Воїни готувалися захищати країну не 2 тижні і не до 9 травня, а до перемоги

Воїни готувалися захищати країну не 2 тижні і не до 9 травня, а до перемоги

Укрінформ
11 травня в Медіацентрі Україна – Укрінформ пройшов спеціальний брифінг офіційних представників Сил оборони України. Що було озвучено?

Учасники – заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, бригадний генерал, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов, начальник оперативного управління штабу Головного управління НГУ Олексій Надточний, директор департаменту охорони державного кордону АДПСУ Леонід Баран та начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції України Олексій Сергєєв – розповіли про проміжні підсумки першої фази війни, основні завдання поточного етапу відсічі повномасштабної збройної агресії рф проти України; оборону Маріуполя; матеріально-технічне забезпечення військовослужбовців тощо.

Укрінформ зібрав ключові тези їхнього брифінгу.

ПРО МАРІУПОЛЬ

Олексій Громов: «На сьогодні проведення операції із деблокування потребуватиме зусиль значної кількості військ, оскільки підрозділи Збройних сил України знаходяться віддалено від 150 до 200 км від Маріуполя. Також противником створено розгалужену систему інженерних загороджень та оборонних рубежів, що призведе до значних втрат з боку наших військ.

Зв'язок із силами оборони на «Азовсталі» у Маріуполі підтримується.

Планування будь-яких операцій не є темою публічних обговорень. ЗСУ неодноразово здійснювали у Маріуполь доставку боєприпасів, засобів зв’язку, медикаментів. Це було можливим доти, доки не було поширено інформацію про надання допомоги. Ворог вжив заходи, які ускладнили в подальшому поставки українськими захисникам, що призвело до втрат особового складу та вертольотів, які здійснювали евакуацію поранених.

Ганна Маляр: «Захисники «Азовсталі» —  це представники  різних підрозділів сил безпеки та оборони - ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції, Прикордонної служби. Всі вони вже здійснили подвиг і стали живим символом незламності українських воїнів. Сьогодні робиться все можливе аби їх врятувати. На політичному та дипломатичному рівнях держава намагається задіяти і світових лідерів, і міжнародні організації, йде пошук різних формул і форматів обмінів.

Щодо питання військової деблокади Маріуполя — це виключна компетенція керівництва Збройних Сил України. Якщо б зараз була бодай одна можливість провести деблокаду військовим шляхом — вона була б обов’язково використана військовим керівництвом країни. Збройні Сили сьогодні роблять все і навіть більше, аби ця можливість з‘явилася. Але це військові плани і вони не можуть бути предметом публічного обговорення під час війни».

ПРО ПЕРШУ ФАЗУ ВІЙНИ, ЗІРВАНІ ПЛАНИ ВОРОГА ТА ЙОГО ВТРАТИ

Олексій Громов: «Втрати ворога на даний час, з початку так званої «спеціальної операції», вже становлять близько 20 % особового складу (від угруповання для вторгнення, - Ред.). Та до 60 % основних видів озброєння і військової техніки.

Нами завчасно було проведено кризове планування застосування ЗС України разом з іншими складовими Сил оборони. Були проведені заходи з поповнення військ боєприпасами, матеріально-технічними засобами, військовим майном. Проведено додаткове розгортання під виглядом навчань на загрозливих напрямках нових угруповань військ, залучення відповідних сил і засобів ЗС України та інших складових Сил оборони до оборони Києва. Здійснено перегрупування сил і засобів ППО, а також проведено завчасне перебазування нашої авіації на польові аеродроми.

Завдяки проведеним заходам і мобілізації всього українського народу, Сили оборони зірвали плани противника щодо блискавичного блокування Києва, захоплення Харкова, Миколаєва, Одеси, Чернігова, Сум, змусили противника відмовитися від своїх агресивних планів та зосередити сили на одному з напрямків – Донецькому».

Ганна Маляр: «Ворог не зміг завоювати Україну ні за три дні, ні за два місяці, ні до 9 травня, як планував. Наші захисники і захисниці героїчно тримають оборону, третій місяць триває повномасштабне вторгнення і можна зробити певні підсумки. Війна перейшла у другу фазу, водорозділом стала оборона Києва.

