Битва за Україну. День сімдесят перший

Битва за Україну. День сімдесят перший

Укрінформ
ЗСУ перейшли в контрнаступ на Харківському та Ізюмському напрямках

На межі Миколаївщини та Херсонщини українські військові взяли під контроль кілька населених пунктів. У Польщі проходить міжнародна донорська Конференція на підтримку України під час якої для допомоги Україні зібрано 6,5 млрд доларів.  Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «…Відновлення України зараз має стати таким же історичним прикладом для нашого часу й майбутнього, яким свого часу стало відновлення європейських країн після Другої світової війни».

  1. Урсула фон дер Ляєн, Президент Європейської Комісії: «Європейський Союз допоможе Україні не просто відбудувати зруйноване війною, але побудувати справжню «країну мрії», яка прокладе їй шлях до великої європейської родини… Якщо ми зможемо залучити мільярди інвестицій, сотні мільярдів євро, і (реалізуємо – ред.) реформи – це не лише дозволить відновити вашу країну, але також прокладе для вас шлях у Європейський Союз. Слава Україні!».

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «путін не має виграти цю війну і він її не виграє, тому що світова спільнота стоїть разом у тому, що стосується санкцій проти рф, посилення власної обороноздатності та солідарності з українським народом».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми більше не можемо покладатися на зброю радянської епохи. Це пройшло і це кінець історії. Нам потрібна всебічна програма переходу зі зброї радянських часів до зброї стандартів НАТО».

  1. Матеуш Моравецький, глава польського уряду: «Захід має довести, що європейські цінності не є порожнім звуком, і треба допомогти Україні виграти цю війну».

  1. Джен Псакі, речниця Білого дому: «Влада рф уже провалила всі свої цілі, визначені перед початком масштабного вторгнення в Україну та програла війну з точки зору власних уявлень про перемогу».

  1. Курт Волкер, американський дипломат, колишній спецпредставник США у справах України: «…Стійкість і рішучість народу України, звитяга її воїнів, кмітливість її керівників і те, наскільки вона твердо ідентифікує себе як європейська демократія, привели до того, що її сприйняття в Європі та Америці кардинально змінилося. Тепер усі розуміють, що Україна одна з нас».

БОЙОВІ ДІЇ

Захисники України з 24 лютого по 5 травня знищили близько 24 700 (+200) російських військових, танків – 1 092 (+15), бойових броньованих машин – 2 651 (+41), артилерійських систем - 499 (+8), РСЗВ - 169 (+6), засобів ППО - 83 (+2), літаків - 196 (+2), гелікоптерів - 155 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 1 907 (+40), кораблів/ катерів 10 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 312 (+9), спеціальної техніки - 38 (+0), крилатих ракет - 89 (+2).

Ситуація на фронтах за ніч проти 5 травня:

  • Ворог завдав ракетних ударів по 5-ти областях України
  • У Донецькій області під ракетними авіаційними ударами перебував центр Авдіївки,  періодичні обстріли Мар’їнки, обстріл міста Часів Яр Бахмутського району.
  • У Луганській області за добу зафіксовано сім потужних артилерійських обстрілів Сєвєродонецька, ще сім — Попаснянської та Гірської громад, чотири — Лисичанська.
  • У Харкові вночі обстріляли околиці міста, тривають бої в Ізюмі.
  • У Миколаївській області з РСЗВ був обстріляний один із районів обласного центру.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 5 травня

  • На Слобожанському напрямку противник намагався відновити втрачені позиці в районі міста Харків, провів невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів.
  • в районі міста Ізюм ворог здійснює артилерійські обстріли наближених населених пунктів, успіхів не має.
  • На Донецькому напрямку противник намагався оволодіти Попасною, взяти під повний контроль місто Рубіжне та забезпечити сприятливі умови для продовження наступу у напрямках на міста Лиман та Сєверодонецьк, успіху не мав.

ЗСУ перейшли в контрнаступ на Харківському та Ізюмському напрямках - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ

«УКРІНФОРМ»: Небагатослівний, зазвичай, генерал Залужний вперше за всі ці понад 70 днів сказав те, чого так чекала вся Україна. І це дорогого вартує. Боже, бережи наших воїнів, поможи їм викинути російську нечисть з нашої землі!

Окупантів не вибили з «Азовсталі», йдуть тяжкі бої - заступник командира полку «Азов».

«УКРІНФОРМ»: Раніше радник керівника ОП Олексій Арестович повідомив, що окупантів вибили з території заводу.  Нажаль це не так. Війна це важко. І може бути довго…

ЗСУ взяли під контроль кілька населених пунктів на межі Миколаївщини та Херсонщини.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні загинула 221 дитина та понад 408 отримали поранення.

В контрольованому окупантами  Енергодарі через неможливість завезти вугілля зупинено роботу Запорізької теплоелектростанції.

На Донеччині ворог застосував фосфорні боєприпаси: двоє осіб загинули, четверо – поранені

Наслідки ракетних ударів:

  • в Краматорську поранені 25 людей.
  • у Київській області ввечері ППО збили ракету над Броварським районом. Після падіння уламків загорівся чагарник та очерет. Жертв не було.
  • У Дніпропетровський області дві ракетних атаки. Одну ракету збили, інша попала по мосту біля центру міста. Є руйнування. Постраждалих немає.
  • У Кіровоградській області приліт ракети на об’єкти інфраструктури. Попередньо — без жертв.
  • У Черкаській області спрацювала ППО, було збито дві ракети. Потерпілих немає.

