Битва за Україну. День сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сімдесят дев’ятий

Укрінформ
Сили ЗСУ у 19-те результативно вдарили по складах ракетно-артилерійського озброєння та боєприпасів російських окупантів під Чорнобаївкою

У США сенатор-республіканець Ренд Пол заблокував ухвалення законопроєкту про допомогу Україні на 40 мільярдів доларів. Країни G7 планують виділити Україні до 30 млрд євро допомоги. Російське командування відводить свої підрозділи від Харкова та намагається не допустити оточення угруповання в районі Ізюма. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «…російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі й навіть тим, хто ще продовжує з ними спілкуватися. Просто у росії поки немає сміливості це визнати. Вони боягузи…».

  1. Кирило Буданов, очільник ГУР: «… Острів Зміїний – це територія України, і ми її будемо деокуповувати й боротися за неї стільки, скільки нам буде потрібно. Це стратегічно важлива точка, щоб відкрити торгові морські шляхи, завозити нам зброю та виключити будь-які можливі воєнні дії Росії на території «ПМР».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Україна змусила росію знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня і входить у довготривалу фазу війни».

  1. Ліз Трасс, міністр закордонних справ Великобританії: «Найкращою довгостроковою безпекою для України буде те, що вона зможе захищатися. Це означає надання Україні чіткого шляху до обладнання за стандартами НАТО».

  1. Дмитро Кулеба, міністр МЗС: «…росія віддає перевагу війні над перемовинами. Ми готові до змістовних переговорів на засадах взаємної поваги, а не російських ультиматумів, кинутих на стіл».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ: «Окремі вітання і подяка від наших артилеристів американському народу за гаубиці М777. Мої хлопці знають ціну артилерії. Передусім вони хотіли передати, що це високоточна і дуже ефективна зброя. Разом до Перемоги!»

БОЙОВІ ДІЇ

Українські захисники з 24 лютого по 13 травня ліквідували близько 26 тисяч 900 (+250) російських загарбників,  танків – 1 205 (+10), бойових броньованих машин ‒ 2 900 (+27), артилерійських систем – 542 (+8), РСЗВ - 193 (+2), засобів ППО - 88 (+1), літаків – 200 (+1), гелікоптерів – 162 (+1), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 405 (+7), крилатих ракет - 95 (+1), кораблів / катерів - 13 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 2 042 (+23), спеціальної техніки - 41 (+0).

Ситуація на фронтах проти ночі 13 травня:

  • Ворог завдав ракетних ударів по Запоріжжю, Сумщині, Харківщині і Полтавщині.
  • На Донеччині поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки ворог намагається наступати. Українські захисники стримують його на своїх позиціях, росіяни зазнають нищівних втрат. Не зменшується напруженість на Лиманському напрямку та поблизу Святогірська.
  • На Луганщині росіяни штурмують Сєвєродонецьк, Гірську та Попаснянську громади,  артобстріли Лисичанська та Сєвєродонецька.
  • російські війська обстріляли Миколаїв із РСЗО. Під обстріл потрапили два інфраструктурні об’єкти, житлові будинки.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 13 травня

  • На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджував на наступі в районі н/п Богородичне, успіху не мав.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти намагалися встановити контроль над н/п Новоселівка Друга, Кам’янка, Мар’їнка і Новомихайлівка.
  • На Лиманському напрямку ворог безуспішно намагається закріпитись в районі н/п Олександрівка.
  • На Сєвєродонецькому напрямку здійснює активний вогонь в районі Рубіжного.
  • На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії у напрямках н/п Золоте та Комишуваха, успіху не мав.
  • На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії, веде наступальні дії у напрямках н/п Кам’янка та Новоселівка, успіху не має.

Російське командування відводить свої підрозділи від Харкова та намагається не допустити оточення угруповання в районі Ізюма – Генштаб.

Українська військова розвідка має дані щодо розгортання росією на острові Зміїний зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир» та ЗРК «Тор-М2», які мають забезпечувати протиповітряну оборону рф ближнього радіуса дії.

Сили ЗСУ вдарили по складах ракетно-артилерійського озброєння та боєприпасів російських окупантів під Чорнобаївкою, що на Херсонщині.

«УКРІНФОРМ»: Пишуть, що детонація тривала більше трьох годин. 19:0 на користь ЗСУ!

На півдні України ракетно-артилерійськими підрозділами та авіацією ЗСУ упродовж доби, 12 травня, завдано понад 100 ударів по позиціях ворога.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Станом на 13 травня в Україні загинуло 226 та постраждало 420 дітей.

Другий, третій і п'ятий президенти України Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Петро Порошенко закликали світ допомогти врятувати життя цивільних і військових українців, які перебувають у Маріуполі на території заводу «Азовсталь».

У селі Шебелинка Ізюмського району на Харківщині внаслідок обстрілу з боку військ рф сталася масштабна пожежа в ангарі: троє людей загинуло, п'ятеро постраждало.

Наслідки ракетних ударів:

  • У місті Дергачі на Харківщині російські загарбники зруйнували гуманітарний штаб, де видавали допомогу місцевим жителям.
  • 12 російських ракет вдарили по інфраструктурі Кременчука на Полтавщині. Більшість - у нафтопереробний завод. Пожежу на нафтопереробному заводі, вдалося локалізувати. Постраждалих та загиблих немає.

Служба безпеки України заборонила в’їзд в Україну 13 іноземним журналістам, які працювали на замовлення росії.

В Одесі внаслідок ракетного обстрілу пошкоджено пам'ятник архітектури - Воронцовський палац.

УКРАЇНА

У Києві розпочався перший суд над російським військовослужбовцем, обвинуваченим у вбивстві мирного жителя у Сумській області.

