Битва за Україну. День вісімдесят другий

Битва за Україну. День вісімдесят другий

Укрінформ
На Харківщині українські захисники одного із батальйонів тероборони вийшли до державного кордону з рф

На Луганщині російські війська зазнають втрат та відступають на підступах до Сєвєродонецька. Артилеристи 59-ої окремої мотопіхотної бригади знищили колону техніки російських окупантів. Українські військові в місті Ізюм знищили значний запас боєприпасів ворога. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, міністр МЗС України: «Шукати способи зберегти обличчя Путіну - просто неправильний підхід. Нехай Путін сам знайде спосіб «зберегти обличчя»… Україна не піде на поступки рф у питанні Донбасу і Криму. Навіть заради припинення вогню».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини: «російський уряд зробив очевидним, що Основоположний акт між НАТО і росією не вартує більше нічого. Тому нам тепер слід визнати, що цей базовий акт був в односторонньому порядку розірваний росією, не НАТО».

  1. Крістіна Квін, тимчасова повірена США в Україні: «…План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Однак я би не називала це скороченою процедурою».

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Ми знаємо, що суверенна і незалежна Україна вистоїть. І ми знаємо, що підтримуючи Україну, ми також захищаємо принципи суверенітету та незалежності, які є основою глобального миру та безпеки».

  1. Кая Каллас, Естонська прем'єр-міністр: «Нині немає сенсу говорити з володимиром путіним, якщо Євросоюз дійсно хоче, щоб він зрозумів, що він перебуває в ізоляції».

  1. Ґабріелюс Ландсбергіс, глава МЗС Литви: «У своїй політиці щодо запровадження санкцій проти росії як країни-агресора весь Європейський Союз не може бути заручником рішень усього однієї країни-члена, оскільки саме настав час підтвердити роль Європи як вагомого геополітичного гравця».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 16 травня

  • На Харківському напрямку ворог намагався вести бойові дії в напрямку населеного пункту Тернова, успіху не мав.
  • На Слов’янському напрямку противник намагається відновити наступ.
  • На Лиманському напрямку ворог наступав в районі населеного пункту Шандриголове. У напрямку населеного пункту Лиман, за результатами бойових дій, успіху не має.
  • На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели бої в районі населеного пункту Борівське, зазнали втрат.
  • На Бахмутському напрямку ідуть бої в районах населених пунктів Тошківка і Пилипчатине. В районі Гірського російські окупанти зазнали втрат та відійшли.
  • На Курахівському напрямку ворог наступав в районі Марʼїнки та Новомихайлівки, успіху не мав.

На Харківщині бійці одного із батальйонів тероборони відтіснили російських окупантів та вийшли до ділянки державного кордону з рф. Артилеристи 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка знищили колону техніки російських окупантів. Сили оборони України здійснили вогневе ураження польового складу боєприпасів противника в районі населеного пункту Давидів Брід. Українські військові в місті Ізюм знищили значний запас боєприпасів ворога.

На Херсонщині та Миколаївщині російські війська не ведуть активний наступ, продовжують укріплюватися на зайнятих рубежах – ОК "Південь"

На Луганщині російські війська зазнають втрат та відступають на підступах до Сєвєродонецька. Для стримування ворога ЗСУ підірвали залізничні мости між Рубіжним та Сєвєродонецьком – Сергій Гайдай, голова ОВА

російські ДРГ намагались прорвати державний кордон на Сумщині, прикордонники дали бій диверсантам та змусили їх відступити за лінію державного кордону. 1 прикордонник загинув.

Президент України Володимир Зеленський призначив командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України генерал-майора Ігоря Танцюру, звільнивши із цієї посади Юрія Галушкіна.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

росія вбила в Україні 229 дітей, ще 421 поранено.

В Україну уже приїхали 42 слідчих Міжнародного кримінального суду (МКС), які будуть збирати і фіксувати воєнні злочини рф в нашій державі.

Внаслідок ракетного удару по Одещині літаками стратегічної авіації уражено об'єкт туристичної інфраструктури, непрацюючий міст через Дністровський лиман. Постраждали 4 особи, в тому числі дитина.

Ситуація в областях на 8 ранку 16 травня:

  • у Миколаєві сильних вибухи внаслідок ракетних ударів та ударів із РСЗВ по житлових кварталах, поранена 1 людина, пошкоджені газопровід, магазин і будинки. Обстріли Широківської та  Березнегуватської громади, пошкоджені будинки, є поранені і загиблі.
  • у Харкові внаслідок обстрілів поранені четверо людей у Шевченківському районі та в районі Салтівки. Росіяни завдавали ударів по Чугуївському району, дві людини поранені.
  • на Луганщині внаслідок обстрілу сєвєродонецької лікарні двоє людей загинули, 9 поранені, в тому числі дитина.
  • у Донецькій області росіяни обстріляли Фенольний завод у Нью-Йорку, Авдіївський коксохімічний завод.

