Битва за Україну. День сімдесят третій

Битва за Україну. День сімдесят третій

Укрінформ
ЗСУ в районі острова Зміїний за допомогою безпілотника «Байрактар» було вражено десантний катер рф та два ЗРК «Тор»

Рада безпеки ООН вперше від початку війни ухвалила заяву із засудженням повномасштабного вторгнення росії в  Україну. ЗСУ відновили контроль над населеним пунктом Циркуни на Харківщині. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Для мене найголовніше - це перемога України, а в неї ми закладаємо те, що належить нам… Це вступ України до Європейського Союзу, з усіма кроками… адже цього хоче народ України, вони відстоювали це право на Майдані, це виклик цієї війни».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Ті, хто вивчає минуле, знають, що президент Зеленський і хоробрий народ України втілюють дух людей, які перемогли під час Другої світової війни»

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Ненависть путіна до вільної України більша, ніж його зацікавленість в економічному та соціальному розвитку власної країни. Його імперіалістична та реваншистська ідеологія російської могутності й величі означає для нього більше, ніж добробут власного народу…Таким чином, президент путін створив радикально нову реальність у Європі та в усьому світі».

  1. Ненсі Пелосі, спікер Палати представників США: «путін – боягуз. Він воює проти цивільного населення. Він воює проти дітей. Він використовує це як зброю у війні… Якщо росія не включена до списку держав-спонсорів тероризму, то порвіть і викиньте такий список».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «НАТО сповнене рішучості допомагати Україні, доки путін веде війну, навіть якщо це займе місяці чи роки».

БОЙОВІ ДІЇ

Захисники України з 24 лютого по 7 травня знищили близько 25 100 (+200) російських військових, танків – 1 122 (+12), бойових броньованих машин ‒ 2 713 (+27), артилерійських систем – 509 (+7), РСЗВ - 172 (+1), засобів ППО - 84 (+1), літаків – 199 (+0), гелікоптерів – 155 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн - 1934 (+8), кораблів / катерів - 11 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 341 (+17), спеціальної техніки - 38 (+0), крилатих ракет - 90 (+0).

Генштаб оперативна інформація на 18:00 7 травня

На Слобожанському напрямку:

  • в результаті наступу підрозділів Збройних Сил України ворог втратив контроль над населеним пунктом Циркуни.
  • ворог наступав у напрямку населеного пункту Вірнопілля, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку:

  • противник намагався взяти під контроль населений пункт Олександрівка, успіху не мав.
  • ворог  за підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії у районі заводу “Азовсталь”.

На Запорізькому напрямку:

  • за підтримки авіації ворог наступав в напрямку населеного пункту Полтавка, зазнав втрат, відійшов на раніше займані позиції.
  • ЗСУ в районі населеного пункту Пологи успішно нанесли вогневе ураження противнику, знищивши частину його озброєння та військової техніки. Ворог залишив позиції.

ЗСУ в районі острова Зміїний за допомогою безпілотника "Байрактар" було вражено десантний катер РФ та два зенітних ракетних комплекси "Тор". Воїни 30 ОМБр знищили ПТРК «Штурм-С» окупантів. ЗСУ на Ізюмському напрямку захопили полонених та розбили бронетехніку.

Ракетні удари:

  • у Сумсській області на тироторії Миропільської та Хотінської громади
  • по Краснограду на Харківщині
  • по Полтавській області - в місто Карлівку
  • по Одеській області.
  • по Вознесенському районі Миколаївської області

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні від початку повномасштабного вторгнення росії постраждали 633 дитини: загинуло – 223, отримали поранення – 410.

Унаслідок прямого влучання російської ракети у ніч проти 7 травня знищено Національний музей Григорія Сковороди у с. Сковородинівка на Харківщині.

Під час евакуації цивільних росіяни, вбили трьох захисників Азовсталі – полк «Азов».

У заблокованому Маріуполі 373 людини, яких російські війська евакуювали із укриттів меткомбінату «Азовсталь», вивезли у фільтраційний табір в село Безіменне.