Ворог ставив ключову задачу – за тиждень або два захопити столицю України, взяти під повний контроль нашу державу. Він не досягнув своїх цілей. У цій фазі ворог використовував свої елітні підрозділи, спостерігалася концентрація на Київському напрямку близько 24 батальйонно-тактичних груп зі складу російських сил спецоперацій, десантних військ, морської піхоти. Ворог використовував тактику домінування - і за кількістю зброї, і за чисельністю особового складу. Характерною ознакою першої фази війни є величезні втрати противника як в особовому складі, так і в техніці. Перша фаза завершилася перемогою України».

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов
Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов

ПРО СИТУАЦІЮ НА ХАРКІВЩИНІ

Олексій Громов: «В районі Харкова противник після невдалої спроби оточення міста перейшов до оборони. Зазнавши невдачі на Ізюмському напрямку, ворог перейшов до оборони і наразі перекидає свої сили на Луганський напрямок. Внаслідок наших активних дій щодо звільнення окупованих територій на Херсонському і Мелітопольському напрямках противник перейшов до оборони.

Збройні сили України переходять у контрнаступ та відтісняють російських загарбників в бік кордону. Ми маємо успіх на Харківському напрямку, звільняємо наші населені пункти».

ПРО СТАН ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКА

Ганна Маляр: «З початку війни, з 24 лютого, було збільшено грошове забезпечення для всіх військовослужбовців на 30 тис. грн на місяць у випадку, якщо немає боїв. І з розрахунку 100 тисяч за місяць військовослужбовцю, який безпосередньо бере участь у боях. Якщо поділити на дні, тут іде розрахунок, що небойовий день, але під час війни, для військовослужбовців – це тисяча гривень. Якщо ми говоримо про день, коли йдуть бої, то це 3 тисячі гривень на день.

Станом на 10 травня міністерство перерахувало 34,5 млрд грн, і це грошове забезпечення і доплати з розрахунку 30 тисяч грн на місяць. Далі ми плануємо вже до 20 травня сплатити ще 34 млрд грн на війська, і це вже будуть виплати бойові й інші виплати.

Непорозуміння щодо оплати військовослужбовцям, які фіксувались у перший місяць війни, були ретельно вивчені та вирішені».

ПРО ШОЛОМИ, БРОНЕЖИЛЕТИ, ОБМУНДИРУВАННЯ

Ганна Маляр: «Не секрет, що на початку були помітні складнощі з забезпеченням засобами індивідуального захисту. Адже було мобілізовано сотні тисяч людей, крім цього, буквально за тиждень понад 100 тис. осіб вступили до лав Сил ТрО.

В перші тижні величезну допомогу надали волонтери. Завдяки мобільності, вони швидко закривали нагальні потреби. Зараз ситуацію змінено.

Міноборони орієнтується на те, що треба буде забезпечити усім необхідним 1 мільйон осіб. Це регулярна армія, сили ТрО, мобілізовані, корпус резерву, запаси на оновлення, потреби інших складових сектору оборони та безпеки.

Відповідно до настанов Уряду, ми робимо стратегічну ставку на розвиток українського виробництва. Це стосується і бронежилетів, і шоломів, і форми, і сухпайків тощо. Наші виробники, які відповідають вимогам до якості, вже завантажені замовленнями до кінця року, є чіткій графік постачання.

Крім цього, аби швидко задовольнити потреби, Міноборони імпортує необхідне для армії та шукає міжнародну технічну допомогу. Наведу кілька цифр. Протягом 1-10 травня для забезпечення підрозділів ЗСУ надійшло:

  • 34,8 тис. од. бронежилетів;
  • 30,7 тис. шоломів;
  • 46,2 тис. комплектів форменого одягу;

Зокрема, за добу 9 травня за міжнародними угодами Міноборони надійшло 2300 шоломів. 10 травня – ще 5 тис. Певна кількість вантажів знаходиться у русі і ще не поставлена на облік, тому про них ми не говоримо.

