Битва за Україну. День сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День сімдесят п’ятий

Укрінформ
Україна відзначає День перемоги над нацизмом і вже 75 добу героїчно протистоїть російському вторгненню

Сьогодні Президент США підпише закон про ленд-ліз. Також з візитами до України прибули Глава Європейської ради Шарль Мішель та Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Перемогли нацистів – переможемо і рашистів. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «…Ми ніколи не забудемо те, що зробили наші предки у Другій світовій війні, у якій загинуло понад вісім мільйонів українців. І зовсім скоро в Україні буде два Дні Перемоги. А в когось не залишиться жодного. Перемогли тоді. Переможемо й зараз. І Хрещатик побачить парад перемоги – перемоги України!»

  1. Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії: «Я ніколи не був так впевнений, що Україна переможе. Британія буде стояти пліч-о-пліч з Україною стільки, скільки потрібно. Слава України».

  1. Бен Уоллес, міністр оборони Великої Британії: «російське командування, як і президент росії володимир путін, несе відповідальність за воєнні злочини під час масштабного вторгнення в Україну, які можуть бути зіставлені з діями нацистського режиму у роки Другої світової війни. російського президента і командування чекає така ж доля, як і нацистів, які зазнали поразки і постали перед Нюрнберзьким трибуналом».

  1. Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС (про передачу Україні валютних резервів росії на відновлення країни): «Я був би дуже навіть «за», тому що це абсолютно логічно. Гроші - у нас, і нехай мені хтось пояснить, чому з афганськими грошима так вчинити - добре, а з російськими - ні».

  1. Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Канади: «Жодне брязкання путіним зброєю не може завадити тому, щоб «Велика сімка» і всі цивілізовані країни стояли поруч з Україною проти незаконного і нерозумного вторгнення в Україну. Всі ті звірства, які були скоєні в Маріуполі, Бучі та інших містах, лише посилюють наше бажання забезпечити те, щоб путін програв цю війну».

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: «Жахіття війни повернулися в Україну через 77 років після завершення Другої світової війни, бо справжня історія 20 століття була забута та спотворена».

БОЙОВІ ДІЇ

Збройні сили України з 24 лютого по 9 травня ліквідували близько 25 тисяч 650 (+150) російських військових,танків – 1 145 (+15), бойових броньованих машин ‒ 2 764 (+23), артилерійських систем – 513 (+4), РСЗВ - 185 (+6), засобів ППО - 87 (+1), літаків – 199 (+0), гелікоптерів – 158 (+2), автомобільної техніки та автоцистерн - 1970 (+9), кораблів / катерів - 12 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 377 (+17), спеціальної техніки - 41 (+2), крилатих ракет - 94 (+2).

Ситуація на фронтах в ніч проти 9 травня:

  • Харківська область: тривали обстріли Богодухова, Лозівського та Золочівського районів. Тривають бої на Ізюмщині.
  • Луганщина: потужні обстріли м. Сєвєродонецьк, м. Лисичанськ, с.Шипілове.
  •  У Донецькій області вночі росіяни обстріляли Новомихайлівку, Авдіївку, Мар'їнку, населені пункти Очеретинської ТГ. У Сумській області під час авіаудару росіяни розбили найбільше і найстаріше єврейське кладовище на території Глухівської громади.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 9 травня

  • На Сєвєродонецькому напрямку триває бій за Рубіжне. Противник здійснив невдалу спробу штурму населеного пункту Воєводівка. Успіху не мав.
  • На Лиманському напрямку намагається з боєм просунутися в районах населених пунктів Олександрівка та Шандриголове.
  • На Бахмутському напрямку безуспішно вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.
  • На Авдіївському напрямку тривають бої в районах населених пунктів Новоселівка, Новоселівка Друга, Верхньоторецьке.
  • В місті Маріуполь ворог  відновив обстріли та штурм заводу «Азовсталь».

У місті Попасна Луганської області на нових укріплених позиціях ЗСУ тримають оборону, прийшло підкріплення і буде зачистка від загарбників навколишніх населених пунктів – Сергій Гайдай, голова ОВА.

Миколаївські десантники знищили російський бронемобіль «Тигр» разом з екіпажем. Підрозділ повітряного командування «Південь» знищив російський безпілотник.

Ракетні удари:

  • по Одещині удар чотирма ракетами типу "Онікс" з окупованого Криму
  • по центру Слов’янська, пошкодження з’ясовуються

В акваторії Чорного моря станом на зараз перебувають сім носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калібр» із сумарним залпом до 50 ракет - Олександр Мотузяник, речник МОУ

Під час виконання бойового завдання загинув заступник командувача Військово-морських сил Збройних сил України з авіації полковник Ігор Бедзай. Вічна пам’ять і слава Герою!

