Битва за Україну. День сімдесят другий

Битва за Україну. День сімдесят другий

Укрінформ
З Маріуполя та "Азовсталі" вдалося вивезти ще майже 500 українців

Підрозділами Сил оборони України на Харківщині відновлено контроль над н/п Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, міністр МЗС: «В країнах НАТО дуже багато політиків, які захоплюються Україною, яка мужньо протистоїть російській агресії. Всі хочуть надерти дупу Росії. Усі. Але ніхто не наважився. А у нас просто не залишилося вибору».

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «…Йде 72-й день повномасштабної війни, і ми поки що не бачимо її кінця і не відчуваємо жодної готовності російської сторони до її припинення».

  1. Анджей Дуда, Президент Польщі: «На десятиліття, а може, дай Боже, на століття матимемо братську для Польщі державу… між нашими країнами – Польщею та Україною – не буде більше кордону. Щоб ми жили разом на цій землі, будуючи та відбудовуючи своє спільне щастя та спільну силу, яка дозволить відбивати будь-яку небезпеку чи будь-яку можливу загрозу».

  1. Джордж Буш, екс-президент США: «Я мав честь провести кілька хвилин у розмові з президентом Зеленським – Вінстоном Черчиллем нашого часу. Я подякував президенту за його лідерство, його приклад і його відданість свободі, а також відзначив мужність українського народу».

  1. Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН: «Рада Безпеки ніяк не відреагувала на цю навмисну атаку (обстріл росією Києва під час візиту генерального секретаря ООН – ред.) . Відтак бездіяльність Радбезу, здатність лише висловлювати глибоке занепокоєння, продовжує дратувати міжнародне співтовариство, підривати його авторитет та створювати атмосферу безкарності».

  1. Бен Воллес, глава Міноборони Великої Британії: «Українські військові зможуть навчати британських солдатів після завершення війни з рф. Уроки, засвоєні з "полювання" на танки та літаки рф за допомогою західної зброї, будуть корисні для британців».

  1. Девід Петреус, колишній директор ЦРУ, екскомандувач Центрального командування США та силами США і НАТО в Іраку й Афганістані: «Наразі вбито щонайменше десять чи одинадцять російських генералів. Це приголомшлива цифра, особливо якщо врахувати, що вся армія США втратила одного генерала протягом десятиліть бойових дій у Іраку й Афганістані. А отже, це потужний удар по системі управління російських сил».

БОЙОВІ ДІЇ

Збройні сили України з 24 лютого по 6 травня ліквідували близько 24 900 (+200) російських військових, танків – 1 110 (+8), бойових броньованих машин ‒ 2 686 (+35), артилерійських систем – 502 (+3), РСЗВ - 171 (+2), засобів ППО - 83 (+0), літаків – 199 (+3), гелікоптерів – 155 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 1 926 (+19), кораблів / катерів - 11 (+1), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 324 (+12), спеціальної техніки - 38 (+0), крилатих ракет - 90 (+1).

Ситуація на фронтах за ніч проти 6 травня:

  • На Донеччині бої тривали в районах Лимана, Авдіївки, Мар'їнки, Новомихайлівки, Красногорівки, Вугледара, Великої Новосілки. Ворог обстрілював Авдіївський коксохімічний завод, Нью-Йорк і Світлодарську громаду.
  • На Луганщині загарбники обстрілювали та робили спроби штурму Сєвєродонецька, ворожі снаряди влучили в одну з останніх уцілілих АЗС в регіоні та у залізничне господарство сєвєродонецького «Азоту».
  • У Дніпропетровській області - ракетний удар по Покровській громаді, ворог вів обстріли із "Градів" двох сіл у Зеленодольській та Широківській громадах.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 6 травня

  • На Слобожанському напрямку ворог наступав в районі н/п Нова Дмитрівка, успіху не мав. Підрозділами Сил оборони України відновлено контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки.
  • На Лиманському і Попаснянському напрямку ворог вів штурмові дії у напрямку н/п Шандриголове та Нижнє
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог намагався встановити контроль над населеними пунктами Рубіжне та Воєводівка, успіху не мав.
  • Окупанти провели розвідку боєм у напрямку н/п  Пречистівка, успіху не мали, відступили.
  • В місті Маріуполь противник основні зусилля зосереджував на блокуванні та ураженні підрозділів українських захисників в районі “Азовсталь”.

У Харківській області в ході спецоперації Служби безпеки України взяли в полон 11 російських снайперів, які обстрілювали українські позиції.

Біля острова Зміїний горить російський фрегат "Адмірал Макаров" - ЗМІ

УКРІНФОРМ»: За даними ЗМІ у корабель влучила українська ракета "Нептун". Офіційно у МОУ цю інформацію ніхто не коментує, але в оновлених даних Генштабу станом на ранок 6 травня вказується, що росіяни втратили ще один корабель.

Розвідка Британії: Збільшення втрат серед російських загарбників при штурмі "Азовсталі" на дає їм можливості реалізовувати свої оперативні плани на півдні Донецької області.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні загинули 223 дитини, поранено понад 408.

