Битва за Україну. День шістдесят сьомий

Битва за Україну. День шістдесят сьомий

Укрінформ
начальник генштабу рф в. герасимов отримав поранення внаслідок вибуху в районі штабу 2-ї армії рашистів на ізюмському напрямку

З території Азовсталі в Маріуполі вдалося вивезти понад 100 жінок та дітей. СБУ знешкодила диверсійно-розвідувальну групу, яка планувала збити пасажирський літак над росією чи білоруссю та звинуватити в цьому Україну та її партнерів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Якщо будь-яка компанія або держава буде допомагати росії торгувати нафтою, вона так само повинна отримати санкції. Будь-яке спонсорство російської воєнно-терористичної машини має припинитися».

  1. Ненсі Пелосі, спікер Палати представників Конгресу США: «Сьогодні Україна героїчно бореться за свободу, і США готові допомагати, доки ця боротьба не завершиться перемогою. Україна є кордоном свободи».

  1. Якуб Кумоч, радник президента Польші: «…На початку вони (росіяни) також вимагали роззброєння України, але вимагати роззброєння держави, армія якої розгромила значну частину російських військ у сухопутному зіткненні, є нахабністю».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «… Мир на умовах, продиктованих росією, не принесе безпеки ні Україні, ні нам в Європі. У гіршому випадку – це було б запрошення до наступної війни – ще ближче до наших кордонів».

  1. Федір Веніславський, представник Президента у Конституційному суді: «Думаю, що ми знаходимося на переламному моменті, на зламі. Найближчі дні будуть вирішальні. путіну необхідно до 9 травня продемонструвати хоч якісь успіхи».

БОЙОВІ ДІЇ

Війська рф з 24 лютого по 1 травня втратили в Україні уже близько 23 500 осіб (+300),      1 026 (+18) танків, 2471 (+26)  бойових броньованих машин, 451 (+15) артилерійських систем, 151 реактивну систему залпового вогню, 80 (+3) засобів протиповітряної оборони, 192 (+2) літаків, 155 гелікоптерів, 1796 (+20) автомобільної техніки та автоцистерн, 8 кораблів /катерів, 245 (+13) БПЛА оперативно-тактичного рівня, 32 одиниці спеціальної техніки та 4 пускові установки ОТРК/ТРК. Збито 84 крилаті ракети.

Ситуація на фронтах за ніч проти 1 травня:

- на Дніпропетровщині обстріл Зеленодольської громади.             

- Харків та область: внаслідок обстрілів окупантів виникли 15 пожеж, зокрема - в Ізюмському, в Харківському та Чугуївському районі. В Ізюмі тривають бої.

- Луганщина: 19 разів росіяни відкривали вогонь по житлових кварталах міст та сіл. У Лисичанську перебито газогін.

- Донеччина: активні бойові дії по всій лінії фронту. Перебито електромережу, і через це знеструмлене місто Красногорівка.

- Миколаїв: ворог обстріляв околиці міста касетними боєприпасами, є пошкодження.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 1 травня:

- на Слобожанському напрямку ворог російські окупанти зазнали втрат в н/п Старий Салтів.

- на Ізюмському напрямку противник зазнав втрат у живій силі та техніці.

- на Донецькому і Таврійському напрямках ворог також зазнав втрат.

- Окупанти на Криворізькому напрямку вели артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів у районах Таврійського, Осокорівки, Трудолюбівки та Князівки.

СБУ знешкодила ДРГ, що збиралась збити пасажирський літак над росією чи білоруссю та звинуватити в цьому Україну.

Після чергового обстрілу силами ЗСУ острова Зміїний російські війська активізували свій флот у Чорному морі, зберігається загроза ракетного удару по території України – ОК Південь.

Начальник Генштабу рф Валерій Герасимов отримав осколкове поранення, а також велика кількість загиблих серед найвищого офіцерського складу внаслідок вибуху в районі штабу 2-ї армії рашистів на ізюмському напрямку.

«УКРІНФОРМ»: Якщо ця інформація підтвердиться, це буде моральна і військова поразка росії рангу знищення флагману ЧФ, а може, й більше того.

Над Одесою та Дніпропетровщиною українська ППО збила ворожий безпілотник. ЗСУ знищили російський бойовий гелікоптер Ка-52 «Алігатор», вартість якого становить близько $15 млн.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні станом на 1 травня загинули 219 дітей і 404 - отримали поранення.

На Миколаївщині росіяни завдали ракетного удару по сховищі добрив, знищено близько 600 кг. На Дніпропетровщині - у склад з зерном. У Харкові  та області російська армія обстрілює Салтівку, Золочівську та Богодухівську громади.

