Перемога: разом з Kalush Orchestra у Турині перемогла вся Україна

Перемога: разом з Kalush Orchestra у Турині перемогла вся Україна

Укрінформ
Євробачення це не лише музика, це завжди емоція, тло сьогодення – обставин, уявлень, любові та ненависті. У 2022-му це було особливо яскраво

Скільки б не говорили про Євробачення, що музика поза політикою, але насправді це не так. Принаймні, з тих часів, коли переможців конкурсу стали визначати шляхом телефонного голосування по країнах, а потім – ще й з підключенням національних професійних журі.  Отут і проявилося те, що є і чого не  приховаєш, бо надто очевидно воно позначається на голосуванні. Спочатку це була симпатія до одних (скажімо, до географічних сусідів) і упередження (тут приводів завжди вистачало) - щодо інших. Втім, на Євробаченні-2022 в італійському Турині  це все перейшло на іншій рівень: палке бажання допомогти, підтримати чим  можеш Україні, і яскрава ненависть до росії, яка розв’язала в Європі підлу й криваву війну. І перше, і друге, безперечно, вплинуло на бали.

Дивіться, як за український гурт — Олег Псюк соліст, Ігор Діденчук - мультиінструменталіст, МС Килиммен, Джонні Дивний, бек вокаліст — голосували глядачі по країнах у фіналі Євробачення 2022:

  • 12 балів: Італія, Франція, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Велика Британія, Данія, Німеччина, Австрія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Азербайджан, Болгарія, Молдова, Чехія, Грузія, Сан-Марино, Австралія, Бельгія, Кіпр, Нідерланди, Швеція, Ізраїль, Португалія, Норвегія, Фінляндія;
  • 10 балів: Словенія, Хорватія, Чорногорія, Румунія, Швейцарія, Албанія, Вірменія, Греція;
  • 8 балів: Північна Македонія, Мальта;
  • 7 балів: Сербія.

Всього – 451 бал! Здається, таких цифр Євробачення ще не знало. І тут доведеться - бо нікуди не дінешся - ставити таке запитання: скільки у цьому результаті музики й скільки щирих людських емоцій?

Не беремося судити, бо коли чесно, то автор цього тексту – зі спільноти глядачів, а не професіоналів. Але ж хіба для професіоналів – виконавців, критиків, продюсерів - а не для нас, пересічних глядачів це все влаштовується? Тож довелося бачити сьогодні й таку – помірковану оцінку: якби  не війна, Україна теж зайняла б високе місце – у першій п’ятірці, але не перше.

На перший погляд, результати голосування професійних журі це й підтвердили:

  • 12 балів: Польща, Литва, Латвія, Румунія, Молдова;
  • 10 балів: Франція, Ісландія, Німеччина;
  • 8 балів: Словенія, Португалія, Хорватія;
  • 7 балів: Ізраїль, Кіпр, Албанія, Австралія;
  • 6 балів: Вірменія, Азербайджан, Бельгія, Чорногорія, Грузія;
  • 5 балів: Данія;
  • 4 бали: Чехія;
  • 3 бали: Швейцарія, Норвегія, Ірландія;
  • 2 бали: Сан-Марино.

192 бали всього. Це четверте місце. І як до цього ставитися? Тарас Чорновіл цитує опального нині в росії журналіста і колись цілком типового «російського політика» Алєксандра Невзорова: "Просто мир объяснился Украине в любви. А россии и путину - в презрении и ненависти".

Тож ми заслужено перемогли. Шлях від четвертого місця до першого разом з Kalush Orchestra подолали всі українці, Україна – своєю мужністю, непоступливістю, готовністю покласти життя, але перемогти фашистську росію.

Політика: її немає – при тому, що вона є

І все-таки про політику і Євробачення-2022 треба сказати більше. А як інакше, коли до хору голосів приєдналося саме НАТО в особі заступника генерального секретаря Альянсу Мірчі Джоане:

«Я хотів би привітати Україну з перемогою на конкурсі «Євробачення»… Вчора ми стали свідками величезної громадської підтримки України по всій Європі та Австралії. Звичайно, і пісня була прекрасною, вона була прекрасною».

Дякуємо, звісно, пане Джоане, але якби ж до того НАТО надало Україні ще й план ПДЧ на саміті в червні, було б ще краще.

Втім, це тема для іншої розмови, а політика ледве не вдерлася у підбивання підсумків Євробачення-2022. Йдеться про звернення лідера Kalush Orchestra, Олега Псюка – одразу, з переможної сцени, з нагадуванням про Маріуполь і героїчних бійців «Азова», із закликом до міжнародної підтримки заради їхнього порятунку.

Дехто одразу розцінив це, як достатній привід для дискваліфікації переможця – в цьому уже ніхто не сумнівався – конкурсу.

