Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Шостий пакет санкцій проти рф: що він включає і означає?

Шостий пакет санкцій проти рф: що він включає і означає?

Укрінформ
Щоб зупинити путіна, недостатньо навіть масштабних санкцій, потрібна також потужна і сучасна зброя для України

4 травня 2022 р. президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн представила шостий пакет санкцій проти рф. Він включає низку важливих заходів – від поступової заборони на закупівлю російської нафти і відключення від системи банківських переказів SWIFT найбільшого російського банку – "Сбербанку" до відключення трьох великих державних російських телеканалів від кабельної, супутникової та інтернет-трансляції в ЄС і персональних санкцій щодо високопосадових російських військових, які підозрюються у воєнних злочинах в Бучі та Маріуполі.

Це вже шостий пакет санкцій, і точно можна прогнозувати, що не останній. Це тому, що на Заході не викладають всі санкційні козирі відразу. Санкції вводяться покроково. І завжди залишається резерв для нових санкцій. Крім того, з високою вірогідністю, росія ще дасть нові приводи для нових санкцій.

Також варто зазначити, що ЄС і Захід в цілому, хай із запізненням, але поступово вводять санкції, яких вже давно вимагають українська влада і українське суспільство. Зокрема на необхідності нафтового ембарго проти росії з перших днів російського вторгнення наполягав Президент Зеленський. Тиск України і нові загрози з боку росії – це головні драйвери посилення санкційної політики Заходу проти рф. В цьому контексті резерви для подальших санкцій вже визначені у доповіді міжнародної комісії Єрмака-Макфола, яка спеціально займалась розробкою пропозицій для посилення санкційного тиску на росію.

Оскільки у багатьох ще залишаються ілюзії, що санкції проти росії спрямовані на те, щоб зупинити російську війну проти України, спеціально зазначу, що, на жаль, це не зовсім так. Навіть деякі європейські політики, які схильні до «діалогу» з путіним, починають усвідомлювати, що він не хоче зупинятись, попри величезні збитки і проблеми рф від західних економічних санкцій. Кремлівський диктатор маніакально зациклений на війні проти України. І в такій ситуації санкції проти росії виконують подвійну функцію – це інструмент покарання росії і російської верхівки за війну проти України і злочини проти України і українців, а також це вагомий спосіб значного послаблення військового і економічного потенціалу росії, щоб зменшити її здатність вести війну проти України. І щоб зупинити путіна недостатньо навіть масштабних санкцій проти рф, потрібна також потужна і сучасна зброя для України. Дуже добре, що це також поступово починають розуміти наші міжнародні партнери.

Володимир Фесенко

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-