Битва за Україну. День вісімдесят четвертий

Битва за Україну. День вісімдесят четвертий

Укрінформ
ЗСУ звільнили на Харківщині населений пункт Дементіївка та знищили командний пункт бригади морської піхоти Чорноморського флоту

Європейська Комісія планує надати Україні макрофінансову допомогу в обсязі 9 мільярдів євро, а також  запропонувала створити механізм програми "Відбудувати Україну". Президент України вніс до Верховної Ради два законопроекти - про продовження строку дії воєнного стану та про продовження проведення загальної мобілізації. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 8 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «1944-го року, виселяючи кримських татар з їхньої землі, тодішні кати народу були впевнені, що ніхто із переселених не повернеться додому, в Крим. Зараз, намагаючись окупувати Україну і зруйнувати наше життя, теперішні кати народу також були впевнені, що у них все вийде і що ми нібито не витримаємо. А ми витримали. І боремось, щоб повернутись в кожний куточок нашого дому. І повертаємось».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Україна бореться не лише за своє, а й за майбутнє і свободу Європи. Україна заслуговує на індивідуальний підхід, заснований на заслугах, коли йдеться про надання їй статусу кандидата в ЄС».

  1. Руслан Стефанчук, голова ВРУ: «…Маємо пам’ятати про страшну трагедію кримськотатарського народу, вшанувати пам'ять жертв геноциду та прискорити настання того дня, коли кримські татари та українці повернуться до рідних домівок… Крим - це Україна, а «руський мір» маршрут уже знає».

  1. Ліз Трасс, міністр закордонних справ Великобританії: «Ми відкриті до ідеї створення трибуналу, ми зараз її розглядаємо, але ми хочемо найефективнішого способу переслідування тих людей, які вчинили ці жахливі військові злочини... Якщо трибунал допоможе це зробити, то Велика Британія безперечно розглядає можливість його підтримки».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «…росія не лише цинічно ставиться до кризи голоду на глобальному Півдні, вона використовує голод як зброю, щоб вимагати вірності»

  1. Нед Прайс, речник Держдепу США: «Україна сама має визначати, як завершити війну, яку проти неї розв'язала росія, при цьому США роблять усе, аби українці успішно реалізували свої цілі».

  1. Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії в Україні: «Ми пам’ятаємо тисячі невинних, які загинули і постраждали від Радянського Союзу. Сьогодні історія повторюється, оскільки кримські татари все ще не можуть мирно жити на батьківщині своїх предків, натомість стикаючись із постійними репресіями, депортацією та знищенням своєї культури та ідентичності».

  1. Ільмі Умеров, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишній політв'язень: «Усунення путіна не вплине на це питання (повернення Криму – ред.), оскільки замість нього прийде другий путін, тому потрібно боротися не з ним, а за системні та всеосяжні санкції проти росії і посилення військової могутності нашої країни. Тільки це зможе змусити росію повернути захоплені території та відновлювати зруйноване війною».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 18 травня

  • На Харківщині завдяки наступу наших військ звільнено н/п Дементіївка. Противник веде наступ в районі н/п Тернова.
  • На Слов’янському напрямку окупанти, за підтримки артилерії, вели бойові дії в районі Довгенького, успіху не мали, зазнали втрат.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог здійснив штурм в районі п/п Нижнє, успіху не має.
  • На Бахмутському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. В районі н/п Катеринівка штурм окупантів успіху не має.
  • На Авдіївському напрямку ворог наступав в районі н/п Новоселівка, зазнав втрат, відступив. Штурмові дії окупантів поблизу н/п Новобахмутівка та Веселе були безуспішними.
  • На Курахівському напрямку противник наступав в районі н/п Побєда, успіху не мав.

Артилерія ЗСУ знищила командний пункт бригади морської піхоти Чорноморського флоту: 3 загиблих та 14 поранених офіцерів командного складу бригади. Українські військові збили російський військовий літак. Українські десантники знищили ворожий БПЛА ZALA 421-08, призначений для спостереження та коригування вогню.

Мелітопольські партизани підірвали бронепоїзд російських окупантів, пошкоджено залізничне полотно і техніка. Кількість ліквідованих рашистів уточнюється. Також мелітопольські партизани ліквідували російських військових високого рангу. Окупанти цю ситуацію намагаються приховати.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Російські війська вбили в Україні 229 дітей, кількість поранених зросла до 424.

Через бомбардування російськими загарбниками меткомбінату «Азовсталь» є загроза повного вимирання Азовського моря з огляду на можливе пошкодження технічної споруди, яка стримує концентрований розчин сірководню.

російські війська 17 травня, біля с.Давидів Брід на Херсонщині розстріляли з "Градів" колону цивільних автомобілів, убивши щонайменше трьох людей.

Наслідки ракетних ударів:

  • 2 удари по Дніпру: одну ракету збила ППО, уламки впали на приватне подвір'я, інша ракета влучила в об'єкт транспортної інфраструктури - він зруйнований. 3 людини отримали поранення
  • у Миколаєві внаслідок ракетного обстрілу - пожежа приватного будинку в Інгульському районі. Відомо щонайменше про одного постраждалого.
  • по Одещині нанесено черговий ракетний удар з акваторії Чорного моря, суттєвих руйнувань та постраждалих нема

Ситуація в областях на 8 ранку 18 травня:

  • На Луганщині воррг обстріляв підприємство "Азот"; 15 артилерійських атак здійснинопо Сєвєродонецьку, руйнувань зазнали 12 багатоповерхівок. По селах Попаснянської громади завдано ракетно-бомбових ударів літаками Су-35. Є загиблі та поранені.
  • У Донецькій області за добу семеро людей загинули і шестеро були поранені.
  • артилерійські обстріли Сумської області з території росії. Найбільше постраждали Білопільська, Ворожбянська, Новослобідської громади. Втрати та руйнування уточнюються.
  • Харківщина. Протягом доби російські війська обстрілювали селище Печеніги Чугуївського району, одна людина отримала поранення. Також є поранений у селі Циркуни.