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Внаслідок повномасштабної агресії російської федерації за офіційними даними, 226 дітей загинули та більш як 415 поранені.

У Маріуполі 8 травня вдалося врятувати 173 людини (з самого міста та передмість).

Окупанти обстріляли колону людей, які намагалися виїхати з Мелітополя до Запоріжжя - Іван Федоров, мер Мелітополя.

Після нічних ворожих обстрілів Миколаївщини є загиблі та поранені – Віталій Кім, голова ОВА

УКРАЇНА

Візити до України:

  • Глава Європейської ради Шарль Мішель прибув до Одеси. Гість говорив по відеозв’язку з Президентом України Володимиром Зеленським, в Одесі провів зустріч з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.
  • Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич прибула з візитом до України. Вона відвідала Бородянку та Ірпінь.

Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі – Володимир Зеленський, президент України

Кабінет Міністрів визначив пункти пропуску для переміщення окремих транспортних засобів через митний кордон України.

«УКРІНФОРМ»: Переміщення транспортних засобів здійснюється у пунктах пропуску «Устилуг», «Грушів» на кордоні з Польщею та у пункті пропуску «Малий Березний» на кордоні зі Словаччиною. Мова, передусім, про бензовози. Актуально.

"Укравтодор" відновив проїзд між Києвом та Полтавою: дорожники збудували тимчасову об'їзну дорогу поряд із зруйнованим мостом на автодорозі М-03 Київ – Полтава біля села Борщів (Київщина).

ЕКОНОМІКА

Україна втрачає $170 мільйонів щодня через заблоковані порти - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

«УКРІНФОРМ»: Основна нині проблема - експорт зерна.  Наша країна  входить в ТОРП10 експортерів, але через війну не може поставити на світовий ринок рекордні осінні врожаї. Експорт українського зерна наразі обмежений до 500 тисяч тонн на місяць, у порівнянні з 5 мільйонами тонн до війни.

За площею посівів Україна цього року відстає на 20-30% — Мінагрополітики

Станом на 9 травня уповноважені банки за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» видали 39 362 кредити на загальну суму 106,07 млрд грн – Мінфін.

На сьогодні близько 70% молокопереробних підприємств України налагодили виробництво та налаштували схеми продажу.

До кінця року інфляція в Україні становитиме 20% - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Податкова служба в квітні перевиконала план наповнення бюджету на 2,5 млрд грн, або на 6% - Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент США Джо Байден сьогодні підпише законопроєкт про ленд-ліз для України.

«УКРІНФОРМ»:  Символічним є саме те, що Байден вирішив підписати цей закон у день сакрального для рф свята. Під час Другої світової війни аналогічнв програма допомогла союзникам здолати гітлерівську Німеччину, а тепер допоможе українцям здолати путінську росію.

Японія погодилася запровадити ембарго на імпорт російської нафти в рамках рішення країн G7 - Фуміо Кісіда, прем'єр-міністр Японії

Канада надасть Україні NLAW та інше протитанкове озброєння, а також профінансує розмінування визволених від російських загарбників територій. Також Канада оголосила про новий пакет військової допомоги для України вартістю 50 млн канадських доларів (близько 41 млн доларів США).

Велика Британія оголосила новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі на суму 1,7 мільярда фунтів стерлінгів, який стосується торгівлі.

США запровадили нові санкції проти російських банків, компаній та фізичних осіб. Канада запровадила санкції проти 40 росіян та п’яти компаній, які сприяли військовому вторгненню в Україну.

ВОРОГ

путін на військовому параді в москві 9 травня не наважився офіційно оголосити війну Україні та мобілізацію.

«УКРІНФОРМ»: В своїй промові він не згадав про жодну перемогу на фронтах російсько-української війни, навіть про «звільнення Маріуполя» про який вони заявляли не раз. Було видно неозброєним оком: путін зрозумів, що перемога в Україні йому не світить. Це був, мабуть, перший і історії Парад переможених

Повітряну частину параду в Москві скасували через погану погоду -  пєсков, речник путіна

«УКРІНФОРМ»: 6 травня МО рф заявило, що у параді візьме участь багато авіації, а також літак Іл-80 "судного дня". То що у них це «диво» рашистської техніки дощу боїться?.

У росії в картинці телепрограм каналів на Smart TV з'явився напис «На ваших руках кров тисяч українців та сотень їхніх убитих дітей. ТБ і влада брешуть. Ні війні».

«УКРІНФОРМ»: Спасибі хакерам, які прекрасно «привітали» рашистів з їхнім 9 травням! Жеріть ложками – не обляпайтесь!

Посла росії у Варшаві облили червоною фарбою під час покладання квітів на цвинтарі радянських воїнів.

«УКРІНФОРМ»: Такі нині у раші дипломатичні будні. Заслужили!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-