Битва за Україну. День сімдесятий

Битва за Україну. День сімдесятий

Укрінформ
ЄС анонсував шостий пакет санкцій проти росії в якому передбачено відключення Сбербанку рф від SWIFT і поетапну відмову від російської нафти

Парламент Болгарії проголосував за надання військово-технічного допомоги Україні, хоча ще тиждень тому у них не було консенсусу з цього питання. ЗСУ звільнили 4 населені пункти від окупантів. Впевнено йдемо до перемоги. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сімдесятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської Комісії: «путін захотів стерти Україну з мапи. Але він - це очевидно - не досягне успіху. Навпаки. Україна має мотивацію та хоробрість, а також єдність. Є лише одна країна, яку зараз топить путін, - і це росія…».

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Наше завдання номер один  - відновити територіальну цілісність, відправити і дотиснути війська Російської Федерації на ті території, де вони були до 24 лютого. Ми розуміємо, що відновити територіальну цілісність повністю на тимчасово окупованому півострові Крим буде складно, і все ж таки, я вважаю, що ми зможемо, показавши свою міцність».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Ми не повинні боятися погроз росії… Ми можемо досягти будь-якого успіху лише за умови застосування жорсткої сили, тому що тільки жорстка сила здатна зупинити росію».

  1. Джо Байден, президент США: «Ціна битви за Україну буде немалою, але поступка агресору вийде дорожчою».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Якщо якась країна в Європі протистоятиме ембарго на російську нафту, будуть чіткі підстави сказати, що ця країна є співучасником злочинів, які скоїла росія на території України»

  1. Ісаак Герцог, президент Ізраїлю: «Спочатку я не міг повірити, що ці слова вимовив російський міністр закордонних справ. Вони мене розлютили і викликали огиду. Саме тиждень, коли ми згадуємо Голокост, міністр закордонних справ росії лавров обирає для поширення брехні, жахливої брехні, яка тхне антисемітизмом»

БОЙОВІ ДІЇ

ЗСУ з 24 лютого по 4 травня ліквідували близько 24 500 (+300) російських військових,

танків – 1 077 (+15), бойових броньованих машин – 2 610 (+43), артилерійських систем – 491 (+16), РСЗВ - 163 (+1), засоби ППО - 81 (+1), літаків – 194 (+0), гелікоптерів – 155 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 1 867 (+24), кораблі /катери - 10 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 303 (+12), спеціальна техніка - 38 (+0), крилаті ракети - 87 (+3).

Ситуація на фронтах за ніч проти 4 травня:

  • Ворог завдав ракетних ударів по об’єктах на території 8 областей України
  • Луганська область: По Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську та Золотому війська рф завдали чотири ракетно-бомбових удари, здійснили артобстріли Лисичанська, Сєвєродонецька, Попаснянської та Гірської громад.
  • У Донецькій області росіяни двічі обстріляли Авдіївський коксохімічний завод,  також обстріляли Мар’їнку, а в районі с. Новомихайлівка обстріли тривають майже цілодобово.
  • У Харківській області росіяни обстрілювали Дергачі, Золочів, Богодухів, Чугуїв. На Ізюмському напрямку тривають бої.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 4 травня

  • противник проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове, здійснює артилерійські обстріли у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулька.
  • На Донецькому напрямку ворог намагається  наступати на н/п Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів. Успіхів не має.
  • За підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу «Азовсталь». Успіху не має.
  • Під Новопавлівськом  окупанти намагалися штурмувати н/п Новосілка. Ворог зазнав втрат і відступив.
  • Окупанти ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій та створення умов для активізації наступальних дій у напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

Зник зв’язок з українськими захисниками на меткомбінаті «Азовсталь» і поки невідомо, що саме зараз там відбувається -  Вадим Бойченко, Маріупольський міський голова.

«УКРІНФОРМ»: За повідомленням УП, росіяни прорвалися на територію заводу, який доти бомбардували й обстрілювали. На "Азовсталі" йдуть важкі бої, а у підземеллях заводу залишаються цивільні люди, яких ще не евакуювали.

ЗСУ звільнили чотири населені пункти на півдні України. На Запоріжжі наші бійці взяли в полон групу окупантів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни вбили 220 та поранили 407 дітей.

Унаслідок авіаудару російської авіації по Драматичному театру в Маріуполі 16 березня загинуло близько 600 мирних жителів - Associated Press

За останню добу на Київщині виявили 20 тіл мирних жителів, яких убили російські військові - Андрій Нєбитов, начальник поліції Київської області.

«УКРІНФОРМ»: В звільненій від ворога Київській області поліція виявила та оглянула 1235 тіл мирних жителів, особи 282 загиблих поки що не встановлені.

Наслідки ракетних ударів:

  • На Вінничині, Київщині та у Запорізькій області ракети були знешкоджені ППО.
  • На Кіровоградщині ракети влучили у тягову підстанцію, жертв немає. Ще одну ракету знешкодила ППО.
  • На Одещині три ракети збила ППО, проте є влучання в інфраструктурні об'єкти у Арцизькій тергромаді. Постраждалих станом на ранок не було.
  • На Дніпропетровщині росіяни здійснили два ракетних удари по залізниці. Зруйновано тягову підстанцію. Одну людину поранено.
  • На Закарпатті влучання ворожої ракети в електропідстанцію залізничної станції, жертв немає, пошкоджено розподільчий газогін.
  • На Львівщині ракетні влучання по електричних підстанціях. Завдано серйозних ушкоджень. Двоє людей отримали поранення. Пожежі ліквідовані.

