Битва за Україну. День шістдесят шостий

Битва за Україну. День шістдесят шостий

Укрінформ
Ворог завдав ракетного удару по Одесі

Пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. На Харківщині ЗСУ відновили контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне, а на Ізюмському напрямку військові знищили пункт управління рф, понад 30 одиниць техніки. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Даля Грібаускайте, екс-президент Литви: «Спроби Заходу відступати, щоб нібито уникнути Третьої світової війни, – це глухий кут, тому що Третя світова війна вже почалася і зупиняти її треба на полі бою».

  1. Майкл Макфол, екс- посол США в рф, директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету: «Я не бачу жодного переможця всередині росії від цього вторгнення. Ні путін, ні силовики, ні генерали, ні кгбешники, точно не олігархи, точно не середній клас з великих міст. Можливо, бабусі з Сибіру, які живуть у дивній сфері путінського медіа. Вони думають, що роблять щось важливе».

  1. Вікторія Нуланд, заступник держсекретаря США: «Погрози російського керівництва про застосування ядерної зброї свідчать про безвідповідальну поведінку режиму, і у випадку, якщо ці погрози почнуть втілюватися, для росії будуть наслідки, від яких вона не оговтається ніколи».

  1. Крістіан Лінднер, міністр фінансів Німеччини: «Звертаючись до путіна, я дуже чітко кажу: нас неможливо шантажувати! Ми робимо все можливе, щоб якомога швидше стати незалежними від орди».

  1. Бен Воллес, міністр оборони Великої Британії: «…російські генерали відправили тисячі людей на смерть через свою некомпетентність, пихатість та его путіна».

БОЙОВІ ДІЇ

Війська рф з 24 лютого по 30 квітня втратили в Україні уже близько 23 200 осіб,  1 008 (+22) танків, 2 445 (+27) бойових броньованих машин, 436 (+1) артилерійських систем, 151 реактивну систему залпового вогню, 77 (+4) засобів протиповітряної оборони, 190 (+1) літаків, 155 гелікоптерів, 1701 (+6) автомобільної техніки, 8 кораблів /катерів, 76 цистерн з паливно-мастильними матеріалами, 232 (+4) БПЛА оперативно-тактичного рівня, 32 одиниці (+1) спеціальної техніки та 4 пускові установки ОТРК/ТРК.

Ситуація на фронтах за ніч проти 30 квітня:

  • В Запорізькій області в районі Гуляйполя тривають запеклі бої. Вночі активно працювала артилерія з обох боків.
  • У Харкові вночі тривали обстріли міста, зокрема  східного житлового району Салтівка. Загарбники обстрілювали населені пункти Богодухівського, Ізюмського та Лозівського районів області.
  • У Луганській області зафіксовано 16 масованих артилерійських атак за добу.
  • У Донецькій області зафіксовані авіа- та ракетні удари, артилерія била по всій лінії фронту. У Мар'їнці, Красногорівці, Новомихайлівці відбулись невдалі спроби прориву. Місто Лиман перебуває під постійними обстрілами з артилерії. Ситуація у Маріуполі без змін.
  • Продовжувалися бойові дії на території Херсонської області.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 30 квітня

  • На Ізюмському напрямку окупанти намагається наступамти у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на наступальних діях на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках, імовірно, здійснення подальшого наступу на Лиман, Слов’янськ та Барвінкове.

ЗСУ на Ізюмському напрямку знищили пункт управління, понад 30 одиниць техніки, більшість з яких - танки, а також БТРи, БМД та МТЛБ. На півдні Збройні сили України знищили російський безпілотник "Орлан-10" та ворожу самохідну гаубицю "Мста-С". Оператор Javelin та NLAW зі 128-ї гірсько-штурмової бригади за день знищив шість броньованих одиниць російської техніки.

У результаті наступу підрозділів Сил оборони України на Харківщині було відновлено контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне – Генштаб.

«Росатом» намагається взяти під повний контроль Запорізьку АЕС – МАГАТЕ

Ворог завдав ракетного удару по Одесі. У Дніпропетровській області вранці і в обід ворг завдав ракетних ударів по селу Синельниківського району.

На Луганщині російські загарбники намагаються у трьох напрямках продавити оборону ЗСУ, але це їм не вдається – Сергій Гайдай, голова ОВА

Через потужний опір Збройних Сил України наступальні операції військ рф в Україні відстають уже принаймні на кілька днів від установленого їхнім командуванням графіка – Пентагон

В рамках обміну полоненими з російського полону визволили 14 наших людей: 7 військових та 7 цивільних.