УКРАЇНА

Служба безпеки України заблокувала у Дніпрі роботу підсанкційного заводу, на якому планувалося відновити поставки продукції для російського військово-промислового комплексу.

«УКРІНФОРМ»: Нічого собі! Завод досі належав російському власнику і виготовляв комплектуючі до літаків, ракетних систем і підводних човнів, а також товари подвійного призначення. Лише за 2021 рік виготовлено 340 тонн такої продукції вартістю понад 450 млн грн.

Суд арештував активи російського олігарха Михайла Фрідмана в «Альфа-банку» на 12,4 млрд грн.

У Києві з понеділка, 16 травня, відновили плату за паркування транспортних засобів.

Збірна України завершила виступ на XXIV літніх Дефлімпійських іграх у бразильському Кашіас-ду-Сул вигравши 138 медалей і у підсумку посіла перше місце у загальнокомандному заліку та за загальною кількістю здобутих нагород.

 «УКРІНФОРМ»: Наші спортсмени здобули 62 золоті, 38 срібних та 38 бронзових медалей. Це найкращий результат за всю історію виступів вітчизняних дефлімпійців, починаючи з 1993 року.

На території Київської області відновили роботу 280 приміських та міжміських автобусних маршрутів загального користування.

У Харкові відновлює роботу консульство Азербайджану

Музеї Національного заповідника «Софія Київська» відновили свою роботу і знову приймають відвідувачів.

ЕКОНОМІКА

Станом на 16 травня уповноважені банки за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» видали 40 486 кредитів на загальну суму 110,1 млрд грн, з них за минулий тиждень - на 4,02 млрд грн.

Нацбанк України переказав на потреби військових понад 16,5 млрд грн, на спецрахунку залишилося 32 млн грн.

УЗ відновила продаж квитків через Приват24

Уряд виділив перший транш на відбудову Чернігівської області – 150 млн грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Глава МЗС Дмитро Кулеба в Брюсселі бере участь у зустрічі Ради міністрів ЄС.

«УКРІНФРМ»: На цій зустрічі має вирішитись питання про 6-й пакет санкцій, зокрема щодо нафтового ембарго. Наразі всі країни, крім Угорщини згідні. Також на порядку денному зустрічі європейських міністрів буде обговорюватись питання щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Німеччина передасть Україні 7 гаубиць Panzerhaubitz 2000, планується поставка «зенітних танків» та іншої військової техніки - Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду

Шведський уряд офіційно заявив про рішення подати заявку на вступ до НАТО.

500 млн євро, які ЄС виділить на військову допомогу України підуть на важке озброєння - Жозеп Боррель, високий представник ЄС

США не мають знайомих українським льотчикам радянських літаків, але жодним чином не обмежують їх передачу Україні державами-союзниками - Крістіна Квін, тимчасова повірена у справах США в Україні

Київ і Варшава домовилися пришвидшити перевірку на українсько-польському кордоні та спростити експорт української агроподукції до ЄС та третіх країн.

Міністр фінансів України Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва JICA Др. Танака підписали угоду, що передбачає надання Україні кредиту на 100 млн доларів на пільгових умовах.

Renault продала свою дочірню компанію в росії та частки в Автовазі. Також компанія McDonald's вирішила повністю піти з росії і продає свій бізнес.

«УКРІНФОРМ»: Країна, в якій немає McDonald's,  точно уже «не від світу цього». З чим ми фашистський рашастан  і вітаємо.

ВОРОГ

На зустрічі лідерів країн ОДКБ путін докладно поінформував колег про перебіг спецоперації в Україні, водночас про використання сил ОДКБ проти Києва начебто не йшлося - Станіслав Зась, генсек ОДКБ.

«УКРІНФОРМ»: Скликаючи таку зустріч путін намагається показати свою силу і вагомість перед світом. На думку низки експертів очікувалося, що він попросить у союзників допомоги у війні з Україною, але навряд чи хтось з них на це погодиться. Тож він і не попросив…

путін на засідання лідерів країн ОДКБ заявив, що у рф "немає проблем" з Фінляндією та Швецією, які хочуть вступити до НАТО, але пригрозив реакцією у відповідь.

«УКРІНФОРМ»: рф почала перекидати до кордонів з Фінляндією оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер». Треба ще подивитися, скільки їх там буде і чи буде взагалі. Іскандерів пуйлу і в Україні не вистачає.

В білорусі обсяг втрат, яких економіка зазнає через санкції Заходу, становить близько 16-18 млрд доларів за рік.

Російські мобільні оператори після виходу з РФ Nokia, Ericsson і Huawei планують закупівлю уживаного мережевого обладнання.

«УКРІНФОРМ»: Алі й це обладнання теж скоро закінчиться і тоді на росіян очікує зниження якості і перебої мобільного зв'язку, або ж перехід на стаціонарні телефони, як у часи ссср, за яким вони так скучили.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-