«УКРІНФОРМ»: Вперше за 2 місяці війни ворог завдав ракетного удару по Закарпатській області. За вчора було випущено 18 крилатих ракет по території нашої країни, 8 з яких збила протиповітряна оборона. Всі ракетні удари наносяться з метою руйнування залізничної інфраструктури, щоб завадити доставці військової техніки та пального для ЗСУ.

УКРАЇНА

Унаслідок ДТП на Рівненщині, де зіткнулися мікроавтобус, бензовоз та пасажирський автобус загинули 26 людей, 12 осіб травмовані.

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та голова парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп прибули з візитом до України. Вони відвідали Бучу та зустрілися з керівництвом України.

Миколаївщина готується до відкриття курортного сезону попри те, що є прифронтовою областю – Віталій Кім, голова ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Ну, подивимось. Постає питання: як забезпечити безпеку відпочиваючих, якіі у військовий час захочуть їхати у прифронтову область? Тут знову все залежатиме від ЗСУ.

По Варшавській трасі відновлено сполучення між Києвом та Житомиром - відкрито рух мостом через річку Тетерів.

«УКРІНФОРМ»: За час ведення бойових дій у Київській області на Варшавській трасі було зруйновано та пошкоджено три штучні споруди. Зараз усюди забезпечено тимчасовий проїзд автодорогою М-07 Київ – Ковель – Ягодин.

В Київській області відновили роботу 239 приміських та міжміських автобусних маршрутів загального користування.

ЕКОНОМІКА

На Авдіївському коксохімі після обстрілу розпочато процес консервації. Кількість працівників, які наразі працюють, мінімізують - пресслужба Групи Метінвест

Харківщина засіяла 23 тис. га зерновими культурами

У квітні 2022 року Україна експортувала 1,263 млн тонн зернових та олійних культур, а також продукти їх переробки.

Дефіцит пального не зупинив посівну кампанію в Україні – Мінагрополітики

За результатами розміщення облігацій внутрішньої державної позики 3 травня до державного бюджету залучено 7,1 млрд грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн представила шостий пакет санкцій ЄС проти Росії.

 «УКРІНФОРМ»: 6-й пакет санкцій передбачає: поступове введення ембарго на російську нафту; відключення Сбєрбанк та ще двох великих банки рф від SWIFT; трьом російським державним мовникам заборонять працювати в ефірі ЄС; персональні санкції проти високопоставлених військових і чиновників, які вчинили воєнні злочини у Бучі і тих, хто відповідальний за нелюдську облогу Маріуполя.

Парламент Болгарії проголосував за надання гуманітарної, фінансової та військово-технічного допомоги Україні, включаючи ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах країни.

Британія в рамках нового санкційного пакету заборонила своїм компаніям надавати послуги російським клієнтам, зокрема – в частині консалтингу, аудиту та PR.

Делегації України та країн-партнерів в ОБСЄ у середу залишили залу засідання через початок головування білорусі у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ – одному з двох постійно діючих директивних органів Організації.

Австралія запровадила додаткові санкції щодо понад 70 російських політиків та понад 30 так званих посадовців "ЛНР" та "ДНР".

ВОРОГ

Міністр оборони росії сергєй шойгу пригрозив, що поставки зброї з країн НАТО в Україну вважаються "законною метою" для знищення.

«УКРІНФОРМ»: Вже не вперше в рф грозяться завдавати ракетних ударів по поставкам західної зброї до України. Росія вже почала використовувати по наземних цілях протикорабельні крилаті ракети "Онікс", а це може свідчити про брак у країни-агресора інших типів боєприпасів великої дальності. Але це не основне, тому що сам Шойгу та іже з ним перетворилися на цілком законні цілі для знищення.

Верхня палата парламенту білорусі схвалила запровадження смертної кари за замах на вчинення теракту за обтяжливих обставин.

«УКРІНФОРМ»: Тобто йдеться не про теракт, а про «намір» його здійснити. Уявляєте на що це може перетворитися в умовах білоруського «кривосуддя»? Відповідь: на інструмент розправи з невгодними.

Армія білорусі почала раптову перевірку «сил реагування».

«УКРІНФОРМ»: «Перевірка» розпочалася після переговорів путіна і лукашенка. У Міноборони білорусі запевняє, що заходи не несуть жодної загрози ні для європейської спільноти, ні для сусідніх країн зокрема.  Втім,  світ уже знає ціну обіцянкам і білорусі, і росії.

У Мінську помер перший керівник незалежної білорусі (1991-1994 рр) Станіслав Шушкевич (1934-2022).

«УКРІНФОРМ»: Станіслав Шушкевич разом із президентом України Леонідом Кравчуком та президентом Росії Борисом Єльциним підписував у грудні 1991 року Біловезьку угоду про ліквідацію СРСР. І за це йому завжди будуть вдячні потомки.  Він не втомлювався критикував режим лукашенка в білорусі та путіна в росії,  відстоював європейське майбутнє Білорусі. Світла пам’ять! Царство Небесне!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-