Сполучені Штати почали додаткові тренування фахівців Збройних сил України на одній з військових баз на території Німеччини – Пентагон

«УКРІНФОРМ»: Українські військові навчаються працювати на радіолокаційних системах і бронетехніці, які нещодавно виділили в рамках оборонної допомоги. Крім Німеччини в Європі розгорнуті ще як мінімум дві локації за межами України, де відбувається підготовка військових ЗСУ щодо використання іноземного озброєння.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Внаслідок ракетної атаки по Одещині пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. Її подальше використання неможливе - ОК «Південь».

У Добропіллі на Донеччині під час обстрілів російськими агресорами поранення отримали семеро мирних людей, у тому числі троє дітей. Внаслідок двох ракетних ударів, які сьогодні вранці ворог завдав по Синельниківському району Дніпропетровської області, пошкоджене фермерське господарство та будівлі промзони, постраждалих немає.

У Київській області на території Бучанського району 29 квітня виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких солдати російської федерації катували, а потім жорстоко вбили.

У Попасній на Луганщині ворожа ДРГ з гранатомета обстріляла евакуаційний транспорт, знайшли один порожній автобус зі слідами крові, іншого нема.

Під час війни надійшло 7 тисяч заяв про зниклих безвісти, розшукали лише половину – МВС

УКРАЇНА

Кабінет Міністрів продовжив дію ПСО (покладення спеціальних обов'язків) на НАК «Нафтогаз України» та пов’язані з ним підприємства на період із 1 травня по 30 вересня цього року.

Кабінет Міністрів перепризначив Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" строком на один рік.

Україна арештувала білоруські цистерни з паливом, які забезпечували логістику військ рф

Першого дня чемпіонату Європи з дзюдо у болгарській Софії «золото» у скарбничку збірної України приніс Богдан Ядов.

В Україні арештували активи російського олігарха майже на ₴500 мільйонів

«УКРІНФОРМ»: Про кого йдеться? Інколи така от «секретність» викликає додаткові запитання. Той випадок…

Голлівудська акторка, режисер, фотомодель та посол доброї волі ЮНІСЕФ Анджеліна Джолі приїхала до Львова з гуманітарною місією.

ЕКОНОМІКА

На допомогу переселенцям перерахували понад 4,1 мільярда – Мінсоцполітики

У системі «Prozorro.Продажі» оголошено більше ніж 5 тисяч онлайн-аукціонів із продажу та оренди землі, загальною вартістю у понад 1,44 мільярда гривень.

Україна отримає €495 мільйонів додаткової грантової допомоги від Світового банку – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Папа Римський Франциск з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну дипломатичними каналами тричі звертався до російської влади з проханням організувати гуманітарний коридор для виходу мирних жителів з Маріуполя, але отримав відмову.

«УКРІНФОРМ»: Все це не заважає Ватикану займати ту дивну позицію, щодо злочинної війни проти України, яку він займає. Схоже, це у них така «традиція»

Японія надасть Україні грант для закупівлі обладнання лікарень на $2,6 мільйона.

Словенія надасть Україні майже €180 тисяч матеріальної допомоги.

Всесвітня федерація міжнародних музичних конкурсів (World Federation of International Music Competitions) на підтримку України виключила зі свого складу Міжнародний конкурс ім. Чайковського.

«УКРІНФОРМ»: Чайковський, звісно, ні при чому. Просто путін і музика – несумісні.

ВОРОГ

путін підписав указ про виплату 10 тисяч рублів ветеранам Другої світової війни на захоплених територіях України, а також пообіцяв по кілька мільйонів рублів родичам російських військових, які загинули або дістали поранення в Україні.

«УКРІНФОРМ»:Наймолодшим ветеранам не менше 95 років. Тож путін на них не сильно витратиться. І він уже обіцяв же захоплення України за 48 годин, але в нього нічого не вийшло. Те саме буде і з виплатами.

Російський Сбербанк йде з Лондонської біржі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що російська "спецоперація" в Україні звільняє світ від неоколоніального гніту Заходу.

«УКРІНФОРМ»: Нормальні люди вже давно не коментують лаврова. І ми не будемо…

На Сахалінській ГРЕС-2 сталася масштабна пожежа в турбінному відділенні.

«УКРІНФОРМ»: За останній тиждень в рф почастішали пожеж - рахуйте: вибух на фармацевтичному підприємстві «Синтез»; в Бєлгородській області горів склад боєприпасів; У Твері згорів інститут, що розробляв ракети; а у підмосковному місті Корольов, де трапилась масштабна пожежа в промисловій зоні. Непогано, але хочеться і буде більше.  

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-