Міноборони централізовано передає вантажі до сил логістики ЗСУ. Далі розподіл здійснює командування нашої армії, яке бачить загальну картину і визначає пріоритети. Це саме стосується і розподілу зброї.

Ми щоденно відстежуємо, які запаси є у розпорядженні. Вже певний час ми тримаємо режим, щоб, скажімо, по засобам захисту щодоби у нас був резерв умовно на дві бригади. Ця планка з кожним днем зростатиме.

Якщо скласти усі бронежилети, які надійшли в українську армію з 24.02, то станом на 10 травня 56% забезпечено через різні формати угод Міноборони, 44% - через різні формати благодійної допомоги. І ми будемо швидко збільшувати частку Міноборони, в тому числі – за рахунок внутрішнього виробництва.

Щодо шоломів баланс інший. Більшість (70%) – це різні форми гуманітарної допомоги. Можливості до швидкого розгортання виробництва якісних шоломів скромніші, тому поки домінуватимуть поставки у різних форматах з-за кордону».

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр
Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр

ПРО ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ ВІД ПАРТНЕРІВ

Ганна Маляр: «Україна вже почала отримувати сучасну важку зброю західних зразків. Позиція Заходу, що є зараз: 2-й фронт, відкритий проти російської федерації. І у нас є результати. Крім джавелінів і стінгерів вже застосовуються американські гаубиці 155-го калібру. Триває процес надходження західної бронетехніки та іншої зброї.

Надання військової допомоги та зброї ще 3 місяці тому вважалося неможливим. Такі зрушення, це результати спільної роботи Президента України, його офісу, міністерства оборони, наших дипломатів та усіх, хто підтримує наші зусилля. Ми працюємо над збільшенням та пришвидшенням темпів отримання допомоги, адже від цього залежить життя наших воїнів»

ПРО ФАКТОР БІЛОРУСІ ТА ПРИДНІСТРОВ’Я

Леонід Баран: «Напруженою залишається ситуація на кордоні з Молдовою, передусім на придністровському сегменті. Не виключається, що як і територію білорусі, так і цей сегмент ворог може використовувати для подальшої ескалації. Однак і на кордоні з білоруссю, і щодо Придністров’я нами вживаються всі необхідні заходи для посилення, враховується все, що може вплинути на ситуацію з захистом державного кордону.

На кордоні з білоруссю суттєвих змін на сьогодні немає. Підрозділи зс білорусі продовжують виконувати завдання з посилення охорони кордону з Україною. Водночас, враховуючи інформацію про можливе наближення ССО білорусі до українського кордону, вживаються необхідні заходи реагування, запевнив директор департаменту.

Усі без винятку пункти пропуску на придністровському сегменті кордону з Молдовою, кордону з білоруссю та росією були закриті».

Директор департаменту охорони державного кордону АДПСУ Леонід Баран
Директор департаменту охорони державного кордону АДПСУ Леонід Баран

ПРО ВІДНОВЛЕННЯ КОНТРОЛЮ НА 1200 КМ ДІЛЯНЦІ КОРДОНУ

Леонід Баран: «Державна прикордонна служба в межах Київської, Чернігівської та Сумської областей в рамках відновлення контролю за кордоном вийшла на ділянки відповідальності. Загалом відновлено контроль на ділянці кордону протяжністю майже 1200 км, дві третини з яких – це кордон з росією.

Але небезпека залишається, тому класичної охорони кордону, яка була до агресії, не відбувається. Зараз тривають заходи з детальної перевірки місцевості в прикордонні, облаштовуються опорні пункти, спостережні та контрольні пости, інші місця для несення служби.

Серед головних небезпек – міни, робота ДРГ та обстріли з суміжної території. За останні дні зростає кількість артилерійських та авіаційних обстрілів території України, місць несення служби прикордонників з території рф .

Запроваджуються додаткові режимні обмеження - на Сумщині, Чернігівщині та в межах Київської області. Зокрема, до закінчення воєнного стану в контрольованих прикордонних районах заборонено будь-яке пересування цивільних осіб в смузі, що безпосередньо прилягає до державного кордону».