Ввечері 30 квітня за участі ООН з «Азовсталі» евакуювали 20 цивільних - жінок і дітей. 1 травня ще ​ понад 100 осіб вже прямує на підконтрольну територію, до Запоріжжя.

«УКРІНФОРМ»: Дякуючи Богу, що вдалося вивезти, але велика частина, цивільних та українських військових, серед яких поранені ще залишаються в блокаді. Молимось за те, щоби й решта маріупольців добралися до безпечних місць.

На Харківщині зі звільненої Руської Лозової евакуювали ще 100 жителів, з Лисичанська, що на Луганщині, евакуювали 26 осіб.

З України за кордон вже виїхали майже 5,5 млн біженців – ООН.

«УКРІНФОРМ»: Це більше 10% населення. Втім, 1 289 500 українців вже повернулися додому. Переможемо і все відбудуємо!

УКРАЇНА

За сприяння Червоного Хреста у Львові будують тимчасове житло для вагітних жінок-переселенок - Львівська міська рада.

російські хакери атакують сервіси Укрзалізниці – можливі збої продажу квитків онлайн.

На Київщині відновили роботу вже 49 ЦНАПів - Олександр Павлюк, голова Київського ОВА.

У Києві пройшла зустріч Володимира Зеленського і Ненсі Пелосі. Президент України нагородив спікера Конгресу США Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги ІІІ ступеня – Офіс Президента.

Кабмін схвалив стратегію інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу на період до 2024 року -  Міндовкілля.

«УКРІНФОРМ»: Це особливо необхідно в умовах війни та постійних погроз з боку росії. Це дасть можливість аналізу і прогнозування наслідків радіаційних аварій, які розповсюджуються за межі зон АЕС.

В Україні вже порушили понад 9 тис. справ щодо воєнних злочинів рф - Ірина Венедіктова, генпрокурор України.

На Київщині відкрили ще один тимчасовий автомобільний міст.

«УКРІНФОРМ»: Уже відкрили мости через Ірпінь в районі Гостомеля та Стоянки, наразі приступили до відновлення ще двох мостів у Фастівському районі.

На Буковині виділили 63 земельні ділянки для будівництва житла для 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб - Сергій Осачук, голова Чернівецької ОВА.

Херсонщину та частину Запорізької області загарбники відключили від зв’язку та інтернету.

НЕК «Укренерго» відновила надійну схему живлення Чорнобильської зони відчуження.

ЕКОНОМІКА

Кабінет Міністрів підвищив граничний рівень торгової надбавки для дизельного палива у розмірі не більш ніж 7 грн/л, для бензинів - не більш ніж 6,5 грн/л.

«УКРІНФОРМ»: Уряд бореться з дефіцитом пального. Щиро побажаємо йому успіху.

росіяни вже викрали в Україні кілька сотень тисяч тонн зерна - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

На Полтавщині понад 600 тис. га уже засіяно сільськогосподарськими культурами – Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА.

Україна розірвала ще одну угоду з росією в галузі рибного господарства – МінАПК.

«УКРІНФОРМ»: от просто цікаво, скільки таких угод ще залишилось?

Через війну Мінінфраструктури видало наказ про офіційне закриття Бердянського, Маріупольського, Херсонського та Скадовського морських торгових портів до відновлення контролю за ними.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Німеччина підтримала ембарго на російську нафту.

«УКРІНФОРМ». Але 6 країн ще відмовляються це зробити. Серед них, на наш подив, Італія, Іспанія…

Швеція назве частину парку, де у Стокгольмі знаходиться посольство рф, «Місцем вільної України».

У Відні продовжили безкоштовний проїзд громадським транспортом для українців до 1 червня.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда та його в’єтнамський колега Фам Мін Чін засудили удари по мирному населенню в Україні та погрози рф застосувати зброю масового знищення.

Україна від початку війни отримала медичної гуманітарної допомоги на 6 млрд грн - Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я.

Сполучених Штатах Америки військовослужбовці уже завантажують гусеничні бронетранспортери М113, щоби направити їх до України – Генштаб.

Працівники порту Амстердама відмовляються розвантажувати танкер із російським дизельним паливом.

«УКРІНФОРМ»: з 19 квітня почала діяти директива ЄС про заборону заходити до своїх портів російським суднам. Як бачимо, росія не припиняє брудні схеми - заходить в порти під іншими прапорами юрисдикцій,  розраховуючи уникнути санкцій.

ВОРОГ

У Бєлгородській області росії сталася пожежа біля одного з об'єктів Міноборони РФ.

«УКРІНФОРМ»: Як з’ясувалося – це знову склал боєприпасів. ГОРИ-ГОРИ ЯСНО!

У Курській області пошкодили залізничний міст, яким перекидали війська в Україну.           

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-