києву перші зенітні установки Gepard у липні

Німеччина спрямує на допомогу Україні один мільярд євро з державного бюджету як грант, а не кредит. Європейський банк реконструкції та розвитку надасть НАК "Нафтогаз України" кредит у розмірі 300 млн євро на закупівлю газу. Японія надасть два мільйони євро на безпеку українських АЕС. Регіон Іль-де-Франс (Паризький регіон) ухвалив рішення про виділення €1,1 мільйона на проєкти з підтримки України та розвиток співпраці з Київською і Чернігівською областями.

Українська електроенергія може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу і полегшити завершення переходу на відновлювані джерела енергії - Микита Вишневський, директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго»

Президент України Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною року за версією читачів американського видання Time.

ВОРОГ

путін заявив, що проти росії в інформаційному просторі ведеться повномасштабна війна та доручив розробити держсистему захисту інформації.

Член російської делегації у переговорах з Україною Леонід Слуцький не виключив відновлення переговорів, але стверджує, що це залежить від Києва.

«УКРІНФОРМ»: За останні дні це вже не перший їхній чиновник, який говорить про подібне. Чи зрозуміли там, шо Україна не буде вестись на їхні ультиматуми? Навряд…

рф з 21 травня зупиняє поставки газу до Фінляндії

«УКРІНФОРМ»: Поставки зупиняються через те, що країна не пішла на ультиматум кремля і відмовилась платити за російський газ рублями. Раніше через таку ж причину рф зупинила поставки газу до Польщі та Болгарії. Чи зашкодило це країнам? Ні. А росії? Схоже їй уже однаково…

Міністр оборони рф шойгу запевнив, що найближчим часом рф окупує всю Луганщину, а також сформує нові військові частини на заході країни у відповідь на намір Швеції та Фінляндії вступити до НАТО.

«УКРІНФОРМ»: Як завжди, «великі плани», але на ділі все виходить по іншому. Луганщина, як і вся Україна була, є і буде українською, а вас ганебних окупантів ЗСУ женуть і будуть гнати до останнього москаля. Про Швецію і Фінляндію.  А з кого вони формуватимуть ті «нові військові частини»? А зброю для них, де візьмуть?

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-