Наслідки ракетних ударів:

  • У Сумській області внаслідок обстрілу поранено військовослужбовця ДПСУ
  • В Полтавській області жертв нема, виникла пожежа, її ліквідовано.
  • удар по Одесі 6 ракетами. 4 ракет пошкодили цивільне підприємство у житловому районі. Після удару спалахнула пожежа, на місці працюють рятувальники. Інформація про поранених уточнюється. Дві ракети влучили у раніше зруйновану злітно-посадкову смугу.
  • Ініціативна група «Першого грудня» звернулася до президентів Туреччини Реджепа Ердогана та Франції Емануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та Федеральної Ради Швейцарії з проханням допомогти виводу українців з Маріуполя та «Азовсталі».

УКРАЇНА

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус прибув із візитом до України.

Відновлено рух залізничним мостом через річку Ірпінь, яку російські війська намагалися форсувати в березні.

Україна боротиметься за повернення культурних цінностей, вивезених російськими окупантами, зокрема, з музеїв Маріуполя та Мелітополя -  Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Уряд додатково спрямував 359 млн гривень на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння військової техніки для потреб ЗСУ.

ЕКОНОМІКА

У квітні кількість зупинених підприємств в Україні скоротилася до 17% порівняно з 32% на початку повномасштабної війни – НБУ

На виплати переселенцям у квітні спрямували понад 5,2 мільярда – Мінсоцполітики

Міський бюджет Києва через російську агресію недоотримає, за попередніми підрахунками, третину надходжень - понад 20 млрд гривень.

В Україні через війну заблоковані майже 25 мільйонів тонн зерна – ООН

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Рада безпеки ООН ухвалила заяву із засудженням повномасштабного вторгнення росії в  Україну.

«УКРІНФОРМ»: Після більше як 70 днів війни з’явилась перша офіційна реакція Радбезу ООН, проте навіть в ній вони не називають що це війна чи військові дії, а лиш висловлюють «глибоку стурбованість щодо підтримки миру і безпеки в Україні». Запитання: от для чого світові така організація, як Радбез ООН?

​Флісову кофту Володимира Зеленського продали за 90 тисяч фунтів стерлінгів на благодійному аукціоні на підтримку України в Лондоні.

«УКРІНФОРМ»: Аукціоном керував особисто прем'єр Борис Джонсон. Серед лотів також були екскурсія Києвом за участі міського голови Кличка та керамічний півник, подарований Джонсону в Україні. Може, поспішили організатори? Через місяць все коштуватиме на порядок дорожче

Італійська влада в порту Марина-ді-Каррара арештувала супер’яхту «Шехерезада», що, як вважається, належить путіну.

Президент США Джо Байден оголосив про ще один пакет оборонної допомоги, який забезпечить для України додаткові артилерійські боєприпаси, радари та інше обладнання

МО США звернулося до американських виробників зброї представити варіанти для закупівлі нових систем озброєнь для підтримки ЗСУ, і вже надійшло близько трьох сотень пропозицій.

На міжнародній конференції у Вільнюсі прийняли комюніке щодо підтримки заснування Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

ВОРОГ

Віце-спікер держдуми рф Петро Толстой заявив, що росія не зупиниться, поки не досягне польського кордону.

«УКРІНФОРМ»:Ну, це знову слова. А на ділі ж увесь світ побачив що таке «велична» армія рф. Вона, скоріше за все, не зупиниться, поки не буде скинуто в морі десь в районі Владивостока…

Російські десантники, які брали участь у загарбанні українських територій, проїдуть на БТР під час урочистого параду до Дня Перемоги в Москві 9 травня.

«УКРІНФОРМ»: росія завжди вибирала і вибирає ганьбу: мінімум половину цих «героїв»  ЗСУ розгромили в Гостомелі, Ірпені, Бучі. Вцілілі, ґвалтівники і дітовбивці пройдуть урочистим маршем перед вами, «дараніє масквічі».

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-