УКРАЇНА

Київська прокуратура передала АРМА 20 вантажівок МАЗ і корпоративні права двох підприємств, пов’язаних з урядом білорусі.

ДП "Антонов": П'ять літаків типу Ан-124-100 "Руслан" тимчасово базуються в аеропорту Лейпцигу.

Президент України вніс до Верховної Ради два законопроекти - про продовження строку дії воєнного стану та про продовження проведення загальної мобілізації.

«УКРІНФОРМ»: Воєнний стан в Україні був введений 24 лютого. Пізніше його дію було продовжено з 26 березня на 30 діб – до 25 квітня і ще на 30 діб – до 25 травня. Зараз дію воєнного стану і проведення загальної мобілізації пропонують продовжити на 90 діб.

Консультативна місія ЄС відновила роботу у Києві

Житомирський ліцей №25, зруйнований внаслідок російського авіаудару, допоможуть відбудувати Іспанія та Чехія.

Держава наразі будує по 2 тисячі квартир у 16 регіонах України для внутрішньо переміщених осіб. Ще декілька тисяч планує викупити у забудовників - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

Президент Зеленський доручив Кабінету Міністрів невідкладно утворити комісію з проведення аудиту збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації.

ЕКОНОМІКА

Україна втратила до 15% тваринництва через війну - Тарас Висоцький, перший заступник міністра Мінагрополітики 

У Варшаві відкрився перший міжнародний офіс «Дія. Бізнес»

«УКРІНФОРМ»: Офіс допоможе українським підприємцям, або тим українцям, котрі сьогодні перебувають у Польщі відкривати власну справу.

Кабінет Міністрів вирішив тимчасово призупинити державне регулювання цін на пальне.

«УКРІНФОРМ»: Очікується, що літр дизелю коштуватиме не дорожче 58 гривень, а бензину – 52 грн. Чи допоможе це зняти чи бодай полегшити проблему? Наразі, питання без відповіді.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президентка Молдови Майя Санду з трибуни Європарламенту заявила. що російські війська мають вийти з окупованого Придністров'я.

ЄК запропонувала надати Україні негайну короткотермінову макрофінансову допомогу в обсязі  9 мільярдів євро у 2022 році.

Європейська комісія запропонувала створити новий механізм під назвою "Відбудувати Україну" (Rebuild Ukraine) як основний інструмент підтримки відновлення України після війни.

ЄС планує мобілізувати 300 мільярдів євро для забезпечення відмови від російських енергоносіїв

ФІБА заборонила виступати Росії та Білорусі на міжнародних змаганнях з баскетболу

Португалія надасть Україні ще 160 тонн допомоги, включаючи військову - Гелена Каррейраш, міністр оборони

Європейський альянс інформаційних агентств затвердив рішення Ради Альянсу про призупинення членства в організації російського державного інформагентства ТАСС.

Фінляндія й Швеція офіційно подали заявки на вступ до Північноатлантичного Альянсу (НАТО).

Уряд Канади заборонив в'їзд до країни майже тисячі росіян, серед яких президент рф володимир путін. Австралія ввела нові санкції проти 12 організацій та 11 фізичних осіб рф, серед них - і колишній народний депутат України Ілля Кива.

Державний департамент США запустив програму, метою якої є документування воєнних злочинів, скоєних росією під час війни в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Програма включає документування, перевірку і розповсюдження свідчень з відкритих джерел, а також аналізуватиме та зберігатиме відкриту й комерційну інформацію, включаючи супутникові знімки й дані, поширювані через соціальні мережі.

ВОРОГ

Віцепрем'єр росії Юрій Борисов заявив, що росія не може першою завдати ядерного удару,бо це нібито заборонено військовою доктриною рф.

«УКРІНФОРМ»: Як завжди, чиновник рф збрехав, бо згідно з військовою доктриною рф, країна залишає за собою право застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування проти неї або її союзників ядерної та інших видів зброї масової поразки, а також у разі агресії проти рф із застосуванням звичайної зброї, "коли під загрозу поставлено саме існування держави". Втім, те що він подібне заявив, симптоматично.

росія висилає 34 французьких, 27 іспанських і 24 італійських дипломатів.

«УКРІНФОРМ»: Ворог світу все більше закривається в своєму «коеоні». Побажаємо успішного продовження процесу – аж до стану «великої КНДР».

"Газпром" не використовує вже оплачені потужності для транзиту по газовимірювальній станції "Суджа", обмежуючи постачання газу до Європи.

Прессекретар президента рф пєсков заявив, що переговори між росією та Україною не ведуться, тому що Київ не має бажання продовжувати цей процес.

«УКРІНФОРМ»: І правильно «не має бажання» , поки ворог намагається атакувати на фронтах і обстрілює наші міста ракетами..

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-