Битва за Україну. День вісімдесятий

Битва за Україну. День вісімдесятий

Укрінформ
Україна відстояла Харків, росіяни вирішили повністю залишити позиції, вважають американські аналітики

ЗСУ перейшли у контрнаступ на Ізюмському напрямку. У районі Білогорівки ЗСУ вже розбили 90 одиниць важкої техніки росіян. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Росія не досягла жодної з цілей війни, згаданих на початку. Україна не завойована, але захищається з великою майстерністю, мужністю та самопожертвою… путін має поступово стати зрозумілим, що єдиний вихід із цієї ситуації – домовитися з Україною».

  1. Кирило Буданов, очільник ГУР МОУ: «Переломний момент (у війні – ред.) настане у другій половині серпня. Більшість активних бойових дій завершаться до кінця цього року. У результаті, ми відновимо українську владу на усіх територіях, в тому числі на Донбасі та в Криму».

  1. Філіп Брідлав, генерал США, екскомандувач НАТО в Європі у 2013-16 роках: «Всі ці розмови, що треба дати путіну можливість зберегти лице і не провокувати його, -  це все маячня. Ми повинні зосередитися на тому, щоб Україна перемогла в цій війні, надати їй для цього всі необхідні засоби… Весь світ уже побачив, як українське військо й Україна мужньо борються».

  1. Родеріх Кізеветтер, член зовнішньополітичного комітету Бундестагу: «Страх перед рухами за свободу, за демократію став причиною війни Путіна проти України, а не НАТО...».

  1. Михайло Касьянов, екс-прем'єр-міністр рф, голова Партії народної свободи: «…Героїзм українського народу та армії, безумовно, призведе до подальшої перемоги. По-перше, це захистить решту Європи від агресивного Путіна, а по-друге, це ключ до його відходу».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 14 травня

  • ворог продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні, найбільша активність окупантів зберігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.
  • На Донецькому напрямку ворог зосереджує основні зусилля на підготовці до наступу у напрямках н/п Сєверодонецьк, Соледар та Бахмут, має частковий успіх в районі Авдіївки.
  • На Запорізькому напрямку противник зосередив основні зусилля на артилерійських обстрілах наших позицій.
  • Ворог намагається наростити військову присутність на острові Зміїний, посилює систему протиповітряної оборони.

Військовослужбовці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади захопили новітню БМП-3, зброю, боєприпаси.

ЗСУ перейшли у контрнаступ на Ізюмському напрямку – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

У районі Білогорівки ЗСУ вже розбили 90 одиниць важкої техніки росіян. Окупанти намагаються йти там у наступ, але успіху здобути не можуть – Сергій Гайдай, голова ОВА.

Україна відстояла Харків, росіяни вирішили повністю залишити позиції — американські аналітики

Захисники Маріуполя загалом знищили 6 000 росіян і понад 100 одиниць техніки - «Азов»

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

росія вбила в Україні вже 227 дітей, понад 420 дістали поранення.

На Чернігівщині майже 3,5 тисячі будівель зруйновані або пошкоджені внаслідок бойових дій, з них 80% - житлові. На Житомирщині житлові будинки становлять 86% усіх пошкоджених унаслідок обстрілів російськими військами об’єктів.

Представники Кабінету Міністрів провели зустріч з родичами захисників меткомбінату «Азовсталь», на якій повідомили, що робиться для порятунку їх рідних.

«УКРІНФОРМ»: Раніше родичі захисників Маріуполя звернулися до лідера Китаю Сі Цзіньпіна, який має вплив на путіна, щоб той допоміг вивести бійців з Азовсталі через процедуру екстракції.

УКРАЇНА

До Києва з візитом прибула делегація сенату США на чолі з лідером республіканської меншості у верхній палаті Конгресу Мітчеллом Макконнеллом. Гості зустрілися з Президентом України, який закликав Сполучені Штати офіційно визнати Росію державою – спонсором тероризму.

В італійському Турині 14 травня відбудеться фінал конкурсу "Євробачення-2022", під номером 12 виступить представник України – гурт Kalush Orchestra.

«УКРІНФОРМ»: Букмекери вважають, що Kalush Orchestra виграє конкурс і віддають представникам України найвищий коефіцієнт – 60%, Швеції – 11% та Великій Британії – 10%. Будемо вболівати за наших!