Україна з початку війни провела 9 обмінів полоненими та повернула 324 своїх людей — СБУ

УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

«УКРІНФОРМ»: У середині квітня Штайнмаєр мав намір відвідати Київ разом із президентами країн Балтії та Польщі, проте йому відмовили через тісні зв’язки у минулому з Росією. Кінець дипломатичного скандалу? Дуже хотілося би… А хто наступний? Може, Орбан?

СБУ затримала «члена партії Медведчука «Український вибір». Його підозрюють у підготовці до повалення конституційного ладу в Україні у співпраці з російськими спецслужбами.

«УКРІНФОРМ»: Цікаво знати прізвище цього затриманого, але поки СБУ не розголошує його. Відомо лиши що це колишній радянський офіцер з бойовим досвідом, який живе у Києві. До партії Медведчука вступив у 2015 році.

Україна готова припинити транзит російського газу, якщо Європа ухвалить рішення про відмову від нього - Андрій Герус, глава комітету Верховної Ради з питань енергетики

В Україні запустили онлайн-платформу United24, на якій можна в один клік пожертвувати кошти на допомогу українським захисникам, мирним жителям та на відбудову країни – Володимир зеленський.

До Ірпеня Київської області прибули близько 120 архітекторів з усієї України для планування стратегії з розвитку міста.

В Україні запрацювала система «Шлях». Вона дозволяє за секунди перевіряти водіїв-чоловіків 18-60 років, які їдуть за кордон не в евакуацію, а по гумдопомогу.

Суд арештував корпоративні права і рахунки підприємств родичів Медведчука та Козака.

На заарештованих рахунках знаходилось понад 40 млн грн

ЕКОНОМІКА

Україна та Велика Британія юридично закріпили скасування ввізних мит і тарифних квот у двосторонній торгівлі.

«УКРІНФОРМ»: Підписання цієї угоди сприятиме не тільки розвитку українського виробництва, а й збільшить надходження валютного виторгу і зміцнить економіку країни.

Європейська комісія також 27 квітня запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до країн Євросоюзу.

Станом на 5 травня 300 підприємств, які були переміщені з зони бойових дій, вже працюють.

ПриватБанк з 1 червня повертає обов'язковий платіж за всіма кредитами.  Таким чином, кредитні канікули для клієнтів банку закінчаться.

Податкові надходження за І квартал перевищують торішні показники на понад 27% - ДПС

Уряд планує спрямувати на ринок 70 тисяч тонн бензину й близько 40 тисяч тонн дизелю.

«УКРІНФОРМ»: Це досягнення. Адже в багатьох регіонах утворився дефіцит пального через те, що окупанти завдали ударів по паливній інфраструктурі, зокрема був знищений Кременчуцький НПЗ, який був основним виробником пального в Україні. Чи буде цього достатньо? Наразі, відповіді немає.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Зеленський виступив на Міжнародній донорській конференції високого рівня на підтримку України у Варшаві і закликав надати Україні членство в ЄС за скороченою спец процедурою.

 «УКРІНФОРМ»: Метою конференції є збір коштів на зростаючі потреби України. Під час Конференції донорів для допомоги Україні зібрано 6,5 млрд доларів. Це багато. Але грошей на відновлення ще треба буде знайти на два порядки більше.

Угорщина готова допомогти відбудовувати Київщину та лікувати поранених українських бійців -  Петер Сіярто, міністр закордонних справ Угорщини

«УКРІНФОРМ»: Цікава заява, особливо на тлі проблем україно-угорських взаємин останнього часу. Лід зрушився?

Японія заморозить активи 140 росіян у рамках обмежень проти рф через її вторгнення в Україну.

Фінляндія надішле Україні додаткову військову техніку, а також готує виділення ще 70 млн євро допомоги.

Суд в Іспанії відпустив під підписку про невиїзд антиукраїнсьеого блогера Анатолія Шарія, затриманого у середу. Іспанці чекають на запит про екстрадицію.

«УКРІНФОРМ»: СБУ підозрює А. Шарія у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (Державна зрада) і ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Втім, це не завалило йому на російські гроші заснувати цілу партію, представники якої навіть вибороли якісь мандати у місцевих радах. Що з цією публікою тепер робити?

США скликали засідання Ради безпеки ООН, щоб обговорити гуманітарну ситуацію в Україні.

ВОРОГ

Прессекретар путіна пєсков заявив, що розвіддані та інша допомога ЗСУ з боку НАТО не завадять Росії досягти всієї мети спецоперації.

«УКРІНФОРМ»:  Ага. Київ вони брали за 48 годин, так само і «мети» своєї досягнуть.

Міністр лавров називає захоплення України традиційною метою росії і вважає війну природним способом досягнення геополітичних результатів. При цьому він не відкидає застосування проти України тактичної ядерної зброї. – приватна розмова з главами дипвідомств СНД.

«УКРІНФОРМ» А ми вважаємо лаврова законним кандидатом на місце на лаві підсудних Міжнародного трибуналу. І ця його заява –  буде вагомим аргументом сторони обвинувачення.

Росія провела військові навчання в Калінінградській області – репетирували використання тактичної ядерної зброї.

«УКРІНФОРМ»: Калінінградська область – колишній Кенігсберг -  межує з Польщею і Литвою і такі навчання є сигналом для Європи, що використання путіним ядерної зброї стає дедалі реалістичнішим сценарієм. Тож час повертати Кенігсберг законній власниці – Німеччині.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-