«УКРІНФОРМ»: Головне, що початок є. Важливо, щоб  кожен нелюд розумів:  рано чи пізно всі, хто скоїв злочини проти України та українців будуть покарані.

Синод УПЦ (МП) звернувся до Президента Зеленського, заявивши про неприпустимість спроб заборонити діяльність церкви, а також що одним із приводів воєнного вторгнення в Україну нібито стала політика попереднього президента Петра Порошенка.

«УКРІНФОРМ»: Звісно, про те, як їхні попи були застукані на  сприянні війні проти України вони говорити не стануть; про те, як їхній «Отець і Господин» патріарх кіріл благословляв злочинне російське військо на війну – теж. Власне, чим УПЦ МП відрізняється від визнаної ворожою Україні офіційно партії ОПЗЖ і її фракції в парламенті? Відповідь: нічим. Тож не зле було б і щодо неї приймати адекватні рішення, не відкладаючи.  Народу України, віруючим, теж пора би не лише голосно сказати, що вони про це думають, а й реагувати - відповідно.

За час воєнного стану в Україні близько 6 000 держслужбовців з тих чи інших причин звільнилися з роботи - Олег Немчінов, міністр Кабінету Міністрів

ЕКОНОМІКА

Україна починає експорт електроенергії в Молдову

На пенсійні виплати за травень вже спрямували 25,6 мільярдів — ПФУ

В Україні ярими культурами засіяли майже 90% прогнозованих площ

Завод компанії «Єврокар», що є офіційним дистрибутором автомобілів ŠKODA в Україні, відновив прийом замовлень і в червні запускає виробництво.

За програмою релокації в більш безпечні місця в Україні вже переїхали 510 підприємств – Мінекономіки

На рахунки Національного банку України за перший тиждень роботи платформи United24 надійшли $25 804 580.

Державний концерн «Укроборонпром» відновив захопленої ворожої техніки на 1,5 млрд гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Міністр оборони США Ллойд Остін поговорив зі своїм російським колегою шойгу.

«УКРІНФОРМ»: Вперше від початку російського вторгнення 13 травня відбулася така розмова. Відомо, що Остін закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості підтримки ліній зв'язку. Нажаль інших деталей про розмову не відомо.

Країни G7 планують виділити Україні до 30 млрд євро - Spiegel.

Велика Британія запровадила санкції проти колишньої дружини президента РФ Владіміра Путіна, його двоюрідних братів та Аліни Кабаєвої, яку вважають за нинішню дружину російського лідера.

«УКРІНФОРМ»: Поки ЄС думає вводити санкції проти Кабаєвої чи ні, Британія, яка є справжнім другом України, ввела їх не зважаючи на ультиматуми і погрози путіна.

Міжнародна боксерська асоціація (IBA) допустила Федерацію боксу росії до конгресу в Стамбулі, всупереч рекомендації Комітету з етики IBA щодо відсторонення росіян.

У США сенатор-республіканець Ренд Пол заблокував ухвалення законопроєкту про допомогу Україні на суму близько 40 мільярдів доларів.  Сенатор домагається призначення спеціального генерального інспектора для нагляду за тим, як витрачаються ці кошти.

«УКРІНФОРМ»: Сенатора не влаштувала компромісна пропозиція викласти цю норму в окремій поправці – він вимагає включити її в законопроєкт до його ухвалення. Через це прийняття законопроєкту перенесено на наступний тиждень: спочатку Сенат  розгляне пропозицію Ренда Пола, і лише потім зможе розглянути законопроєкт по суті.

Парламентська асамблея ОБСЄ призначила віцепрезидента ПА, австрійського депутата Райнгольда Лопатку спеціальним представником Асамблеї з парламентського діалогу щодо України.

Глава МЗС Дмитро Кулеба зустрівся з міністрами G7 і сказав їм, що Україні потрібні ракетні системи залпового вогню і авіація. Також Кулеба закликав країни Групи семи до конфіскації російських активів і їх передачі Україні для відбудови.

Європейський Союз виділить Україні ще 500 мільйонів євро військової підтримки - Жозеп Боррель, високий представник ЄС

«УКРІНФОРМ»: Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю важких озброєнь, включаючи бронемашини, танки, важку артилерію та боєприпаси, та всі інше, необхідні на війні.

Велика Британія надає Україні загальний пакет гуманітарної, економічної та військової підтримки вартістю 2 млрд дол.

ВОРОГ

путін обговорив з радбезом загрози від вступу Фінляндії і Швеції в НАТО. Заступник представника рф в ООН  сказав, що у разі вступу Швеції та Фінляндії в Альянс території країн стануть мішенню чи можливою мішенню для удару.

 «УКРІНФОРМ»: путін так не хотів розширення кордонів НАТО, що пішов війною проти України, а це призвело до протилежного результату. Фінляндія вже на рівні президента оголосила про намір приєднатися до НАТО, скоро те саме зробить і Швеція. І нічого росія з ти не зробить. І в Україну вона влізла не через НАТО, а тому, що для неї нестерпним є словосполучення Незалежна Україна. Ну, то таке… Нам своє робить!

росія висилає Посла Болгарії в рф Атанаса Кристіна. Також росія висилає 10 румунських дипломатів.

Міжнародні резерви рф за тиждень знизилися на 1 мільярд доларів – ЦБ рф

«УКРІНФОРМ»: Це, звісно, мала, сума має бути в рази, на порядки більша, але час іде і санкції поступово діють. Пильнуємо, щоби ворог не призвичаївся їх обходити.

Російський танкерний гігант "Совкомфлот" на тлі санкцій продав близько десяти суден – WSJ

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-