ПРО ЧОРНОМОРСЬКУ ЗОНУ

Олексій Громов: «Зберігається загроза проведення противником морської десантної операції в Чорноморській операційній зоні. В акваторії Чорного, Азовського морів продовжують перебувати бойові кораблі та підводні човни противника, які здійснюють підтримку його наземних угруповань, що діють на Приморському напрямку, а також завдають удари високоточною зброєю по об’єктах вглибині нашої держави.

Противник не припиняє наносити авіаційні та ракетні удари морського та повітряного базування по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури, промисловості, транспортних мережах. Останнім часом спостерігається збільшення ударів по об’єктах залізниці. Ворог намагається зірвати нарощування ЗСУ та логістику наших угруповань.

ПРО РАКЕТНІ ОБСТРІЛИ

Олексій Громов: «З початку травня зс рф було здійснено 49 ракетних ударів з території росії. Випущено 74 крилатих та балістичних ракет. Зокрема, "Іскандерів" - 4 одиниці, «Точка У» - 8 одиниць, крилатих ракет морського базування та повітряного базування – 2 одиниці. Здійснено 459 авіаційних нальоти.

Від початку ж повномасштабних бойових дій збройними силами росії було здійснено 487 ракетних ударів, під час яких з території росії та республіки білорусь випущено 788 крилатих та балістичних ракет. Це оперативно-тактичні ракети «Іскандер» - 213 одиниць, оперативно-тактичні ракети "Точка У" - 61 одиниця, крилаті ракети морського та повітряного базування 235 одиниць. Противником здійснено 4 917 бойових вильотів».

ПРО ТИХ , ХТО ПЕРЕХОВУЄТЬСЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ

Леонід Баран: «Продовжують мати місце випадки порушення державного кордону поза пунктами пропуску тими громадянами України, які є військовозобов’язаними і мають на меті уникнути мобілізації. На сьогодні – це майже 3300 осіб, дві третини з яких затримані поза пунктами пропуску».

Начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції України Олексій Сергєєв
Начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції України Олексій Сергєєв

ПРО ВІДНОЛЕННЯ РОБОТИ НАЦПОЛІЦІЇ

Олексій Сергєєв: «Наразі на звільнених територіях Київської, Сумської та Чернігівської областей робота Національної поліції відновлена повністю. Отримуються повідомлення як на «102», так і в чергових частинах. Здійснюються виїзди в достатній кількості нарядів поліції та слідчо-оперативних груп.

Під окупацію в Київській області потрапили 5 територіальних підрозділів поліції Бучанського району (Буча, Ірпінь, Бородянка, Макарів, Капітанівка) та 3 підрозділи поліції Вишгородського району (Чорнобиль, Іванків, Славутич). Два приміщення поліції було зруйновано повністю у Бородянці і Макарові, інші були частково пошкоджені. Ми відновили роботу поліції повністю».

Начальник оперативного управління штабу Головного управління Національної гвардії України Олексій Надточий
Начальник оперативного управління штабу Головного управління Національної гвардії України Олексій Надточий

ПРО ВТРАТИ СЕРЕД НАЦГВАРДІЙЦІВ

Олексій Надточий: «На жаль, під час виконання завдань за цей період втрати особового складу Нацгвардії складають санітарними – 1697 військовослужбовців, безповоротними – 501 військовослужбовець

Нацгвардія бере участь в оборонній операції у Донецькому, Слобожанському, Південнобузькому та східній частині Таврійського операційного району. НГУ також здійснює прикриття кордону з білоруссю».

ПРО БОРОТЬБУ ДО ЗВІЛЬНЕННЯ ВСІЄЇ УКРАЇНИ

Ганна Маляр: «Попереду нас очікує надзвичайно складний і тривалий етап боротьби до повного звільнення наших територій у міжнародно визнаних кордонах. У росії ще багато ресурсів, техніки. Вона здатна мобілізувати людей, що може бути зроблено вже у найближчі тижні. З моменту ескалації 24 лютого ми готувалися захищати нашу країну не 2 тижні і не до 9 травня, а до абсолютної перемоги, вірили в свою армію і розуміємо, що війна буде довгою».

Підготував Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-