Київрада 14 травня ухвалила рішення щодо декомунізації назви арки Дружби народів, тепер це - Арка Свободи українського народу

В Україні з 16 травня повернуть фіксацію порушень правил дорожнього руху в автоматичному режимі.

«УКРІНФОРМ»: Всього запрацює 128 камер, які розташовані у 20 містах та 10 областях. У 2021 році системи камер автофіксації зареєстрували 2,6 млн штрафів на загальну суму у понад 1 мільярд гривень.

Київська адміністрація відновлює електронну оплату за проїзд у метро та наземному громадському транспорті міста з 16 травня.

Посольство Румунії поновило роботу в Києві

У Бородянці, Київська область, відкриють модульне тимчасове містечко для жителів, які втратили житло через російську агресію.

ЕКОНОМІКА

Від початку війни видобуток вугілля на державних шахтах впав на 37%

Загарбників завдали ЗАЕС збитків на 36 млрд грн, із них 18 млрд грн - це пошкодження об’єктів.

Уряд виділив 1,23 млрд гривень ГУР Міноборони для забезпечення невідкладних потреб.

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, які «невідкладні проблеми» зараз у розвідників?  Що ж, будемо здогадуватись…

АТ "Укрзалізниця" фіксує поступове зростання вантажних перевезень: у перші дні війни залізниця перевозила  лише 150 тис. тонн на добу, від початку травня уже вдвічі більше - 300-310 тис. тонн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Нова президентка Угорщини Каталіна Новак засудила агресію путіна, збройний напад на суверенну державу і підтримала вступ України до ЄС.

«УКРІНФОРМ»: Президент в Угорщині – фігура символічна, реальної влади не має. Тож можемо сформулювати питання: чи означає це зміну позиції прем’єра Орбана щодо України.

Країни групи G7 закликають рф негайно вивести всі свої війська з території України та заявляють, що не визнають жодних нових кордонів окрім міжнародно визначених, а також надаватимуть Україні стільки зброї для захисту своєї території та суверенітету, скільки потрібно.

Міністри закордонних справ країн НАТО проводять дводенну зустріч у Берліні. Дмитро Кулеба бере в ній участь.

Рада безпеки Німеччини обговорює постачання Україні десяти комплексів протиповітряної оборони IRIS-T SLM виробництва компанії Diehl.

Міністерство закордонних справ Латвії внесло до чорного списку 102 російських діячів культури, заборонивши їм в'їзд у країну на невизначений час.

Пентагон закликав Конгрес ухвалити до 19 травня новий пакет допомоги (ті самі 40 мільярдів доларів. Ред) для України

«УКРІНФОРМ»: Діючого пакета оборонної підтримки США для України вистачить ще до наступного четверга, втім для забезпечення безперервного потоку зброї й обладнання українським партнерам Конгрес має ухвалити новий пакет у найкоротші терміни.

ВОРОГ

В МЗС рф заявили, що якщо Євросоюз схвалить початок процедури вступу України до ЄС, це означатиме кінець об'єднанню та показуватиме, що він керується суто геополітикою.

«УКРІНФОРМ»: Доречною відповіддю на це можуть бути лише три слова: НЕ ВАШЕ ДЕЛО!

Президент рф володимир путін у телефонній розмові з фінським президентом Саулі Нііністьо заявив, що рішення Фінляндії вступити до НАТО є помилкою. Нііністьо у свою чергу заявив путіну, що Фінляндія найближчими днями прийме рішення подати заявку на членство в НАТО.

«УКРІНФОРМ»: Балтійське море стане натівським «озером», подивіться на мапу.  І путіну доведеться змиритися з такою реальністю – він сам у ній винен, а його погрози і шантаж уже нікого у світі не лякають.

Голова одного з комітетів державної думи Морозов заявив, що польська влада своїми заявами змушує росію говорити про денацифікацію Польщі одразу «після України».

«УКРІНФОРМ»: В рф погрожують Польщі, Фінляндії, Швеції, країнам Балтії тим, що прийдуть і їх «звільняти». Тільки от постає логічне питання: а чим і ким вони збираються це робити, якщо більшість боєздатної части армії і техніки розгромлено в Україні, нову виробляти нема за що. А щоби «нарожать еще» російським бабам потрібний час, якого нема у російської федерації.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-