Може, так би воно й було, якби не дві обставини.

  1. Організатори не могли не враховувати настрою авдиторії. Мабуть, це було б останнє Євробачення, якби український гурт було позбавлено перемоги. Тож і виявилося, що Правила Конкурсу допускають двояку інтерпретацію: є заборонена «політика» і є дозволена «гуманітарна акція». Організатори обрали друге трактування.
  2. Зазвичай, подібні дисциплінарні розгляди бувають, коли скаргу подає хтось з ображених, який розраховує у такий спосіб поліпшити свій результат. А хто б в Турині подав би таку скаргу – Британія, Іспанія?.. Смішно й думати про таке у травні 2022 року, коли Kalush Orchestra заслужено переміг, а Україна сам на сам б’ється з імперією Зла.

Тож тут, як люблять говорити «ватники», без політики...

Проблеми: А в чому вони «професіонали»?

Свідомо починаю підзаголовок словом «проблеми», а не «скандали». Коли останні – одній й ті самі – повторюються щороку, їх уже не випадає називати «скандалами», бо це уже ближче до закономірності.

На що, зазвичай, заведено нарікати по наслідках чергового Євробачення? Найперше – сумнівне суддівство. На другому місці – можливі втручання в мережі з метою фальшування результатів голосування. У 2022-му не бракувало ні першого, ні другого.

«… національне журі Грузії поставило найвищу оцінку – перше місце Україні, що означає 12 балів. Про це свідчить нотаріально завірений документ, надісланий організаторам Євробачення. Громадський мовник уточнює деталі з організаторами Євробачення. Суспільний мовник ще раз вітає Україну із заслуженою перемогою», – це заява грузинського мовника

Керівниця програми Sabaha saxlamayaq Фаріда Расулова зробила у Facebook таку заяву: «Азербайджан віддав 12 балів Україні, а не Великій Британії. Жодних технічних неполадок з нашого боку не було. З цього питання ведеться розгляд, результати якого будуть представлені до уваги широкого загалу».

В результатах  голосування професійних журі Азербайджан і Грузія серед тих, хто дав Україні 6 балів. То як це? Хакери? Почекаємо звіту про розслідування.

Що цікаво, на підміну оцінок скаржаться і в українському професійному журі. Зокрема, Ірина Федишин заявила, що поставила Польщі 12 балів. Тоді як вийшов підсумковий, ганебний для українських «професіоналів» НУЛЬ нашим найщирішим польським друзям?

Така оцінка для польського виконавця – серед найбільш обурливих моментів саме в професійному вимірі. Рівень Крістіана Охмана був серед найвищих на Євробаченні-2022. І це було очевидно українським голосувальникам «з народу», які віддали Польщі найвищий бал. І не лише це було вкладене в  числі «12», а ще й щира вдячність українців братній Польщі за все те, що вони зробили для нас в ці невимовно тяжкі дні та тижні весни 2022 року, це ще не пам’ять, це – щоденна даність... І тут – «професіонали» зі своїм нулем... 

Як можна було так проколотися? Знову хакери? Треба таки з усією принциповістю дочекатися результатів  розслідування, бо наразі українське «професійне» журі, радше, виглядає, як «тенденційне» і замовчати таке не випадає.

Підсумок: Хай живе Євробачення!

Перемога України на Євробаченні-2022 - це саме той випадок, коли переможців не судять. А ще - ми отримали яскраве, емоційно прекрасне підтвердження: проти раші воює вся Європа!  Це засвідчено хоча б пропорцією між висновком професійних журі й голосуванням глядачів по країнах. Професіонали все ж таки, нагадуємо, поставили наш гурт Kalush Orchestra на теж високе, але четверте місце (192 бали). І з величезним відривом від першого (283 бали). А люди цей розрив з легкістю подолали, зробили результат таким, яким він не міг не бути.

Накладки? Їх вистачало. Колись, після нашої Перемоги у війні, багато чого по іншому буде у світі - система міжнародної безпеки, ООН, ЄС, ОБСЄ, НАТО... І Євробачення – давайте в це вірити - теж буде іншим, справедливішим,  музичнішим, якщо хочете. Але воно збереже найкраще, що в ньому є – оце відчуття єднання націй заради пісні та справедливості.

…І наостанок. Автор не  буде виправдовувати себе, що він, мовляв, не любитель стилю реп і взагалі завжди та всюди віддає перевагу Моцарту з Бетховеном. Хоча це чиста правда. Але справа не в тім.

Перемога Kalush Orchestra на Євробаченні-2022 – це як залп з РСЗВ випущений по нацистській росії. Най він там у них побільше тупості в расистських головах рознесе на друзки!

Ігор Петриченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-