Битва за Україну. День сімдесят сьомий

Битва за Україну. День сімдесят сьомий

Укрінформ
Міноборони України заявило, що перша фаза війни завершилася перемогою України

У Сенаті США зареєстрували резолюцію про визнання рф державою-спонсором тероризму, а нижня палата Конгресу США ухвалила законопроект про виділення близько $40 мільярдів допомоги для України. ЗСУ звільнено населений пункт Питомник Харківської області.  ЗСУ зупинили наступ окупантів на Ізюмському, Херсонському та Мелітопольському напрямках, ворог перейшов до оборони. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Ганна Маляр, заступник міністра оборони України: «Перша фаза війни завершилася перемогою України, бо ворог не досягнув жодної з поставлених цілей і зазнав тяжких втрат…. Ми захищатимемо Україну до повної перемоги - до звільнення всіх територій в міжнародно визнаних кордонах».

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «… з кожним новим злочином Росії зникає бажання та можливість вести переговори, а також можливість розв'язання цього питання дипломатичним шляхом».

  1. Жозеп Боррель, Верховний представник Євросоюзу: «Війни закінчуються мирними переговорами, проте переговори про мир потрібно вести з позиції сили, і завдання зараз полягає в тому, щоб привести українців до такої позиції.

  1. Антоніу Гутерреш, Генсек ООН: «російське вторгнення в Україну несе масштабні спустошення, руйнування та страждання в країні, спричинивши найбільше переміщення населення з часів Другої світової війни та провокуючи відголоски в усьому регіоні та світі. Ця безглузда війна має бути зупинена»

  1. Юрій Вітренко, голова правління НАК «Нафтогаз України»: «…у 2019 році ми з Міллером підписали транзитний контракт з положенням «качай або плати». Тому чи подавати газ для транзиту - це право Газпрому вирішувати. А от платити, навіть якщо не подаєш газ - це обов’язок за контрактом. Якщо не буде оплати, виглядає так, що має бути новий арбітраж»

БОЙОВІ ДІЇ

Збройні сили України з 24 лютого по 11 травня ліквідували близько 26350 (+350) російських військових, танків – 1 187 (+17), бойових броньованих машин – 2 856 (+48), артилерійських систем – 528 (+9), РСЗВ - 185 (+0), засобів ППО - 87 (+0), літаків – 199 (+0), гелікоптерів – 160 (+2), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 390 (+10), крилатих ракет - 94 (+0), кораблів /катерів - 12 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 1 997 (+17), спеціальної техніки - 41 (+0).

Генштаб оперативна інформація на 18:00 11 травня

  • На Донецькому напрямку ворог намагається наступати в напрямку н/п Лиман, і в напрямках н/п Курахове та Новопавлівка.
  • На Бахмутському напрямку противник наступав напрямках на Оріхове та Тошківку. Успіху не мав.
  • В Маріуполі основні зусилля ворога зосереджуються на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

Україна відновила контроль на ділянці кордону в межах Київської, Сумської та Чернігівської областей - Леонід Баран, директор департаменту охорони державного кордону АДПСУ

«УКРІНФОРМ»: Саме ця ділянка кордону має протяжність 1200 км, 2/3 з яких - кордон з рф. Всі чекають, коли до цієї цифри почнуть додаватися кілометри держкордону на Харківщині.

В ході успішних дій підрозділів Збройних Сил України звільнено населений пункт Питомник Харківської області.

501  військовослужбовець Нацгвардії загинув від початку повномасштабної війни росії проти України - Олексій Надточий, начальник оперативного управління штабу ГУ НГУ.

ЗСУ зупинили наступ окупантів на Ізюмському, Херсонському та Мелітопольському напрямках, ворог перейшов до оборони - Генштаб.

Зв'язок з силами оборони на "Азовсталі" в Маріуполі підтримується, деблокування воєнним шляхом складне і призведе до значних втрат – Генштаб

До України вже почала надходити сучасна зброя від міжнародних партнерів, серед якої гаубиці 155 калібру, вони вже застосовують на фронті – Ганна Маляр, заступник міністра оборони.

Українські бійці на Харківщині знищили з німецьких гранатометів Panzerfaust 4 модернізовані російські танки Т-72Б3. Львівські десантники збили російський ударний вертоліт Мі-24 з ПЗРК “Stinger”. На Харківщині підрозділом протиповітряної оборони 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ з ПЗРК “Перун” був збитий російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52.

Ракетні удари:

  •  по Одещині крилатою ракетою, яку знищив на підльоті до узбережжя підрозділ ППО.
  •  по Запоріжжю. Ракету збили українські військові.
  • по двох мікрорайонах Слов'янська на Донеччині.

Україна успішно атакує ППО та судна постачання рф біля Зміїного – Міноборони Британії

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 226 дітей, 417 - зазнали поранень.

На Луганщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено обласну школу-інтернат для дітей з особливими потребами у Гірському. У Сєвєродонецьку пошкоджено магістральний газопровід - місто залишилось без світла, води та газу.

У Краматорському районі у Донецькій області ворожі обстріли пошкодили склад з аміачною селітрою, населення просять обмежити перебування на відкритому повітрі.

В Україні російські військові злочинці знищили 101 лікарню, ворог розстріляв чи захопив майже 200 машин швидкої допомоги.

УКРАЇНА

Американська газета The Washington Post, яка належить мільярдеру Джеффу Безосу, відкрила бюро в українській столиці.

«УКРІНФОРМ»: Це перша така ластівка. Раніше найкрупніші західні ЗМІ відкривали постійні корпункти в Східній Європі лише в Москві.

Личаківський районний суд Львова задовольнив клопотання слідчих ДБР щодо арешту рухомого та нерухомого майна, що належить підприємствам родичів народних депутатів від ОПЗЖ Козака і Медведчука.

У міськраді Харкова розпустили фракцію ОПЗЖ

Уряд ухвалив рішення, яке передбачає мораторій на підвищення тарифів на період воєнного стану та шість місяців після його завершення. Відповідний законопроект КМ подасть до Верховної Ради.

Депутата Охтирської райради затримали за підозрою в держраді

Гурт Kalush Orchestra, який представляє Україну на Євробаченні-2022, пройшов до фінальної частини пісенного конкурсу.

Військовослужбовцю, який бере безпосередню участь у бойових діях, за добу держава виплачує 3 тисячі гривень. Небойовий день оплачується у розмірі 1 тис. грн.

ЕКОНОМІКА

росія заблокувала близько 300 вантажних суден у Чорному морі, які не можуть вивозити зернові та інше продовольство на експорт з України - Держдепартамент США

Зернові компанії експортували 18,532 млн тонн пшениці, з них за 11 днів травня - 6 тис тонн - Мінагрополітики

Світовий банк щомісяця надаватиме Україні в середньому по $200 млн для оплати праці держслужбовців і вчителів, загалом на це передбачено $1,5 млрд.

На Львівщині відновили роботу вже 100 підприємств, які були призупинені через війну

НЕК "Укренерго" здійснила першу виплату відсотків за своїми "зеленими" облігаціями, спрямувавши власникам цінних паперів 28,4 млн доларів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Сенат Чеської Республіки визнав злочини, що вчиняє російська армія в Україні, геноцидом українського народу.

«УКРІНФОРМ»: Раніше парламенти Естонії, Латвії, Польщі, Литви і Канади теж визнали дії рф в Україні геноцидом. Це все – для суду в Гаазі.

У Сенаті США зареєстрували резолюцію про визнання рф державою-спонсором тероризму

Накладено заборону на екстрадицію активів двох російських впливових осіб у Фінляндії, які підтримують політику кремля та підпадають під санкції ЄС. Ними є  Павло Гусєв, головний редактор російської газети "Московский комсомолец" та олігарх Григорій Березкін.

Президент Чехії Мілош Земан підписав рішення про дозвіл на вступ до Збройних Сил України 103 громадян на підставі їхньої заяви, поданої відповідно до Закону.

Нижня палата Конгресу США ухвалила проєкт закону H.R. 7691, який передбачає додаткове виділення близько $40 мільярдів для реагування на агресію рф проти України.

«УКРІНФОРМ»: Президент США Джо Байден звернувся до конгресу з проханням схвалити виділення Києву додаткової допомоги у розмірі $33 млрд, згодом законодавці збільшили суму на $7млрд. Раніше на таку суму – сім мільярдів – ми могли розраховувати хіба що протягом 10 років. Щоб документ набув чинності закону, його має ухвалити Сенат США та підписати глава Білого дому.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт готовий підтримати нафтове ембарго проти РФ, якщо Угорщині буде забезпечено компенсацію збитків.

ВОРОГ

Прессекретар кремля пєсков заявив, що приєднання окупованої Херсонської області має відбутися "легітимно, як це було з Кримом".

«УКРІНФОРМ»: Херсон, як і Крим були, є і будуть українськими, і дуже скоро ЗСУ виженуть всіх окупантів з нашої землі. Начувайтесь.

росія зажадала від Польщі офіційних вибачень після того, як її посла Сергєя Андрєєва облили "штучною кров’ю" на радянському військовому кладовищі у Варшаві 9 травня.

«УКРІНФОРМ»: рф звинуватила Польщу у тому, що вона  не виконала одне з головних зобов'язань за Віденською конвенцією про дипломатичні зносини. А сама рф, хіба дотримується бодай якихось зобов’язань по всіх конвенціях?

У росії через невдачі на війні в Україні загострилось протистояння всередині генералітету - розвідка

В РФ продажі легкових авто та малих вантажівок обвалилися у квітні на 80%

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-