Відбувся черговий обмін полоненими. Україна повернула до себе 41 людину, включаючи 11 жінок. Додому повертаються 28 військових і 13 цивільних.

Під час режиму припинення вогню на території меткомбінату «Азовсталь» російські загарбники застосували ПТРК та підбили евакуаційний автомобіль, 1 людина загинула та 6 поранені – полк «Азов»

З Маріуполя та "Азовсталі" вдалося вивезти ще майже 500 українців, триває наступний етап порятунку наших людей з комбінату – Андрій Єрмак, голова ОП.

УКРАЇНА

Міністри закордонних справ Литви, Латвії та Естонії Габріелюс Ландсбергіс, Едгарс Рінкевичс і Ева-Марія Лійметс прибули з візитом до Києва. Вони зустрілись з Президентом Зеленським.

Володимир Зеленський запропонував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу «зробити потужний політичний крок» і приїхати в Україну 9 травня.

«УКРІНФОРМ»: Приїзд канцлера, а ще краще і Президента ФРН до України саме 9 травня продемонструє особливу підтримку України Німеччиною у протистоянні російській агресії. А ще – потужно вдарив би по намаганням росії «приватизувати» перемогу над нацизмом у Другій Світовій війні.

7 країн погодились виступити гарантами безпеки України – Андрій Єрмак, голова ОП

«УКРІНФОРМ»: Готові і хочуть бути гарантами США, Великобританія, Франція, Німеччина, Туреччина, Польща, Італія. Крім того, Україна також прагне бачити серед гарантів Китай. Ключове питання: про які саме гарантії йдеться? Якщо в дусі Будапештського меморандуму, то ми проти.

Міська рада Броварів Київської області призупинила діяльність УПЦ (московського патріархату) на території громади.

Президент Володимир Зеленський вперше вручив українським військовослужбовцям нову відзнаку - «Хрест бойових заслуг»

ЕКОНОМІКА

У квітні надходження до загального фонду держбюджету становили 76,2 млрд грн - це 79,5% від довоєнного плану - Сергій Марченко, міністр фінансів

Україна і Польща скасували дозволи на транзит для міжнародних перевізників пального

«УКРІНФОРМ»: Ракетні удари рф по нафтопереробних заводах та нафтобазах України створили критичну ситуацію на ринку палива, а скасування дозволів пришвидшить доставку пального в Україну і спонукають до рішучих кроків. Допоможе?

Через вторгнення РФ Україна втратила 90% портового товарообігу — Мінінфраструктури

У квітні Фонд енергоефективності виплатив ОСББ понад 77 мільйонів гривень за програмою «Енергодім»

Компанія EOS надала Україні можливість отримувати високоточні супутникові знімки завдяки комерційній угоді з GEOSAT.

Понад 400 житлових комплексів в Україні відновили будівельні роботи

В Україні засіяли 80% прогнозних площ під ярі культури ранньої групи - Мінагрополітики

Аграрії отримали на посівну майже 20 млрд грн кредитів - Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент України Володимир Зеленський виступив в парламенті Ісландії і закликав країну повністю відмовитись від торгівлі з Росією, а також - долучитися до енергомодернізації України.

Німеччина надасть Україні 7 самохідних гармат-гаубиць Panzerhaubitzen 2000 - Крістін Ламбрехт, міністр оборони.

Компанія Shell покидає російський ринок і продає свої заправки. Провідний виробник хімікатів Kemira йде з російського ринку

Угорщина відмовилася підтримувати санкції проти патріарха кіріла, а також виступає проти нафтового ембарго.

«УКРІНФОРМ»: Угорщина завжди підтримувала москву, але будемо надіятись, що в ЄС знайдуть спосіб їх вмовити. Взагалі, це трохи дивно, коли завдяки принципу консенсусу мізерна меншість має змогу диктувати абсолютній більшості. Можна з цим щось зробити?

Велика Британія запровадила санкції проти міжнародної гірничо-металургійної корпорації Evraz, що належить російським власникам.

ВОРОГ

Посла рф у Франції Олексія Мєшкова не запросили на офіційні заходи у Парижі, присвячені 77-м роковинам Дня Перемоги. Посол висловив невдоволення.

«УКРІНФОРМ»: росія і її чиновник ніяк не второпають, що вони стали ізгоями в світі і єдине місце куди їх всіх запросять – це Гаага.

Заступник глави радбезу рф  медведєв похвалив рішення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не підтримувати санкції ЄС проти глави Російської православної церкви патріарха Кіріла.

російська судноплавна компанія Совкомфлот через санкції розпродає судна, зокрема, компанія виставила на продаж 40 зі 121 своїх суден.

У квітні 2022 року бюджет рф недоотримав 133 мільярдів рублів нафтогазових доходів.

«УКРІНФОРМ»: Ця сума могла б бути значно більшою, якщо б світ взагалі перестав би купувати нафту в рф.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-