Битва за Україну. День сімдесят шостий

Битва за Україну. День сімдесят шостий

Укрінформ
Бійці територіальної оборони зі шведського гранатомета «Карл Густав» підбили новітній російський танк Т-90М «Прорив»

На 89 році життя помер перший президент України Леонід Кравчук. КМУ затвердив документ, згідно з яким російські активи на території України переходять державі. Також Литовський Сейм одноголосно визнав росію державою-терористом. На Харківщині ЗСУ звільнили від окупантів ще 4 населені пункти. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Якщо ми не отримаємо статус кандидата - це означатиме лише одне, що Європа намагається нас обманути. І ми не збираємося цього проковтувати. Україна – єдине місце в Європі, де люди гинуть за цінності, на яких базується ЄС. І я вважаю, що це потрібно поважати».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Ми наполягаємо на повному членстві України в ЄС. Ми хочемо провести поглиблену реформу в ЄС, і це буде також наукою після цієї агресивної війни».

  1. Джо Байден, Президент США: «Президент  РФ Володимир  Путін став заручником війни і  тому у нього немає можливості вийти з війни з Україною».

  1. Королева Єлизавета ІІ (в зверненні до парламенту Британії): «У ці складні часи мій уряд відіграватиме провідну роль у захисті демократії та свободи в усьому світі, включаючи продовження підтримки народу України».

  1. Габріелюс Ландсбергіс, глава МЗС Литви: «Відсторонення президента росії владіміра путіна від влади є єдиним способом захистити Захід і його союзників від майбутніх загроз з боку москви».

  1. Пол Массаро, радник Конгресу США: «Схоже, Путін хоче перетворити свою геноцидну війну на заморожений конфлікт в Україні. Ми не можемо допустити цього. Не втрачайте фокус. Мета — повна перемога українців».

БОЙОВІ ДІЇ

ЗСУ з 24 лютого по 10 травня ліквідували близько 26 тисяч (+350) російських військових, танків – 1 170 (+25), бойових броньованих машин ‒ 2 808 (+44), артилерійських систем – 519 (+6), РСЗВ - 185 (+0), засобів ППО - 87 (+0), літаків – 199 (+0), гелікоптерів – 158 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 380 (+3), крилатих ракет - 94 (+0), кораблів /катерів - 12 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 1 980 (+10), спеціальної техніки - 41 (+0).

Ситуація на фронтах в ніч проти 10 травня:

  • У Донецькій області тривали  важкі бої поблизу Лиману, в районі Мар‘їнки та села Новомихайлівка. У Авдіївці артилерійські обстріли, не припиняються й обстріли Торецька, селищ Залізне та Нью-Йорк.
  • У Луганській області епіцентр боїв перемістився у район Білогорівки - між Попасною та Лисичанськом, обстріли Сєвєродонецька та Лисичанська тривають.
  • У Дніпропетровській області обстріляли Зеленодольську громаду з артилерії.
  • Ракетні удари по Одесі: випущено 7 ракет, зруйновано торговий центр та склад готової продукції широкого споживання. Одна людина загинула, п’ятеро поранених.
  • У Миколаївській області обстріли смт Первомайське (1 людина загинула), села Білозірка. Первомайської СТГ,  села Лимани Галицинівської СТГ.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 10 травня

  • На Сіверському напрямку ворог в прикордонних районах обстріляв з мінометів місцевість поблизу н/п Карповичі та Сеньківка Чернігівської області.
  • На Сєвєродонецькому напрямку тривають безуспішні спроби противника встановлення контролю над Рубіжним.
  • Ворог здійснює штурм в районах н/п Нижнє, Тошківка, Оріхове Луганскої області. Успіху не має.
  • Противник намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка, здійснює штурм в районі населеного пункту Шандриголове, успіху не має.
  • На Донецькому напрямку окупанти намагалися штурмувати  місто Марʼїнка, н/п Камʼянка та Новомихайлівка. Успіху не мали.
  • В Маріуполі противник продовжує зосереджувати основні зусилля на блокуванні та знищенні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

ЗСУ на Харківщині звільнено населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак.

На Донбасі військові 54 ОМБр знищили 7 одиниць техніки разом з піхотою. На Харківщині бійці територіальної оборони зі шведського гранатомета «Карл Густав»підбили новітній російський танк Т-90М «Прорыв».

У Білогорівці Луганської області триває "зачистка ", ЗСУ знищили понтони й техніку російських військ, частина загарбників тікала вплав через річку Сіверський Донець.

Українські захисники звільнили від окупантів 1003 населені пункти нашої країни, розмінували 224 з них – Кирило Тимошенко, заступник голови ОП

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 226 дітей, 416 – зазнали поранень.

Внаслідок масованих ракетних ударів 9 травня по об’єктах цивільної та туристичної інфраструктури в Суворовському районі Одеси, Одеському та Білгород-Дністровському районах області пошкоджені п'ять баз відпочинку, склади та ТРЦ, вчетверте обстріляно міст через Дністровський лима.

В окупованому Ізюмі на Харківщині під завалами будинку знайшли 44 загиблих цивільних, п'ятиповерхівку розбомили ще в березні – Олег Синєгубов, голова ОВА.

На Луганщині ворог обстріляв поліцейських, які їхали до людей, які, можливо, ще живі у заваленому будинку в селі Шипілове. Одного правоохоронця поранено – голова ОВА.

У заблокованому Маріуполі в укриттях на меткомбінаті «Азовсталь» залишаються ще понад 100 цивільних осіб – Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

УКРАЇНА

На 89 році життя помер перший президент України Леонід Макарович Кравчук.

Кабінет Міністрів затвердив документ, згідно з яким російські активи на території України переходять державі, а точніше Державному підприємству «Національний інвестиційний фонд».

В Україну прибули з офіційним візитом міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок та міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстрі. Гості відвідали Бучу та Ірпінь, їх прийняв Президент України.

В Україні створили Меморіал цивільних жертв війни

«УКРІНФОРМ»: Меморіал послужить документуванню злочинів російських загарбників проти українців. Слова «ніхто не забутий, ніщо не забуте» мають стати не стільки девізом скільки програмою.

У Києві повертають платню за проїзд у громадському транспорті, але вона залишиться незмінною – Віталій Кличко, мер міста.

«УКРІНФОРМ»: Ще до початку війни мерія розглядала підвищення цін на громадський транспорт з травня місяця, зокрема планувалося,що разова поїздка у метро буде коштувати 20 грн. Тож їздимо по 8 грн. От ще б інтервал повернути, як був…

Греція відновила роботу свого посольства у Києві. Німеччина і Нідерланди також поновлюють роботу своїх дипломатичних місій у Києві.

«УКРІНФОРМ»: До Києва повернулося вже більше 30 посольств та дипломатичних установ. Тільки тепер можна усвідомити повною мірою, наскільки було всім нам важко, коли вони гастільки ж масово виїжджали з нашої столиці на початку вторгнення.

ЕКОНОМІКА

Малий та середній бізнес України уже втратили до 85 мільярдів доларів через війну

ТОВ "Оператор ГТС України" з 11.05 призупиняє транзит газу через ГВС "Сохранівка"та прикордонну компресорну станцію (КС) «Новопсков».

«УКРІНФОРМ»: Дивно, що вони досі забезпечували цей транзит.

ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30% - на кінець березня прогноз становив мінус 20%.

У Вінниці відновили роботу 85% підприємств – мер міста

Кабінет Міністрів дозволив експортувати цукор і просо.

Національний банк України здійснив п'ятий викуп військових облігацій на 30 млрд грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Литовський Сейм одноголосно визнав Росію державою-терористом.

«УКРІНФОРМ»: ВРУ 14 квітня визнала росію державою-терористом і заборонила символіку «Z» і «V». Литва стала першою країною в світі, після України яка офіційно визнала Росію терористичною державою. Маємо надію, що скоро весь світ зробить те саме.

Президент Зеленський виступив із промовою перед Національною радою Словаччини, закликавши посилювати тиск на росію, а також надати підтримку авіацією (йдеться про винищувачі МіГ-29).

Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто заявив, що його країна не блокуватиме вступ України до НАТО та ЄС.

Японія запровадила нові санкції проти рф. Під обмеження потрапили 130 осіб, у тому числі прем'єр-міністр росії, заступник секретаря радбезу рф, ватажки "лднр" та інші. Також розширений список підсанкційних компаній, пов'язаних із оборонним сектором.

Міністерство торгівлі США оголосило про скасування на рік підвищених тарифів для імпорту української сталі, щоби підтримати металургійну галузь України.

ВОРОГ

У росії губернатори масово складають повноваження

«УКРІНФОРМ»: За один день 4 губернатори оголосили про дострокове складання повноважень, ще один заявив, що не переобиратиметься на новий термін. Криси починають тікати з тонучого корабля…

Білоруське військове керівництво скеровує до кордону з Україною "сили спецоперацій", бо хочуть реагувати на "загрозу" з боку Збройних сил України вздовж кордону.

«УКРІНФОРМ»: путін уже давно примушує лукашенка до військової підтримки у злочинній війні з Україною. Але той викручується, як може. Сподіваємось що у бульбашка вистачить духу не посилати своїх солдатів на вірну смерть, а собі – забезпечити «пом’якчуючі обставини».

російська економіка зазнає найгіршого спаду з 1994 року, через застосовані санкції зниження ВВП 2022 році становитиме 12% - Bloomberg

Російський відеохостинг rutube продовжує відновлювальні роботи після кібератаки, якої він зазнав 9 травня.

«УКРІНФОРМ»: Нічого, нехай «відновлюють»,  наші героїчні партизани-хакери уже знають, як завалити, цю убогу підробку під youtube.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-